Дигиталнибиблиотеки.бг

Дигиталнибиблиотеки.бг

© Associated PressВъпреки че Умберто Еко призовава за защита на хартията и учение не само онлайн, удоволствието от четеното в наши дни е осезаемо подпомогнато от възможността да не носим винаги със себе си печатните издания на четивата, на които сме се посветили.


За мнозина дори е-книгите са предпочитани, когато става въпрос за пътуване и спестяване на излишни килограми багаж или пък за намиране на решение, когато домашната библиотека отдавна заплашва да ни затрупа.


Библиотеките и читалищата са изключително удобно средство за използване на литература от всякакво естество под наем. Техните дигитални варианти, както и виртуалните библиотеки понякога дори повече, защото ни спестяват време и усилия да стигнем до тях. Не че усещането от допира до хартията е нещо, което може да има заместител, но... наистина понякога е по-удобно иначе. Да не говорим колко ползи биха изтъкнали веднага и природозащитниците.
Днес в поредицата "Удоволствието от четенето" решихме да съберем на едно място малко повече информация за състоянието на дигиталните и виртуални библиотеки в България. Ето какво открихме:


Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"


Разбира се, няма как да не започнем от най-голямата институция в това отношение - Националната библиотека, която започва дигитализацията на книжовното наследство, което съхранява в себе си, още през 2006 г. От 2007 г. сканираните изображения вече са достъпни за ползване и чрез сайта на библиотеката. До настоящия момент в електронен вариант вече могат да бъдат открити около 330 хил файла, в които влизат ръкописи, старопечатни книги, непубликувани документи от Българския исторически архив и от Ориенталския отдел, портрети и снимки, графични и картографски издания, български вестници и списания от периода 1844-1944 г. – изображения и техните метаданни.


Търсенето се осъществява чрез специализиран софтуер DocuWare. Дигиталните копия в пълния им обем се предоставят на свободен достъп. Дигиталната библиотека е структурирана в зависимост от вида и хронологичния обхват на документите в няколко колекции, които са подразделени в отделни кабинети.


Дигиталнибиблиотеки.бг

© Анелия Николова


Едни от последните ценни документи, добавени в дигиталните "рафтове" на Националната библиотека са голяма част от колекцията й със славянски ръкописи от ХІ до ХІХ в.. Това обаче не е всичко. Може да търсите документи още от колекции като "Българският XIV век", "Гръцки ръописи", "Други чуждоезикови ръкописи", "Славянски кирилски печатни книги XV - XX" и "Български старопечатни книги (1806-1878 г.", "Чуждоезикови старопечатни и редки книги ХV - ХХІ", както и документи, кореспонденции, кондики и фотографска колекция и портрети от Българския исторически архив. Има още арабски, турски, персийски ръкописи, дефтери, сиджили, ориенталски документи, колекция с оригинална графика, печатна графика, албуми и художествени ръкописи и картографски издания. 


Дигиталните файлове могат да бъдат разгледани по азбучен ред. Продължаващите издания пък могат да се видят в списък според мястото на издаването им, а отделно може да се запознаете и с изданията, които предстои да бъдат дигитализирани.


Свободен каталог на НАБИС


Националният каталог на академичните библиотеки в България също предоставя достъп до дигиталните файлове на Националната библиотека, изброени по-горе. Заедно с тях обаче са и дигиалните колекции, платените бази данни и списания на библиотеките учредили - Централна бибилиотека на Българскаа академия на науките, Софийски университет "Св. Климент Охридски" и Американски университет в България, както и на нейните асоциирани членове, сред които са голяма част от висшите учебни заведения в страната.


Чрез каталога на НАБИС потребителите могат да търсят в базите данни с научна информация на Elesevier - Science Direct (над 2600 научни списания в областта на естествените, медицинските, биологични науки и социалните науки) и SCOPUS (най-голямата библиографска наукометрична база данни), достъпът до които е осигурен от Министерството на образованието, младежта и науката. Могат и да заемат книги, части от тях, статии или други библиотечни документи от библиотеките в НАБИС, да имат свободен достъп до библиографските данни на 2 496 383 книги, периодични издания, карти, графики, дигитални копия, включени в Своден каталог НАБИС.


С едно търсене може да научите в коя библиотека се намира книгата, която ви интересува, както и да имате свободен достъп до дигиталните копия на българската възрожденска книжнина от фондовете на библиотеките на БАН и на Университетска библиотека "Св. Климент Охридски.


Столична библиотека


От началото на септември тази година Столичната библиотека има нов информационен център в интернет, който може да се ползва и през мобилни устройства. Благодарение на него читателите не само могат да търсят книги в каталога й, но и да ги резервират и да поръчат в кой клон на библиотеката да ги получат, разказа преди време пред "Дневник" управителят на фирмата, създала центъра Никола Бажлеков.


Търсачката в сайта търси както в каталога на Столична библиотека, така и чрез търсачката за световни библиотечни бази данни EBSCO и в интернет. Онлайн могат да бъдат четени без регистрация редица книги и периодика от 1878 до 1944 г. в съществуващите онлайн ресурси на библиотеката. Засега те се отварят от частта "Обединени електронни ресурси" на библиотеката. Има и класация на топ 20 книгите според техния рейтинг.


Словото - виртуална библиотека

Виртуалните библиотеки всъщност понякога са доста по-поулярни и от дигитализираните варианти на големите държавни и общински такива. Един от добрите примери в този смисъл е сайтът "Словото", който започва да работи през 1999 г., когато е учредено и Сдружението с идеална цел със същото име. През 2003 г. сайтът печели и награда "Христо Г. Данов" за принос в развитието на българската книжовна култура в категорията "Електронно издавани и нови технологии".


В него има различни български издания от различни епохи - преди, по време и след световните войни, както и някои от първите електронни публикации. За автори може да търсите по азбучен ред, но има и обикновена търсачка по заглавия. Има и издания не само на български, но и оригинали и преводи на български заглавия на френски, английски, немски, испански, руски и гръцки, а каталогът се обновява непрестанно.


"ХуЛите"


Сайтът "ХуЛите" е посветен на новата българска художествена литература и е създаден с цел да помогне на нови и неутвърдени автори да публикуват своите произведения, да даде възможност за комуникация между тях и същевременно да запознае любителите на литературата с техните творби, казват неговите създатели в сайта си.


В него се публикват само авторски произведения или собствени преводи, като при публикуване на преводи създателите на сайта изискват оригиналният текст и е задължително да се посочи авторът на оригинала. Произведенията се публикуват по воля на автора, без претенции за хонорар или други плащания, като сайтът не носи отговорност за нарушени авторски права и не взима отношение при възникнали спорове.


Порталът LiterNet

В специализирания портал LiterNet, който съчетава издателство, списание и новини от света на литературата и културата, може да откриете и шарен каталог от е-книги - от художествена литература, пиеси, биографии, повести, антологии до научни текстове, както и учебници и учебни помагала.


Моята библиотека Chitanka


Едно от може би най-популярните места за откриване на българска и чуждестранна литеаратура от всякакво естество е сайтът "Моята библиотека", познат повече като Chitanka. Голяма част от произведенията вътре са взети от библиотеките на Александър Минковски и на Мандор. " Друга част от текстовете са пратени от авторите или преводачите им или от хора, които са се потрудили да ги цифровизират. Всички останали са дошли от дебрите на Мрежата", пишат създателите на сайта.


Вътре може да четете текстовете директно през браузър, а освен това могат и да бъдат свалени. Търсенето става по азбучен ред или по заглавие. В раздела "История" може да се проследи и последователното качване на отделните произведения по месеци. Каталогът откъм жанрове и видове издания е наистина богат и разнообразен - от художествена литература, през периодични издания, сред които и за деца, някои научни трудове и общо взето, какво ли още не.


Сайтът предлага и информация за творбите, които предстои да бъдат добавени в библиотеката от потребители. Най-новото може да откриете в секцията за нови произведения, където от последните дни има множество събрани произведения на Уилям Шекспир, като заглавията не спират да набъбват.


Електронна библиотека


Сайтът предлага голяма брой безплатни електронни книги, сред които има различна художествена литература - българска и преводна, природна, приложна, окултна, социална и хуманитарна. Сайтът разполага и с видеотека, която обаче не може да се похвали с особено богат избор от заглавия.


BooksBG.org


Друга опция за онлайн местенце с различни безплатни електронни книги е сайтът BooksBG.org, където има над 500 заглавия от художествената литература, над 150 научни, 59 езоерични, 56 детски, 48 на тема компютърна техника, 46 за дома, както и още на тема мистика, духовно усъвършенстване, религия и 22 аудиокниги.


Дигиталнибиблиотеки.бг

© AudioKnigi.bg


Audioknigi.bg


Сайтът AudioKnigi.bg е сравнително нов, но все по-бързо набира популярност, а и каталогът му със заглавия набъбва. Проектът за него е на продуцентска къща D&D Factory и цели да дава бърз и лесен достъп до класически български произведения и нова българска литература на български език в аудио формат. Книгите не се предоставят безплатно, а се купуват по електронен път в най-универсалния mp3 формат, след което могат да бъдат слушани на компютър или мобилно устройство.


Преди няколко дни в каталогът им бяха добавени аудиоварианти на вестник "Стършел", а освен това може да чуете и множество детски приказки, както и популярни съвременни, както и класически български романи и книги. Някои от инициативите им включват и записи на четения на самите автори като Георги Господинов например.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Най ме радва читанката. Бъка от интересни книги. В спиралата също има интересни четива.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Много полезна колекция сте публикували, благодаря! За 2 от сайтовете не знаех досега.

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1931 Весело

  Прецакамисеинтерваланаклавиатуратамамамустара.

 4. 4 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Като гледам как са се зачели тия нашите ученици .. по цел ден забучили глави в смартфоните си, направо ми иде да се разплача от умиление )

 5. 5 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  сещам.когато.се.опитаха.да.спрат.читанката...как.беше.резервния.сайт,който.вдигнаха...gdbop.net?

  Брчет,пиши.с.точка.вместо.интервал,аз.съм.карал.така.2.месеца :-)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 648 Любопитно

  Безцена информация!

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 7. 7 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Весело

  Благодарско, копнах си цялата статия да ми е под ръка ще видя да излиза и на таблета.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 8. 8 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1046 Весело

  [quote#2:"..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие..."]Много полезна колекция сте публикували, благодаря! За 2 от сайтовете не знаех досега. [/quote]
  +++++++++++++++++
  И от мен благодарско ! Попълних списъка!

  Към колегите- дайте идея, за книга която ви е впечатлила от изброените сайтове!
  Тенкс!

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#8] от "Да бе да":

  Прочети на М.Крайтън „Състояние на страх“.Фабулата е малко наивна/екшън/ ,но има много ценна информация.Всички затоплисти трябва да я прочетат.Скоро във форума препоръчаха Дан Симънс „Ужас“ .Нямах време тези дни да я търся. И Стиг Ларшон си струва. Читанката е най-богата.

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2467 Любопитно

  Дайте и вие нещо интересно.

 11. 11 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Безплатните електронни библиотеки са нещо чудесно. Аз самият съм почитател на Читанката. Но освен безплатните книги, достъпни там, ми се ще да мога да си купя новоиздадена книга, преводна или българска, в електронен формат. По обективни причини купуването на хартиени книги става все по-проблемно, заради липсата на място, където да ги съхраняваме. И тук обикновено се натъквам на тежък проблем - у нас книги в електронен формат почти не се издават. Технически би трябвало да е елементарно, текстът и оформлението е 10000% наличен в издателството, остава просто да се конвертира в epub примерно, със защитени авторски парва разбира се, и да се даде за разпространение по онлайн книжарниците.
  Някой има ли представа защо у нас се издават толкова малко книги в електронен формат?

 12. 12 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#8] от "Да бе да":

  " Моята борба " на Адолф Хитлер !

  Много Специална книга .

  Не е четиво за всеки, обаче...

 13. 13 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Благодаря, Дневник, за полезната информация!

 14. 14 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Много полезна информация за читателите, постоянно из мрежата срещам въпроса " а бе я кажете къде мога да намеря е-книги в мрежата".

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 15. 15 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#11] от "nick_wolf1":
  Заради пиратството. Ако не на наш, за отрицателно време ще я качат на руски сървър.

 16. 16 Профил на LK
  LK
  Рейтинг: 488 Неутрално

  EBSCO, а не EPSCO!Предлагам за библиотеки да пишат само грамотни хора!

  Mt
 17. 17 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 901 Неутрално

  И да дам моето допълнение:
  http://www.reader.bg/e-books.html
  както и да кажа ,че скоро очаквам автора да направи ревю на устройства за достъп.
  След което ако се задълбочи да направи паралел към училищата и световните практики ,след което може да се разгледат иновациите ,след което ...абе хляб за една ,две години има в тази работа.

 18. 18 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Благодаря за информацията. Ще ми е от голяма полза.

 19. 19 Профил на Калин Ненов
  Калин Ненов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Благодаря!

  https://choveshkata.net: Човешка библиотека е всяко място, на което книгите събират човеци.
 20. 20 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#11:"nick_wolf1"]Някой има ли представа защо у нас се издават толкова малко книги в електронен формат?
  [/quote]
  ами по принцип се опитват да ги продават на цената на хартиените и после казват че нямало продажби, освен това се опитаха да използват формат пдф, който просто не е за книги и нормално никой не го иска

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK