Бивш посланик на Швейцария представя колекцията си от българско изкуство в София

Из последната изложба на наградата Гауденц Б. Руф през 2011 г.

© Красимир Юскеселиев

Из последната изложба на наградата Гауденц Б. Руф през 2011 г.Бившият посланик на Швейцария в България (1995 - 2000 г.) Гауденц Б. Руф, ценител на съвременното българско изкуство и създател на художествената награда на свое име, ще представи част от колекцията си с български произведения в Софийска градска художествена галерия от 5 ноември, съобщава самата галерия.


Експозицията "Следва продължение..." се открива от 18 ч. утре и включва над 30 имена от художествената сцена в България през последните 30 години като Недко Солаков, Лъчезар Бояджиев, Кольо Карамфилов, Стела Василева, Иван Костолов, Петър Цанев и редица други.


Из последната изложба на наградата Гауденц Б. Руф през 2011 г.

© Красимир Юскеселиев

Из последната изложба на наградата Гауденц Б. Руф през 2011 г.


Те са част от каталога на учредената от Гауденц Б. Руф престижна награда за съвременно българско изкуство, първото отличие в областта, излъчено от международно жури, което представи 79 нови български автори в ежегодните си изложби от 2007 до 2011 г.
От 2012 г. насам фокусът на изложбата се премести от награждаване на вече създадени произведения към подкрепа за създаване на нови за събития, които представят българското изкуство у нас и в чужбина. За заслугите си към българската култура Руф миналата година получи ордена "Св. св. Кирил и Методий" - Първа степен.


Фотогалерия: Новото българско изкуство в изложбата за наградите "Гауденц Б. Руф" >


Личната колекция на Руф с българско изкуство наброява над сто произведения. Изложбата включва представителна част от нея, като освен изброените художници в нея участват още Божидар Бояджиев, Рада Букова, Боряна Венциславова, Любен Генов, Надя Генова, Леда Екимова, Правдолюб Иванов, Нестор Ковачев, Нина Ковачева, Емил Миразчиев, Слав Недев, Елена Панайотова, Бора Петкова, Васил Попов, Кирил Прашков, Моника Роменска, Калин Серапионов, Симеон Симеонов, Валентин Стефанов, Сашо Стоицов, Камен Стоянов, Самуил Стоянов, Дан Тенев, Коста Тонев, Десислава Унгер.


Изложбата отбелязва и жеста на Гауденц Б. Руф, който ще дари 24 от показаните произведения и серии от творби на фонда на Софийска градска художествена галерия "Съвременно изкуство и фотография".


Всичко, което трябва да знаете за:

Назаем от ...

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Ще бъде интересно дa се рaзгледa,кaто се имa предвид, че колекциятa е от оригинaли

 2. 2 Профил на awerfaqwefas
  awerfaqwefas
  Рейтинг: 8 Неутрално

  изложбата е по случай, че Швейцария е спечила изключително оспорваната борба да бъде домакин на световното първентсво по "Не се сърди човече" през 2022 г.

 3. 3 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1272 Разстроено

  Браво, а ние се чудим какво да сложим в булгарсия Лувър. Само този господин е решил, че поне 100 съвременни български произведения си струват, а нашият бивш (слава Богу) министър на културата си нямаше и хабер от понятие... Да се смееш или да плачеш

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 4. 4 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  ПроЧетох за Вежди, довършете, моля, музея

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 5. 5 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Когато четем подобни новини, винаги трябва да се опитваме да прозрем отвъд външната им показност.
  Колкото повече се запознавам с практиката за даване на подобни награди, толкова повече се убеждавам, че е доста опорочена и че са замесени прекалено много и не съвсем прозрачни интереси. Например един от критериите е ''придържане към правилата: правилното и пълно представяне на портфолио / бизнес план.'' !! Т.е. който се е ошлайфал в писането на бизнес планове и проекти за кандидасване за грантове, той ще има по-голям шанс.

  ''4. Support Criteria

  The applications will be examined in the order of their arrival and evaluated on the basis of the following criteria:
  - Formal criteria: adherence to the present rules; correct and comprehensive presentation of the portfolio/business plan.
  - Quality criteria: feasibility and artistic quality of the art work; respectively feasibility, coherence and impact of the planned art event.''

  http://ruf-award.org/gaudenz-b-ruf/award-rules/

  После, фактът, че господин Руф дарява част от колекцията си на Софийска градска художествена галерия също трябва да се разглежда с някои неща на ум: например, миналата година Руф е получил ордена "Св. св. Кирил и Методий" - Първа степен; а попадайки във фонда на обществената галерия, тези творби автоматично придобиват принадена стойност, каквато не биха имали, ако си останеха невидени и нечувани от никого в Швейцария. И все в този дух. Не всичко е кристално чисто и не всеки подобен жест е резултат на безкористна щедрост.


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK