Министерството на културата подема инициатива за "селфи с книга" и без вратовръзка

Министерството на културата подема инициатива за "селфи с книга" и без вратовръзка

© Надежда Чипева, КапиталСред една от по-приятните задачи, които си е поставило Министерството на културата по време на краткото управление на служебното правителство, е инициатива в подкрепа на четенето.


Искаме да се съберем на 28 септември в началото на Борисовата градина в София и да поставим своеобразен рекорд за най-много хора с книга в ръце – може и таблет или киндъл, но важното е да почетем за няколко минути, разказа в интервю за "Дневник" служебният министър на културата Мартин Иванов. 


За целта той е поканил личности от културния елит, политици и спортисти и се надява дори президентът да може да присъства. "Не търсим евтин пиар, искаме всички да се съберем без вратовръзки и без костюми и по един нестандартен начин да покажем на нашите деца да общуват с книгите."
По думите му министерството му не претендира за оригиналност и се е обърнало към многобройните граждански организации, които осъществяват такива кампании, с молба да се включат. Засега нито една държавна институция не е инициирала подобно нещо, а е важно да използваме трибуната, която имаме, смята Мартин Иванов.


Според него позитивният пример от страна на родители, но и институции е една малка крачка към преодоляването на стряскащите резултати на българските ученици от стандартизирани международни изследвания за функционална грамотност като PISA. "Трябва да покажем, че четенето е cool (жаргонно, от англ. - готино), че е забавно, модерно и интересно и не означава наизустяване на архаични текстове без разбиране."


Затова Мартин Иванов се надява, че повече хора ще се съберат на поляната и дори накрая ще си направят селфи с книга в ръце. 


Цялото интервю със служебния министър на културата очаквайте утре в "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK