Сто години от рождението на Тур Хейердал

Кон-Тики и нейният екипаж

© Associated Press

Кон-Тики и нейният екипажВ началото на 1947 г. кораб на перуанския морски флот влачи сала Кон Тики към водите на Перуанското или още известно като Хумболтово океанско течение, на 400 км от началната точка Каляо. Примитивният сал, начело с 34-годишния норвежки зоолог Тур Хейердал и с още петима души на борда, ще го използва, за да се опита да измине близо 8000 км до Полинезия в Тихия океан и да докаже, че е било възможно за древните южноамериканци да доплават до далечните острови и дори да ги населят, както вярва Хейердал.


И докато второто е все още спорно, експедицията показва, че е било технически възможно и сравнително безопасно за древните мореплаватели да изминават големи разстояния по вода. След 101 дена на Кон-Тики, построен от традиционни южноамерикански материали и по свидетелствата на конкистадорите за конструкцията на саловете на инките, екипажът достига Френска полинезия на 7 август 1947 г. Единствената съвременна апаратура, с която те разполагат, са радиоапаратите.


Сто години от рождението на Тур Хейердал

© null


Днес се навършват 100 години от рождението на известния норвежки пътешественик, изследовател, антрополог, зоолог и писател Тур Хейердал (1914-2012). Със специален "дудъл" на страницата на търсачката си "Гугъл" отбеляза юбилея на една от най-романтичните фигури в съвременната наука. Хейердал живее на почти безлюдни острови и с племена по техните обичаи, ръководи зооложки, антроположки и археоложки експедиции в Полинезия, Северна Америка, Галапагос, Великденските острови, Азербайджан и на много други места, а след Кон-Тики на няколко пъти повтаря експериментите си с древни мореплавателни съдове.
С изградените от папирус тръстикови лодки Ра I и Ра II той се опитва да стигне от Мароко до Карибите през Атлантическия океан на два пъти през 1969 и 1970 г., като вторият път е успешен, а с "Тигрис" иска да демонстрира, че древният народ от земите на днешен Пакистан би могъл да осъществи търговски и други контакти с Месопотамия. След 5 месеца успешно плаване, на 3 април 1978 г. Хейердал умишлено изгаря "Тигрис" в Джибути в знак на протест срещу войните около Червено море и Африканския рог. Както и по-голямата част от екипажа на Кон-Тики, по време на Втората световна война Хейердал доброволства в Норвежките военни сили, които продължават да се сражават срещу нацистите и след капитулацията на скандинавската държава. Там изследователят е отличен за службата си.Книгите на Тур Хейердал, както и документалните филми за експедициите му са широко популярни, а режисираният от него "Кон-Тики" получава "Оскар" за документално кино през 1951 г. През 2012 г. игрален филм за експедицията със същото име стана първият норвежки филм, номиниран едновременно за наградата на Американската филмова академия и "Златен глобус".


Музеят "Кон-Тики" на Хейердал в Осло посреща 100-годишнината от рождението му с редица изложби, включващи стегнатият наново сал от 1947 г., образователна експозиция за деца, изследване върху влиянието на експедицията Кон-Тики върху попкултурата и много други. За онези от нас, които няма да стигнат до там, музеят предлага информация, архивни и съвременни кадри онлайн.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK