Откъс от "Една необикновена съдба" на Симеон Сакскобургготски

Откъс от "Една необикновена съдба" на Симеон Сакскобургготски

© Издателство "Сиела"Тази събота в рубриката "Четиво" на "Дневник" ви предлагаме откъси от автобиографията "Една необикновена съдба" на Симеон Сакскобургготски, предоставен ни от издателство "Сиела". Тя ще бъде представена лично от него в присъствието на Станимир Илчев и акад. Георги Марков във вторник, 28 октомври от 18:30 ч. във Art Hall в Телефонната палата.


Издателството казва, че в своя непринуден разказ авторът говори за своя живот, засягайки напълно непознати досега факти, разкрива тайни, които са били встрани от общественото внимание. Сакскобургготски представя свидетелства за времето, в което е живял далеч от родината си, но е бил емоционално свързан с нея. За основа на тези мемоари той ползва своите дългогодишните записки и съхранените лични спомени. Книгата не е хронологичен житейски разказ, а по-скоро низ от пресъздадени събития, които много пъти се преплитат в различните епохи.


Предисловие
Пътят на паметта
След един последен кръг в ясното небе на София самолетът ни кацна плавно на пистата на летището. В тази част на света пролетта може да бъде прелестна, когато природата сияе отвсякъде, особено в България, с нейните огромни гори.


Макар и кратък, полетът ми се стори цяла вечност. Не знаех все още какво ме очаква. Защото царете в изгнание рядко се завръщат у дома, историята ни го е доказала. В нашето размирно време след падането на Берлинската стена не липсват примери на прокудени царе – аз самият съм срещал мнозина. Никой от тях не е напуснал страната си доброволно. Но ето че аз бях на път да преживея обратното – завръщане. Разбирах, че пътувам не само в пространството, но и във времето, към детството ми, към родителите ми, към къщата ни с дългите ѝ коридори и огромния парк, към времената на едно известно безгрижие.


В този майски ден на 1996 година житейските обстоятелства ми предлагаха възможност да се завърна на местата, където съм бил щастлив. Тъкмо затова съм вечно признателен на онези, които улесниха това пътуване, онези, които ме окуражаваха да направя крачката към корените си, мисля си най-вече за майка ми, царица Йоанна, Джованна на италиански, която вече не е между живите. До самото ми завръщане тя никога не изгуби надежда.


Първият шок, който почувствах, беше ударът на колесника в асфалта. Този допир със земята, която бях напуснал преди много време, ме развълнува дълбоко. За няколко мига пред мен прехвърчаха десетилетията, сякаш не бяха докоснали иначе пълноценния ми живот.


Ние сме незначителни. В крайна сметка какво остава от времето, което преследваме всеки ден? Все още нямам никаква представа. Трябва да призная пределите си на "човек", макар опитът ми да е уникален. Седнала до мен, жена ми инстинктивно стисна ръката ми. Гледаше ме с разбиране. От сватбата ни през 1962 година тя винаги е споделяла и съпреживявала с цялото си същество и най-дребните сътресения в моя политически живот. Знаеше, че очаквах завръщането в България, без изобщо да се надявам, без дори да го признавам пред самия себе си. Това беше химера. Обстоятелствата дотолкова противоречаха на тази идея, че това ми се струваше невъзможно. Съветският блок изглеждаше като непревземаема крепост.


Най-сетне се завръщах в тази така обичана страна, последният спомен за която беше от есента на 1946 година, от деня на прогонването ни, когато бях принуден да напусна България. Вече половин век! Страна, чийто език неизменно говорех и чието споменаване не преставаше да събужда вълнение у мен. Майка ми, макар и италианка по рождение, задължаваше сестра ми Мария-Луиза и мен да общуваме на български, особено в годините непосредствено след заминаването ни, за да не го забравим. Това невинаги беше лесно, повярвайте ми, защото става дума за време, когато малко хора извън България говореха този език. Където и да съм ходил, било на работни пътувания или на семейни срещи, когато съм пътувал за удоволствие или за да посетя общностите на българските емигранти, никога не съм преставал да мисля за родната си земя. Една страна, която усещам дълбоко в себе си и към която съм така привързан, че сега съм решен да остана в нея на всяка цена, въпреки злонамерените мерзости, на които продължавам да съм жертва. Долнопробна политическа отмъстителност, която ме натъжава, особено след черните години на комунизма. Иска ми се да вярвам, че всички ние носим на плещите си товара на личното страдание; а онези, които като мен са били принудени да напуснат родината си, и на носталгията. Изгнаниците могат да ме разберат.


"Колкото до мен – пише нашият сънародник, философът Цветан Тодоров, – бих предпочел в този мрачен век да бъдат запомнени блестящите фигури на онези няколко личности с драматична съдба и безмилостна прозорливост, които продължиха – въпреки всичко – да вярват, че човекът заслужава да остане целта на човека." Аз мога единствено на свой ред да се присъединя към тези изпълнени с мъдрост и оптимизъм думи.


В есента на моя живот дойде времето да обърна поглед назад. Занимание, което дълго време отлагах, за да не създавам впечатлението, че искам да затворя една страница. Да пишеш за себе си поражда известна нервност. Не мога да се върна назад, нито да поправя нещо. Понякога имам чувството, че принадлежа на друга епоха, но не заради възрастта ми, а защото ми се наложи да порасна по-бързо от другите деца. Много рано бях лишен от безгрижието, което обвива детството в защитното си було. Принуден бях да съм сериозен, да изглеждам по определен начин, да приемам почти театралното изображение на една длъжност, която не ми оставяше свободата да изразявам истинската си личност. Но това е така и аз не се оплаквам. Пораснах въпреки всичко. Има и по-лошо, биха казали мнозина. Често мисля за баща ми, цар Борис ІІІ, който буквално се пожертва за страната си. Независимо дали в годините, когато работех, или в моментите, прекарани със семейството – уви, прекалено мимолетни! – съм обичал много децата, които израстват, без да си даваш сметка.


Да говориш за себе си винаги е трудно, а още повече когато възпитанието и обкръжението не предразполагат към това, както е в кралските семейства. Малцина от моите деди са писали спомени – не се е правело така. Не се е гледало с добро око на това да си излееш душата, особено публично. Never complain, never explain, би казала кралица Виктория. В много отношения аз несъзнателно останах верен на тази максима. Баща ми нямаше времето да помисли за подобно нещо, почина ненавършил петдесет години, сред ужасите на Втората световна война. Майка ми се отдаде истински на това занимание, но чак години по-късно и ние със сестра ми се развличахме с тези страници, написани през 1964 година и сякаш поръсени с розова вода. Тя беше неспособна да напише, а и да изрече, нещо зложелателно. Мама ми втълпи, че не съществуват лоши, мързеливи или непочтени българи. Тя ми обрисуваше една приказна страна, застинала в щастието и лудата любов, която бе изпитвала към баща ми. За нея България беше божествен мит, нещо като Обетована земя, в която тя бе упражнявала талантите си на владетелка. Никой не би могъл да оспори значимостта на нейната роля. Тя се е показала на висотата на своя дълг. Не искаше да съди никого. На това научи и нас. Беше съвсем друго време. И най-вече друго възпитание, което контрастира така силно с днешното воайорство, когато хората често се хранят с психологическото страдание на другите. Без обаче да им помагат или да облекчават болките им.


Що се отнася до дядо ми, цар Фердинанд І, основателя на нашата династия в България, и дума не е можело да става да излее преживяното на хартия. А неговите спомени биха били изключително интересни. Тази необикновена личност не е оставяла никого безразличен: или са го обожавали, или са го ненавиждали. Той е преминал през цялата последна четвърт на ХІХ век и през първата половина на ХХ век: умира през 1948 година в опустошената от войната Германия. Бил е внук на крал Луи-Филип по една линия, а по друга наследник на обширни владения в Австро-Унгарската империя. Възхваляван от майка си, принцеса Клементина Орлеанска, той е един от последните висши благородници в стара Европа. "Сбогом, стара Европо", пеели постъпилите в Чуждестранния легион. Но не са останали никакви мемоари или спомени от негова страна. Неговият живот и личността му остават загадка в много отношения.


Свидетелство за това е и една забавна случка между него и инфантата Еулалия Бурбонска. Като младо момиче тя била много близка приятелка с Фердинанд и може би дори влюбена в него, и така до момента, в който публикува мемоарите си около 1930 година... Дядо ми намерил тази изповед за скандална и не се притеснил да ѝ го съобщи в телеграма, сега прословута в семейството: "Скъпа Еулалия, изразявам Ви най-дълбокото ни презрение. Фердинанд." На което инфантата му отговорила в същия тон: "Взаимно е. Еулалия." След това не се видели никога повече. Самата тя ми разказа тази пикантна история. Беше над деветдесетгодишна и тъкмо си беше счупила бедрената кост, когато ми каза, че "я чака тъжна старост...". Тогава бяхме отишли да я видим в дома ѝ в Ирун, в испанска Баския, където тя живя до смъртта си през 1958 година. Съумяваше всеки ден да пътува до Франция и митничарите я познаваха добре. Сестра на Алфонсо ХІІ, тя обичаше да напомня на посетителите си, че е дъщеря на Изабела ІІ Испанска... Екстравагантна личност, чиито мемоари накараха всички да подскочат от липсата ѝ на дискретност.
Та, както казах, на писането на мемоари не се е гледало с добро око навремето.


Нека отбележим все пак редките изключения: кореспонденцията на кралица Виктория с министрите ѝ, с голямата ѝ дъщеря Виктория Фредерика или с моя роднина крал Луи-Филип, който от своя страна ни завеща своите спомени от времето на млад генерал на Френската революция; по-неотдавна принц Христофор Гръцки също написа своите мемоари. Да добавим и спомените на кралица Мария Румънска, които се превърнаха в класика в жанра. За нея казват, че е била бляскава и театрална личност. Тази английска принцеса е родена от Великата княгиня Мария Александровна Руска, сестрата на Александър ІІ. В края на 20-те години на ХХ век кралицата построява на брега на Черно море едно бижу на романтичната епоха, двореца в Балчик – наричан първоначално The Quiet Nest Palace. Наскоро отново ходих там в компанията на румънските ми братовчеди. Дворецът продължава да бъде посещаван заради впечатляващата му ботаническа градина.


Кралете на Италия, за жалост, не оставиха нищо подобно след себе си, несъмнено заради безкрайни съображения и лични резерви. За жалост, казвам отново, защото мисля, че техните свидетелства биха били безценни за по-доброто разбиране на новата история на Италия. И наистина мемоарите служат да хвърлят светлина върху едно минало, което познаваме зле и което почти никога не е описвано от гледната точка на вътрешен човек, в сърцевината на историята на кралските фамилии. Чичо Павел Югославски и крал Умберто Италиански например са ключови свидетели на своето време, действията и ролята им в което често са окарикатурявани. Защо? Защото се помни единствено версията на противниците им. Мемоарите щяха да им позволят да се обяснят, но мисля, че отново прекалената сдържаност и страхът да не злепоставят все още активни личности са ги възпрели да се върнат към своите действия. Защото всъщност голямата история се създава и от малката и когато тези два елемента се пресекат, достигаме до по-добро познаване, да не кажа и до самата истина. Но може ли да се говори за истина, когато става дума за историята?


При положение, че съм – независимо от мен самия – връзката с докомунистическото минало на България, аз на свой ред съм длъжен да предам и да споделя шестдесетгодишния си живот в политиката. Безброй пъти съм забелязвал, че хората често пишат по избирателен начин. Най-лесно е да се тръгне в търсене на сензационното. Оставим ли само историята на победителите, това не е достатъчно. В живота си съм виждал толкова пропаганда – нацистка, съветска и, разбира се, западна; намирам това за отвратително и жалко. Нямам никакъв интерес в това да си измислям. Освен това трябва да призная и че резервираният ми характер не ме подтиква към споделяне. Нищо не ми е по-трудно от това да изтъквам емоционалния си "аз". Защото смятам, че сами сме никои, животът се състои от срещи и случайности. Хората не си дават сметка, че "късметът" често им предлага отговори, които те търсят другаде. Но затова трябва да умееш да се отваряш към другия, да се научиш да слушаш, за да се изградиш, уважавайки онези, които те заобикалят. Аз се възприемам като "прагматичен реалист" – формулировка, която ме описва доста точно. Опитах се да се приспособя възможно най-добре към житейските обстоятелства, за да не остана затворен единствено в света на рода ми. От доста години вече отлагам тази среща – срещата с писането.


Последните две десетилетия донесоха политически и технологически промени, които бяха немислими по времето на моята младост, като се започне със сриването на тоталитарната система и следователно с възможността за нов живот в България. Съвсем естествено е да сме смутени от скоростта на промяната. След края на Втората световна война човечеството извърши невероятни революции, към които трябва да се пригодим възможно най-добре. Други, още по-значими предизвикателства чакат бъдещите поколения. Все още не сме видели нищо от метаморфозата на модерния човек.


Макар да пиша за миналото, настоящето ме интересува не помалко. Идеята за носталгията не ме привлича особено. Продължавам да съм убеден, че животът трябва да бъде центърът на разсъжденията на нашите учени и на бъдещите политици. А тъй като съм християнин, вярвам в любовта към ближния. Пътищата, насочващи съществуването ни, остават неразгадаема загадка. Никога не трябва да го забравяме.


Моите деца, съпругата ми и приятели ме окуражаваха. Съдбата ми не е обикновена, цар съм по рождено право, след това бях избран за министър-председател на една страна, върнала се към демокрацията. Срещал съм много хора, трябваше да умея да избирам, а това не е толкова просто. Читателят ще ми прости. Не е лесно да се разкаже един дълъг и изпълнен с обрати живот. Не съм скучал нито ден още от детството ми, от парка във "Врана" и бомбардировките, след това през годините в колежа, а после и през добре запълнения ми професионален живот. Може би тъкмо затова толкова ценя редките моменти на усамотение, които отсега нататък мога да си позволявам. Винаги съм имал нещо да правя – да се срещам със сънародници, да работя по проекти, за да изхранвам семейството си. Често ми се е случвало да мисля, че нямам избор, че животът ми в известен смисъл ми се изплъзва. Колко пъти съм си давал сметка като запален читател на историята до каква степен животът на един човек може да бъде манипулиран след смъртта му! С тази книга искам да избегна неприятния обичай за хората да съдят по приблизителни оценки или лъжливи слухове вместо по онова, което човек сам е написал или направил. Това е и възможност да предоставя на читателя сведения, които могат да помогнат за по-доброто разбиране на граничните времена, от които ми бе дадено да съм част. Не е лесно да бъдеш цар в изгнание, повярвайте ми. Питам се дали мога да кажа всичко, след като един живот има толкова различни страни. Аз не съм политик, не съм и детрониран благородник, нито прокуден руски емигрант от времето на революцията, нито дори принц с доходи, който управлява владенията си отдалече. Но не съм единствено и бизнесмен, който работи за големи консорциуми – аз съм по малко от всичко това. Аз съм царят, който остана суверен въпреки всичко, който се опитваше да бъде полезен на другите, на своята страна.


В този смисъл – и нека сънародниците ми ме извинят – настоящата книга е насочена и към международната публика и съдържа много подробности, които за нас са очевидни факти...
Сега ме изпълват съмнения. Кое е важно? Да размишлявам за изгнанието означава да размишлявам за живота. В часовете по философия във френския лицей в Мадрид изучавахме писмата на Декарт до Кристина Шведска. И ако хората обикновено си спомнят: "Мисля, следователно съществувам", cogito ergo sum, аз винаги съм предпочитал неговото dubito ergo sum, "Съмнявам се, следователно съществувам", с което се отъждествявам на драго сърце. Независимо от тази ми склонност никога не ме е спохождала мисълта да забравя България или да се примиря. Бях отдаден на страната си с цялата си личност и чрез насоката на действията си. България е родината на моя баща, на моя дядо и на чичо ми Кирил, разстрелян през 1945 година, страната на ранното ми детство, когато спомените се запечатват за цял живот.


Аз не съм сам. А още по-малко се чувствам така, когато си спомня как в щастливия ден на завръщането ми в София стотици хиляди мои сънародници излязоха по улиците, за да ме посрещнат.


***


Не помня нищо от Истанбул освен силуетите на кубета и минарета, които чезнеха в далечината. Със сестра ми останахме на палубата да се наслаждаваме на гледката. Същата вечер имаше новолуние.
Обемът на багажа ни беше ограничен. Мама бе пожелала да отнесе повече сувенири, които ѝ бяха скъпи, но властите ни казаха, че било сложно. Осведомиха ни, че останалата част от личните ни притежания, сред които имаше предмети, които тя беше донесла от Италия веднага след сватбата си, ще ни бъдат изпратени на новия ни адрес. Ставаше дума за картини, книги и семейни украшения. Разбира се, никога не ни изпратиха нищо. Казано ни беше, че ако ги искаме заради стойността им, комунистическото правителство би могло да ни обезщети, но ние не приехме това предложение. Преди да заминем, майка ми дари изключително много вещи и дрехи – сред които и колекцията ѝ от национални носии, изложена днес в музеите на София – и направи парични дарения на болниците в града.


Тя се беше сетила да накара да опаковат пълните комплекти от порцелановия ни сервиз, който щях да ползвам в Мадрид. Кухнята на двореца пък беше проявила инициативата да ни подготви два сандъка с тенджери, а също и с консерви и буркани конфитюр вместо със семейните ни картини... Те наистина бяха по-полезни, но при пристигането в Александрия, докато сваляха един от тях, кранът го изпусна и съдържанието му се разпиля на кея за радост на докерите, които се възползваха от инцидента.
При напускането ни превратаджийската пропаганда имà наглостта да пусне в международната преса информация, че сме получили не помалко от двадесет милиона долара за моето образование...


Българската легация в Кайро с голямо удоволствие разпространи фалшивата новина. Това ни причини голяма вреда, защото всъщност не бяхме получили нищо. Изплатили ни бяха всичко на всичко по двеста долара на човек. Тогава впрочем за първи път видях американски банкноти. Напълно бях забравил легендата за несъществуващото обезщетение до 1959 година. Тогава в Ню Йорк, по време на едно интервю на живо по NBC, нашумелият журналист, който наскоро беше взел интервю с Фидел Кастро, повдигна в ефир – с известна ирония – този въпрос и ме свари неподготвен. Отговорих му, че твърдението не е вярно, защото: а) се съмнявах, че през 1946 година България е можела да разполага дори с два милиона в брой; б) ако бях приел тези пари, те щяха да са мръсни, защото са взети от народа, и в) с тези двадесет милиона щях да мога да купя режима и сега нямаше да имам удоволствието да отговарям на въпросите му... И това беше всичко. Посолството на Народна република България веднага протестира пред Държавния департамент, както и пред телевизионния канал – разбира се, без резултат.


***


На 8 юни, по време на предизборната кампания, в една своя реч използвах формулировка, заради която впоследствие си навлякох толкова упреци, че държа сега да обясня своята позиция. "След 800 дни вашият живот ще се подобри..." С този силен образ исках да дам знак за нов импулс. Смятах, че моето избиране ще предизвика прилив от народна енергия. Майка ми, която идеализираше всичко, свързано с България, като се почне с образа на баща ми, ми втълпяваше мисълта, че ние, българите, сме най-работливите и най-честните. Този стереотип, разбира се, беше далече от реалността – това си беше чист шаблон, защото за половин век тоталитарната система бе унищожила всякаква индивидуална инициатива. А аз не бях осъзнал до каква степен...


Формулата за "800-те дни" трябваше да бъде силна, за да подтикне икономическото развитие. Бях я заимствал от един икономически трактат, в който се казваше, че когато едно предприятие изпадне в затруднение, е необходима една година за вглеждане назад, след това една година за възстановяване, а после още стотина дни, за да се видят първите резултати. Излагайки този си подход, разбира се, не исках да кажа, че гледам на България като на частно предприятие! А тъкмо в това бях грубо и глупаво упрекван. Може би защото аз самият идвах от частния сектор и никога не съм имал работа с държавната администрация, се изразих по този начин.


Друг пример за добре стъкмена клевета: подиграваха ми се затова, че съм казал, че трябва да си сменим "чипа", в смисъл, че трябва да настъпят дълбоки промени в нашия манталитет. Критикуван бях, че съм използвал образ от света на информатиката, който тогава не беше разбран, а десетина години по-късно той влезе в ежедневния език и днес служи да подчертае нуждата от промяна. И това е доказателство, че съм бил прав...


На по-повърхностно ниво бях обвиняван, че съм бил непоправим комарджия и че съм пропилял предполагаемото си богатство в игралните зали. Всъщност ми се е случило само три пъти в живота да вляза в казино. Първият път беше в Монако – тогава бях на 20 години; влязох в 10 часа сутринта с един адютант на принц Рение, за да видя какво представлява казино "Париж". Вторият път беше в Насау, на Бахамските острови – бях поканен от собственика на казиното да разгледам новото му обзавеждане. И последният път се случи през 90-те години в един хотел в Маракеш, където бяхме поканени на коктейл. И в нито едно от тези казина не съм играл. Та аз изпитвам истински ужас от хазартните игри! Навярно някои са целели да ме очернят чрез тези намеци, тъй като София бе станала, противно на моите очаквания, регионална столица на хазарта. Опасявам се, че много от тези заведения имат и други, скрити дейности и че по този начин моите клеветници всъщност признаваха част от собствените си фантазии.


По-късно, през първите ми седмици като министър-председател, имах усещането, че се сблъсквам със стена – толкова различни бяха управленските механизми от представата, която имах за тях дотогава. Всеки път, когато предложех нов подход за действие, нова идея или просто реорганизация на службите, първата реакция неизбежно беше: "Това не е възможно!" Удивен бях от липсата на инициатива, и то на всички административни равнища. Всички по навик приемаха нарежданията и ги изпълняваха, изпитвайки болезнен страх да поемат и най-малката отговорност. "Всички сме равни, но аз съм по-равен от теб" – така се говореше при комунистите. И оттогава е останало едно дълбоко негативно изкривяване. Онзи, който се е издигнал, съсредоточава в себе си много озлобление. Йерархията обаче се зачита, защото тя всява страх. Когато възникне някакъв проблем, все още се казва: "Това зависи от горе!", и не се поема никаква отговорност. А пък аз предпочитам да действам в дух на доверие, та всеки да може да даде най-доброто, на което е способен. Не мислех, че трябва лично аз да контролирам всичко, пък и не го желаех. В моята природа е залегнал принципът да уважавам труда на другите, след като съм им гласувал доверие. Не съм провеждал лов на вещици в правителствения екип на моя предшественик, дори задържах онези, чиято компетентност бе доказана – за което впрочем бях упрекван.


В името на истината сега мога да заявя, че за хиляда дни със своя екип успях да осъществя значителна част от нашите цели. Още си спомням упрека, който ми беше отправен от президента Петър Стоянов, че съм залъгвал страната с "илюзии и хубави обещания". Казвам го, за да посоча каква беше обстановката, а не за да съдя или обвинявам някого; такива са в крайна сметка правилата на политическата игра. За мен все пак най-голямото предизвикателство беше да служа на републиката в качеството си на министър-председател. В известен смисъл съвременната история познава само един подобен случай – този на камбоджанския крал Сианук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (117)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Ето един друг "откъс", доста по-важен.

  "СИМЕОН ІІ или СИМЕОН САКСКОБУРГГОТСКИ или ЦАРЯТ – ГАЛЕНИКЪТ НА СЪДБАТА!"
  https://sites.google.com/site/bgcoffe/simeon-sakskoburggotski

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 2. 2 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3951 Неутрално

  Всичко е напразно репутацията му е разрушена безусловно !
  А как го посрещна българският народ , като повече от цар!

  klimentm
 3. 3 Профил на Враждебен дух от яката вяра
  Враждебен дух от яката вяра
  Рейтинг: 488 Разстроено

  В тази част на света пролетта може да бъде прелестна, когато природата сияе отвсякъде, особено в България, с нейните огромни гори...

  Сечи, сечи, сечи...

 4. 4 Профил на Враждебен дух от яката вяра
  Враждебен дух от яката вяра
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Макар и кратък, полетът ми се стори цяла вечност. Не знаех все още какво ме очаква...

  Пари, пари, пари...

 5. 5 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4185 Неутрално

  БЕЗСРАМЕН И АЛЧЕН човечец

 6. 6 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1446 Весело

  "Всеки път, когато предложех нов подход за действие, нова идея или просто реорганизация на службите, първата реакция неизбежно беше: "Това не е възможно!" Удивен бях от липсата на инициатива, и то на всички административни равнища."

  Тока е не само по горните етажи...

 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  Pass me the barf bag, please...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1446 Неутрално
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Враждебен дух от яката вяра
  Враждебен дух от яката вяра
  Рейтинг: 488 Весело

  ...майка ми, царица Йоанна, Джованна на италиански, която вече не е между живите. До самото ми завръщане тя никога не изгуби надежда...

  Ех, най-после научихме истината. В дъното на цялата история КОЙ е?

  Старата вещица го е подкокоросала. За отмъщение.

 11. 11 Профил на Враждебен дух от яката вяра
  Враждебен дух от яката вяра
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#9] от "andru":

  Денди и Лорда Ватман ли визираш?

 12. 12 Профил на Враждебен дух от яката вяра
  Враждебен дух от яката вяра
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Читателят ще ми прости...

  Съжалявам, но читателят никога няма да ти прости.

 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4185 Неутрално

  [quote#12:"Враждебен дух от яката вяра"]Съжалявам, но читателят никога няма да ти прости. [/quote]
  И не само читателят.
  Апропо,
  В книгата има ли нещо за

  СЕГАШНОТО СЪСТОЯНИЕ НА СИНА МУ.

  КАРДАМ

  Жалко за човека.

  Изплаща ГРЕХОВЕТЕ НА БАЩА СИ.....

 14. 14 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 526 Весело

  Д: "Сакскобургготски представя свидетелства за времето, в което е живял далеч от родината си, но е бил емоционално свързан с нея.
  Как ли емоционаллнио е въздишал - ох да получа без документи аз гори, хижи, апартаментиии, оох! Ауу, как съм свързан с планини, паркове, двордциии... о земя на "моите предции"!


  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 15. 15 Профил на Враждебен дух от яката вяра
  Враждебен дух от яката вяра
  Рейтинг: 488 Неутрално

  В името на истината сега мога да заявя, че за хиляда дни със своя екип успях да осъществя значителна част от нашите цели...?

  И никакъв намек за провал?

  Това за камбоджанския крал Сианук не го разбрах? За такова погребение ли си мечтае?
  Симеоне, никога няма да разбереш българите като народ, никога.

 16. 16 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Спомени на най коварният коз на БКП-ДС и последна спънка пред демокрацията у нас!Жалко за много заблудени достойни хора, някои от които си отидоха с погнуса.

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 17. 17 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 526 Любопитно

  Имам силно желание да прочета спомените на "величеството" за това:
  1. КОЙ предложи гражданина Борисов за негов бодигард?
  2. КОЙ настоя "бившият охранител" ( да не се бърка "почтенното' охранител с мутра, моля!) Борисов да бъде направен секретар на МВР?
  3. КОЙ организира (т.е. плати за) помпането на медийния балон "Бойко", та стадо репортерки следваха всяка негова крачка?
  4. КОЙ организира схемата с продажбата на БТК на стойността на Телерик?
  5. КОЙ бе ...?
  Ама нЕма да ни отговори - вЕрвайте ми!

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 18. 18 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Би било наистина интересно да се прочете гледната точка на Симеон Сакскобурготски и да се направи сравнение - напр. любопитно ми е да разбера, на какъв принцип той състави правителството си от образовани, но неопитни и лично заинтересовани персони....

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 19. 19 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 526 Весело

  [quote#9:"andru"]Очевидно малоумието е завладяло немалко хора у нас. [/quote]
  Я, ако обичате, надникнете в огелдалото!

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 20. 20 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  [quote#9:"andru"]Той е единствения аристократ у нас. Останалите наши "аристократи" с партизанско-текезарски произход будят само смях. [/quote]
  Хайде, хайде, "царят" сам се съюзи с тях.

 21. 21 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 526 Любопитно

  [quote#18:"Jessika"] какъв принцип той състави правителството си [/quote]

  А, ето още един въпрос, дето няма да получи отговор - КОЙ направи правителството му?
  КОЙ?

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 22. 22 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#9] от "andru":


  [quote#9:"andru"]Доста помия се изля върху него, а той не отговаряше.[/quote]Наистина мълчаливец!Когато даваше интервю на Агент Димитър-Кеворкян,каза,че изобщо нямал никакви претенции към България,а после,когато стана премиер взе да връща на себе си имоти,които никога не са били негови!И то мълчаливо!Даже му връщаха два път едни и същи декари-двойно!пак мълчи!Едно ще ти кажа-точи човек е срам за баща си!Буквално се из_ика на гроба му!Та ако ще и да ме баннат ти го пиша!

 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  [quote#9:"andru"]Той е единствения аристократ у нас. [/quote]

  И по тази причина направи коалиция с убийците на чичо си, онези с козинявите каскети и свинските цървули, нали така?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1476 Любопитно

  -Интересно, защо хора, като него и "тато", ако им се наложеше да говорят пред публика, трудно свързваха две изречения смислено, но пък иначе издават книги та дори и поредици ! -Явно някой друг им ги пише !

 25. 25 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  До коментар [#24] от "vagabond66":

  Живковите съчинения 100% са писани от други. Иначи при автобиографиите на известни личности си е практика да има ghost writer-и, които да правят четливо всякакви глупости.

 26. 26 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1476 Весело

  До коментар [#23] от "Norman Granz":


  [quote#23:"Norman Granz"]И по тази причина направи коалиция с убийците на чичо си, онези с козинявите каскети и свинските цървули, нали така? [/quote]
  -Ами то точно те си го докараха обратно у нас ! -Как да им откаже коалиция после ?

 27. 27 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#22] от "yanne":


  [quote#22:"yanne"]когато стана премиер взе да връща на себе си имоти,които никога не са били негови[/quote]

  Така ти мислиш. Това е твое мнение.


  http://www.kingsimeon.bg/archive/viewcategory/id/74

  "Чл. 1. Обявяват се за собственост на Народната Република България всички движими и недвижими имоти, находящи се на територията на България и принадлежащи на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници, лично придобити и наследени."

  Защо ли за собственост се обявяват движими и недвижими имоти принадлежащи на....... ?
  Нали царете нищо нямали ?!

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29 Профил на Wornoxmaniak фибули тип Букьовци
  Wornoxmaniak фибули тип Букьовци
  Рейтинг: 812 Весело

  Дам...Симеон мълчалив както винаги...нека решават другите. Някой някъде му е написал автобиография. След като прочетох откъсчето, разбрах едно: Царчето не е бил склонен към умствени напрежения и винаги е бил готов да приеме едно готово вече решение. Книгата му - няма да си я купя.

 30. 30 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Симеон докара 25 милиарда инвестиции, от които за хазната останаха чисти 12 милиарда. Пон е едно благодаря да бяхте му казали на човека. Андрешковци.

 31. 31 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#27] от "andru":


  [quote#27:"andru"]Защо ли за собственост се обявяват движими и недвижими имоти принадлежащи на....... ? [/quote]Защото имат няколко имота,които наистина са били тяхна ЛИЧНА собственост.Ти защо мислиш,че Симеон се регистрира в Село Баня,а?!Защото там е един от малкото имоти,които бяха собственост на баща му.А имотите на Интендантството са държавна собственост,както и вилите на УБО са били държавна собственост,а не такава на Живков!Иначе утре ще цъфне Людмила Живкова и ще има претенции да и се върне резиденция "Бояна" ,защото и те е живяла там като малка и има камериерки,които са я виждали там!

 32. 32 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 990 Весело

  До коментар [#30] от "Сиянието на Мрака":


  [quote#30:"Сиянието на Мрака"]Пон е едно благодаря да бяхте му казали на човека.[/quote]Желая ти утре да ти цъфне пред вратата на апартамента и да ти извади акт за собственост на една от стаите и да се нанесе там,а може и наем да ти иска.Пък тогава да видим как ще му викаш "благодаря" .Край нямат овцете,брей!!!

 33. 33 Профил на Wornoxmaniak фибули тип Букьовци
  Wornoxmaniak фибули тип Букьовци
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#27] от "andru":

  Това къде си го постал, нищо не доказва. Симеон по-скоро иска имотите на някогашното интенданство което грубо казано е било държавана фирма за обслужване на царството.То е като сега да стане някакъв преврат и след време Георги Първанов да си поиска президентската сграда.

 34. 34 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  единственото необикновено нещо в съдбата на този червен боклук е, че се съюзи с убийците на негови роднини и тези, които го изгониха от България.

  и това го направи за да си върне собствеността върху няколко стари наследствени имота, както и да открадне колкото се може повече покрай приватизационни сделки, превалутиране на дълг и т.н.

  иначе всичко останало си е съвсем обикновено при това гнусно старче...

  РЕФОРМИ !
 35. 35 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#32] от "yanne":

  Глупости говориш. Единственото, което е искал, са имоти, които по право принадлежат на царското семейство. Негово величество е почтен човек. Неговата съдба е като на оня - храни куче, да те лае.

 36. 36 Профил на Wornoxmaniak фибули тип Букьовци
  Wornoxmaniak фибули тип Букьовци
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Дайте да изясним нещо? Той си е дошъл с мисълта да се облагодетелства? Или като е дошъл и други българи са го открехнали да намаже не кой им отец, а помислите му са били чисти като е бил подведен? Трети вариант: Като е видел какви са смотани българите и лесно се лъжат е решил да се облажи? Видел е, че работите отиват на пустиняк и си е рекъл: Ще отлеча каво може тия да се оправят после?

  Друго?

 37. 37 Профил на Wornoxmaniak фибули тип Букьовци
  Wornoxmaniak фибули тип Букьовци
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#30] от "Сиянието на Мрака":

  Докарал е уши. Всяка ново приета страна в ЕС върви по такъв път.

 38. 38 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  [quote#37:"Wornoxmaniak Съвършеният"]Всяка ново приета страна в ЕС върви по такъв път.[/quote]
  Не, ако говорим истината, Царят има заслуга за голеия растеж през годините на неговото управление. Защото той използува големия си авторитет на човек от кралския двор. Западните инвеститори вярваха единствено на него и затова дойдоха в България. Отиде си той, изчезнаха и инвеститорите. Това е положението. Всичко друго са манипулации на неудовлетворени и неспособни хора.

 39. 39 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#35] от "Сиянието на Мрака":
  Ти изразяваш с никнейма си мечтата на Симеон: да има навсякъде мрак и той да сияе в средата, без никой да го безпокои с какви тайни служби общува и срещу какво.

 40. 40 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Колко ли хора ще си купят автобиография на НВ Властелинът на Мусала се чудя...
  Какво толкова постигна ти старче, че да ти четем биографията?
  Верно, доста заграби, ама да не си заграбил само ти?

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 41. 41 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#38] от "Сиянието на Мрака":
  Авторитетът му в Европа е на комарджия и шарлатанин. Затова Европа ни се присмиваше, че направихме наследника на последния цар министър-председател.

 42. 42 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Един необикновен ДС агент....

  The best way to predict the future is to invent it.
 43. 43 Профил на соня иванова
  соня иванова
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Николай Диловски
  Другарят "Цар", който заедно с ДЪРЖАдНА СИГУРНОСТ и служителите на сина му Кирил Сакскобург- НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ и МИЛЕН ВЕЛЧЕВ /по израза на Николай Василев "нямат проблем с морала!!!"/ сътвориха чудеса от родолюбие и приватизация. Външния дълг бе обърнат от долари в евро и посредникът - син "царски" получи 1,2 МИЛИАРДА ! За председател на Върховния Адм. Съд бе издигнат сегашния Омбутсман Константин Пенчев и той за благодарност окончателно узакони "връщането на царските имоти". Царският мандат 2001 - 2004 г. бе времето, когато агентът Сава - Доган изгради обръчите от фирми и овладя съдебната система и всички държавни институции.
  Завръщането на другаря "цар" бе блестящо изпълнено активно мероприятие на ДС. От тогава мафията си има държава.
  Другарят "цар", който след 6-годишната си възраст не е имал възможност да получи системно образование и не може да образува изречение на на нито един език "пише" мемоари... Той и до сега не е разбрал, че е употребен за доубиването на България.
  Хартията търпи всичко...

 44. 44 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#39] от "авторът":

  Който има очи - вижда, който знае да смята - събира две и две. Фактите са изцяло в полза на Симеон - след него България остана с най-много пари. Никой друг премиер не може да се похвали с подобно нещо. Именно неговите пари похарчи личният му бодигард, който за момент си помисли, горкият, че от пъдар може успешно да се получи цар! Но..не би))))

 45. 45 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  [quote#9:"andru"]По негово време страната стана член на НАТО и бе подписан договора с ЕС. [/quote]

  Просто приключи процеса стартиран от Иван Костов. В ЕС влязохме по време на тройната ламя. Да не би комундерите да имат заслуга затова?

  The best way to predict the future is to invent it.
 46. 46 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1342 Весело

  [quote#41:"авторът"]Затова Европа ни се присмиваше, че направихме наследника на последния цар министър-председател. [/quote]
  Хм..индиректно хвърлихте в траур английския кралски двор, чийто желан гост по всяко време беше именно нашият многоуважаван ЦАР!

 47. 47 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  До коментар [#46] от "Сиянието на Мрака":

  На теб дядо ти случайно да не е едно от копелетата на Фердинанд?

 48. 48 Профил на Wornoxmaniak фибули тип Букьовци
  Wornoxmaniak фибули тип Букьовци
  Рейтинг: 812 Весело

  До коментар [#46] от "Сиянието на Мрака":

  Демек сега вече не искат и да чуят за него?

 49. 49 Профил на vkolev
  vkolev
  Рейтинг: 221 Гневно

  Тоя мизерен мошеник, даже не си струва да се коментира!

 50. 50 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1342 Весело

  До коментар [#48] от "Wornoxmaniak Съвършеният":

  Напротив, уплашиха се за мангизите си и навреме изчезнаха, защото щеше им се случи същото както на КТБ. Приятелите на ЦАРЯ са интелигентни хора

 51. 51 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1476 Весело

  До коментар [#35] от "Сиянието на Мрака":


  [quote#35:"Сиянието на Мрака"] Негово величество е почтен човек.[/quote]
  -Видяхме и се наситихме на неговата "почтеност"! -Не мисля, че все още някой желае подобна "почтеност" да ни се появи дори, камо ли да ни управлява !

 52. 52 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1342 Весело

  [quote#47:"Yard"]да не е едно от копелетата на Фердинанд?[/quote]
  Езикът ти е, миеку казано - несъвършен. По-скоро е намерен в някоя кофа за боклук, ако немаж нищо напротив, Андрежко

 53. 53 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  [quote#50:"Сиянието на Мрака"]ЦАРЯ[/quote]
  На какво пък е цар?

 54. 54 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  Не бих казал, че съм му фен, но човека като дойде на власт първия месеца свали данък общ доход от 40% колкото беше при Костов на 24%.

 55. 55 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#33:"Wornoxmaniak Съвършеният"]Това къде си го постал, нищо не доказва. Симеон по-скоро иска имотите на някогашното интенданство което грубо казано е било държавана фирма за обслужване на царството.[/quote]

  Това което съм постнал показва, че неговата фамилия е притежавала недвижими имоти. Това първо.
  И второ - искал имотите на някогашното интенданство. Ти откъде знаеш какви имоти точно иска ?

 56. 56 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  [quote#51:"vagabond66"]камо ли да ни управлява ! [/quote]
  не знам от какви съображения изхождаш, но аз гледам резултатите. Ако сравним управлението Му с останалите, преимуществото е изцяло на негова страна! Това е истината, а как я възприемат различните обществени слоеве е друг въпрос. Но и след 100 години това, което казах за резултатите от царското пребиваване на премиерския пост, ще бъде толкова вярно, колкото е и днес. Царят беше най-успешния премиер в цялата история на Българската държава след 1878 година.

 57. 57 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  До коментар [#52] от "Сиянието на Мрака":

  Нищо лошо няма в думата "копеле" употребена в смисъла, който съм вложил. Фердинанд е имал извънбрачни деца, просто питам дали случайно твоята пра-баба не е излязла с тая история. Та?

 58. 58 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1446 Весело

  Като чета постингите и се сещам за един виц: Два глиста излизат от едно захвърлено черво на една поляна. Единия пита - татко, какво е това зеленото, тревичка сине. А какво е това синьото, небето сине. Тате, а какво е това жълтото дето топли така приятно, слънцето сине. Тогава защо ние живеем в тази мръсна дупка? Какво да се прави сине, родно място...

 59. 59 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#45:"Чучхе по руски"]Просто приключи процеса стартиран от Иван Костов. В ЕС влязохме по време на тройната ламя.[/quote]

  Симеон дойде на власт през юли 2001 г. Страната стана член на НАТО в края на март 2004 г. Дали само за приключване става въпрос ?
  А по времето на Симеон бе подписан договора с ЕС. Той е един от хората, които си сложиха подписа. Това са фактите.

 60. 60 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Царят се върна в България на възраст, на която човек трудно се присажда. Нямаше никакъв опит от живот в тоталитарна държава, камо ли пък в "преход" и разруха. Нямаше почва в страната. От него се очакваше да направи резки, революционни промени, на които поради годините си и нрава си не беше способен и за каквито нито отвън, нито отвътре някой би го реално подкрепил. Всичко това не е негова вина, а плод на обстоятелствата.
  Основната грешка, която му намирам, беше съглашателството с комунисти и турци. Недопустимо е.
  Второстепенна - че не се пренесе с цялото си семейство завинаги тук да сподели изцяло съдбата на България, добра или лоша, нека да е и негова, ако се считаше за съдбовно обвързан със страната, нямаше да прескочи насам като политически турист за някоя и друга година, след което да се върне у дома си в чужбина, наследил едни имоти.

 61. 61 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#60] от "happysmile":
  Мафията изгони царя! тя го "охраняваше", за да влезе на негова територия и да приспи бдителността му! Сега берем плодовете на тази гангстерска операция по изгонването МУ! некадърниците след Него съсипаха държавата за отрицателно време! Всичко, което изгради, беше съборено безжалостно!

 62. 62 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#61:"Сиянието на Мрака"]Мафията изгони царя![/quote]

  Добре, да допуснем. Но той има наследници. 4 момчета. Тогава бяха отрасли, образовани, здрави, прави, перспективни млади мъже. За които той самият казва, че ги е съветвал да си гледат кариерата и да не идват в България, че виждат какво е положението. Еми, не мой ем тако, ем онако. Мафията е и за нас, всички страдаме от нея и всеки читав българин е заплашен и гонен от България. Единствената, която измива срама на царското политическо екскурзиантство, е княгиня Калина. Тя най заявява принадлежността си към българското и единствена като жена има оправданието да живее в чужбина, че си следва съпруга и майчинските задължения.

 63. 63 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Симеон Сакскобургготски бе посрещнат с големи надежди и свръхочаквания от хиляди българи.За съжаление той разби илюзиите на повечето от тях.
  Да,съдбата му е необикновена,може би и книгата му е интересна,но дали е искрена,защото авторът и не е докрай искрен,както разбирам от текста,който току що прочетох?

  Tony
 64. 64 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#60] от "happysmile":

  Царя искаше да ни даде за пример испанския модел. Да се простиме един на друг и да започнем наново. Комунистите се задължиха пред него да внесат парите си у нас. И го излъгаха, разбира се... А и никой от нас не беше готов за прошка. Иначе, като министър-председател беше доста добър. Направи първия рестриктивен бюджет, отдели и доста пари настрана. Даде и възможност на всеки, който иска, заем за малък бизнес (малкия бизнес си стъпва на краката за около 800 дни)! Колко хора се възползваха от това? И как България ще се оправи, ако ние самите не можем оправи семейството си и бизнеса си?
  Тройната коалиция беше неизбежна, предстоеше влизането ни в НАТО и ЕС. От нас се искаше политическа стабилност. Помните как връщаха мандата, нали! Царя просто се жертва, знаеше много добре какво предстои, правителство с мандата на ДПС!!
  Верно, май беше грешка това, че семейството му не дойде тук за постоянно. Вероятно има сериозни причини за това.

 65. 65 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#61] от "Сиянието на Мрака":
  Царят ще влезе в историята само с едно:
  Мисията на Симеон бе да разбие дясното пространство. Направи го по безапелационен начин и за награда взе каквото можа. С това той оправда вниманието, с което КГБ и ДС го обгрижват от десетилетия.
  В резултат, ние сме принудени да считаме за десни бодигарда на Живков, снахата на Пръмов, синове на партийни секретари и пр. С други думи - Симеон разчисти алтернативите на БСП и подготви почвата за настъпилата комунизация на страната. Това никога няма да бъде коментирано с уважение от бъдещите поколения.

 66. 66 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 381 Весело

  "Никога не е късно да станеш за резил!"

 67. 67 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 381 Неутрално

  ...и да продадеш корона за гора!

 68. 68 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#65] от "авторът":

  Значи Костов бил десен)))))))))))))))))))))))))))) ? Откога преподаватели по идеологически дисциплини станаха десни ? Същият продаде Нефтохима на руснаците, докато той бе на власт децата на комунисти и ченгета става бизнесмени и т.н.

 69. 69 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2269 Весело

  Тъжна работа ,
  нищо впечатляващо.... кьор фишек за 800 дни в замяна на обещаните имоти които изобщо не са му бащиния.
  Можеше поне да напише една книга бестселър и като Сноудън да разкаже нещо от гребена на вълната като троен агент!?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 70. 70 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#68] от "andru":
  Аз за Костов не съм говорил. Той само доказва колко добре са се подсигурили ченгетата, за да комунизират страната на капиталистическа основа. Но Царят все пак е шампион, поради историческото си предимство.

 71. 71 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 534 Неутрално

  бог високо
  цар далеко
  за 50 години след 1944

 72. 72 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Ето една книга която няма да прочета.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 73. 73 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3493 Любопитно

  Защо още обръщате внимание на този некадърник?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 74. 74 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  До коментар [#68] от "andru":
  Вече не се съмнявам, че някога можете да достигнете по-далече от мантрите и лозунгите дето ви намушиха в устите!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 75. 75 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  [quote#73:"Храбър"]Защо още обръщате внимание на този некадърник?[/quote]

  Защото не е понесъл възмездие за престъпленията си към България.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 76. 76 Профил на Dimitar Pehlivanov
  Dimitar Pehlivanov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не знам дали ще си купя книгата, но имам като цяло положително отношение към Симеон II. Един от малкото, които наистина направиха усилия да обединят народа и да наложат, както някой писа, испанския модел. Направи усилия да ни научи да се грижим сами са себе си и да не разчитаме на "бащица", по негово време в България се появи някаква средна класа. Проблемът е в нашите прекалени очаквания за някаква "месия"!
  Взел си бил имотите! Бога ми, ако можех, бих му ги дал даром! Какво като са държавни, да не са отворени за всички? Дават да го управлява някое безхаберно ведомство и шефът му си мъкне там курветините, както правеше Дянков....

 77. 77 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 534 Неутрално

  тьрновската конституция не е отменена просто комунистите приемат нова конституция през 1946 и в българия започват да има две конституции после още две и т.н.
  българия е държавата с наи много конституции

 78. 78 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 990 Весело

  До коментар [#35] от "Сиянието на Мрака":


  [quote#35:"Сиянието на Мрака"]Единственото, което е искал, са имоти, които по право принадлежат на царското семейство. [/quote]Мдаа-Камене,Каролев-ти ли си бре?!

 79. 79 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#42] от "Чучхе по руски":


  [quote#42:"Чучхе по руски"]Един необикновен ДС агент....[/quote]Не ДС,а КГБ-агент.

 80. 80 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#60] от "happysmile":


  [quote#60:"happysmile"]е не се пренесе с цялото си семейство завинаги тук да сподели изцяло съдбата на България, добра или лоша, нека да е и негова, ако се считаше за съдбовно обвързан със страната, нямаше да прескочи насам като политически турист за някоя и друга година, след което да се върне у дома си в чужбина, наследил едни имоти. [/quote]Питаш и си отговаряш,така да се каже-той никога не е имал намерение да е тук постоянно-неговата държава е Испания.Това е.Щерка му я докараха тука да роди,ама не от любов към България,а за да може да претендира за престол някой ден.Това е.

 81. 81 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Дневник, защо ни занимавате с това нищожество и агент на държавна сигурност?
  Може би за "огромните" му заслуги за развитие на обществото?
  Или за неоценимата му помощ при избутването на баце и въвирането му в очите на безумно глупавия т.нар. български избирател, който чака някой да го оправи?????

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 82. 82 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Авторът си ги е казал в прав текст "настоящата книга е насочена и към международната публика и съдържа много подробности, които за нас са очевидни факти..."
  Да, за нас българите е очевидно че това човече дойде в България да си осребри неизживяното царуване, а покрай това отклони България от стабилния двупартиен модел ( постепенно изграждане на държавнически елит ) към лумпенска -турско-цигано- комунистическа демокрация с постоянна въртележка в парламента ,осигуряваща безметежна власт на мафията.
  С тая книга може и да излъже някой извън България ......или следващите поколения, защото Борисов (Симеон) се цели далеко.

 83. 83 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1342 Весело

  Защо всички гербави толкова много са намалили умствения си багаж? да не би туй действие да е в синхрон с изказването на бат Бойко за простите и "разбирането"? Ама вземете се в ръце, бре! Съвсем сте сдали багажа, стигнети са малце и само Левски

 84. 84 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3654 Любопитно

  Ссср на антицар ленин, цар путин и т.д.,

  Демократичните Конституции
  гарантират (поне на книга)
  Равни Основни Човешки Права.

  Монархическо равенство и братство!?
  Братско шурабаджаначество - да.

  Равенство?!?
  Халюцинирате.

  През 19 век Кралица Виктория
  (на Велика Британия - где Слънцето все не залязва)
  си взела за съпруг пруски Кобурготин и живели
  (общо взето) щастливо.

  Минало време.

  Германия се хвърлила в жестока Първа световна война,
  в частност срещу Британия, Франция и Русия.

  Чрез/след Войната, не без помощта на германски марксизъм-ленинизъм,
  Русия (на 300-годишната династия Романови)
  била тотално катастрофирана.

  Британия оцеляла сред победителите,
  но след продължителни загуби нанесени от агресор Германия...
  Германия била привиждана - не без основание - като Кобурготска.

  Всички висшестоящи длъжностни лица в Британския кралски двор
  се авто лустрирали чрез своеобразен "Възродителен процес"
  слагащ бан срещу Кобурготски имена.

  Апропо, по нещастно съвпадение,
  безработният "монарх" внесен и натресен на България след Освобождението и Съединението се казвал Кобурготски.

  На тази династия се приписва решаваща роля (освен на други фактори) България да катастрофира в Двете световни войни,
  съвместно с Прусия или Германия - срещу победителите Британия, Франция и САЩ.

  Вашият "многоуважаван цар" дълго време е бил персона нонграта в Английския Кралски двор.

  Затова се "навъртал" в монархии из Ориента... Африка...
  (бивша монархо-фашистка) Италия... Испания и т.н.

  И в САЩ - като "кадет Рилски", но май за кратко.

  Гравитирал най-паче около БКП, БСП, НДСВ...
  Към Москва.

  Ако беше "цар" - би кандидатствал в избори за Президент
  на Република България - Държавен глава с Представителни функции,
  вместо за Премиер в изпълнителна власт,
  в което поприще "абсолютният монарх" имаше
  абсолютно _никакъв_ практически опит.

  Вместо това, пристигна с юпита от БКП - за да стане марионетен "премиер", за пример на... корупционери.

  Публикуваният откъс от червено озаглавените монархически мемоари (вж. корицата на книгата) започва... красноречиво.

  Първи впечатления при завръщане в родината - от самолета,
  преди или след шок от rough landing:

  (спокойно) сияйно небе и огромни гори.

  Сияйно небе е виждал къде ли не...
  Огромни гори...

  The Timetables of History, by Bernad Grun
  (относно Кобург и пр.)

  До коментар [#46] от "Сиянието на Мрака":

  Затова Европа ни се присмиваше, че направихме наследника на последния цар министър-председател.

  - цитат на коментар #41 от “авторът”

  Хм..индиректно хвърлихте в траур английския кралски двор,

  чийто желан гост по всяко време беше именно нашият многоуважаван ЦАР!

 85. 85 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  [quote#84:"dnevnikar"]Хм..индиректно хвърлихте в траур английския кралски двор,

  чийто желан гост по всяко време беше именно нашият многоуважаван ЦАР! [/quote]
  Не си служете с лъжи, много ви моля. Тука не е цирк, все пак

 86. 86 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3654 Весело

  [#85] си е 100% Ваша каша.
  Оправяйте се.

  До коментар [#85] от "Сиянието на Мрака":

 87. 87 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#74] от "Храбър":

  Може да се съмняваш или да не се съмняваш в каквото искаш.

 88. 88 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#44] от "Сиянието на Мрака":

  Не е така! Той дойде за да свали Костов от власт, защото ДпС и Илия павлов имаха големи проблеми с него! Помним!!!

  Happy face says, adios !
 89. 89 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Всъщност основната тема тук би следвало да е автобиографията на Царя. В откъсите се редуват разсъждения за значимостта на мемоарите и мястото на личността в историческите събития и тълкуванието им за потомците, разкази за лирично откроени в паметта преживелици, споделяне на политически виждания и убеждения, задочни отговори на опоненти. Изказът прави впечатление със своята яснота, непосредственост и точност, а начинът на мислене - със своята умереност, умъдрялост и прагматичност. Настройката се движи от аналитичност към изповедност и задушевност и обратно. Буди уважение начинът, по който възприема света и своето аз един аристократ, мироглед в общи линии слабо познат ни поради затриването на българското благородническо съсловие по време на османското владичество. Спомените ни дават уникалната възможност да получим сведения от първа ръка за съдбата на царското семейство и за редица събития от новата и най-новата ни история и обещават да бъдат чудесно продължение на мемоарите на царица Йоанна. Надявам се да хвърлят светлина и върху мотивите за политическите решения на Симеон Сакскобурготски като министър-председател. Във всеки случай книгата "Една необикновена съдба" е изключителен принос в българската мемоаристика, който тепърва ще бъде подобаващо оценен.

 90. 90 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1342 Весело

  [quote#62:"happysmile"] Тогава бяха отрасли, образовани, здрави, прави, перспективни млади мъже. За които той самият казва, че ги е съветвал да си гледат кариерата и да не идват в България, че виждат какво е положението[/quote]
  Ми да? Именно затова се опита да нормализира положението, преди да ги докара тук. Засега сме много "сурови", неузрели още. Да ги подгони некой луд с РПГ-то ли? Или с бухалката? Да ги "застрахова" набръже

 91. 91 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  До коментар [#65] от "авторът":

  [quote#65:"авторът"]Мисията на Симеон бе да разбие дясното пространство.[/quote]
  Чакай, чакай - за какво дясно си говорим преди управлението на Симеон?
  За това ли дето Костов и Муравей събираха по 40% данък общ доход за суми нади 1000 дойче марки месечно тогава?
  Тия шашпшали няма как да се определят като "десни". И по време на предизборната кампания тогава до последно Костов твърдеше, че данъците не трябва да се пипат, докато хорат на Симеон казаха, че ще ги свалят и съвсем нормално хората ги избраха, а Костов бе изритан на бунището.
  Ако някой е очаквал Симеон да раздава кинти на клапак, естествено че е останал излъган.
  Факте е, че намали данъците и тези които работят и създават стойност почувстваха облъкчение. Другите, дето чакат на държавната копанка - ще има да чакат. няма да им се уреди въпроса в тоя им живот.

 92. 92 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1342 Любопитно

  [quote#89:"happysmile"]Изказът прави впечатление със своята яснота, непосредственост и точност, а начинът на мислене - със своята умереност, умъдрялост и прагматичност. [/quote]
  Господи, колко хубаво е написано това+++

 93. 93 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#91] от "k_":

  да не се караме, а да обобщим: Костов пое държавата от Софиянски, изведе икономиката до степен да работи нормално. Царят разви икопномиката, като осъществяваше ежегоден ръст от над 5%! Нечувано до този момент! После..после дойде "Сиянието на мрака" и..парите свършиха. Народът обедня рязко, дойдоха гладът, студът и страхът за утрешния ден. Българинът се превърна в най-нещастния човек на земята. Обобщавам - Царят донесе надеждаи благоденствие, Боце прекърши всички надежди на младото поколение за реализация в България. Това се оказа на практика. Причини, обстоятелства, случайно съвпадения на събития не са интересни - това са фактите. Даже и Иван Костов няма вина в случая.

 94. 94 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#90:"Сиянието на Мрака"]Да ги подгони некой луд с РПГ-то ли? Или с бухалката? Да ги "застрахова" набръже[/quote]

  А мен може да ме гони? Значи аз жена 55 кила 158 см. да пооправя положението и като изтъка и постеля червения килим, тогаз вече могат да дойдат българолюбивите царствени мъже.

 95. 95 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#92] от "Сиянието на Мрака":

  Благодаря.

 96. 96 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  До коментар [#93] от "Сиянието на Мрака":
  Има си хас да се караме.
  След краха държавата се стабилизира благодарние и единствено на МВФ и рестрикциите на валутния борд.
  Костов тогава беше срещу борда, да не забравяме, но хомота бе надянат на кралдивата администрация и народа (поне този който искаше и можеше да работи) живна.
  В рамката на борда Костов трябваше да се фокусира и положи усилия да организира що годе справедлива (разбирай цена) на разпродажбата на държавните активи.
  С това той не се справи. Защото хората около него (ДС милиционери - Бисеров, Данчо Ментата и др.) бяха му внушили, че е призван за Командир и ще управлява вечно ако разтури СДС-то и си направи единна синя партия с послушен апарат. След като ликвидираха СДС (където постоянно се водеха дискусии и спорове, но все пак се спазваха правилата на политическата игра) с помощта на Главния Секретар Христо Бисеров който за няколко месеца разтури СДС из страната (на окръжните освен неговия подпис винаги стоеше и този на Иван Костов) просто му биха дузпата и го изритаха на бунището на политическата история.
  Жалко, наистина.
  После, а още дори при Симеон, мутрите взеха връх и жуленето на кожи продължи.
  Факте е, обаче че никой не посмя да пипне данъчния режим осезаемо, защото разбраха, че активните българи са по-нормални от политиците и ако го направят ще бъдат изметени от властта.
  Ако Костов преди онези избори бе обявил, че ще намали данъците едва ли щеше да загуби.
  Защо не го направи?
  Нямам друго обяснение, освен че е обикновен глупак.


 97. 97 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Честно казано , ако имам две книги: тази и автобиграфията на д-р Стоичков с редакторска намеса от лорд Евгени Минчев и съм задължен да прочета една от тях ще предпочета д-р Стоичков. Поне ще се смея защото от книгата на Сакс-Кобурготски ще ми се плаче, повдига и повръща. Както и на много други българи между другото.

 98. 98 Профил на Meir
  Meir
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Управлението му ще се запомни като Бел Епок на фона на простотията и мизерията през тия 25 години.

  Направи много за България и разбира се остана неоценено.
  Уви средата е отровна. И Христос да дойде няма да ви оправи. Чипът е дефектен.

 99. 99 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3951 Неутрално

  До коментар [#89] от "happysmile":

  Ах какъв възвишен чиляк бил царя! Аз ащо краде тогава като апаш ,като е такова благородство?

  klimentm
 100. 100 Профил на curunir
  curunir
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Книгата е на Симеон ІІ, уважаеми редактори. Поне се научете да четете, като не може да пишете.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK