Хореографът Иво Димчев открива първата си изложба в София в новия си "Мозей"

Хореографът Иво Димчев открива първата си изложба в София в новия си "Мозей"

© Иво ДимчевПознатият по света и у нас като хореограф и съвременен танцьор Иво Димчев ще представи първата си самостоятелна изложба с визуално изкуство в България в новото си място за изкуство в столицата, наречено "Мозей" (грешката е умишлена - бел.р.), тази събота. То се намира на бул. "Сливница" 178 и според артиста е "голяма стая за неща с ускорена важност". Изложбата включва предимно картини, скулптури и фотография и ще бъде открита от 19 ч. на 27 септември.


За някои може и да е изненада, но навън Димчев освен като движенчески артист и хореограф е известен и като художник. Във Виена е представляван от престижната галерия "Концетт", където негови фотографии съжителстват с тези на артисти като Йозеф Бойс, Франц Вест и Отто Мюел. Участвал е в редица общи и солови изложби из Европа, а творбите му са притежание на колекционери и галерии в Германия, Белгия и Австрия, както и на Софийската градска художествена галерия.


Хореографът Иво Димчев открива първата си изложба в София в новия си "Мозей"

© Иво Димчев


"Желанието ми в тази изложба е да събера на едно място възможно по-голяма част от една продължителна и плодовита обърканост, за да се видя по-добре, може би да се разбера по-добре, може би да си помогна евентуално... ако въобще има някой там...", казва в представянето на изложбата си артистът.
За него застиналият формат на визуалната форма е възможност да запечата "постоянната нужда за пресъздаване на ужасения и нестабилен аз", която ражда неговите спектакли, но и изчезва с тях, и "да отпразнува и кадрира тази трагична свобода". Експозицията включва моменти, "откраднати" от репетиции и пърформанси на Иво Димчев в снимки и видео, включително работата му с известният австрийски визуален артист и приятел Франц Вест, носител на "Златен лъв" за цялостно творчество от биеналето във Венеция.


Същевременно "Мозей" е второто независимо художествено пространство, създадено от Димчев след Volksroom в Брюксел. Той казва, че "Мозей" ще се съсредоточи в областта на съвременните визуални изкуства и музиката. Безименната изложба ще продължи до 27 ноември.


Хореографът Иво Димчев открива първата си изложба в София в новия си "Мозей"

© Иво Димчев


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK