Юлия Кръстева ще изнесе публична лекция "Нови форми на бунта" в Софийския университет

Юлия Кръстева ще изнесе публична лекция "Нови форми на бунта" в Софийския университет

© Валентина Петрова, КапиталПо рядко стечение на обстоятелствата в рамките на седмица България приема двама от най-известните си мислители в световен мащаб, които живеят във Франция от 60-те години на миналия век. След гостуването на Цветан Тодоров, който взе участие в кръгла маса на тема "Бъдещето на демокрацията в Европа" във вторник вечерта, в петък, 26 септември, от 11 ч. в Аулата в Ректората на Софийския университет неговата колега – литературен теоретик и семиотик, психоаналитик и писател, Юлия Кръстева ще изнесе публична лекция на тема "Нови форми на бунта", съобщава учебното заведение.


"Аз се бунтувам, следователно ние съществуваме" (Албер Камю). Или по-скоро: Аз се бунтувам, следователно ние сме на път да се осъществим. Просветителен и дълговременен експеримент. 
Много се говори за бунт в нашия глобализиран свят. Народни въстания, възмутена младеж, детронирани диктатори, президенти, изпуснали олигархическите си нерви, надежди и свободи, потиснати в затвори, карнавални процеси и кървави бани. Ще успее ли бунтът, наричан в Мрежата "riot", да събуди пресметливoто човечество в цифровата ера от хиперсвързания му сън? Или бунтуването е само хитрост на спектакъла, необходима му, за да продължи?" (Из "Нови форми на бунта")


Възможно ли е да се бунтуваш днес, какво точно означава това и как да се отиде отвъд онези форми на ентусиазъм, вдъхновен от истинските ценности, които се сринаха, преминавайки в тоталитаризъм – това ще бъдат основните въпроси, които лекцията ще разгледа, казва Юлия Кръстева пред радио "България".
"И моят отговор е, че най-добрият бунт е поставянето под въпрос на собствените ни ценности, обновлението на нашите идеали, внимание към изключителността на всеки индивид с неговите творчески и личностни възможности, преосмислянето на хуманизма и оттук важността на хуманитарните науки, в това число и на психоанализата. Накрая ще засегна и горещия днес въпрос за тези, които аз наричам "новите чужденци", хората, които се чувстват изключени от демократичната система, от глобализацията и по-специално младежите от крайните квартали, които стават джихадисти."


Лекцията ще бъде на български език, а дискусията – на български и френски, пише радиото.Юлия Кръстева е родена в Сливен през 1941 г. и завършва френска филология в Софийския университет. Благодарение на научна стипендия от френското правителство през 1966 г. тя емигрира в Париж, където живее и до днес. Там тя става част от кръга около влиятелното литературно-философско списание "Тел Кел", в което публикуват най-големите автори на структуралистката и постструктуралистката мисъл, и заедно с тях става част от големия обрат в континенталната философия през втората половина на XX век. Работата й има особен принос към литературната теория и феминизма.


Тя е почетен професор в Университета "Париж 7 - Дидро" и пълноправен член на Парижкото психоаналитично общество, офицер на Почетния легион и командир на Ордена за заслуги (2011). През 2004 г. става първата носителка на наградата "Холберг" (създадена от правителството на Норвегия, за да попълни липсата на хуманитарните науки в предвидените области на Нобеловата награда). Получава наградата на името на Хана Аренд през декември 2006 г. и на името на Вацлав Хавел през 2008 г. Авторка е на трийсет книги, сред които "Революцията в поетичния език", "Истории на любовта", "Сили на ужаса", "Черно слънце. Депресия и меланхолия" (преведена на български), "Сетивното време. Пруст и литературният опит", трилогията "Женският гений: Хана Аренд, Мелани Клайн и Колет", "Омраза и прошка", "Тази невероятна нужда да вярваме", "Нагони на времето", както и на романите "Самураите", "Убийство във Византия" (преведен на български) и др. Нейното творчество е преведено на десетки езици и изцяло на английски език.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  ба ли го, те Исил Камю надали са чели, па си се бунтуват като стой та гледай...

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Матряла е много търпелив, много, ама съвсем скоро, спечелилите изборите ще съжаляват. Не може само да се краде и да се лъже, след КТБ-то какво следва ??? матряла не може да поеме всички луфтове, тепърва ще трябва и тези дето най-нагло, крадоха, приватизираха, заменяха и вършеха безобразия да повръщат.

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2953 Неутрално

  Пак ще има опашка . Много хора се вълнуват от състоянието на нашата „демокрация“ . Времето леко напомня за 89-90 г.

 4. 4 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Исполини идват на гости у дома си

 5. 5 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 418 Весело

  които стават джихадисти.
  А, ами значи и тези се бунтуват, и даже осъществят нова форма на бунта, рязане на глави, сега това хубаво ли е, или е лошо, щото при френската революция също са рязали глави, и всички викат че това било много прогресивно!

 6. 6 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 990 Любопитно

  До коментар [#3] от "излез и гласувай 7":

  Дано сега организацията да е по-добра.
  Аулата събира доста хора /за съжаление днес без мен/.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2953 Неутрално

  До коментар [#6] от "arnautsky":

  И без мен.11ч. е никакво време.Явно е удобно на студентите.Всъщност те са важни.

 8. 8 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 990 Весело

  До коментар [#7] от "излез и гласувай 7":

  От балконите на ФСФ над аулата как хубаво се вижда и чува...

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 9. 9 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1350 Весело

  Под статията за Цветан Тодоров някой беше писал, че той е един българин, на чието лице е изписано, че живее от 50 години извън България. Юлия Кръстева пък е заприличала на китайка.

 10. 10 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Юлия Кръстева има много интересни разработки за символите, задълбочени анализи за православното християнство. Не че с всичко, което пише се съгласявам, но то не е нужно - човек все пак има глава на раменете си. Жалко, че не мога да ида.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8266 Неутрално

  "...че най-добрият бунт е поставянето под въпрос на собствените ни ценности, обновлението на нашите идеали..."
  За такива бунтове,трябват интелигентни бунтари.

 12. 12 Профил на it
  it
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#9] от "princess_x":


  Опъвала си е бръчките около очите...

 13. 13 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Сладки локумчета,даже пресладки,някои хора даже са се опиянили да си ги разтеглят и се търси агитка,която да ги изджвака възторжено.... Много книга,ама кой ще ги чете..и за какво?!
  Абе важното е философРата да дава ляба,какво толкоз....Бунтове-мунтове,ама...за ляба,за повече ляб иде реч! Нали и зарад туй госпожата е забравила да се завърне навремето в БГто.....

 14. 14 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Благодарение на научна стипендия от френското правителство през 1966 г. тя емигрира в Париж.."

  какви са тия стипендии по времето на комунизма,моля? малко инфо по въпроса? и що за емиграция,туй ли разбираме под "бунт"- "бунт" в светлината на писаното в статията?

 15. 15 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Накрая ще засегна и горещия днес въпрос за тези, които аз наричам "новите чужденци", хората, които се чувстват изключени от демократичната система, от глобализацията и по-специално младежите от крайните квартали, които стават джихадисти."
  Как така се ЧУВСТВАЛИ изключени и КОЕ,КАКВО ги изключи?!
  Защо новите чужденци е в кавички,те са си чужденци,г-жо,а инак имат до един френски или съответно друг местен паспорт,нали така?! Какви чужденци са тогаз,ха сега де?!
  Така си се чувстват ,така са се и самоизключили...От каква демок.система са изключени-нали имат право на глас и всички други права и задължения?!
  Всъщност от какво са се изключили тия "бедняци"- не ползват ли ,освен паспорта,всички екстри и придобивки - социални,а и не само?!Ами нали хората са си бунтари и бойци,и още как - по вашата логика ....какво не ви харесва? Хората си имат други идеали,а не европейските историко-културно-религиозно такива!Виж,еврото ,което смъкват от гърба на Европа им харесва,но това не е идеал,а просто инструмент в борбата ,в бунта им против...сещаш ли се против кого???

 16. 16 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 521 Любопитно

  [quote#12:"it"]Опъвала си е бръчките около очите...[/quote]

  възможно....
  Вместо да се разбунтува ,както самата препоръчва ,против собствения си идеал да е все млада ,а тя....робува на това и си опъвала кожата?! Къдее бунта против суетата например? Така ли даваме личен пример и доказателство за правдивостта на туй,което пишем или изнасяме като лекции пред възторженото ,но притихнало гражданство?!

 17. 17 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Госпожо,тия "нови чужденци" от Африка и Азия из Европата ли ви прошепнаха че се "били чувствали изключени от демократичната система, от глобализацията.." ?!?

  Кое им е изключеното,моля- това че са с национален местен паспорт,че и граждани на Европа,живеещи в Европа и със свободен достъп до всичко..но най-вече с пръв докопан достъп до социалната яка европейска система например?!
  Какво повече да им даде тая пуста европейска демократична система,малко ли им дава?!
  И моля,за какво изключване от глобализацията иде реч- туй ще да е нов моден пореден философРа-ски лаф?! Нямат плазма в тях,нямат джиесем ли,нямат таблет ли...каква е тая глобализация,от която някой бил изключен?! А аз помислих че горките гладуващи негърчета в Африка са вън от нея и не знаят в кой век и в кой свят са,пък то...какво било?!
  Ахх,тези учЕни..с ударение на "Е"-то!Развеселяват с вапцаните дебели мазки на многоумието си....Всъщност не е много смешно,жалко е.

 18. 18 Профил на Phoebus Apollo ♕
  Phoebus Apollo ♕
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Юлия Кръстева e наистина една много значителна и внушителна личност с огромно значение в съвременната мисъл.
  Ще бъде интересно.


  ☯ ✯✯✯✯✯✯ ♕ ✯✯✯✯✯✯ ☯
 19. 19 Профил на bgl
  bgl
  Рейтинг: 411 Гневно

  В България определено има нужда от революция - всички препатили от мръсници знаят за какво става въпрос.
  А за тези които по някаква случайност не са - просто проявете свободомислие или пък дори и родолюбие и ще разберете за какво иде реч!

 20. 20 Профил на svetlobade6te
  svetlobade6te
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аман от тези "интелектуалци от бордовете на Сена", които дума не обелваха срещу режима на Тато, а сега се разсипват да дават акъл. Да бяха направили нещо за България, стипендия да бяха дали на някой кадърен студент, нещо да организират и да помогнат ама не. Цветан Тодоров идва да рекламира филма на дъщеря си, която можеше поне малко да научи български, и говори в обкръжението на видни агенти на ДС, а госпожата, бивша любовница на комсомолския лидер Иван Абаджиев, вероятно има поне чин полковник. Уважавам работоспособността им, но да не ми говорят за морал..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK