Във Варна започна кукленият фестивал "Златният делфин" (видео)

Във Варна започна кукленият фестивал "Златният делфин" (видео)


Днес във Варна беше открит XVI Международен куклен фестивал на кукленото изкуство "Златният Делфин". Студенти от класа на проф. Жени Пашова в НАТФИЗ организираха уличното представление " Кукли и клоуни", а гостите от чужбина се снимаха за спомен под дъгата на популярната пластика на скулптура Альоша Кафеджийски на площада п ред кукления театър във Варна.


Откриването на фестивала "Златният делфин" във Варна
В тазгодишното – шестнайсто издание на фестивала, който се организира във Варна на всеки три години участват 150 театрални трупи от 38 страни. В програмата на "Златният делфин" ще бъдат представени 160 спектакъла. Селекционерът на програмата Богдана Костуркова, драматург в театър София, е посочила 15 трупи, които ще се състезават за наградите на фестивала. Спектаклите ще бъдат оценявани от международно жури с председател театралния критик Никола Вандов.


Във Варна започна кукленият фестивал "Златният делфин" (видео)


Веднага след откриването на фестивала, започна и първият спектакъл от официалната му програма - "Басни по Лафонтен" на Държавен куклен театър – Бургас.


В програмата на първия фестивален ден бяха още спектаклите "Как се гони страх" на Държавен куклен театър – Видин, и "Говори, не си сама" на Ла Мар де Марионетас от Мадрид, Испания.


Във Варна започна кукленият фестивал "Златният делфин" (видео)


Утре "Златният Делфин" продължава със спектакъла "Приказка за скитника – крал" на Столичния куклен театър, който започва в 11.30 ч. и с постановката на Държавен куклен и младежки театър – Батуми, Грузия – "Цветна мъгла на морския бряг" по мотиви от "Ромео и Жулиета". Неговото начало е в 16 ч. в Градската худжествена галерия във Варна.


От 18 ч. варненският куклен театър ще представи "Малки вълшебници", а вечерта в Кукления театър от 21 ч. е началото на френско-испанската копродукция на "Aрп aн Перигор" и "Ла Мар де Марионетас" – "Дъщерята на Шекспир разказва своя сън в лятна нощ".


Във Варна започна кукленият фестивал "Златният делфин" (видео)

Също утре се открива и сценографската изложба на студенти от Националната художествена академия. Тя ще бъде експонирана в художествения музей "Георги Велчев", където в 19,30 ч. ще започне представянето на книгата на проф. д-р Васил Рокоманов "Куклена сценография за вълшебна приказка".


Цялата програма на фестивала "Златният делфин" може да бъде проследена на сайта на Държавен куклен театър Варна.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK