Завръщането на джедаите или как София има ново арт-кино

Завръщането на джедаите или как София има ново арт-кино

© Георги КожухаровОт днес можете да прекарвате вечерите си в София на ново място, но не бар, клуб или ресторант, а чисто ново арт-кино в центъра на София със самостоятелна сграда и самостоятелно мнение за филмовата програма. "Културен център Г-8" се намира в къща-паметник на културата на столичната улица "Гладстон" 8, откъдето и името, и смята да се посвети на европейско, независимо американско, българско, документално, нямо и артхаус кино, без да отбягва избрани холивудски заглавия. Отваря врати днес със седем филма, три салона, зала за дискусии и кафене, а премиерата е "Живи машини" (Automata, 2014) с Антонио Бандерас и Мелани Грифит - от официалната селекция на "Сан Себастиан".  


Зад амбициозната и наглед донкихотовска мисия да създадат нов киносалон в ерата на моловете стоят собствениците на "Евро Синема" (едно от 4 подобни кина в София, без да броим "Люмиер") и някогашните любими на мнозина FX Cinema и кино "Левски" - Ина Дърова и Емилиян Николов. Без образованието им да го предполага, тяхната кариера в бранша започва през 1996 г., когато искат да отворят "любителски видеоклуб", а техен познат им споменава, че бившето кино на Съюза на писателите на "Ангел Кънчев" се отдава под наем. То се превръща в FX Cinema.


Двата малки салона с по 40 места създават усещането за лична прожекционна

© Георги Кожухаров

Двата малки салона с по 40 места създават усещането за лична прожекционна


След като повечето софийски кина, а и наетите от тях в миналото помещения постепенно отстъпват мястото на магазини, ("Евро Синема" съществува все още. "В никакъв случай няма да се предаваме!", твърдо казва Ина*.), двамата намират и закупуват сами два етажа в просторната къща на "Ангел Кънчев" - светла "зимна градина" на първия, която ще бъде кафене и място за джем-сешъни и изложби, и три зали отдолу с общо 160 места.
"Културен център Г-8" наследява уютната и камерна обстановка на FX Cinema в две от залите си - с по 40 места, почти като лична прожекционна, както и предназначението на Евро Синема да показва европейски, независими американски, български и документални филми. Но не само.


Искахме да направим място, където хората отиват специално, за да гледат кино, а не да пазаруват, да ядат и да прекарат няколко часа в салона покрай това, казва Ина Дърова. "И да разширим този формат до културен център, където те да могат да го обсъждат на питие, да посетят концерт, изложба или презентация." Тя вярва, че е важно да се предложи богат избор на българския зрител, включително в програмата на самото кино в рамките на деня.


Просторното кафе-галерия с естествена светлина

© Културен център Г8

Просторното кафе-галерия с естествена светлина


Г8 няма да страни от киното на Холивуд и актуалните премиери, а ще ги представя с отношение и подбор - по 2-3 седмично, разказва програматорът Димитър Василев. След "Ярост" - новата военна драма с Брад Пит , "Живи машини" и "Мисия: Ноември" с Пиърс Броснан, киното ще се гмурне с все сила в петото издание на фестивала за независимо американско кино So Independent и ще продължи с редицата големи и по-малки кинофоруми в София като "Киномания", "Северно сияние", другите проекти на сдружение "Позор". Специално внимание ще отделим на документалното кино, което не се показва достатъчно и за него няма култура, казва Ина. "Знаете ли колко документални филми има на 35 милиметра?"


Г8 държи да продължи да показва кино 35-милиметра с френската си киномашина "Пате". Идеята е и всеки петък да се прожектира нямо кино както някога, с пиано съпровод. Кинолюбителите са толкова възторгнати от нея, че след репортаж по телевизията, зрители се обаждат с предложението да им подарят пиано - чак от Ямбол. Г8 се надява да възстанови традицията на нямото кино в близкия месец, когато инструментът пристигне. А на долният етаж на Ина и Емилиян смятат да разположат малка изложба с плакати, техника и други предмети от историята на киното, които си колекционираг от Ebay.


Голямата зала има 80 места.

© Културен център Г8

Голямата зала има 80 места.


Билетът за филмите в програмата до края на октомври се движи между 5 и 8 лв. По принцип цената се определя от разпространителя на филма, обяснява Ина, но ние се опитваме да намерим съвместно с него най-добрата политика, която да позволи на повече публика да види филма.


На настойчивото ми чудене за смелостта да отвориш такъв салон, когато тенденцията сякаш съветва обратното, Ина отговаря: "Да, да, преди в този квартал имаше 13 киносалона, а сега ние създаваме първият нов от много години насам… Никой от нас не очаква да забогатее - целта е киното да се самоиздържа. То е правено с много любов и ще се радваме на всеки един зрител, който дойде да гледа филми с нас."


Освен "Живи машини", в трите салона на Г8 днес може да гледате "7 дни в Хавана", "Великата красота", "България, тази вечна ерес", "Ив Сен Лоран", "Кутия за храна", "Мисия: Ноември" и "Френска приказка". Цялата програма можете да проследите на страниците Културен център Г8 и "Евро Синема" във "Фейсбук", както и тук.


 


*След като Министерството на културата обяви таен търг за пространството миналата година, друга фирма спечели с минимално по-висока оферта от настоящите наематели. Въпреки уверенията на фирмата, документите не я задължават да запази функцията му за кинопоказ, още по-малко типа филми. В момента тече обжалване на тръжната процедура в съда.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK