Архитектите от FORA: Нашата професия може да се асоциира с киното

Жуао Руиво от архитектурното студио FORA

© One Architecture Week

Жуао Руиво от архитектурното студио FORAПрез лятото централният площад на Пловдив получи съвсем ясна надежда за нов облик, който да съчетае няколкото исторически пласта, насложили се върху него във времето. Автори на проекта, спечелил конкурса за преобразяването му португалското архикетурно студио "Фора" (FORA). Един от основателите му - Жуао Руиво ще открие със своя презентация професионалния форум на започналия днес фестивал One Architecture Week, който ще се проведе на 18 октомври. 


Пред "Дневник" колективът, основан през 2009 г. първоначално в Атина от  Жуао Фагуля, Ракел Оливейра и Жуао Руиво, сподели кои са предимствата, но и предизвикателствата пред техния проект за площад "Централен" в избрания за Европейска столица на културата 2019 г. град. Какво е мнението им по темата на тазгодишното издание на фестивала "Възможното невъзможно", както и какво е общото между киното и архитектурата.


Какво ви привлече в конкурса за площад "Централен" в Пловдив?
- Заданието на конкурса бе много ясно и предизвикателно: изискваше иниовативни решения за обществено пространсво и ни предоставяше възможността да навлезем в уникален контекст, в който са поставени различни исторически периоди. Идеята за съчетаване на модернистична и римска архитектура за създаването на съвременно обществено пространство бе неустоима.


С какво вашият проект е по-добър от тези на останалите кандидати? Кои са неговите предимства?


- Смятаме, че основните качества на предложението са неговата гъвкавост: позволява серия от различни градски конфигурации, но в същото време е гъвкаво във времето, тъй като може да се прилага постепенно. Финалният резултат ще бъде процес на договаряне и ще включва участието на много специалисти (архитекти, инженери, археолози, политици), но и на гражданите на Пловдив в целия процес.


Част от визуализацията на проекта на FORA за площад "Централен" в Пловдив

© One Architecture Week

Част от визуализацията на проекта на FORA за площад "Централен" в Пловдив


Кое ще бъде трудното при неговото изпълнение?


- При такава голяма степен от усилия, основното предизвикателство ще бъде изграждането на стабилен план, който да е достатъчно гъвкав, за да издържи цялата продължителност на проекта, запазвайки непроменени повечето пространствени качества, които оформят оригиналната концепция.


Кои са основните предизвикателства, с които архитектурата се сблъсква в наши дни?


- Икономическата несигурност е един от основните проблеми: архитектурата е бавен медиум и се бори с нарастващата скорост на глобализирания свят.


Кое ви привлиза повече - строежа на нещо ново или преобразяването на някое вече съществуващо място и защо?


- В този момент е по-наложително е преосмислянето и реадаптирането на вече съществуващи структури, отколкото строежа на нови. Пример за това е конкурс, в който участвахме в Копенхаген, където обновяването на съществуващ домакински обект от 60-те години позволи преосмислянето на неговата устойчивост както по отношение на консумация на енергия, така и на социално взаимодействие.


Формирате студиото си в Атина, а сега сте базирани в Лисабон. С какво гръцката столица повлия на работата ви?


- Градоустройството на Атина за нас бе завладяващо: градът е изграден почти изцяло от много простичък вид сгради, древното гръцко правило поликатоика, което е спомогнало както за директната урбанизация на цяла Атика, така и инфилтрацията на неформални дейности в своите изначално многопластови конфигурации.


Кои са проектите, с които най-много се гордеете и откъде обикновено черпите вдъхновението за тях?


- Най-много се гордеем винаги, когато завършим нов проект. Повечето от тях са резултат от комбинация от програмен анализ с внимателен прочит на обекта, който включва градските и климатични условия. Комбинацията от тези фактори е основният двигател, но обикновено се влияе от външни фактори като архитектура, кино, литература и други.


Тази година темата на One Architecture Week е "Възможното невъзможно". Каква е вашата гледна точка по темата"


- Манифестът на фестивала отразява идеята за приемственост, което е тема, която е много интересна за нас. Вярваме сщо и в противоречията, които са имплицитни за идеята на разкъсване.


Коя е професията, която смятате че е най-близка тдо това да бъде асоциирана с работата ви като архитекти и защо?


- Архитектурата е много специфична. Тъй като е форма, в която си сътрудничат различни полета, включва и координацията на рачзличен вид познание. Може би най-близката асоциация би била кинодейци?


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK