"Възвишение" на Милен Русков получи Европейската награда за литература

Отличието на Милен Русков

© Издателство "Жанет 45"

Отличието на Милен РусковРоманът на писателя Милен Русков "Възвишение" от 2011 г. се нареди сред 13-те лауреата на Европейската награда за литература тази година, които бяха обявени на събитие в първия ден от Панаира на книгата във Франкфурт днес. Те бяха публикувани на сайта на отличията.


Всеки един от 13-те автори получава не само парична награда в размер на 5000 евро, но и допълнителна реклама и международно внимание, което подпомага публикуването на книгите им в различни страни. Техните издатели също така могат да кандидатстват за европейско финансиране, с което спечелилите книги да бъдат преведени на различни езици и така да достигнат до нови пазари. 


Милен Русков

© Димитър Краев, Издателство "Жанет 45"

Милен Русков

Милен Русков не присъства лично на обявяването на наградите, но там е Манол Пейков от издателство "Жанет 45", което поставя името си до всичките му издадени досега книги. Официалното връчване предстои на 18 ноември в Брюксел.
Останалите лауреати тази година са Бен Блуши от Албания, Ян Немеч от Чехия, Макис Цитас от Гърция, Одни Айр от Исландия, Янис Йоневс от Латвия, Армин Йори от Лихтенщайн, Пиер Мейлак от Малта, Огньен Спахич от Черна гора, Маренте де Моор от Холандия, както и по един автор от Сърбия, Турция и Обединеното кралство.


Част от лауреатите на Европейската наградат за литература тази година

© Издателство "Жанет 45"

Част от лауреатите на Европейската наградат за литература тази година


Европейската награда за литература е основана през 2009 г., като от тогава досега Европейският съюз е финансирал превода на 56 от общо 59-те носители на отличието на 20 различни езика. Общият брой на преводите е 203, което означава, че средно всяка книга е била преведена между 3 и 4 пъти. Носителите на наградата се ползват с привилегии и при представянето им на големи международни литературни панаири като този във Франкфурт, Лондон, Гьотеборг и фестивала Passaporta в Брюксел. 


Част от корицата на "Възвишение"

© Издателство "Жанет 45"

Част от корицата на "Възвишение"


Това съвсем не е първо отличие за "Възвишение" на 48-годишния Русков. През 2012 г. той получи наградата "Златен век" на Министерство на културата, както и националната награда "Христо Г. Данов", а година по-късно и националната награда на "Елиас Канети" през 2013 г. Същата година бе и сред номинираните за роман на годината на Национален дарителски фонд "13 века България".


Миналата година романът бе адаптиран от Александър Секулов в театрална постановка със същото заглавие, режисирана от Иван Добчев и с участието на Асен Блатечки, Бойко Кръстанов и Ивайло Христов в Драматичен театър - Пловдив. Тя запази езика на Русков, който се връща към начина, по който са комуникирали хората в периода на Възраждането.


Кадър от пиесата "Възвишение"

© Нощ на музеите и галериите в Пловдив

Кадър от пиесата "Възвишение"


Историята във "Възвишение" връща читателя в епохата на българското Възраждане, когато двама бунтовници, приятели на Димитър Общи – т.е. малко революционери, малко разбойници, – участват в Арабаконашкия обир, което е само началото на множеството им перипетии. Постепенно те се включват и в трите вида тайна дейност – "конспиративна, експедитивна и революционно-разбойнишка", по израза на Стоян Заимов. Това е разказано с жива стилизация на българския възрожденски език, в който всичко изглежда по неповторим начин смешно и очарователно.


Преди "Възвишение" Русков, който се изявява и като преводач от английски език, издава още "Джобна енциклопедия на мистериите" (2004), който разказва за някои окултни практики по време на Възраждането и получава награда "Южна пролет" за дебют. През 2008 г. излиза и романът "Захвърлен в природата" (2008), който описва популяризирането на тютюна в Европа и употребата му от испанския доктор от Севиля Николас Монардес. Книгата е удостоена с награда ВИК за роман на годината и е преведен и издаден на английски в САЩ от Open Letter Books под името Thrown into Nature през 2011 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK