Поетесата Аксиния Михайлова спечели престижния френски поетичен приз "Аполинер"

Поетесата Аксиния Михайлова спечели престижния френски поетичен приз "Аполинер"

© GallimardИзбори 2022

Българската поетеса и преводач Аксиния Михайлова е тазгодишният носител на престижната френска награда за поезия "Аполинер" за стихосбирката си Ciel à perdre (в превод "Небе за изгубване", "Галимар", 2014). Наградата, която се смята за еквивалента на белетристичния приз "Гонкур", е основана от 1941 г. и през годините много рядко е била присъждана на чужденци.


Поезията на Аксиния Михайлова, написана на френски, излиза в престижната "Бяла колекция" на "Галимар", която стартира през 1911 г. с изданията на Пол Клодел, Андре Жид и Сен-Джон Перс и оттогава не е променила характерния си дизайн.


На български Аксиния Михайлова има пет издадени стихосбирки  - "Тревите на съня" (1994), "Луна в празен вагон" (2004), "Три сезона" (2005), "Най-ниската част на небето" (2008). "Разкопчаване на тялото" (2011). Те и носят номинации за наградата "Иван Николов" и националните литературни награди "Христо Фотев" и "Милош Зяпков", а поезията й е преведена на 15 езика, включително арабски и словашки. 
Паралелно с това Михайлова е съставител на две антологии на латвийска и френска поезия и преводач на над 30 издания от двата езика, сред които автори като Жорж Батай, Жан Жьоне, Ги Гофет, Венюс Кури-Гата, Силви Жермен, Пиер Буржад, Жан-Клод Вилен, Роз-Мари Франсоа, Хориа Бъдеску, Фабио Ското, Владас Бразюнас, Корнелиус Платялис, Марцелиюс Мартинайтис, Дагния Дрейка, Александър Чакс, Линда Мария Барос, Лилиан Вутерс, Анизе Колц, Ламберт Шлехтер, Алекси Жени.


Тя е сред основателите на литературното списание "Ах, Мария" и член на неговата редколегия и съосновател на движението на френски говорещи поети от Източна Европа Cap à l’Est (Предмостие на Изток), а сред международните й награди фигурира високото отличие на Латвия рицар на Ордена на трите звезди. 


Аксиния Михайлова живее и работи в София.Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK