Пет нови начина да подобриш света в свободното си време

Пет нови начина да подобриш света в свободното си време

© TimeHeroes.orgПредлагаме ви поредната селекция от интересни и хубави каузи в изданието на общата рубрика на "Дневник" и TimeHeroes.org, в които можете да се включите като доброволци. Текстовете са подготвени от екипа на TimeHeroes. Ако искате да споделите идея, да получите повече информация за нещо или просто да кажете здрасти, пишете на [email protected]

Какво правиш обикновено в свободното си време - отиваш на разходка сред природата, извеждаш кучето, четеш, подреждаш и разчистваш вкъщи, спасяваш света? Ако щеш вярвай, но можеш да правиш същите неща и едновременно с това България да става по-добро място за живеене, всички да те уважават и харесват още повече, а ти да си изпълнен с приятно чувство на задоволство. Гледай сега.


Обуй си здрави обувки, вземи работни ръкавици и подишай чист въздух във Витоша предстоящия уикенд (1 и 2 ноември). Група от доброволци и професионалисти ще залеси два терена със смърч и клек. Защо се прави всичко това? Защото Витоша е пред екокатастрофа - 6500 декара вековна смърчова гора в резервата "Бистришко бранище" вече са унищожени от корояд. Върни му го на корояда.


Пет нови начина да подобриш света в свободното си време

© TimeHeroes.org


Ако пък искаш да разходиш кучето (или кучетата), посети приют Фермата в покрайнините на София. Всеки уикенд от 11:00 можеш да си намериш бездомно другарче, на което да помогнеш да се социализира, така увеличавайки шансовете му да бъде осиновено по-скоро. Ако проблемът с глутниците има решение, това е един доста ефективен компонент от него.
Сега четенето. HotSpot Books & Art е страхотна английска библиотека в центъра на София, която функционира изцяло благодарение на доброволци. Библиотеката работи на принципа на срочни програми и в момента търси нови доброволци за 4 месеца - от 1 ноември 2014 до 28 февруари 2015. Godspeed!


Есента е време за разчистване на гардероба. Понеже знаем, че и ти ще го направиш и неминуемо ще стигнеш до въпроса "какво да правя със старите дрехи", ти предлагаме по-добра алтернатива на това да натрупаш чували около контейнерите за боклук. Хората в бежанските центрове в София имат спешна нужда от топли зимни детски дрехи и обувки, както и обувки, якета, палта, пуловери, панталони и дънки за възрастни. Виж как да им помогнеш. Можеш да го направиш, където и да си в страната.


Пет нови начина да подобриш света в свободното си време

© TimeHeroes.org


Вече би трябвало да се чудиш какво ще ти предложим в графата "спасяване на света". Има какво. Всяка година, стотици възрастни и деца се нуждаят от трансплатация на стволови клетки – процедура, която може да бъде единственият им шанс за оцеляване. Около 70% от пациенитите нямат подходящ родствен донор и тяхното излекуване зависи от намирането на подходящ донор в Българския регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки. Включи се в регистъра, като станеш потенциален донор. Усилията са минимални на фона на това, което можеш да дадеш на човек в нужда - като начало тръкни едно тампонче в устата си и го прати безплатно по пощата.


Ето, както ти обещахме, има как да вършиш обичайните неща в свободното си време и едновременно с това да правиш България по-добра. Благодарим ти. До следващата седмица.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на damned
  damned
  Рейтинг: 229 Весело

  OMG! Зa дa промениш светa зaдължително трябвa дa живееш в София? Поне ги слaгaйте тези новини в секция 'столичaни', че София не е Бългaрия ; )

 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Миналата година учени отгледаха говеждо месо от стволови клетки, изпържиха си бъргъри и ги опитаха.

  http://www.theguardian.com/science/video/2013/aug/05/synthetic-beef-hamburger-tastes-meat-video

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  [quote#1:"damned"]Зa дa промениш светa зaдължително трябвa дa живееш в София?[/quote]
  Освен това трябва да имаш и свободно време!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lemmy":
  Това какво общо има с темата?
  Да не си промоутър на американските "здравословни" храни?
  Те и кучетата от снимката изглеждат апетитни в някой части на света.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на di.mi.28
  di.mi.28
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Благодаря на автора и на сайта за тази статия.

 6. 6 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#1] от "damned":

  Организирайте се и в провинцията, измислете инициативи, популяризирайте ги, действайте. Тайм Хироус е отворен портал.
  Всеки ден чета/слушам мрънкане от провинцията, нищо не се случвало прти тях, всичко било в София вече. Ами работете и развивайте родните си места.

 7. 7 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Хмм, това платена публикация ли е или само прилича на такава?

 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Деленето на хората по линията София-провинция е доста безсмислено, още повече че няма еднозначност между "живея в София" и "аз съм софиянец". Но по принцип не е меродавно да се смята, че мястото на живеене определя стойността на човека и в този смисъл и авторите трябва да го отчетат, защото миксират смислени идеи с вкарване на разделителни линии.
  Свестни хора има и ще има нявсякъде и идиоти също. Към кои ще се причислим и с кои от тях ще общуваме ( живота налага общуване и с двете групи), все пак остава наш избор.

 9. 9 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Ако искаш да промениш света, то това няма да стане в свободното време.

 10. 10 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#1] от "damned":
  Да не е но е най-активна,защо като софия не е България ние не разбрахме дали вие сте разбрали кой е КОЙ,КОЙ дори не разбра за вас Българи,защо?

 11. 11 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Както казва една дама от форума-Доброто е заразно! И няма значение дали си от провинцията или си столичанин.Нямаме право да се оправдаваме с отдалечеността си от столицата или с някоя институция,макар и това да е донякъде спънка.
  На всичкото отгоре никой не говори за някакви чудеса от храброст.
  Нещата са прости,но ние ,хората ,си търсим оправдание за огромното отчуждение помежду ни.

  Дневник-токсичният сайт
 12. 12 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Добри идеи в статията, но както винаги най-важният въпрос е КАК. Зимни дрехи - хубаво, но къде да ги занесем? В самото общежитие и да ги хвърлим през оградата в двора? Или има някоя организация, която ги събира и ги разпределя? Няма отговор.
  Хубаво също е да станем донори на стволови клетки - да, ама знае ли някой как се взимат стволови клетки за донорство? И тук абстрактно мълчание от автора.
  "приют Фермата в покрайнините на София" - София има сигурно 100 000 декара покрайнини, къде точно да се търси този приют?
  Ако авторът иска да е полезен, нека да допълни информацията си, а не да пише на принципа "дайте да дадеме".

 13. 13 Профил на damned
  damned
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#8] от "tsvetko_51":
  Абсолютно, не се опитвам да слагам разделителни линии, а просто авторите трябва да се съобразяват, тъй като на мен лично не ми е интересно какво се случва в София. Да пише в заглавието "Интересни и полезни неща, които може да свърши всеки софиянец".
  До коментар [#6] от "Green Day":
  Определено не мрънкам, че нищо не се случва в града ми - а се случват достатъчно интересни неща. Просто е дразнещо да се маскира статията все едно е за всички - Дневник има навика да пише статии тенденциозно за столицата, а би трябвало да знае, че е медия четена в цяла България.


 14. 14 Профил на damned
  damned
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#10] от "gembirdkz":

  Не бих казал. Аз лично съм протестирал от там от където съм. На съответните национални празници , когато Орешарски и сие са били в града ми да показват колко са велики, бях на площада с плакати и освирквах! След това гледах на запис събитията и се чуваха много стабилно освиркванията на честването. За съжаление не показаха плакатите по БНТ, което говори зле за тях! Така че по-скоро ти си в заблуждение, че не знаем кой-КОЙ е. Няма защо да протестирам всеки ден, тъй като го няма дразнителя - а кмета ми харесва : )

 15. 15 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#12] от "aleko":

  Отвори линковете, Алеко! Там има информацията, която ти е нужна. А ако тези инициативи не ти допадат, в сайта има и други, а може да създадеш и собствена.

 16. 16 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  Имам "едно на ум", когато чуя/ прочета призиви да се събират стари дрехи за бежанците. Убедена съм, че са им нужни, но веднага в съзнанието ми изниква картината на изхвърлените огромни количества топли дрехи под прозорците на бежанския център от края на м. г. Спомням си, че мюфтийството в Хасково беше събрало дарения в навечерието на мюсюлмански празник.
  Иначе - да, трябва да правим добро колкото и когато можем - тихо и без суета.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 17. 17 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#9:"subsonic"]Ако искаш да промениш света, то това няма да стане в свободното време. [/quote]
  то затва сме на тва дередже, щото всеки, вместо да си гледа работата от която уж разбира и за кяото му плащат е специалист по всичко и оправя света.....

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 18. 18 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#8] от "tsvetko_51":

  ++++++++++++++++

  rock n' roll is king!
 19. 19 Профил на sofia1421
  sofia1421
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не е нужно кой знае колко време, за да си доброволец. Нито пък трябва човек да си пренебрегва работата или семейството. Всеки може да отдели час или два на седмица! Намерете си кауза, която ви е присърце, ако никоя от горните не ви харесва, излезте и изчистета градинката пред блока (и това е доброволстване).

 20. 20 Профил на Vegano
  Vegano
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#19] от "sofia1421":

  точно така.

  second-hand internet curator
 21. 21 Профил на elenaalex
  elenaalex
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Извините това от някоя ученичка ли е писано или какво? Засади дърво на Витоша????? , а може ли да се изринат първо листата от някоя детска площадка, да вземе да се боядиса някоя пейка, ще ми ходят 200 човека да садят 30 дървета щот ги били обезлесили моля ти се??? и то на Бистрица,, абе вие слепи ли сте за храстите покрай блоковете, Имам и друга идея за подобряване на света - всеки да си купи по един райд и да напръска околовходното пространство, да прибере кварталния помияр , да го изкъпе и въобще да си го гледа цяла зима защото така ще направи добро на хората дето тръгват на работа в 5 сутринта и им писна драгите най-добри приятели на човека да лаят като луди..

 22. 22 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 450 Любопитно

  До коментар [#9] от "subsonic":

  Браво - респект!!!!!!

  Яба-даба-ду
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK