Готови за десет години Нощ на музеите и галериите в Пловдив

Готови за десет години Нощ на музеите и галериите в Пловдив

© ОрганизаторитеДесетото юбилейно издание на "Нощ на музеите и галериите" в Пловдив ще отбележи годишнината си с двудневна програма на 12 и 13 септември, в която ще влязат над 120 събития нс повече от 500 артисти от цял свят, които ще превземат над 90 локации в града, избран в петък за Европейска столица на културата 2019 за България.


Традиционно програмата е организирана в няколко основни теми: "Музеи и галерии", "Култура и клуб, "Град и публично пространство" и "Детска програма".


В първия ден акцентът ще бъде върху програмата програмата
"Музеи и галерии",


или съдържанието, представено от традиционните участници - над 20 общински, държавни и частни музеи и галерии, които планират за събитието специални изложби, концерти и представяния.


За първи път в събитието ще вземе участие Френският културен институт с изложбата "Кутия в куфар", която представя съвременни интерпретации на Марсел Дюшан от 15 френски артисти с изразните средства на живописта, инсталацията, видео, скулптура или пърформанса. Изложбата ще бъде показана в Градска художествена галерия – Пловдив.


Регионален исторически музей

© Организаторите

Регионален исторически музей

Основен акцент в програмата ще бъде проектът "Помогни на очите си да виждат" на Регионален исторически музей – Пловдив и Центъра за рехабилитация на слепи хора. Инициативата е финансирана от Фонд "Специални проекти" на "Нощта" и цели да даде достъп на хора с увредено зрение до четирите експозиции на музея и до отделни експонати. Във всеки един от обектите ще бъде поставен и кът за работа с деца и възрастни с увредено зрение и ще бъдат изработени тактилни карти и анотации на брайл на определени музейни експонати, характерни за тематиката на всяка експозиция. Към експонатите ще има и аудио текст, възпроизвеждан от плеъри със слушалки. Кътовете ще бъдат обогатени с реални оригинални експонати от фондовете на музея – скулптури, релефни предмети, велосипед от XIX в. и др., предоставени за свободно "виждане с ръце".


Регионален етнографски музей – Пловдив пък ще се включи със салон за ретро-прически. В големия салон на музея ще бъде направено модно фризьорско ателие и всеки желаещ може да си избере ретро прическа, която обучените млади фризьори от СОУ "Ана Май" да измайсторят. Ще могат да се видят "прабабата" на пресата и машата за къдрене, първите парфюми, помади и мазила.


В Малката базилика ще бъде представен проекта "Базилика Тессера - нови форми в културното наследство" - дигитална инсталация, дело на пловдивски артисти и институции, която пресъздава античните подови мозайки в Базиликата като мултимедийна композиция от образ, музика и текст.


"Графонетика"

© Организаторите

"Графонетика"


В Дружеството на пловдивските художници, Център Алос ще се включат в "Нощта" с изложбата "ГрадАрт", която събира фото и видео документация от художествени инсталации и акции в градската среда, резултат от уъркшопи с ученици от училищата по изкуствата.


В музея на авиацията в Крумово ще има демонстрационни полети на леката авиация, демонстрация на изстрелване с катапулт, полети на симулатор на самолет L-410 и други интересни демонстрации.


В къщата музей на Златю Бояджиев ще може да бъде видяна пространствена мултимедийна изложба за Златю Бояджиев, реализирана от Антонио Кесерджеив в партньорство с Общински институт "Старинен Пловдив".


Sariev Contemporary ще бъде представена инсталация на немските артисти Уте Мюлер и Кристоф Майер, курирана от Бетина Щайнбюрге и съставена от рисунки, архитектурни фрагменти и скулптури, както и списанието Black Pages, всеки брой на което е своеобразна изложба на отличителни артисти в световното съвременно изкуство.


Галерия "Ластици"

© Организаторите

Галерия "Ластици"


Акценти в програмата "Музеи и галерии" имат и новите арт пространства в "Капана" като фотографска галерия "Ластици", която ще представи self-publish продукцията си за последната година в курирана за събитието изложба и галерия Point-Black, която ще представи групова изложба. Новооткритото пространство Sariev Project Space пък ще покаже проекта "Изкуството и неговата история – съкратена версия" на Димитър Солаков, част от дългогодишната платформа на галерията ФОН: Млади автори.


Във втория фестивален ден ще се включат над 30 участника в програмата


"Култура и клуб"


– театри, университети, читалища, книжарници, клубове, барове, ателиета, работилници и други алтернативни пространства за изкуство.


Антикварен магазин при Сашо Костов различни автори и графици ще ще представят проекта "Да напишем книга заедно! Да нарисуваме книга заедно!". Artnewscafe пък ще представи демонстрацията на Виолета Керемидчиева "Дълбоко замразени" със съставяне на астрологична карта, но с определен замисъл, а по-късно Тодор П. Тодоров ще представия своя литературен пърформанс "Винаги нощта".


Фасадата на Драматичен театър Пловдив пък ще бъде преобразена с помощта на видео мапинг на Петко Танчев.


В същия ден може да се пооцапате и с брашно с помощта на Хлебна къща - Пловдив, която ще проведе уъркшоп на ул. "4-и януари" 4, а преди това ще представи "Театър на трохите".


Готови за десет години Нощ на музеите и галериите в Пловдив

© Организаторите


БНР - Пловдив пък ще е домакин на Jazz radio night на Биг Бенд Пловдив с ръководител Николай Гешев - концерт, посветен на 80 години БНР и 60 години Радио Пловдив пред сградата на Радио Пловдив. Преди това там може да се види и интерактивният спектакъл "Съвети към нежния пол как да следва с по-голяма отдаденост трите основни добродетели: пиянство, разврат и интриганство" с автор Борис Роканов.


Музикалната програма на Нощ/ Пловдив ще включва още доста събития сред които концерт на "Попара" с участието на известния бийтбоксър Skiller в клуб "Мария Луиза". В красивия двор на Драматичния театър с концерт ще гостуват Теодосий Спасов и Балкански, а в "Конюшните на Царя" ще има детски концерт "Пеем с вас" на хор "Детска китка" с диригент Яна Делирадева.


"Попара"

© Организаторите

"Попара"


Основният акцент в парти програмата е официалното афтър парти на Нощ/ Пловдив - Absolut Factory, където ще се случи световната предпремиера на една от най-важните арт колаборации в историята на
марката.


По време на Нощта ще бъдат открити официално две нови пространства за съвременно изкуство в града – eXAF на бул. "Руски" 89, което ще открие с видео арт изложба, поставяща начало на платформата FACTUM, която периодично ще представя на публиката млади български и чуждестранни автори в сферата на съвременното визуално изкуство. Второто е "Мелформатор лаб" в "Капана", където ще може да се види аудио-визуална интерактивна инсталация, дело на колектив "Мелформатор".


ХаХаХа Импро Театър

© Организаторите

ХаХаХа Импро Театър


Хитовите импровизационни комици ХаХаХа Импро театър ще гостуват в Баскиа Кафе § Бутик в "Капана", за да предложат една смесица от екшън, мелодрама, комедия, съспенс и какво ли още не. В техните спектакли сюжетът, персонажите и диалогът се измислят на момента, като за това актьорите използват предложения, взети от публиката.


В икономическата библиотека ще се проведе лекция и дискусия на тема "Артистите са бедни!?", водени от Георги Стоев и Весислав Илиев, които ще коментират дали изкуството трябва да е безплатно, дали цената отразява качеството и защо държавните субсидии само засилват бедността на артистите.


Държавният архив в Пловдив ще открие изложба "Пловдивският път на автомобила" и ще представи книга, посветена на историята на автомобилите в България, а в читалище "Шалом" ще се проведат лекция, дискусия и изложба.


Готови за десет години Нощ на музеите и галериите в Пловдив

© Организаторите


Програмата

"Град и публични пространства"


ще обхване и двата дни на Нощта, като ключовите събития в нея целят да трансформират или разтълкуват градската среда на Пловдив в нов културен контекст. Едно от тях е проектът Me/TheCity в сътрудничество между холандския режисьор Йост ван Веен и българския композитор Петър Дундаков, който опакова публично пространство в звук и картина чрез прожекции на сградата на ОП "Радостни обреди".


Проектът "Графонетика" на филолога Даниел Ненчев пък събира международни графични артисти, които ще обрисуват стена в центъра на Пловдив с общите думи в балканските езици.


Подробности за всички събития в различните програми на юбилейното издание на Нощта на музеите и галериите в Пловдив има в обновения сайт на събитието.


Театър от Нов български университет

© Организаторите

Театър от Нов български университет


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Весело

  Една от най-хубавите традиции на Пловдив. Заповядайте, страхотно е!

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Сигурно ще видя само "Кутия в куфар", макар сега да не разбирам защо са го нарекли така, а не ''изложба или изкуство в куфар'', щом е препратка към Дюшан.
  В повече ми идват огромните тълпи, които се стичат навсякъде из центъра на града и особено в Стария Град. Започвам да имам съмнения относно тази нощ на музеите - защо трябва да се струпват наведнаж толкова много изложби и събития, които никой няма да може да обхване, вместо да ги разпределят във времето. Хем ще отчитат по-дълго културни мероприятия и дейност.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK