"Ортогонал" отново събира форми на безпредметно изкуство в София

"Ортогонал" отново събира форми на безпредметно изкуство в София

© ОрганизаторитеЗа втора година международният фестивал "Ортогонал" ще събере в Центъра за култура и дебат "Червената къща" в София различни форми на безпредметното изкуство в дните между 9 октомври и 7 ноември. 


Освен изложба на няколко, предимно чуждестранни автори фестивалът ще предложи и прожекции на документални, проследяващи важни периоди от развитието на безпредметното изкуство в исторически план, модул от открити лекции и презентации, както и работилница за деца. Тяхната обща цел е да обогатят публиката и да я срещнат отблизо с част от специфичните особености на това сравнително слабо познато в България направление в естетиката.


Кадър от първата изложба на "Ортогонал" през 2012 г.

© Организаторите

Кадър от първата изложба на "Ортогонал" през 2012 г.


В отворената до 7 ноември изложба акцент е серията от оригинални рисунки и графики на швейцарския художник, архитект, дизайнер и общественик Макс Бил (1908 - 1994). Годишнината от смъртта му ще бъде отбелязана и с повторна прожекция на документалния филм "Макс Бил: Абсолютният поглед". Той бе прожектиран за първи път през 2012 г. на дебютното издание на фестивала, за който "Дневник" тогава разговаря и с неговия основен организатор, художника Георги Димитров, от сдружение "Безпредметна София".
Филмът "Шагал за по-малко от половин килограм картофи" пък ще представи поглед към политическия контекст около една от най-прочутите колекции от руски авангард в света "Костакис", която понастоящем е част от фонда на Държавния музей за съвременно изкуство в Солун, които предоставят и филма за прожекция.


Част от филмовата програма е и научнопопулярният очерк, посветен на значимия швейцарски конкретист Рихард Паул Лозе (1902 - 1988).


Част от неозаглавено произведение на Боб Бонис от 1981 г.

© Организаторите

Част от неозаглавено произведение на Боб Бонис от 1981 г.


Теоретичният модул на форума ще бъде открит на 10 октомври с лекция на Боб Бонис, директор на Свободната академия за изящни изкуства в Хага в периода 1988 - 2001 и също голямо име от света на конструктивизма като изкуство.


Професорът по съвременна философия и естетика в Сорбоната проф. Бруно Хаас, който участва и в дебютното издание на "Ортогонал" през 2012 г., ще изнесе семиотична лекция анализ. Саймън Инграм, преподавател по експериментална живопис от Оуклъндския университет, ще разгледа връзката между високите технологии и абстрактното изкуство, а изкуствоведът от Държавния музей за съвременно изкуство в Солун Тодорис Маркоглу ще говори за традициите и настоящите тенденции в безпредметното изкуство в Гърция. 


Част от творбата Else на Бруно Хаас от 2012 г.

© Организаторите

Част от творбата Else на Бруно Хаас от 2012 г.


Освен лекции ще има и презентации. Едната от тях ще бъде на Йоргос Вурлидас, който е представител на солунската графична сцена, а другите на младите автори Анна-Мария Богнер и Красимира Стикар от Австрия.


Подробна информация за участниците в "Ортогонал" 2014, както и за специалната работилница за деца може да бъде открита в сайта на фестивала, както и на имейл: info@orthogonal.bg. Официалното откриване е тази вечер от 18 ч., като входът за всички събития е безплатен.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK