Космосът в твоите уши с помощта на аудиоархива на НАСА

Кадър на НАСА

© Nasa, Reuters

Кадър на НАСАКосмосът може да бъде чут. Част от него е събрана в SoundCloud, където щатската космическа агенция НАСА е създала свой профил.


Освен добре известните аудиозаписи на реплики като "Хюстън, имаме проблем" и "Орелът кацна" има още много, много интересни неща, които да чуете.


Сред тях са звук от излитането на космическа ракета, шумоленето на сателити и друга техника, мълния на Юпитер, междузвездни плазмени и радиоемисии. И за да не е всичко твърде американско, има и звук от съветския сателит "Спътник", както и от много други космически проекти, които по принцип са международни.
Много от аудиофайловете са били отворени за ползване и преди, но сега чрез SoundCloud те стават много по-достъпни, лесни за търсене и откриване в мрежата. Освен това има и опция да бъдат свалени.


Добрата новина за творците е, че могат и да ги използват съвсем без опасност от наказание, тъй като собственият аудиоархив на НАСА не подлежи на авторски права. Идеята му е да е в служба на обществото на САЩ и по-точно данъкоплатците, които поддържат правителствената програма, но всъщност бидейки онлайн, това се отнася до всички.


И все пак е добре да внимавате за някои ограничения. Не всичко, публикувано от НАСА, подлежи на един и същ лиценз, макар всичко да е в SoundCloud. Не може да ползвате името или логото на НАСА, нито да употребите звуците за рекламни цели. Единственото, което се изисква, е при използване на файловете агенцията да бъде упомената като източник.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK