Архитекти от България и чужбина променят Пловдив за One Architecture Week

Част от "Ядрото"

© Организаторите

Част от "Ядрото"Редица временни и постоянни промени ще настъпят в градската среда на Пловдив, най-вече в квартал "Капана", след намесата на български и чуждестранни архитекти по време на предстоящия фестивал One Architecture Week (10 - 19 октомври). Това заявиха представители на организаторите на пресконференция за акцентите от събитието, чиято тема тази година е "Възможното невъзможно" с директор Любо Георгиев и куратори архитектите Христо Станкушев, Стефан Минков и Светослав Мичев от студио dontDYI.


"Вече имаме няколко реализирани проекта с One Architecture Week, които подобряват трайно градската среда в Пловдив", заяви заместник-кметът на община Пловдив  Стефан Стоянов по време на представянето, цитиран от организаторите от "Едно".


Проектите, които той визира, са завършилия конкурс Площад Централен и предстоящият проект за осъвременяване на пространството пред Дом на културата "Борис Христов".
По-голямата и съществена част от намесите на архитектите ще бъде в квартал "Капана". Една от тях е "Ядрото" - сърцето на тазгодишния фестивал, което ще бъде създадено от норвежкото архитектурно бюро "Гaртнерфуглен" съвместно със стажантите на One Architecture Week. Студиото съобразява проекта с характера на самия квартал и функциите му по време на фестивала, за да превърне "Ядрото" в място за лекции, презентации и дебати, прожекции, работилници, партита и отворена зона, която да привлича разнообразна публика.


Проектът "Повърхност" е на един от лекторите в професионалния форум на One Architecture Week - Нура ал Сайех. Тя ще постави нови павета на една от улиците в "Капана", вдъхновявайки се от социалните, религиозните и политическите контрасти в Пловдив.


Архитектурната инсталация "Безкраен град" на британеца Макс Дюдни се реализира с подкрепата на Университета в Грийнуич. Тя ще покаже макет на град, който изследва връзката между реалното и въображаемо пространство и обръща внимание на въпроса как общественото място се адаптира към консуматорското настояще.


Архитект Антоанета Топалова и "Постстудио" пък работят заедно над идеен проект, озаглавен "Фасада". Неговата цел е реставрация и промяна на облика на сграда. Посредством графични подходи и материали фасадата ще бъде изменена в духа на "Капана" като квартал на творческите индустрии.


Австриецът Алдо Джианоти ще представи "Тунелът", като започне с откриването на строителен обект в града, където изкопава началото на тунел. Под формата на проучване той ще накара хората да решат къде да бъде неговият край, за да проучи заедно с местни студенти по архитектура и социология практическото въздействие, което градските тунели оказват върху живота на местните жители.


"Ключ" е една от градските намеси, която е дело на Иван Мудов, създадена специално за One Architecture Week. Идеята е да се свържат десет помещения в творческия квартал в обща електрическа мрежа и да се даде възможност на жителите и посетителите на квартала да ги контролират с един-единствен ключ.


Също в рамките на фестивала музикалната формация "Биг банда" ще създаде мащабна интерактивна аудиоинсталация по фасадите, различни обекти и улици в "Капана". Част от фасадния аудиомапинг, който те е създадат, ще може да бъде контролиран и от зрителите.


В програмата "Намеси" на фестивала е и поредицата от разговори-пърформанси под името "У дома той е турист" с участието на американския кураторски екип "Експириънс економис" и различни събеседници от Пловдив. Целта им ще бъде да превърнат урбанизма в предмет за размисъл и забавление и да изследват обществения образ на Пловдив.


В рамките на "ДЕ-нивелация", съвместен проект на танцовото студио Derida Dance и Държавна опера Пловдив, ще бъде проведено десетдневно работно ателие с танцьори, визуален артист и архитект.


Друга намеса в "Капана" ще е инсталацията "Камера обскура" на архитект Камелия Белинчева, базирана на принципа camera obscura, дал началото на фотографията. Проектът ще покаже на посетителите на фестивала характерни гледки от квартала.


Сдружение "Хамалогика" от Бургас участват в програмата с "Идеален град", който ще проследи виждането на хората за идеалните градове, какво прави един град привлекателен, защо обичат да се връщат на дадено място, къде са се чувствали най-уютно и кой е любимият им град в серия от видеоинтервюта, заснети в Бургас и по време на One Architecture Week в Пловдив.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK