Четящият човек

Георги Господинов

© Цветелина Белутова, Капитал

Георги ГосподиновВеднъж се наложи да отговарям на уж елементарния въпрос за какво служи литературата. Конкретно - защо трябва да се чете? Ами то е като да питаш защо трябва да се сънува. Не трябва. Просто сънуваш.  Четящият човек обаче извършва една невидима работа по вкуса. А човекът с вкус по-трудно става подлец, най-малкото защото е некрасиво. Четящият човек е красив.


2006


Едва ли има по-подходящ текст, с който да започнем поредицата на "Дневник" - "Удоволствието от четенето" и да продължим една тема-кауза за медиата ни от години от този на Георги Господинов, публикуван в сборника "Невидими кризи" (издание на "Жанет 45"). Препечатваме го с позволение на автора.
В "Удоволствието от четенето" ще говорим и за смисъла от четенето, за четенето и децата, за местата за четене, за отношението към книгите, за дигиталните книги. Ще откриете и повече откъси в традиционната ни рубрика "Четиво". 


Това е и подкрепата на "Дневник" за кампанията "Чети с мен", инициирана от Министерството на културата и осъществявана от организации, чиято кауза е четенето и грамотността. На 28 септември ще бъде направен опит за национален рекорд по масово четене. Следете всичко за събитиията на "Дневник". 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK