Юлия Кръстева ще изнесе публична лекция "Нови форми на бунта" в Софийския университет

Юлия Кръстева ще изнесе публична лекция "Нови форми на бунта" в Софийския университет

© Валентина Петрова, КапиталПо рядко стечение на обстоятелствата в рамките на седмица България приема двама от най-известните си мислители в световен мащаб, които живеят във Франция от 60-те години на миналия век. След гостуването на Цветан Тодоров, който взе участие в кръгла маса на тема "Бъдещето на демокрацията в Европа" във вторник вечерта, в петък, 26 септември, от 11 ч. в Аулата в Ректората на Софийския университет неговата колега – литературен теоретик и семиотик, психоаналитик и писател, Юлия Кръстева ще изнесе публична лекция на тема "Нови форми на бунта", съобщава учебното заведение.


"Аз се бунтувам, следователно ние съществуваме" (Албер Камю). Или по-скоро: Аз се бунтувам, следователно ние сме на път да се осъществим. Просветителен и дълговременен експеримент. 
Много се говори за бунт в нашия глобализиран свят. Народни въстания, възмутена младеж, детронирани диктатори, президенти, изпуснали олигархическите си нерви, надежди и свободи, потиснати в затвори, карнавални процеси и кървави бани. Ще успее ли бунтът, наричан в Мрежата "riot", да събуди пресметливoто човечество в цифровата ера от хиперсвързания му сън? Или бунтуването е само хитрост на спектакъла, необходима му, за да продължи?" (Из "Нови форми на бунта")


Възможно ли е да се бунтуваш днес, какво точно означава това и как да се отиде отвъд онези форми на ентусиазъм, вдъхновен от истинските ценности, които се сринаха, преминавайки в тоталитаризъм – това ще бъдат основните въпроси, които лекцията ще разгледа, казва Юлия Кръстева пред радио "България".
"И моят отговор е, че най-добрият бунт е поставянето под въпрос на собствените ни ценности, обновлението на нашите идеали, внимание към изключителността на всеки индивид с неговите творчески и личностни възможности, преосмислянето на хуманизма и оттук важността на хуманитарните науки, в това число и на психоанализата. Накрая ще засегна и горещия днес въпрос за тези, които аз наричам "новите чужденци", хората, които се чувстват изключени от демократичната система, от глобализацията и по-специално младежите от крайните квартали, които стават джихадисти."


Лекцията ще бъде на български език, а дискусията – на български и френски, пише радиото.Юлия Кръстева е родена в Сливен през 1941 г. и завършва френска филология в Софийския университет. Благодарение на научна стипендия от френското правителство през 1966 г. тя емигрира в Париж, където живее и до днес. Там тя става част от кръга около влиятелното литературно-философско списание "Тел Кел", в което публикуват най-големите автори на структуралистката и постструктуралистката мисъл, и заедно с тях става част от големия обрат в континенталната философия през втората половина на XX век. Работата й има особен принос към литературната теория и феминизма.


Тя е почетен професор в Университета "Париж 7 - Дидро" и пълноправен член на Парижкото психоаналитично общество, офицер на Почетния легион и командир на Ордена за заслуги (2011). През 2004 г. става първата носителка на наградата "Холберг" (създадена от правителството на Норвегия, за да попълни липсата на хуманитарните науки в предвидените области на Нобеловата награда). Получава наградата на името на Хана Аренд през декември 2006 г. и на името на Вацлав Хавел през 2008 г. Авторка е на трийсет книги, сред които "Революцията в поетичния език", "Истории на любовта", "Сили на ужаса", "Черно слънце. Депресия и меланхолия" (преведена на български), "Сетивното време. Пруст и литературният опит", трилогията "Женският гений: Хана Аренд, Мелани Клайн и Колет", "Омраза и прошка", "Тази невероятна нужда да вярваме", "Нагони на времето", както и на романите "Самураите", "Убийство във Византия" (преведен на български) и др. Нейното творчество е преведено на десетки езици и изцяло на английски език.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK