Откъс от "Наш ред е!" на Ивайло Динев

Откъс от "Наш ред е!" на Ивайло Динев


Днес в рубриката "Четиво" на "Дневник" ви представяме откъс от книгата на Ивайло Динев "Наш ред е!", на издателство "Изток - Запад" посветена на Окупацията на Софийския университет "Св. Климент Охридски".


Книгата беше представена в четвъртък - 23 октомври точно година след като група студенти влязоха в най-голямата аудитория на университета - 272 и обявиха, че тя е окупирана. Окупацията се разрастваше постепенно и продължи до януари 2014 година. Впоследствие имаше втори опит на друга група студенти да блокират висшето училище, но той беше неуспешен. 


Предоставеният откъс описва денят на окупацията и емоциите на автора.
Глава: Окупиране на зала 272-ра; от 40 до 45 стр.

Беше от онези дни, в които като се събудиш имаш чувството, че не си спал въобще. През главата ми минаваха всякакви възможни сценарии. Опитвах се да подготвя съзнанието си за ужасяващ провал. Така щеше да боли по-малко, като се появи пред очите ми. Този ритуал ми беше останал от малък.
Веднъж в пети клас очаквах да имам петица върху един преразказ. Класната взе, че ми писа тройка и се ядосах страшно много, а после у дома ме поотупаха с точилка. Не беше приятно.


Да си очаквал повече, пък да си се провалил – е жестоко.


Затова предпочитах да вървя към провала си и когато ме изненада животът, да оценявам повече успеха. Опитвам се да щадя психиката си. Пък и нали всяко мнение и всяко действие е относително, да смяташ, че си прав и велик, означава да си глупав и инатлив постоянно. Да не говорим, че да влезеш в най-голямата зала на най-стария университет у нас и да обявиш, че от днес нататък няма да се провежда учебен процес, е доста радикална стъпка. Плюс това, трябва да поразбуждаме главите на първокурсници в специалност Право, половината от които са фанатизирани в учебния процес, а другите – в идеята, че ще станат велики адвокати. Въобще, беше като да вдигнеш въстание в чорбаджийски квартал.


Затова и хич не се надявах да остане някой от студентите в залата, така да се каже, някой едновременно и прозорлив, и вироглав. Когато се озовах в двора на университета, не бяхме много. Все същите лица от седмицата. Но с напредване на времето започваха да идват стари познайници. Беше малко като сбирка на класа. Заговорихме се кой от кога не е виждал, кой какво е правил. Едната половината бяха стари протестиращи, а другата – сияйни антиконформисти.


Като се качих към Историческия факултет да видя какво правят двамата от "заверата" Ачо и Румен, погледнах към двора. Отдалеч групата изглеждаше като смесица между македонски революционери и хипита. Всеки притежаваше нещо, с което ще впечатли аудитория професори. Някои от тях стоварваха думите тежко като с парен чук, а други виждаха за секунди онова, което за обикновения човек са нужни часове.


Трети пък пишеха така, сякаш от детската градина ходят на творческо писане. Имаше и от онези стратези, за които ще речеш, че от малки редят пластмасови войничета на пода. Мислех си – това са моите четири години в университета.


Заедно трябваше да разтърсим държавата. Бях наясно, щяхме да бъдем или провал, или за пример.

Оставаха само 15 минути до началото на лекцията, а двамата от "заверата" още редактираха декларацията на окупацията. През нощта Румен писал своя декларация, без да знае, че аз вече съм написал. Имал някои фрагменти, които смятал за нужни, и накрая декларацията ни се оказа с два-три нови абзаца. Честно казано, разбрах го няколко дни след това, защото тогава въобще не ме интересуваше вече какво са променили и как. Исках да се свърши мотаенето и да напредваме към залата.

Когато се върнах с тях на двора, вече се бяхме посъбрали около петдесет глави. Имахме два варианта за действие: да не чакаме Токушев и да обявим окупацията веднага, или да го сторим по време на лекцията му. Избрахме втория вариант. Само че ни трябваше човек, който да даде тон и да произнесе първите думи. Глишев изправи бодра ръка и ме посочи: "Ивайло трябва да говори!". Нямаше против и бе решено. На мига започнаха да ми преминават разни тропи и фигури, все части на речта, без никаква постройка. Тряб ваха ми ключово първо изречение и няколко теми за изложение.


Снимката е от първите моменти на окупацията

© Борис Рангелов, Facebook

Снимката е от първите моменти на окупациятаДокато вървяхме като въстаническа чета към залата, настръхвах, а краката ми олекваха. Когато стигнахме втория етаж, беше тъмно. Никой нищо не говореше или просто бях излязал от реалността. Погледнах през вратата на залата, под промъкващата се светлина от огромните прозорци шаваха студенти, неподозиращи какво ги очаква. Преди да пристъпя в залата, се сетих за баща ми и за смъртта.

Беше началото на октомври, 2011 г. Приготвях си раницата. Щях да заминавам за София, въпреки че не исках. Трябваше за няколко дни да оправям административни задължения около университета. Обещавах, че ще се върна скоро. Вечерта преди това, докато разговаряхме в кухнята, баща ми ме попита: – "Защо си тъжен?". Казах му, че просто размишлявам. Настояваше да си гледам учението и да не мисля за него. Разказваше ми за лудостите, които правил като млад, за пътуванията, за песните, за китарата. Бях ги чувал стотици пъти, но сега беше по-друго.

На сутринта, когато минах през спалнята, за да му кажа довиждане, той ме изпрати с "Бъди щастлив!". Бяха последните му думи. Когато се върнах, вече беше друг. Не можеше да говори, да гледа, да ходи. Ракът прояждаше мозъка му. С майка ми и брат ми очаквахме всеки момент да си отиде. Те казваха, че
се държи, защото ме чака да се върна у дома и да бъдем четиримата заедно.

След два дни издъхна в съня си. Тихо и спокойно. Когато разбрах, паднах на колене до леглото му и го галех по студеното лице. Котаракът обикаляше около тялото му неразбиращ, а майка ми ридаеше.
Беше ми казал "Бъди щастлив!". В битие без абсолютно знание за начало (раждане) и край (смърт), съществуването като щастлив човек означаваше за мен две неща. Да живея, правейки това, което истински ми се отдава, развивайки най-добрите си способности, защото само тогава изпитвам щастие, не извършвам нищо на сила и се чувствам на място. Бях наясно, че сърцето ми няма да се укроти скоро. Че винаги съм предпочитал да се разбунтувам, отколкото да замълча, да вдигна врява публично, отколкото да се крия зад чашката; да разбуждам духовете, отколкото да се унасям по течението.


И така щеше да бъде.


"Бунтувам се, следователно съществувам."


Но не беше ли това първата подобна възможност? Възможност, която винаги съм очаквал. Бяхме се събрали една стабилна група и можехме да предизвикаме цялото ни поколение, а защо не и обществото и насред срива на системата да кажем какво мислим.

Вярвах, че си струва да опитаме. И усещах, че окупацията беше въпрос на сега или никога. Не можеше да се върнем в двора с подвити опашки и да се разлаем по близките барове.

Влезнахме в залата и се смесихме с правистите. Чакахме, чакахме, но Токушев не се появяваше. Доколкото знаех, това беше обичайно. Почнах да търся с поглед бродягите и се питахме помежду си дали да преминем към план "Б". Станахме и тръгнахме към катедрата. Застанахме пред стъписаните
погледи и заговорих плавно за държавата, в която живеем; 


че е отвратително това че сме свикнали с отвратителните, че е време ние – младите, за които всеки говори, че сме провалени, да изправим гърбове и да заявим какво мислим.


Те, милите, кимаха одобрително. И когато им казах, че от днес в тази зала няма да има учебен процес, замръзнаха. "От днес тази зала е окупирана". Отсреща няколко секунди мълчание.
От задните редици се появиха гласове против. Едно понахално момче се развика по нас, като че ли сме му изпили сутрешното мляко. Бил платил такса, за да има лекции. Голям проблем щяло, ако му спрем продукта. Едни момичета пък повтаряха, че си искат лекциите и ще мислят, когато завършват. Други, по-настъпателни, направо дойдоха до нас. Ние се стараехме да обясним спокойно, а те ръкомахаха в шок.


После, след като вече ни писна, просто застанахме като стена. Киро Чуканов заби здрава лапа в катедрата и другите го последвахме с викове "О-ку-па-ци-я". Несъгласните постепенно се струпаха пред вратите. В това време се появи охраната на университета – чисто и просто трима добродушни пенсионери. Обясних на главния какво правим и че Ректорът знае. Той се запъти към него и ни остави на другите двама.
Тъкмо да си помисли човек, че сме овладяли ситуацията, и се появи преподавател със студентите си. Трябвало да проведат следващата лекция.


Изобщо не подозирах, че вече повече от час и половина пристъпваме към окупация. Журналисти и камери снимаха случващото се в залата. Пред тях влезнах в спор с професора и обяснявах причините
за окупацията и че няма как да се провеждат занятия в окупирано място. Той, стреснат и треперещ, плахо се съгласи и излезе навън. През това време Токушев вече се изпарявал от университета с охраната си. Часове по-късно разбрах, че докато сме говорили пред студентите, той влязал, видял какво се случва, свил рамена и си тръгнал. Едновременно с това, Глишев говорил от катедрата за "този мерзавец", който за нещастие имал нахалството да преподава в университета.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Добро утро, Динев.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 3. 3 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Оооо, "героите" на новото време - да "окупираш" СУ е почти като да потрошиш Парламента - почти толкова смислено.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Интересен, ще е този поглед отвътре!

  Happy face says, adios !
 7. 7 Профил на Mcmurfie
  Mcmurfie
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Добре, от една страна имах идея защо се прави окупацията, дори и да бях против нея като опит за слаб "ПиАр" на някои хора, но щом след има няма и година издаваш и книга, то за какво говорим... ?

 8. 8 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4941 Неутрално

  Новоизлюпен.
  Динев, един съвет. Продължавай да пишеш. Това понякога премахва особеният вкус...

 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Добре пише, ще потърся книжката. Дано не е останал омерзен от всичко, защото изглежда добронамерен и уравновесен човек с качества на водач.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1208 Любопитно

  [quote#7:"Mcmurfie"] то за какво говорим..[/quote] Е, за какво говорим?

  Доброто е заразно
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Клоунадата продължава. Както е тръгнало скоро учениците ще бъдат задължени на учат спомените на тоя и оня за протестите от по 20 души.
  Дали този ще го уредят на блага служба скоро ? Други вече се уредиха и въпросът "Кой" вече не се задава ?

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на Чат Пат
  Чат Пат
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#0:"статията"]отвратително това че сме свикнали с отвратителните[/quote]
  По-отвратителното е, че си плащаме скъпо за такъв "навик"...

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Дори само това "Бъди щастлив!" е достатъчно за мотивация за този ,а защо не и за младите хора! Пожелавам на младите да бъдат щастливи в добре уредена държава плод на техните виждания.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  Поздрави на Ранобудните! Да не заспиват! Основната причина за протест си е пак там!

 19. 19 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#13] от "Модел":


  http://iztok-zapad.eu/books/book/1433/%D0%BD%D0%B0%D1%88-%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%B5!-%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE-%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%B2

  Книгата е в обем от 224 стр. Хахаха ! За 20 окупатори толкова много страници.

  Този е написал горе-долу колкото дядо Вазов)

  http://www.book.store.bg/p17334/pod-igoto-ivan-vazov.html

  Интересно е кой е платил за направата на книжлето на Динев ? Не вярвам издателството за своя сметка да е направило това, защото е повече от ясно, че доста малко бройки ще бъдат продадени, освен ако разни НПО-ота не ги изкупят.

 20. 20 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2649 Неутрално

  Истинското не се нуждае нито от реклама,нито от самореклама-хората сами протягат ръце към него. Затова и в началото студентските изяви имаха популярност и поддръжка, докато се разбра,какво всъщност се крие зад тях. След това-както винаги...
  Така че не зная,какво в същност цели тази книжнина,но ако авторът се надява на успех-да му го пожелаем!

 21. 21 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Не мога да повярвам!!!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3379 Весело

  Смесица от македонски войводи и хипита! Много точно! Бяха толкова искрени...

 23. 23 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  За съжаление по голямата част от студентите не подкрепи окупацията.Явно на голяма част от студентите не им пука много какво ще става с държавата в която все пак получават своето образование.

 24. 24 Профил на Mcmurfie
  Mcmurfie
  Рейтинг: 384 Неутрално

  [quote#10:"dogwoman"]Е, за какво говорим? [/quote]

  Не знам, честно казано - прочетеното тук ми оставя особено, горчив вкус в устата.
  Не съм бил сред окупаторите, бях по протестите. Затова и донякъде приех смесено окупацията на Университета, виждайки и двете гледни точки, на тези за и против нея като израз на гражданско недоволство.
  Но в крайна сметка какво се случи - не смятам, че окупацията доведе до желания резултат, а ако паметта не ме лъже (възрастта си казва думата) окупаторите постепенно отстъпваха от територията си.
  А сега, година по-късно Динев издава книга, която да напомни на събитията. Лошо няма, но за мен ми прилича малко на самореклама не за друго, а защото още докато течеше окупацията се остана с впечатлението, че авторът е двигателят на цялото дело, което не мисля, че е вярно (надявам се очеркът му да акцентира достатъчно върху това).
  Не искам да съдя автора, нито гражданската му позиция, всеки има право на такава, но четейки този откъс ми носи въпроса "Историята не се ли пишеше от победителите?" и все така горчив вкус в устата...
  Вероятно някои хора тук ще са несъгласни с мнението ми, но това е тяхно право. Аз просто си разсъждавам пред клавиатурата, както и повечето форумни чада...

 25. 25 Профил на GRUBO
  GRUBO
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Ало, авторчето, да знаеш - не можеш да пишеш, не се пробвай повече. Изказът ти е посредствен и цървулски. Уважавам студенските протести, заради идеите които носят, а и защото и аз съм бил част от окупацията на СУ през вече далечната 2004 година, но описването на такова събитие е нещо което или можеш, или не можеш. Точка.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  До коментар [#24] от "Mcmurfie": Приемам гледната ти точка, но не съм съгласна с нея. Не виждам нищо лошо да се пишат книги за такива неща, дори и да е "самореклама". Бих искала повече млади хора да участват по градивен начин в това как работи обществото. Ако за това е нужна реклама, нека! Няма рекламите да бъдат само как някой иска "да превърти интернета" и колко е яко да се хрупа чипс, да се пие бира и да се залага за футболни мачове.

  Доброто е заразно
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на dika14
  dika14
  Рейтинг: 221 Неутрално

  От една страна темата за протестите ми изглежда стабилно изхабена, защото в продължение на два месеца беше нещото в публичното пространство, което беше хем интересно, хем смислено. Не знам колко есета съм прочела на тази тема. И това тук е малко досадно идеализарано, но той обича да пише така революционерски
  От друга страна кой е победителят от цялата ситуация- паветата пред парламента, които бяха лъснати от многото разходки? Едно паве трудно ще напише история. Защо пък да не е Ивайло. Нека се помни, а и да се лъжем ли момчето си беше основния двигател на цялата ситуация. Най- важното, той пое по- голямата отговорност и излезна с чисти ръце и достойнство от цялата история- което не беше никак лесно при това, други хубаво се оплескаха. Винаги съм го намирала за интересен персонаж в окупацията, който при това пише добре. Така че поне моята благословия я има да прави това, което му се отдава.

 31. 31 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  До коментар [#27] от "dogwoman":


  Много добре казано!

  Аз също съм раздвоен по въпроса за цялото събитие, най-малко защото от него големи печеливши излязоха лошите (според мен).

  То не значи, че е било организирано с тази цел, макар, че и това е възможно.

  Единственото сигурно е, че е добре повече хора да се напънат да мислят защо някой може да направи такова нещо и как точно го прави.

  То е като азбука на отговорностите - започва от най-простите понятия за това какво искаш и какво можеш.

  Няма как да бъде вредно.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 32. 32 Профил на Riker
  Riker
  Рейтинг: 438 Весело

  До коментар [#9] от "dogwoman":

  Според мен е ненормален и наивен. Съдя по изказваниятаа му, не по вида му.

  Ако приемем, че СУ е малък модел на държавата, Лидерът събра всичко на всичко 50-60 човека, което е под 0,1% от всички студенти в университета. Страшни качества на лидер има.

  И след всичката суматоха, караници и камери, какво? НИЩО. Което е и номрано, заради нелепите (глупави) и наивни искания. Същия е като Петър Киташки/Китачки или какъвто е там.

 33. 33 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 914 Неутрално

  На последните избори искрено се потресох /мислех, че вече не мога/ ... продажбата на гласове в Студентски град - това е ужас и потрес за държавата и обществото, а в медиите мина между другото ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 34. 34 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#23:"chicago514"]За съжаление по голямата част от студентите не подкрепи окупацията.Явно на голяма част от студентите не им пука много какво ще става с държавата в която все пак получават своето образование.[/quote]

  За щастие - не я подкрепиха.
  А ти дано осъзнаваш каква производствена дивотия си написал - хем да окупират висшите училища, хем да получават образование.
  Между другото, един смислен въпрос: какво общо има СУ с мандатоносителя? Трябваше ли хиляди студени да загубят лекции и часове, защото на няколко "ранобудника" им е скимнало а се погаврят с най-старото висше училище в България?
  Мястото за протести и окупация, Чикаго Булс, е пред Народното събрание. За които му стиска обаче

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 35. 35 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 713 Неутрално

  [quote#15:"РБ шапчица"]Какво прави мисълта, като влезе в руса глава?
  Започва отчаяно да търси мозъка[/quote]
  , , , , , Супер! Те това ме навежда на мисълта да си боядисам изрусената (от годините) коса.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 36. 36 Профил на joseph_levi
  joseph_levi
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Бях наясно, щяхме да бъдем или провал, или за пример."
  Е, спокойно, провал си е, отвсякъде. Даже от книгата няма да има печалби. Единствено целия масраф, който, предполагам,е платен (по нисичка тарифа) вече, ама дотук.

 37. 37 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  [quote#32:"Riker"]Според мен е ненормален и наивен. Съдя по изказваниятаа му, не по вида му.[/quote]

  Дръжте си нормалните при вас си!

  Ако е ненормално да искаш да промениш тази държава, тогава и аз съм ненормален!

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 38. 38 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  [quote#34:"Freedom of Speech"]Между другото, един смислен въпрос: какво общо има СУ с мандатоносителя?[/quote]

  Това показва колко малко знаеш за това, което говориш.

  СУ е единственият университет, в който ректора не е от ДС. Такъв са го избрали от благоприличие (за сметка на това в съвета има достатъчно агенти). Само, че са го избрали така да бъде наследствен комунист, един вид агент второ поколение, каквито в България на ръководни постове се появяват ненадейно много.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 39. 39 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  [quote#36:"joseph_levi"]Е, спокойно, провал си е, отвсякъде. Даже от книгата няма да има печалби. Единствено целия масраф, който, предполагам,е платен (по нисичка тарифа) вече, ама дотук.[/quote]

  Колко жалко е, че на някой дори може да му хрумне, че от такава книга се търси печалба. Абе хора, вие толкова ли не виждате какво е книжния пазар в България? Дори в най-комерсиалните жанрове книги се издават само, ако излизат под цената на ксерокопия.

  В тоя ред на мисли, ако обичате книгите и осъзнавате необходимостта от просветление, може тази идея да ви се стори нещо, в което си заслужава да се включите: http://yovko.net/19000/

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 40. 40 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#38] от "mapto":

  Момче, пита какво общо има СУ с мандатоносителя, че трябваше да се блокират часовете и лекциите на хиляди студенти, които си плащат за да придобиват знания (да, някои действително имат желание да учат!).
  Не ми го увъртай с ДС, защото апаратчици има и в полицията, медицината, медиите и т.н.
  По твоята логика ако след месец не сме доволни от диктатурата на Борисов да идем да блокираме ИСУЛ и Пирогов, а не да протестираме пред Парламента, а?
  Явно и ти си един от "учещите", а не от онези търсещи знание...

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 41. 41 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  До коментар [#40] от "Freedom of Speech":

  И аз бих се изненадал ако Ивайло Динев блокира ИСУЛ... По-ясно от това не мога да ти отговоря... момче.

  А относно твоя извод за мен, едно просто търсене в интернет може да ти каже много повече отколкото милиони "явни" тълкувания.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 42. 42 Профил на Mcmurfie
  Mcmurfie
  Рейтинг: 384 Неутрално

  До коментар [#27] от "dogwoman":

  Съгласен съм с това, че младите трябва да участват по градивен начин в държавата - "ранобудните" са видяли в окупацията своя шанс. Успешен или не, той е отминал във времето.
  Въпросът за мен е, че около протестите много мои познати на възрастта на Динев или да кажем под 30-те, ми споделяха, че протестират, но после на изборите не искат да гласуват. Ако младите не искат да се нагърбят с политическа отговорност от това да вземат избор, то всичко останало е излишно...
  Затова и ми е малко особено усещането към тази книга. Ако протестът чрез окупацията беше успешен, дали те щяха да поемат отговорността за това?
  Вероятно няма да си съгласна с моето мнение, но аз съм практик и искам зад идеите да видя и план за постигането им. В противен случай развяването на флагове и лозунги е романтично, но за съжаление нереалистично...

 43. 43 Профил на gdimchev92
  gdimchev92
  Рейтинг: 221 Неутрално

  И тоя си мисли, че се "делото" му нарежда до Пражката пролет... Ето защо не го/ги подкрепиха повече хора - защото протестът им бе по-скоро плач за внимание, отколкото смислен бунт.

 44. 44 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не виждам комунистите какво толкова пак вият, съзрели поредният "соросоиден" заговор. Окупацията съществуваше. Това, че вас ви дразнеше безмерно, както винаги ви е дразнила инициативността на млади, умни и непокорни хора, не променя този факт. Човекът написал книга. От откъса съдя, че има някакви заложби, макар че, според моите скромн литературни критерии, понеже не съм чел много книги, му трябва още да се упражнява. Но какво от това. Написал е човекът книга, подхожда философски и себе-рефлективно върху събитията. Него право е. Ваше е да не си я купувате. Дневник винаги е обръщал внимание на подобен тип събития и риториката около тях. Това не ви ли е ясно? Ако не ви се четат подобни неща, има си други медии. Спокойно, няма да дойде лошия Сорос и да ви изяде децата чрез тази книга. Апропо, Сорос е дал милиарди за обучнието на млади хора. Вие какво сте дали и на кого? Единствената ви социална дейност се изразява в това да оплюете някаква инициатива на млади хора, просто защото вътрешно в себе си знаете, че никога, дори и когато вие сте били млади, не ви е стискало да окупирате нищо друго, освен маса с кифтета и ракия.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 45. 45 Профил на gabis2
  gabis2
  Рейтинг: 221 Весело

  жалко, че не е включен този култов цитат от книгата:
  „Те не бяха тук и сега, те бяха реалисти - действаха с вдъхновението за вечност. За вечното приятелство, за вечното усещане на прегръдките и целувките. За искрената обич. За вечните радостни сълзи в очите. За вечния миг на съединение на диханията в единно бунтовно изпарение.“

 46. 46 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4451 Неутрално

  Браво младежо! България има нужда от такива хора а не от опортюнисти ! Успех в живота!

  klimentm
 47. 47 Профил на rents
  rents
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Чета коментарите и за пореден път осъзнавам, че тази държава е безнадеждно СВЪРШЕНА.

 48. 48 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#34] от "Freedom of Speech":

  Да учат ?
  Добре, но лекцията беше на проф. Д. Токушев, по конституционно право. Същия професор, няколко дни преди това в качеството си на Председател на Конституционния съд, беше подписал едно СРАМНО решение на КС, истинска подигравка с Конституцията !
  Та, на какво учи Токушев студентите по право ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 49. 49 Профил на hchinaski
  hchinaski
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#25] от "GRUBO":

  Каква е тая окупация на СУ през 2004-та? ^.^

 50. 50 Профил на Калин Ненов
  Калин Ненов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#24:"Mcmurfie"]докато течеше окупацията се остана с впечатлението, че авторът е двигателят на цялото дело, което не мисля, че е вярно (надявам се очеркът му да акцентира достатъчно върху това)[/quote]

  Аз изчетох книгата – авторът подчертава това доста пъти.

  Писах по-пълни впечатления тук:

  https://www.goodreads.com/review/show/1085672950

  А утре вечер има среща-разговор с него, в „Аделанте“ в София.

  http://choveshkata.net: Човешка библиотека е всяко място, на което книгите събират човеци.
 51. 51 Профил на Калин Ненов
  Калин Ненов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#39:"mapto"]ако обичате книгите и осъзнавате необходимостта от просветление, може тази идея да ви се стори нещо, в което си заслужава да се включите: http://yovko.net/19000/[/quote]

  +1 (и за другите размисли също

  http://choveshkata.net: Човешка библиотека е всяко място, на което книгите събират човеци.
 52. 52 Профил на dejavuu
  dejavuu
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хубаво е, че авторът е чел съвременна литература за сходни събития на друго място : )

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK