Европейската нощ на учените кани на една различна петък вечер

Европейската нощ на учените кани на една различна петък вечер

© Британски съветКакво общо имат AC/DC с физиката и що е то физично караоке, как нов вид термометър, разработван от български учени може да диагностицира рака на гърдата от разстояние и какво е да изкачиш втория по височина осемхилядник в света в личния разказ на зоолога Боян Петров? Това са част от въпросите, с чиито отговори Европейската нощ на музеите на 26 септември предлага една различна петък вечер на жителите на  в шест български града - София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе и Стара Загора.


Европейската инициатива се провежда едновременно в над 300 града и целта й е да представи вълнуващата страна на науката по един достъпен начин и да покаже значението на изследователската работа за обикновеното ежедневие.


От ранния следобед до около полунощ този петък университетите и научните центрове в шестте български града ще представят теми от естествените и хуманитарни науки по различни и атрактивни начини, насочени съответно към деца и към възрастни. Софийската програма ще завърши Европейската нощ на музеите с живо предаване от Природонаучния музей в Лондон, а ето и всички събития по градове:
СОФИЯ


Сцена на открито в двора на Британския съвет на ъгъла на ул. "Кракра" и ул. "Оборище" (до Докторската градина) с водещ Мария Силвестър, с вход свободен.


18:00 Математическо магическо шоу за деца


Двете математички Светлана и Галя от Центъра за забавна математика мечтаят да бъдат истински магьосници. За целта те трябва да умеят да четат мисли, да правят невъзможни неща, да карат различни предмети да изчезват и да се появяват. Дали математиката и тайните за числата и геометричните фигури, които те знаят, ще им помогнат да си спечелят магьосническа титла?


18:35 Кристално ясно в 3 минути!


Знаете ли, че можете да намерите кристали навсякъде около вас? 10 млади учени от конкурса "Лаборатория за слава FameLab" ще ви разкажат кристално ясно как да ги откриете с помощта на природните науки. Всеки от тях ще има само по 3 минути, за да ви разкаже своята кристална история.


19:05 Кристалите през детските очи – източник на енергия


Награждаване на победителите в детската изложба на БАН


19:15 Експедиция до К2


Зоологът Боян Петров от Националния природонаучен музей стана първият български алпинист, изкачил втория по височина връх в света К2. Научете какви природни тайни разкри българският изследовател и къде в София можете да ги видите отблизо.


19:35 Технологиите в борбата срещу рака на гърдата


Термометър, който мери температурата отдалеч и в дълбочина? Такъв уред съществува и може да бъде средство за ранна диагностика на рака на гърдата. Екип от Техническия университет вече го разработва и д-р инж. Христомир Йорданов ще ни разкрие обещаващи резултати.


19:45 Нека силата бъде с вас!


Връчване на специална награда за принос в комуникацията на науката.


19:50 Бохемска рапсодия – физично караоке с д-р Марк Луни


Марк Луни обяснява физиката чрез акорди от Вивалди до AC/DC, разкрива тайната на Страдивариус и показва как вибрациите на струните може би могат да дадат отговор на големите въпроси за вселената. Д-р Марк Луни, победител на първия национален конкурс FameLab в Обединеното кралство, е доктор по акустична физика. Участвал е в множество предавания по радио и телевизия, в това число по Radio 4, Би Би Си, Си Би Би Си, Channel 4 и др. Работи като патентен специалист в Националното бюро по интелектуална собственост на Обединеното кралство.


20:30 Награждаване на победителите в ученическия конкурс "Науката в картини и слово"


20:45 Концерт


Преподаватели от НБУ поздравяват учените


Зона за експерименти и демонстрации "Експлораториум"


Шатри в двора на Британски ясъвет - на ъгъла на ул. "Кракра" и ул. "Оборище" (до Докторската градина)


ВХОД СВОБОДЕН


18:00-20:30


Експерименти и демонстрации


Нощния живот в природата – какво правят нощем насекоми, прилепи, птици, и растения?
Стихии денем и нощем – какво му става на времето?
Вино, хляб и зрелище – технология на удоволствията
Кристално и химично – какви кристали може да забърка един химик и какво ще изкристализира от този експеримент?
Няма да минем и без химическите фойерверки на Групата за бързо гърмене към СУ "Св. Климент Охридски"


18:00-19:00 Изложба "Кристалите през детските очи – източник на енергия"


Подготвителни групи на 8 ОДЗ "Таврия" с ръководители госпожа Мария Стоилова и госпожа Парашкева Гурин


18:00-20:30 Постерна изложба с научно-приложни разработки и проекти на учени от БАН


18:00-20:30 European Corner


Научете повече за дейностите "Мария Склодовска-Кюри" на програма "Хоризонт 2020", европейската мрежа EURAXESS и проектите, в които участват български учени, инициатор на Европейската нощ на учените.


19:15-20:00 Кабинет по любопитство "Растеж на кристала"


Представя доц. д-р Росица Титоренкова, Институт по минералогия и кристалография "Академик Иван Костов" на БАН


Зала "Палавееви"


Партерен етаж в сградата на Британския съвет


ВХОД СВОБОДЕН


18:30-20:15 Представяне на резултатите от ученическия конкурс "Науката в картини и слово"


Целта на конкурса е учениците да представят своите виждания за значим научен проблем с практически и изследователски характер, за науката като цяло, за бъдещето си в разработката на иновативни научни проекти и за мястото на науката в живота ни.


20:00 Излъчване на живо от Природонаучния музей в Лондон


В програмата участва и българинът Владимир Божилов, научен редактор на сп. "BBC Знание" и финалист в конкурса "Лаборатория за слава FameLab"

Нов български университет

12:00 Фотоизложба "Светът през погледа на професорите"


Свои фотографии представят проф.Людмил Христов - оператор; доц-д-р Васил Гарнизов - антрополог и политолог, и доц.д-р Елисавета Гурова - преподавател по телекомуникации. (Централно фоайе на НБУ)


"Пътуване във времето"


Ретро трамвай със студенти, облечени в абсолвентски облекла, ще обиколи София.


Софийски университет "Св. Климент Охридски"


19:00 Пътят на иноватора - лекция с Ивайло Христов


Предприемаческо състезание с участието на екипите от сезон 1 и 2 на Преакселераторската програма на Start It Smart, както и най-успешните технологични проекти от предприемаческата екосистема в България. (в Аулата на СУ)

Българска академия на науките


16:00 - 18:00 Математическо шоу за деца "Симетрии"


Модератори: доц. Тони Чехларова, доц. Евгения Сендова и екип, Институт по математика и информатика на БАН (фоайе)


17:30 - 18:30 Научно кафене "Квазикристалите – как се рушат постулати в науката"


Модератори: доц. д.ф.н. Евгения Вълчева, проф. д.ф.н. Иван Лалов


(Зала 207, ет. 2)


19:00 - 21:00


Музикално-поетична вечер


Авторски изпълнения на поезия от учени от различни поколения, както и учени в нестандратната роля на музиканти – певци и инструменталисти


Юбилей: 145 години Българска академия на науките и 165 години от рождението на Иван Евстратиев Гешов - председател на Българското книжовно дружество (1898 - 1911) и на Българската академия на науките (1911-1924). Представя: академик Георги Марков


Международната година на кристалографията. Представя: доц. д-р Росица Николова, председател на УС на Българското кристалографско дружество и ръководител на Лаборатория по рентгеноструктурен анализ в Института по минералогия и кристалография "Акад. Иван Костов" на БАН


Българската следа в световната наука за зараждането и растежа на кристалите - академик Ростислав Каишев, създателят на българската физикохимична школа. Представя: проф. дхн Александър Милчев


Сборник "Стъпки 7" - стихове от български учени. Представя: член-кореспондент Емилия Пернишка


Младите в науката: Науката в 145 секунди. Представя: Галя Пенчева, победителка в конкурса на Британски съвет България "Лаборатория за слава 2013" и носител на наградата на публиката, докторант в Института по математика и информатика на БАН. (Голям салон)


21:00 На чаша вино с българските учени (фоайе)


Изложби


Фотоизложба "Точка на замръзване" – снимки на водни кристали. Автор: доц. д-р Мариана Кънева от ИФТТ – БАН, специалист по интегрална оптика, с интереси в областта на материалознанието, кристалографията и спектроскопията.


Изложба "Тайните на кристалите". Представят: Институт по минералогия и кристалография "Акад. Иван Костов"


Постерна изложба, посветена на Международната година на кристалографията - 2014, Представят: Българско минералогическо дружество и Национален музей "Земята и хората"


Кино

"Евро синема" предлага целодневна безплатна програма с български филми.


***


ПЛОВДИВМедицински университет - Пловдив:


16:00-16:30 - Официално откриване и връчване на награда на ректора за най-добър учен и награди на отличените презентации от конкурса Наука и младост – 2014;


16:00-18:30 - Дебат на тема "Човешкият мозък – отвъд границите на познанието";


Традиционният дебат в Европейската година на човешкия мозък е посветен на предизвикателството да помечтаем отвъд постиженията на съвременната наука.


18:30-23:00 - Петъчно соаре "Храна за размисъл".


Да споделим петъчната вечер с учените на МУ - Пловдив в няколко забавни формата: Танцувай с мен / Арт ателие / Клуб "Интелигентност"/ Градинско парти и коктейл "Храна за мозъка".


Пловдивски университет:


17:00-17:15 - Официално откриване от ректора на Пловдивския университет в зала "Компас";


17:15-17:45 - Език, мислене,"общуване" между хора и компютри в зала "Компас";


Гост-лектор проф. д-р Светла Коева, директор на Института по български език към БАН.


17:45-18:15 - Алтернативни езикови системи в зала "Компас";


Проф. дпн Дора Левтерова.


18:15-18:30 - Национален фотоконкурс "Пътешествия в света на знанието. Науката през моите очи" в зала "Компас";


Връчване на наградите на победителите.


18:30-19:00 - Европейски корнер в зала "Компас";


Представяне на стихосбирка "Стъпки 6".


19:00-20:00 - Изложба на тема "Културно-историческо наследство в Средните Родопи – Загражден, Давидково, Стърница" в западния двор на Ректората.


Представяне на теренната работа на студенти от Философско-историческия факултет

Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ):


19:00-19:30 - Дефиле от АМТИИ до Римския стадион с участието на студенти и преподаватели;


20:00-22:00 - "Кристално чисто" при Римския стадион.


Открит дансинг под звуците на българската фолклорна музика.


Университет по хранителни технологии (аудиторен комплекс):


18:00-20:00 - Научно кафене "Нови рецепти и технологии – Постиженията на младите изследователи";
20:00-22:00 Изложба с дегустация – "Храни стимулиращи мозъка".


***
ВАРНА


Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов":


10:00 - "Запознайте се отблизо с гениaлния патрон на Медицински университет- Варна - проф. д-р Параскев Стоянов";


Изложба и презентация.


- 08:00 - "Многото лица на гения на българската медицина - проф. д-р Параскев Стоянов" при централния вход на Морската градина.


Филм, представящ любопитни и малко известни факти от живота и дейността на проф. П. Стоянов.


Музей по история на медицината:


19:00 - "По стъпките на проф. П. Стоянов";


Обиколка на Музей по история на медицината.


20:00 - Игри за ума и обявяване началото на конкурс "Пътят към просветлението";


20:30 Ученият-творец;


Музика и поезия.


21:00 - Коктейл.


Природонаучен музей


10:00-17:00 - Ден на отворените врати.


Планетариум "Николай Коперник":


16:00 - Изложба на постери "Вълшебният свят на минералите" и изложба на картините на участниците в конкурса за рисунка "Вълшебните снежинки" във фоайето на планетариума;


17:00 - Посещение на най-големия Планетариум на Балканите във Варна;


Разглеждане и презентация на Ева Божурова "Космохимия";
Творческа работилница "Как да си отгледаме кристали";
Ателие на младия талант "Кристалите са навсякъде около нас";
Състезания за най-добра презентация (възраст на участниците от 14 до 18 г.).


18:00 - Научно кафе "Минералите в древния Египет; 


Зодиакът на египтяните" - Среща и дискусия с д-р Стоян Вергиев и прожекция на филма "Феноменът Побити камъни".


19:00 - Развлекателна програма и награждаване на победителите в проведените конкурси.


***


БУРГАС


Регионален исторически музей:


18:00 - Музейна академия "Човешкият разум в науката и религията"; 


Лектория с участието на учени от Бургаски университет и РИМ – Бургас.


19:00 - Представяне на изложбата "Мистерията на нестинарите";


19:15 - Прожекция на филми за нестинарството от фонда на музея;


Музикална програма.


Бургаски свободен университет:


19:00 - Предприемаческо състезание за иновативни идеи - Smart Pitch в зала 208.


***


РУСЕ


Русенски университет:


10:30 - Откриване в централното фоайе на университета на:


постерна изложба, посветена на Международната година на кристалографията;
експозиция от минерали и кристали от частни колекции;
авторска фотоизложба на проф. дмн Степан Терзиян.


11:00 - Научно кафене "Кристалографията в научния дебат" в зала 2.203;


Научни съобщения за приложението на кристалографията в различни сфери на социалната практика.


12:00 - Ателие на младите таланти "Кристалите в моето въображение" в центъра за докторанти; 


Ученици от русенски училища ще могат да научат повече за кристалите в открит урок, изнесен от преподавател от университета, а също да генерират компютърни изображения на кристали в състезание с награди.


13:00 - "Минерали и кристали на живо";


Посещение в пещерата "Орлова чука".


14:00 - Панаир на идеите "Кристалографията в живота" в заседателната зала в централния корпус;


Презентация на иновативни идеи за приложението на кристалографията. Представяне на призьорите в конкурса за иновации на русенския клуб по предприемачество Start it Smart.


16:00-17:00 - Посещение на новия Екомузей в Русе;


18:00 - Концерт "Кристални ритми" в Канев център. 


Концертът е отворен за гражданите на Русе, а в него ще участват самодейните състави на Русенския университет.


***
СТАРА ЗАГОРА


Тракийски университет:


14:00-17:00 - Отворени лаборатории.


Презентации в лабораторията по екологична химия на Ветеринарно-медицинския факултет при Тракийски университет.


Регионална библиотека "Захарий Княжески":


17:00-17:15 - Откриване на изложба "Вкамененият свят";


17:15-18:00 - "Светът на кристалите" и "По-твърд от диаманта";


Презентации на наградените участници в двата конкурса за мултимедийни продукти.


18:00-18:20 - Викторина;


18:20-19:00 - Лектория "Зеолитите – кристали с уникални свойства";


19:00-19:40 - Научно кафене "Кристалите в митове и легенди";


В кафенето ще вземат участие студенти, научни работници и граждани, представители на различни социални групи. Ще бъде популяризирана силата и въздействието на кристалите върху живота и здравето на хората.


17:00-19:00 - Холистичен център "Хармоничен живот";


Изложение на центрове от региона, чиято дейност е насочена към кристалотерапията и подпомага възстановяване на енергийния баланс и повишаване качеството на живота.


20:00-22:00 - Веселие под звездите.


Във веселието ще вземат участие ученици от НУМСИ "Христина Морфова" Стара Загора, студенти от художествени формации на Тракийски университет, поетични четения, актьорски етюди.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Дневните събития що не са интересни вече?

 2. 2 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#1] от "polux":

  Щото тогава съм на работа.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 3. 3 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#1] от "polux":

  Може би защото не е Европейски ден на учените, а нощ?!

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK