Двайсетата Седмица на съвременното изкуство започна в Пловдив

От изложбата "Несъгласие"

© "Изкуство днес"

От изложбата "Несъгласие"Двайсетата седмица на съвременното изкуство в Пловдив започна с изложбата "Несъгласие" в Центъра за съвременно изкуство "Баня старинна", съобщиха организаторите от сдружение "Изкуство днес". 


С куратор Яра Бубнова, директор на Националната галерия за чуждестранно изкуство и Института за съвременно изкуство в София, изложбата разглежда състоянието на "взаимно несъгласие" днес на фона на вълната от протести, залели света през последните години. При отсъствие на така желаното усещане за консенсус много по-важно се оказва да изследваме възможността за живот без съгласие, пише тя.


От изложбата "Несъгласие" - инсталация на Лъчезар Бояджиев

© "Изкуство днес"

От изложбата "Несъгласие" - инсталация на Лъчезар Бояджиев


В изложбата присъстват творби в различни жанрове и медии на художници от Германия, Швейцария, България, Русия и Украйна. Участват Хито Щерл, Пипилоти Рист, Кристиан Янковски, "Что делать?", Недко Солаков, Димитър Солаков, Лъчезар Бояджиев, Красимир Терзиев, Кирил Кузманов, Миряна Тодорова, Кирил Прашков, Eмил Миразчиев, Вадим Фишкин, Искра Благоева и Лада Наконечна.
Изложбата ще продължи до 3 октомври. Работното време на "Баня старинна" е от вторник до неделя, като в четвъртък входът е свободен, а в другите дни е 2 лв. за редовен билет и 0.5 лв. за ученици, студенти и пенсионери.


Кадър от видео в изложбата "Несъгласие" - "...не могат да го направят, падат, победени от силата на Роналд Рейгън"

© "Изкуство днес"

Кадър от видео в изложбата "Несъгласие" - "...не могат да го направят, падат, победени от силата на Роналд Рейгън"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Прилича им-културна столица на Европа.

 2. 2 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Несъгласие в баня-старинна с Яра Бубнова, Пипилоти Рист, Недко Солаков, Вадим Фишкин и Лада Наконечна.
  Преброяване на лудите за 2 лв.

 3. 3 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Започна се с усвояване на пари за анти-изкуство. Браво!
  Българите спят. Великото изкуство група псевдохудожници да пръднат по-високо от задника си.

 4. 4 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Празна Мара тъпан била!

 5. 5 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#2] от "77bobo":

  Вие докога ще пишете глупости по форумите от яд, че Пловдив е спечелил конкурса за европейска столица на културата?

  Четете ли изобщо?

  Двайсетата Седмица на съвременното изкуство
  Двайсетата Седмица на съвременното изкуство
  Двайсетата Седмица на съвременното изкуство

  Да го пейстна още няколко пъти, та белким ви просветне?

 6. 6 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Баня старинна" - най-столичната баня на културата
  Хито Щерл, Пипилоти Рист, Вадим Фишкин, Лада Наконечна...
  Най-известните конструктивисти в света.
  Да не забравим и агента на ДС Недко Солаков (къде без него)
  101 седмица на кича, подаражанието и провинциалните комплекси.
  Каквито са и Бояджиев и Лавренов - подражателни и груби.

 7. 7 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#2] от "77bobo":

  Бях на откриването на изложбата и както писах под една друга статия, най-впечатляващо е видеото на Пипилотти Рист от 1997г. Аз по принцип се изприщвам от такива 'арт' видео-инсталации и когато видях тъмната зала с огромния екран, сърцето ми се сви. Но творбата на Рист е хипнотична и може да се възприеме по най-различни начини. Нейното лично обяснение за разбиването на прозорците на колите е, че мрази колите, които са завзели публичното ни пространство, но разбира се, това е само най-буквалното разглеждане на творбата. Препоръчвам изложбата дори и единствено заради това видео.

  Иначе, пак както писах под друга статия, семейство Солакови са се представили с най-постните неща. Бащата е напълнил с празни кашони една от стаите (интересно дали от мъжката или женската част на Чифте баня, както се е наричала на времето), а на стената е надраскал нещо от рода 'направете с кашоните всичко, което би ви се искало да сторите на някои хора, включително и политиците'. Аз исках да добавя, но не разполагах с писалка: 'и това, което бихте искали да сторите на автора на работата'. А Солаков-младши беше инсталирал видео (от онзи тип, които предизвикват обриви у мене): два екрана, разположени под ъгъл; на левия се виждат вървещи крака и велосипедно колело и се чува шум, подсказващ, че става въпрос за протестите от миналата година. На десния екран е сниман горски терен с есенни листа в движение, подсказващо, че някой върви в гората. Заглавието е 'Разходки'! Много оригинално и находчиво, няма що. Като оставим настрана факта, че тази 'идея' би я разбрал само местен човек и то някой следящ подробно събитията у нас и че един чужденец би се стъписал, недоумявайки пред тези безсмислени образи, бихме могли да развием идеята по следния начин. Разходка е пътят в кариерата за Димитър Солаков, който (по негов разказ), доста трудно е решил да 'стане художник' (сякаш художник се става както се става чиновник), но все пак е предпочел да тръгне по удобно утъпкания от дядо му и баща му път - цяла магистрала, като се прибави и затвърдената 'марка'- 'Солаков'.

  От другите работи една особено озадачи част от публиката. Представляваше дунапренен матрак с вградени електрически епилатори, които при натискане на копче започваха неистово да се въртят и бръмчат, а названието на творбата питаше:''Can You Feel This, Princess?'' (Аз първо си помислих, че е посветена на мене ) Авторката е Искра Благоева. Някой обясни, че работата е препратка към приказката за принцесата и граховото зърно.

  Самата Яра Бубнова също се яви като едно произведение на изкуството - облечена в дълга, много черна туника със златиста бродерия и и още по-черни панталони. Беше се скрила зад огромни очила, чиято функция не ми стана много ясна - не мисля, че беше за повишаване на естетическото въздействие - и изглеждаше като екзотично същество от далечния ориент, попаднало тук по странни обстоятелства.

  С една дума, голямо забавление беше.

 8. 8 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#7] от "princess_x":

  Много ми допадна твоето изложение на събитието - картинно и с мярка. Но българите вече са пренебрегнали завинаги способността си да бъдт едновременно критични и умерени и най-вече критични и изглежда единствено шокът може не само да ги концентрира като вид провокация на съзнанието им, но и да ги накара да се отърсят от перманентно състояние на постравматичен шок, до който ги докарват и медиите.
  Реално погледнато, те би трябвало да се замислят в каква среда живеят и наистина имат хиляда и една причини за несъгласие, недоволство, гняв и протест, защото плутокрацията, която им е наложила няма нищо общо с онзи свят, в който подобно модерно изкуство би имало основания.
  А фактът, че най-успелият модернист в България е бивш агент на ДС е силно показателен за липса на свобода в изкуството и днес. Същото се отнася и за Бубнова, която търпи такива посредствени напъни за оригиналничене.
  Не мисля само аз така.
  http://liternet.bg/publish25/o_nikolova/kakvo-tolkova.htm

 9. 9 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 638 Неутрално

  P.S. За разлика от поезията, където личните сантименти отдавна са дамгосани с "хурката на бабата на Пишурката" и някак си знаем, че там има и две, и двеста, визуалните изкуства отдавна са в състояние на "криворазбраната цивилизация" на "видяла жабата, че подковават вола". Лично аз нямам нужда да бъда шокиращо провокиран от някой си фишкин, защото ужасът от това, което виждам всеки ден в България е неописуем. Life beats art, life is stranger than fiction. Няма ги малките магазини за хляб, за зеленчуци, както е в центъра на един голям европейски град, няма я атмосферата на една далеч не толкова претенциозна с творбите си изложба на модерно изкуство в една бивша конюшня до един дворец с прекрасна градина, няма го лъчезарното излъчване на лицата, дошли да видят изложбата в есенния ден, стъпвайки по чакъла на пода, няма го най-вече онова сдържано внушение на лицата, което казва "и какво от това", от което някак си светлината в залата на тази бивша конюшня става по-философска. Не, тук има супермаркети, банки, аптеки и магазини за бельо в редуване от по 50-60 м. А изкуството - и то агресивно, и то хайдушко с хурката на някоя си нова Бубнова, и то хъшлашко като на самоуверен провинциал с раздвоено съзнание. Не, българите живеят в една грозна и задушаваща инсталация на комунистите и ДС и други инсталации няма с нищо да ги трогнат.

 10. 10 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#8] от "77bobo":

  Много точно и добре го е казала Олга!
  Аз водих спорове на подобна тема (бях обвинена в 'хейтърство' и 'нетолерантност' !! ) по повод статията 'Виж България и се гръмни!' И напразно се опитвах да обясня, че е необходимо някакво противодействие на посредствеността.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK