Зам.-кметът на Пловдив: Планът ни за Европейска столица на културата включва и "Столипиново"

Заместни-кметът на Пловдив Стефан Стоянов

© Личен архив

Заместни-кметът на Пловдив Стефан СтояновЗа силните страни на Пловдив, ключовите бъдещи проекти за инфраструктура и култура, както и кои артисти могат да кандидатстват за участие "Дневник" разговаря със заместник-кмета на Пловдив по култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики Стефан Стоянов. Той отговори на въпросите, които зададохме писмено. 


Стоянов е възпитаник на 91-ва немска езикова гимназия "Проф. Константин Гълъбов" в София, след което завършва българска филология в Софийския университет. Професионалният му опит включва работа като журналист и редактор в "TV Европа" през периода 2001 - 2005 г., както и собственик и управител на "Пигмалион" ЕООД от 2005 до 2011 г., сочи справката за него на официалния сайт на общината.


Кое според вас изигра най-силна роля при избора на Пловдив за европейска столица на културата 2019?
- Добрата подготовка и реалистичният подход към конкурса. Освен това Пловдив има много силна артистична програма с респектиращо европейско измерение, която е създадена с активно участие на гражданите на Пловдив. Гордея се с екипа по подготовката и с групата немски консултанти, които свършиха страхотна работа. Успяхме да представим Пловдив на журито такъв какъвто е – със своите големи предимства, но и с големите си предизвикателства и проблеми. Това направи позитивно впечатление според мен.


Кои са ключовите проекти в инфраструктурата и културата, които Пловдив смята да реализира до края на 2019 г. Какви ще са ползите от тях извън подготовката за европейска столица на културата?


- Добрата новина при нас е, че част от програмата ни за европейска столица на културата вече се случва, особено решенията за градска среда. Току-що избрахме победител на международния конкурс за площад "Централен" - това е португалското архитектурно бюро FORA. Те направиха изключително визионерско и смело предложение за най-големия площад в града и заслужено спечелиха. В конкурса участваха 125 проекта от 41 страни, което, мисля, е рекорд за България.


Квартал "Капана" също е силен акцент от нашата програма. Първият артистичен български квартал вече живее свой собствен живот. През миналата година започнахме със затваряне на улици и реконструирането им в пешеходни зони с нови настилки и осветление, направихме конкурс за десет локации, като предоставихме помещения на десет представители на креативните индустрии. Няколко големи фестивала се случиха там. Направихме и конкурс за лого на "Капана". Този квартал ще се превърне в една от основите градски локации следващите години и има огромен потенциал. Хубавото е, че и живущите, и хората, които работят там, и новите артисти, които постоянно идват, работят заедно за развиването на "Капана".


Друга силна гражданска инициатива е за едно от изоставените кина през 90-те - кино "Космос". Там заедно с група млади архитекти и инженери разработваме концепция за обживяване на мястото, но в него през последните две години вече се случват много събития.


Някои от социалните проекти за "Столипиново" започват през тази година, което е още един опит да обърнем внимание на тази проблемна част на града.


Основната част от програмата тепърва предстои да се бюджетира внимателно съвместно с международните ни партньори и да започне да се реализира.


Няколко големи проекта ще започнат през следващата година. През 2015 г. ще подготвим технически проекти за инфраструктурните ни проекти и от 2016 ще започне реализирането на повечето от тях. В Пловдив ще има нови модерни пространства за визуални и сценични изкуства и те ще бъдат изградени чрез открити архитектурни конкурси.   


Какви са бюджетните рамки, които екипът е заложил, и за какво основно са разпределени? Колко от средствата са вече налични със сигурност и колко очаквате от бизнеса, по европейски проекти и от държавния бюджет? Имате ли някакъв вид гаранция от държавата за нейния принос?  


- Бюджетът на Пловдив беше най-консервативен и по моему реалистичен. Предвидили сме 38 млн. евро инвестиции в съдържание и инфраструктура в периода 2014-2020 година. Основната част от средствата идват от общинския бюджет. Много е важно как държавата ще се включи и логистично, и с финанси. Надявам се до края на годината да има решение на Министерски съвет за това.


Няма как европейска столица на културата да се случи без решително държавно участие - навсякъде досега държавите са подкрепяли решително културните столици. Пловдив 2019 е национална кауза, която ни дава уникална възможност да представим позитивното лице на България пред Европа и света. Трябва да обединим усилия, за да позиционираме страната ни на Европейската карта по достоен начин.


Разбира се, много разчитаме и на частния капитал. Ще положим необходимите усилия да убедим бизнеса, че има смисъл и ползи от това да се инвестира в най-мащабното културно събитие на Стария континент. Европейска столица на културата  е най-добрата възможност, която рекламодателите са имали досега в България.


Зам.-кметът на Пловдив: Планът ни за Европейска столица на културата включва и "Столипиново"

© Личен архив


Как ще се избират събитията, които ще се осъществят до края на 2019 г. за европейска столица на културата? Могат ли и как да се включат други артисти и организации и какви конкурси предстои да бъдат обявени?


- Част от кандидатурата на всеки един от градовете е разработването на подробна артистична програма. Ние сме я разделили в четири теми, разделени в 12 клъстера с близо 50 различни прояви. Тази програма тепърва подлежи на подробно бюджетиране, внимателна оценка на събитията и подробни преговори с партньорите във всяко едно от събитията.


Това, разбира се, е отворен процес и ние ще се стремим да привлечем най-доброто българско, европейско и световно съдържание. Много разчитаме на копродукции и на активността на културните институции и на независимия сектор.


Как ще участват жителите на "Столипиново" в Европейска столица на културата и какво се очаква да им донесе това дългосрочно? Има ли проекти и инициативи, дошли от тяхната общност и техни лидери в подготовката на столицата?


- Един от дванадесетте ни клъстера е свързан изцяло със "Столипиново". Много смел подход към един от сериозните проблеми в Пловдив. Предвидени са няколко социални и културно-образователни проекта. Съвместно с местните хора и с екип от специалисти по социално предприемачество разработихме тези проекти и мога да кажа, че поемаме риска и отговорността да се опитаме с нови подходи да помогнем на местните хора със собствените си сили да живеят по-добре и да са по-добре интегрирани в обществото.


Как ще коментирате твърденията от последните дни за "вътрешен човек" на Пловдив в конкурса и конфликт на интереси (въпросите са зададени преди отговорите от Европейската комисия, че няма конфликт на интереси - бел.ред.)?


- Като несериозни. Международно жури от 13 членове е избрано от три европейски институции и Министерството на културата. Те избраха Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година безапелационно в много сериозна надпревара, продължила повече от година.  Не съм чул някой да се съмнява в компетентността и честността на журито.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  За съжаление пропуснах първата вечер на Нощта на музеите и галериите (която отдавна вече не е само на музеи и галерии), обаче втората беше невероятна! Толкова много готин народ по пловдивските улици отдавна не бях виждала на едно място... благодаря на всички, които сътвориха това!

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Столипиново изглежда доста по-добре от който и да е средно голям руски или украински град

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 3. 3 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Проект "Мисирка таун" и пари, като вода в пясък ...
  Дано имаме консенсус в критериите си за оценка на "успеха"...

 4. 4 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#1:"..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие..."]Толкова много готин народ по пловдивските улици отдавна не бях виждала на едно място... благодаря на всички, които сътвориха това! [/quote]

  Аз не виждам защо това не може да се прави по-често, а не така кампанийно. Защо, например, всеки месец не се организират някакви изложби или други събития,които да привлекат народа. Иначе, вчера доста хора просто вървяха по улиците, без да знаят къде отиват, а много останаха разочаровани, когато откриха, че повечето галерии и музеи са били отворени само на 12ти.

 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#4] от "princess_x": Непрекъснато има изложби и други събития.. това не е кампанийно, а чакано цяла година събитие А с такъв мащаб наистина не може да се прави всяка седмица. Все едно да се прави олимпиада през три дни... Чудесно се справиха и тази година, даже повече от миналата, което ми се струваше почти невъзможно, но успяха! А Капана е станал някакво чудо, откакто затвориха движението на автомобили. Чакай да не се увличам, че ще бъда обвинена (вероятно с пълно право) в местен шовинизъм.

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  ''Квартал "Капана" също е силен акцент от нашата програма. Първият артистичен български квартал вече живее свой собствен живот.''

  Особено една изоставена къща от ''артистичния'' Капан живее отдавна такъв собствен живот, че скоро ще се превърне в сериозна опасност за хигиената и здравето на обитателите.
  Има една къща с дървена решетка, (която явно е стояла на някогашна витрина), зад която се вижда помещение, затрупано с всякакви боклуци. Отпадъци от какво ли не, бутилки, опаковки, алуминиеви кутии - всичко се трупа там от години и застрашително е заприличало на ''арт-инсталация'' от някой наш ''контемпорален'' художник.
  Ако господин зам. кметът чете, би било добре да си вземе бележка - не е трудно да се открие въпросната постройка, макар че е в ''капан''.

 7. 7 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  До коментар [#4] от "princess_x":

  ..."че повечето галерии и музеи са били отворени само на 12ти."

  По - важно е да са отворени ЧАЛГОТЕКИТЕ, там е "по - интересно" и там се правят парите... /за жалост/

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  [quote#7:"yu22"]По - важно е да са отворени ЧАЛГОТЕКИТЕ, там е "по - интересно" и там се правят парите... /за жалост/[/quote] Ти гледаш чалготеки и може да си прав(а). Аз снощи бях в книжарница към 22.30 с двете си деца, в топлата есенна вечер, където прекарах около час и си тръгнахме с торба книги. Едната от които - "Трънски разкази", Петър Делчев, после ме държа будна до 3 сутринта, не можех да я оставя!!!

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#6] от "princess_x":

  Проблемите на семейното наследство, във всеки град си има такива.

 10. 10 Профил на pulpudeva
  pulpudeva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ,,,даа, града ни е хубав, лъха история,,,,много даже, но се иска още по м/у самите нас си /хората/,,още повече заедно да сме и ще се получи,,,сигурен съм. Хъбав ден желая.

 11. 11 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Това ли е най-важното от това интервю - планът включвал и циганската махала ... Аман от толерастия!
  Циганското население на Пловдив е единственото, което не е допринесло с НИЩО за облагородяване на средата и придаване на съвременен, модерен облик на града. Гърци, турци, арменци, евреи, руснаци ... всички други са допринесли, някои изключително много.

 12. 12 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#11] от "sam_vimes":

  Е как да не е допринесло! Цяла България знае, че Пловдив е града с най-много роми у нас (сред първите 10). Това е емблема на града. Все още можеш да видиш каручки с кон из Пловдив, в останалите големи градове са забранени. Това е хем романтика, хем някаква култура! Какво не харесвате!

 13. 13 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Какво нямаме в Пловдив ли? Нямаме глутници от безстопанствени кучета! Нямаме мръсни превозни средства в градски транспорт! Нямаме чак толкова запуснати училищни сгради като СМГ например! Нямаме и такива архитектурни безобразия като фонтана на Витошка ! Градът ни е провинциален, но с характер и култура.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 857 Неутрално

  [quote#4:"princess_x"]вчера доста хора просто вървяха по улиците, без да знаят къде отиват, а много останаха разочаровани, когато откриха, че повечето галерии и музеи са били отворени само на 12ти. [/quote]

  Тези хора просто не са си направили труда предварително да се запознаят с програмата. Според мен тя беше достатъчно навреме и добре разгласена.

  До коментар [#4] от "princess_x":

 16. 16 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Честито на пловдивчани за заслужената победа.
  И дано не оставят Гергов свинарчето да открадне половината пари. Вече се точи за това, най-малкото ще иска да ги гепи под формата на 'реставрация на къщи в Стария Град" и то все на откраднатите от него.
  И хубаво следете кога са регистрирани и каква дейност имат фондацийките, които вече закръжиха около казана ви.

  [quote#11:"sam_vimes"]Циганското население на Пловдив е единственото, което не е допринесло с НИЩО за облагородяване на средата и придаване на съвременен, модерен облик на града.[/quote]
  Толкова сте прав в случая. Но е тъжно за идиотите, които са ви наслагали минуси.....Явно са от БХК-то или Банго Васил Фондейшън

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 17. 17 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#11] от "sam_vimes":

  Правилно. Могат само да покажат на Европа антикултурните особености на пловдивските мангали / без извинение /.

 18. 18 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Планът ни за Европейска столица на културата включва и "Столипиново"

  -Там са културните особености.

 19. 19 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Когато даден град се кандидатира за някое мероприятие то тоя града кандидатства с вси4ките си позитиви и негативи.Нормално е "Столипиново" да е в програмата.

  ne mutlu türküm diyene.
 20. 20 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1760 Весело

  А "Шекер маала"?
  Те с жителите на СтолЮпиново се обиждат на "сигааанин"

  Сърдечни Поздрави на пловдивчани

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 21. 21 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 634 Весело

  Бедна ни е фантазията колко пари ще се източат от общината и разни фондации за интегрирането на Столипиново в столицата на културата.
  Сега разбирам защо Велико Търново изгуби. Там няма такава махала като Столипиново, но пък Максуда във Варна също дава блестяща възможност за "усвояване" на средства за интеграция

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 22. 22 Профил на tkirov
  tkirov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Ех, голямо мрънкане, голяма вайкане падна - манговци, усвояване на средства, дървена сграда в Капана ... Абе хора, следващият път когато България ще има Европейска столица на културата ще е чак през 2032 година - Пловдив не е съвършен, но нима Атина беше съвършена Олимпийска столица, или Пекин, или Лондон, а парижката мръсотия я няма дори в най-забутания кючукпарижки ъгъл (за незнаещите Кючук Париж е неофициалното име на район Южен).

 23. 23 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 418 Весело

  Планът ни за Европейска столица на културата включва и "Столипиново"

  Ограждане с бодлива тел?

 24. 24 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#5:"..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие..."]Непрекъснато има изложби и други събития.. това не е кампанийно, а чакано цяла година събити[/quote]


  Аз имам предвид това, за което говори Лъчезар Бояджиев:
  ''Що се отнася до всички периодични фестивали, биеналета, триеналета и регулярни форми, въпросът е не само за качеството на тяхното провеждане. Много е важно какво се случва между два фестивала, между две конферениции… Боя се, че това е още по-трудната част. Носеща честота е времето между две събития. И тогава зависи от всички нас как се работи с публиката, дали има желание за това. Може би няма достатъчно.''

  http://www.night.bg/blog/?p=5560

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK