Министерството на културата разглежда възможен конфликт на интереси в конкурса за Столица на културата 2019

Логото и девизът на Пловдив'2019 - "Заедно"

Логото и девизът на Пловдив'2019 - "Заедно"Въпреки че служебният министър на културата Мартин Иванов на няколко пъти цитира удовлетворението на европейските представители и всички градове-кандидати от организацията и прозрачността на конкурса за Европейска столица на културата 2019 г., който в петък излъчи за победител Пловдив, той все пак беше атакуван от една от кандидатурите.


На пресконференция вчера, предназначена на отчитането на разходите на кампанията във Варна, инициативния комитет, подготвял кандидатурата на града, обяви че изборът на Пловдив е политически, резултат от съзнателен избор на последните две правителства да развиват Южна България за сметка на Северна. Консултантката на варненската кандидатура и представител на града в "Къщата на общините" в Брюксел насочи вниманието към излезли вчера в пресата информации, според които директорката на отдела за международно сътрудничество в Министерството на културата и основен координатор на конкурса за Европейска столица в България Деяна Данаилова е майка на служителка в "Едно", организатори на редица културни събития в подкрепа на пловдивската кандидатура, което може да представлява евентуален конфликт на интереси.  


"Дневник" запита Министерството на културата съществува ли такава роднинска връзка, дали тя съставлява конфликт на интереси и какви отговорности и правомощия е имала Деяна Данаилова като организатор на конкурса "Европейска столица на културата".
Министерството отвърна, че към момента може да каже само, че е научило от медиите, че г-жа Данаилова има дъщеря, която работи за структура, свързана с един от организаторите на кампанията на спечелилия номинацията град и че очаква писмените обяснения на служителката си. То подготвя доклад по случая до Европейската комисия, в който ще включи позициите на всички страни и ще се ангажира със становище едва след като получи техните коментари. 


От фондация "Пловдив 2019", подготвила кандидатурата на града за столица на културата, казаха, че няма да коментират случая.


Пловдив беше избран от международното жури в петък за Европейска столица на културата през 2019 г. от българска страна

© Красимир Юскеселиев

Пловдив беше избран от международното жури в петък за Европейска столица на културата през 2019 г. от българска страна


Министерство на културата подчерта и липсата на претенции от страна на кандидатите преди посещението на международното жури, което от 29 август до 2 септември обиколи София, Пловдив, Варна и Велико Търново, а после изслуша презентациите на четирите града.


Според регламента на конкурса, описан на сайт на министерството, победителят се излъчва с гласуване от 13-членно жури, което се състои от 7 представители, излъчени от европейските институции и 6 български експерта, избрани от министъра на културата след консултации с Европейската комисия. 


С решение на Европейската комисия за български представители в журито са определени Георги Тошев, Ивайло Знеполски, Камелия Николова, Людмил Вагалински, Мария Кашукеева и Светлана Христова. Всички членове на журито са подписали два пъти декларация, че не са в конфликт на интереси с някой от градовете-кандидати. След обявяването на победителя Г-н Стийв Грийн каза пред "Дневник", че журито няма право да коментира избора си, но ще публикува доклад с мотивите си в края на септември.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 734 Разстроено

  Ех, явно в България всички конкурси, обществени поръчки и надпревари завършват със шуро-баджанащина (западняците й викат непотизъм).

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 2. 2 Профил на Discoverer
  Discoverer
  Рейтинг: 8 Гневно

  Пловдив беше избран с абсолютно мнозинство пред София (останал втори в класирането) и Варна (3-то място) . Доста подло и недостойно е варненци да обжалват избора за Европейска столица на културата!!!

 3. 3 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  "С решение на Европейската комисия за български представители в журито са определени"

  Търсим под вола теле ми се струва ???

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 4. 4 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 472 Весело

  Някои хора не умеят да губят. Тази да не е ученик на Серж?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 5. 5 Профил на Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Ами като са знаели за тоя конфликт на интереси във Варна, защо не алармираха преди избора? Доста грозно е да се жалваш по тоя начин.

 6. 6 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 524 Неутрално

  късно е чадо!Мандалото лопна!

 7. 7 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Ами нека това даде повод да елиминират Асен Асенов от Пловдив и всичко ще заспи. Ще стане идеално.

 8. 8 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#2] от "graff":

  Вие знаете цифри от гласуването, различни от тези, които вчера обявиха в Дневник и които бяха невероятни. Ще уточните ли бройките. А кой е бил писалият се болен член на журито?

 9. 9 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Естествено мамата Данаилова - също ще трябва да си замине от министерството.

 10. 10 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 587 Весело

  Отдавна е измислен вица, че за българския казан в ада няма нужда от пазачи!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4030 Неутрално

  Стига вече с тези обжалвания,няма ли край по нашите земи?

  klimentm
 12. 12 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 1023 Разстроено

  Дам, отново си показваме злобния завистлив характерец български. Срамна работа.

 13. 13 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  Стига с този рев по избора на столицата на културата. Дойде комисията, видя, чу, избра. Пловдив е най-добрият според журито, честито на "майните". Загубилите да стиснат ръцете на победителите и да се оттеглят смирено. Но явно на някой не му изнася избора и сега очевидно започва подмолна кампания за нарушения и нов избор. Ние българите все така сме свикнали да печелим конкурсите - със слухове и подмолни кампании.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 14. 14 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Информация на в-к 19 минути, че в министерството, майката на журналиста в списанието, дето...
  Като бях в прогимназията за тия работи ползвахме хубавия лаф "гаджето на майката на кучето на съседа". Та и тая работа такава.
  Иначе казано: sore losers.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this
 15. 15 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#2] от "graff":

  Пловдив - 8 гласа, София 3, а Варна 1. Не разбирам какво толкова проверяват и се чудят. Ето и един виц по темата

  - Господи, защо пак Пловдив, Господи! - недоволствали кметовете на Варна, Велико Търново и София след обявяването на града за Европейска столица на културата през 2019 г.

  Господ отговорил:

  - Защо не бе, майна!

 16. 16 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#15] от "Sinergy":


  Безапелационно. Наистина да се обжалва по посочената причина е неуважение. Какво казват, че журито не може да различи недоразумения поради административни врътки от качествата на кандидатите.

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  Хубава работа ,ама българска! Госпожата е дала малко парички на дъщеря си да ги „усвои“.Типично по нашенски.

 18. 18 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1319 Весело

  Конфликт си е.
  Трябвало е да прехвърли дъщеря си на някой близък-на зет,на внучка...

 19. 19 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1456 Разстроено

  Повръща ми се просто от поредния скандал с поредния конкурс и поредния конфлиткт на интереси. Както и от поредния ''сигнал'' за поредните ''нарушения''.

 20. 20 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Тези три хиени, които трябваше да организират културния живот във Варна / пълен провал с изключение на балетния фестивал/ така, че да отговаря на изискванията европейска столица на културата да престанат да вият ...
  Пловдив има такъв опит от предишния път, когато беше съпътстващ европейската столица на културата.

 21. 21 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Работата нямаше да е българска иначе

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 22. 22 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 638 Неутрално

  В конкурса сигурно е предвидена и процедура по обжалването. Друг въпрос е дали мотивите са издържани. Да, вярно е, че в Пловдив жителите най-много са ентусиазирани за култура, но все пак това е и единственият град от кандидатите, който е без сцена за театър поради пожар. Едно наум къде отиват парите - дали за щастието на Столипиново "Едно" или за театър. Някой беше написал, че в момента в Пловдив има само една зала с капацитет 300 места.

 23. 23 Профил на Jeanne D'Arc
  Jeanne D'Arc
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Голямо "развлечение" (ръзделът на новината), няма що.

  Jeanne
 24. 24 Профил на Европеец
  Европеец
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Министерството на културата нека обясни как Търново измести Русе в това класиране, след като спрямо Русе в Търново липсват - Опера, Филхармония, Училище по изкуствата, а до скоро нямаше и Летен театър ...

  В последните години на "преход", Търново е абсолютен галеник на централната власт - "стара столица", исторически град, туристически град и пр. На колко българи е известен факта, че Балдуиновата кула е построена през 1930 г. по проект на архитект Александър Рашенов по подобие на запазена средновековна кула, намираща се в крепостта Червен, близо до гр.Русе. Колко българи са посетили оригинала и колко са посетили копието ?

  "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
 25. 25 Профил на petel
  petel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "77bobo":

  "Някой беше написал, че в момента в Пловдив има само една зала с капацитет 300 места."

  "Някой" може да напише всичко. В Пловдив има театрална зала и е с около 500 места.
  А относно това колко е важна голямата театрална зала, вижте Пафос например колко театъра имат

 26. 26 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  [quote#24:"Европеец"]На колко българи е известен факта, че Балдуиновата кула е построена през 1930 г[/quote]

  Мислех, че е по-нова.

 27. 27 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#16] от "znaya":

  Въпреки, че повечето членове на журито бяха чужденци, принципно не бих се учудил ако има манипулация, но само при близки резултати. Безумие е някой да победи с 8 срещу 3 гласа за вторият и след това да се обжалва решението на журито. Даже и във ВСС го няма това

 28. 28 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Съгласна. Вижда се, че нещата се наместват.
  Фандъкова най-после призна победителя вчера.
  От Търнова казаха, че са много малки и без това.
  И от Варна няма да предприемат реална стъпка в края на краищата.

 29. 29 Профил на eli_ase
  eli_ase
  Рейтинг: 8 Неутрално

  С Решение на Европейската комисия са одобрени членовете на журито, с тази подробност, че са предложени от Деяна Данаилова, а не от Леля Минка чистачката. Иначе връзката Асен Асенов( Номер Едно в усвояване на пари от Столична община доскоро)- Стоянович (Плевнелиев-Иво Прокопиев)- Емил Стоянов- Стивън Гриин е ясна, другари и другарки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK