Деница Дилова и Васил Панайотов спечелиха първия конкурс на "Сиела" за нов български роман

Деница Дилова и Васил Панайотов спечелиха първия конкурс на "Сиела" за нов български роман

© Юлия ЛазароваЖурналистите Деница Дилова и Васил Панайотов са победителите в първия анонимен конкурс за нов български роман на издателство "Сиела", съобщава то на сайта си. Деница получава първата награда - 3000 лв. и договор за издаване на книгата си, озаглавена "Непорочна практика", а Васил Панайотов - договор за издаване на романа си "Отчужден".


Десет от цели 400 ръкописа достигнаха до финала на конкурса, разгледани от жури в състав Любен Дилов-син, литературния критик и преподавател Амелия Личева, сценариста и писател Ваня Щерева, редактора Пепа Георгиева и главния редактор на "Сиела", писателя Захари Карабашлиев. Състезанието беше отворено и за издавани, и за нови автори.


"Непорочна практика" е социална сатира по думите на родената в Червен бряг Деница Дилова. Тя е журналист в разград и освен това осъществява младежки проекти за социализация на етнически общности и хора с увреждания. В литературната си кариера има един издаден сборник с разкази – "Тънкости на приготвянето" и три награди от конкурси на литературните сайтове "ХуЛите", Public Republic и Литературата Днес, LiterNet и eRunsMagazine.
Васил Панайотов е журналист на свободна практика и по собствени думи има "една апокрифна стихосбирка и няколко /съ/участия с сборници с разкази и романи". Занимава се активно със спорт, предпочита да кара колело на магистралата, отколкото да излиза вечер и в момента "робува единствено на двумесечния си бултериер хамър".


"В този конкурс влязох като читател. Основната задача на един автор е да ме накара да чета и да продължавам да чета, да ме увлече. Целта на този конкурс не е просто да обявим победител, а да окуражим онези, които пишат", каза главният редактор на "Сиела" Захари Карабашлиев. По негови думи издателството е получило страхотни ръкописи и отвъд наградените, с чиито автори смята да продължи да работи.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK