Милен Русков: Знам седем добри истории, предстои да напиша четвъртата

Милен Русков: Знам седем добри истории, предстои да напиша четвъртата

© Анелия НиколоваДействителните истории надминават отвсякъде възможностите на въображението - има такива, които не бихте могли да измислите, или ако измислите, няма да си повярвате сами, казва в интервю за "Дневник" писателят Милен Русков, който вчера се нареди сред лауреатите на Европейската награда за литература за 2016 г. за романа си "Възвишение". 


Книгата говори за епохата на Възраждането през устата на двама бунтовници, приятели на Димитър Общи - "т.е. малко революционери, малко разбойници" - на впечатляваща възстановка на езика от тогавашната литература.


Авторът на "Джобна енциклопедия на мистериите", "Захвърлен в природата" и "Възвишение" казва, че историите му изскачат от действителните хроники - просто го привличат като магнит. "Хубавите, в които има от абсолютно всичко, са рядкост. Аз знам седем такива, три съм разказал, а сега предстои четвъртата."
Следващият му роман е предвиден за издаване през лятото на 2016 г. и тръгва пак от Арабаконак, от атентата срещу цар Борис III през 1925 г. "Историята на 20-те години у нас е невероятна, смайваща, мрачна и не много известна, защото и двете страни на сблъсъка имат причини да я премълчават. Чак в момент като днешния, сто години по-късно, може да се разкаже истината, когато заинтересованите нямат монопол върху властта."


Ще има ли стилистични експерименти в нея?


"Разбира се. Скучно ми е да пиша на съвременен книжовен език – банален е. Героят на книгата е софийски шофьор на такси, който говори на покъртителен диалект от тогавашното време, ужасно смешен. И е много, много ненадежден разказвач."


Очаквайте в "Дневник" интервюто с Милен Русков за отношението му към литературните награди, как се прави фикция от история и преводим ли е "Възвишение" на други езици. 

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Отново интересно. Разказването на истории не е занимание лесно и за всеки, но очевидно Милен Русков е добър в разказването на истории и то с невероятни езикови вариации

 2. 2 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 968 Неутрално
 3. 3 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 968 Неутрално

  също така е интересно, дали ще успее за втори път с подобни,езикови, хватки и похвати да направи отново добра история

 4. 4 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 974 Неутрално

  "Възвишение" - най-добрият български роман писан някога!
  Това е моето мнение. Искрено се радвам, че в БГ все още има хора, като Милен Русков

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 5. 5 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 399 Неутрално

  [quote#2:"Додо"]интересно интервю[/quote]

  Где го?

 6. 6 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 399 Неутрално

  [quote#4:"clarkv622"]"Възвишение" - най-добрият български роман писан някога! [/quote]

  Ей това беше висш пилотаж в литературоведението!

 7. 7 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 421 Неутрално

  По никакъв начин не искам да подценявам труда на автора, но за мен романът няма почти никаква литературна стойност - историята е твърде безинтересна, няма развитие, няма сюжет. Единствено езикът е това, което създава тази чудовищна разлика от модерната литература. И тук възниква въпроса, който лично аз си задавам - достатъчно ли е да напълниш 500 страници с да го наречем диалект (макар и неточно), за да сътвориш шедьовър?

 8. 8 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Що се отнася до "най-добрия български роман някога", както е писал някой горе, силно препоръчвам "Цената на златото" на Генчо Стоев.

 9. 9 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#8] от "Nikolay":

  Романите на Яна Язова няма за същата епоха няма да навредят.

 10. 10 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Извинете, да се чете: "Романите на Яна Язова няма да навредят".

 11. 11 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Понеже става дума за най, единственият български роман на европейско равнище е "Тютюн". За световно засега не може да се говори.

 12. 12 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Добрите български писатели отдавна са мъртви. Но щом има за разказване, нека разказва, стига да има кой да го чете.

 13. 13 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  До коментар [#7] от "Nikolay":

  От коментара Ви разбирам, че или не сте чел книгата, или сте я чел като дявола евангелието. В тази книга има точно две успоредни сюжетни линии.
  Първата линия е хайдутлука. Вас какво са ви учили в училище - че хайдутите по турско са били едни чисти, честни и неопетнени герои, които тормозят лошите турци и не посягат на невинни. Е, не е било точно така и Милен Русков ни представя двама герои, представители на точно този тип хора, които не правят разлика между обир на душманин и обир на случаен човек. Защото въстанията са се спонсорирали точно така - с обири и престъпления. Колкото и да отказваме да го приемем този факт българите.
  Другата сюжетна линия е възвишението. Двама хайдути-престъпници. Единият се възвисява, защото осъзнава греховете си, а другият - не. Има и личностно развитие, и хумор, и съспенс накрая. Накрая следва изкуплението. Но повече няма да говоря, за да е интересно.
  Книгата "Под игото" да не би да има по-бърз сюжет? Далеч съм да сравнявам Вазов с Русков, но и в двете книги има основна част, в която движението е бавно, пълнежът е предимно със сцени от живота на селяните, тук-там някоя по-шокираща ситуация при Вазов, чак до финалните глави и убийствата на главните герои.
  Хубаво е, преди да говори негативизми за една книга, човек първо да каже какво търси в книгата.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 14. 14 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 491 Неутрално

  "Историята на 20-те години у нас е невероятна, смайваща, мрачна и не много известна, защото и двете страни на сблъсъка имат причини да я премълчават. "

  Чудесно казано. Перманентната гражданска война, в която се намира клетата ни държавица между '19 -'48 е слабо известна (вероятно заради трагизма си) тема. Браво на пича, че се е наел да разчовърка с пръчка това ако. Не се сещам за много автори или кинаджии, които са се престрашили да го направят.
  П.С. Вживяването в епохата е пълно - г-н Русков прилича на охтичав словослагател-анархист от 20-те, който има достъп до течаща вода веднъж седмично. С това не бива да се прекалява.

 15. 15 Профил на stantheman0327
  stantheman0327
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#7] от "Nikolay":

  Николайчо, явно много малко си чел - ако беше чел, нямаше да започваш писанието си с: "По никакъв начин не искам да подценявам труда на автора, но за мен романът няма почти никаква литературна стойност". Самото ти твърдение за липса на литературна стойност е повече от подценяване на труда на автора. Такива евтини преценки от самозвани критици издават оная завист у българина, която не му дава мира щом пред него се изправи някой умен, кадърен или талантлив. А романът е наистина чудесен; само че за да оцениш достойнствата му трябва тепърва още много да четеш. И то не интересни според тебе съвременни книги с развитие и сюжет - такива бъкат от лавиците на книжарниците - а истинска, ценностна литература.

 16. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3849 Неутрално

  [quote#15:"stantheman0327"]Такива евтини преценки от самозвани критици [/quote]
  Не е ли обикновенния читател най важният критик? Сички ли трябва да харесаме романа? Липсата на лит.стойност не подценяване на труда на автора,напротив човека съжалява че е отишал бадева сичкия труд.

  klimentm
 17. 17 Профил на stantheman0327
  stantheman0327
  Рейтинг: 450 Неутрално

  За да бъде обикновениЯТ читател критик трябва най-напред да бъде грамотен и начетен - от (в)сички и всеки критик не става!

 18. 18 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 399 Неутрално

  [quote#13:"Lou"] Защото въстанията са се спонсорирали точно така - с обири и престъпления. Колкото и да отказваме да го приемем този факт българите. [/quote]

  И с принос на всеки в комитетската каса. Както и със задължението на въстаника да си набави въоръжение и облекло за своя сметка. Колкото и някои да отказват да приемат този факт.

 19. 19 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#15] от "stantheman0327":

  Изказах мнението си на читател за книгата. Не съм изказвал мнение за хората, които са я харесали. Ако искате да ми кажете какво на вас ви е харесало - добре. Но не ми обяснявайте колко съм прост, задето не съм я харесал. То вече си пролича кой е по-прост.

 20. 20 Профил на НАДЕЖДА ИСКРОВА
  НАДЕЖДА ИСКРОВА
  Рейтинг: 511 Неутрално

  "Тhe most outstanding work in an ideal direction ..." - това заявява (примерно) Алфред Нобел в завещанието си, отделен въпрос, доколко заръката му се спазва. Казвам това, защото току що ми попадна из пресата, че издирвали Патрик Модиано, новият нобелов лауреат за литература. Според мен, не е важен толкова въпросът за наградите, а въпросът е, кога и защо читателите обичат една книга. "За" и "против" има и ще има винаги, за каквото и да било - не само за литература. Радостното в случая е, че международно признание получава роман, обичан от повечето българи. Би било ненормално да е харесван от всички. И Библията не е, нали така. Прочетох тази книга съвсем наскоро, отблъскват ме "общоприетите" неща. Мнението ми, нито е меродавно, нито го налагам - едно от многото читателски мнения за "Възвишение". За мен лично - това е една от най-хубавите книги, писана някога на български. Вярвам, иска ми се и го пожелавам на "Възвишение", да добие широка популярност и в Европа, и в Америка, а защо не в Япония и Русия. Въобще, не, че каквито и да е награди имат значение - (една книга е толкова по-значима, колкото повече повлиява позитивно на нагласите на един народ, колкото повече тласка хората към по-добро, по-възвишено, колкото повече прояснява визизията ни и за нас самите и за онова, което в крайна сметка ни е създало, родина, език, менталност), но твърдо вярвам, че в лицето на "Възвишение" българският език и българският роман, ще бъдат уважени един ден и като "Тhe most outstanding work in an ideal direction ..." Това, което в края на краищата има тежест, е че хората харесват тази книга. Успех на автора и на "Възвишение"!

  НАДЕЖДА ИСКРОВА
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK