На лов за фантастика и фентъзи на "Еврокон" 2014

На лов за фантастика и фентъзи на "Еврокон" 2014

© Никола Райков, Личен архивНикола Райков e автор на фентъзи и фантастика и носител Националното отличие за най-добър детски фантаст за 2013-2014 г. за "Голямото приключение на малкото таласъмче" - първата в България, а може би и в света детска приказка под формата на книга-игра, която печели голяма популярност онлайн и на хартия.


Защо издава и разпространява книжката си безплатно, какво го вдъхновява и какво мисли за днешната фантастика и свързаната с нея култура, той разказа наскоро в интервю пред "Дневник", а сега представя личния си поглед към най-голямото европейско събитие, свързано с научна фантастика и фентъзи - "Еврокон". Там Никола Райков беше българската номинация в категорията "Най-добър детски фантаст" за "Голямото приключение на малкото таласъмче".


На лов за фантастика и фентъзи на "Еврокон" 2014

© Никола Райков, Личен архив


Футуристични тролеи се стрелкат покрай вековни сгради. Модерното съжителства с хилядолетна история, музика и култура. Красиви, поддържани паркове. Улични музиканти събират тълпи от туристи и случайни минувачи. Продължавам по улиците, а табелите сочещи към известни барове стърчат редом до тези на музеи и галерии. Градът е Дъблин, Ирландия – мястото, където тази година ще се проведе най-голямото европейско събитие свързано с научната фантастика и фентъзито - "Еврокон 2014".


"Еврокон" се организира от "Европейското общество за научна фантастика" (European Science Fiction Society – ESFS) и се провежда от 1972 година насам. Градът домакин е различен всяка година, а посетители, не само от Европа, а от цял свят, пътуват за тези събирания. Тази година събитието събра над 1400 гости - автори, художници и фенове - от 34 страни от цял свят.  Програмата включва над 130 събития – лекции, семинари, срещи със световни имена във фентъзито и фантастиката, търговско изложение, изложба и филмов фестивал.
На лов за фантастика и фентъзи на "Еврокон" 2014

© Никола Райков, Личен архив


На хотел в колеж


Местните все още го наричат хотел "Бърлингтън", макар че световно известната верига "Хилтън" го е купила преди няколко години и вече е с ново име. През идните три дни ще бъде дом на европейската среща за фантастика и фентъзи.*Кампус – район на университет обхващах двора, административните и учебните сгради, спортните съоръжения и студентските общежития.

Бюджетът ми не позволява да остана там, но пък така отсядам в "Тринити Колидж". Стаята ми не е луксозна, но университетът има повече от 500-годишна история и е най-старият в Ирландия. Кампусът* му е огромен, над 190 декара, и намира място в класацията на Форбс за един от най-красивите в света. Паркове, игрища, изложбени зали, ресторант и многовековни университетски здания.


Отнема ми над 10 минути само да изляза в града. Насочвам се през една от централните улици на Дъблин, където спирам за минута да послушам талантлив уличен музикант. Продължавам през впечатляващо красив парк с огромно езеро, в което съжителстват патици, лебеди, гларуси, и след още десетина минути достигам луксозния хотел. Вратите вече са отворили, а посетителите се тълпят на опашки. Бързо получавам своя информационен пакет, подготвен от организаторите, и с известна гордост откривам името си в списанието посветено на събитието.


Време е шоуто да започне!


На лов за фантастика и фентъзи на "Еврокон" 2014

© Никола Райков, Личен архив


Събитието


Едно от първите неща, които грабва погледа ми са творбите в художествената галерия. Не всички от творците са местни – някои са унгарци, поляци, но всички те живеят в Ирландия. Сред имената личат такива на илюстратори към големи издателства, към фирми за компютърни игри и колекционерски игри с карти. Картините са разнообразни – от фентъзи сюжети до фантастични абстракции.


На лов за фантастика и фентъзи на "Еврокон" 2014

© Никола Райков, Личен архив


Наоколо са се разположили редица издателства и по-малки предприемачи. Минавам покрай първите издания на "Изгубеният свят" и "Дракула". Натъквам се на комикси, внимателно подредени и категоризирани. След бума на колекционерската страст към комикси през 90-те и последвалия спад вече няма толкова купувачи. Освен книгите, място на изложението са намерили бордови и ролеви игри, та дори и уникални бижута базирани на келтските руни.


Скоро завързвам няколко запознанства с американската група, която ще бъде домакин на Уърлдкон във Вашингтон през следващата година. Те са впечатлени от моите книги и ме канят да ги представям на тяхната маса. Искат да им гостувам на световната среща през август, 2015-та. Така денят минава неусетно, а другият ден започваме още от сутринта.


На лов за фантастика и фентъзи на "Еврокон" 2014

© Никола Райков, Личен архив


Човечеството: и това ще отмине


Годината е 2050. Светът е разделен на пет враждуващи фракции. Те са довели човечеството до ръба на унищожението. В странна проява на здрав разум, петте фракции се опитват да  договорят прекратяване на военните действия. Лидери, учени, дипломати и военни от всяка фракция са се събрали на космическата станция Индевър, една от последните истински неутрални територии, за да финализират детайлите по договора, и да донесат траен мир на човечеството... какво би могло да се обърка?


Не, това не е сюжет на фантастичен филм, книга или комикс. Това е LARP (Live action role-playing) или ролева игра на живо. Ако сте живели само в България, то дори и да сте чували за ЛАРП най-вероятно смятате, че това е игра, в която разни хора облечени в средновековни или фентъзи облекла се налагат с мечове по главите. За моя голяма изненада се указа, че ЛАРП може да няма нищо общо с това. Не се наложи да се преобличаме или дори да влизаме в роля, за да се забавляваме истински. Като дипломат за Южна Америка бях привилегирован с най-високата оценка за дипломация в играта, но истинското забавление започна след като водещите обявиха, че всичко е позволено. За съжаление двата часа изтекоха неусетно, точно когато се бях откраднал плика на американския президент от тяхната маса, и подготвяхме ядрен удар срещу Азия от негово име. Толкова за мира.


На лов за фантастика и фентъзи на "Еврокон" 2014

© Никола Райков, Личен архив


Вроцлав или Барслеона?


Градът на Еврокон 2015 вече е ясен – това ще бъде Санкт Петербург. Време е да стане ясно кой ще бъде домакин през 2016 – Вроцлав или Барселона? И двете кандидатури изглеждат много силни, явен фаворит няма. Барселона представят кандидатурата си с доста блясък – рекламни филми изпълнение с ефекти. Барселона е типичен туристически град, който всеки би искал да посети – това определено е на тяхна страна. Поляците пък представят кандидатурата на Вроцлав доста по-детайлно и с повече факти. Полският фендъм безспорно е най-големият в Европа, а може би и в света. Техните срещи са способни да привлекат десетки хиляди посетители само от страната. Домакинството на Вроцлав изглежда изключително мащабно и детайлно обмислено и те печелят моя вот. Въпреки това испанският град успява да спечели с 34 на 24 гласа. Така да бъде – Еврокон 2016 ще се състои в Барселона!


На лов за фантастика и фентъзи на "Еврокон" 2014

© Никола Райков, Личен архив


Международното парти


Едно от най-забавните събития на всеки Еврокон е международното парти, в което представители на различни страни черпят с храни (по-малко) и напитки (повече) от собствената си държава. Доколкото разбрах по-късно, от "Хилтън" са спуснали строга нота да не се внасят никакви храни, както и напитки над 40 градуса. Мисля, че повечето международни гости вече са пътували към Ирландия в този момент и са пропуснали анонса. Опитвам напитка с аромат на бизонска трева, както и такава с дъх на лешници и се заговарям с няколко поляци. Уважението ми към тях расте – говоря с организатора на най-голямата им среща, която за миналата година е събрала 25,000 човека.


На лов за фантастика и фентъзи на "Еврокон" 2014

© Никола Райков, Личен архив


За съжаление ми се налага да напусна международното парти и да се отправя към късна лекция на автори, които се издават сами. През последните години самоиздаването все повече набира популярност. Интернет и съвременните технологии позволяват на авторите да достигнат до читателите си директно и без помощта на издател. В края на дискусията аз също се включвам активно и разговаряме с колегите за предимствата на онлайн маркетинга, докато един етаж под нас партито все още се вихри.


И накрая…


На следващия ден посещавам още няколко лекции, дискусии, отивам да чуя и въпросите към Анджей Сапковски – най-известният автор на фентъзи в Полша. Той е създател на три сборника с разкази и пет романа, чието действие се развива в света на "Вещера". Неговите книги са преведени на общо 17 езика, сред които и български. През 2007 са пресъздадени в компютърна игра, която се превръща в световен хит и за 3 години продава над 2 милиона бройки, което му носи и още по-голяма международна слава.


Срещата полека-лека върви към своя край. Говоря си с една ирландска авторка за финансирането на проекти с помощта на феновете (crowdfunding) – още една тенденция, която коренно променя световната издателска сцена с бързи темпове. Раздават "златните бластери" - кино наградите от състоялия се филмов фестивал, а идва време и за наградите на ESFS.


Джим Фицпатрик

© Никола Райков, Личен архив

Джим Фицпатрик

Съвсем очаквано почти половината награди отиват при домакините от Ирландия. Наградата за най-добър автор печели немският автор Волфганг Йешке, познат на българските читатели с книгата си "Последният ден на сътворението". Отличието за най-добър преводач отива при финландката Керсти Юва, която е превела цялото творчество на Толкин на финландски, както и знаменити автори като Чарлз Дикенс и Алън Милн.


Моята категория за "най-добър детски автор" се оказва и най-оспорвана – Ирландия и Украйна си поделят наградата с равен брой гласове. За най-добър художник и за грандмайстор на фантастиката е обявен Джим Фицпатрик – една легенда, с която имах възможност да се запозная лично. Флагът на "Европейското общество за научна фантастика" тържествено е предаден на Санкт Петербург. "Еврокон" 2014 приключи – идва "Еврокон" 2015!


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK