Къде сме 25 години след Стената - дебати и прожекции ще зададат важните въпроси в "Червената къща"

Къде сме 25 години след Стената - дебати и прожекции ще зададат важните въпроси в "Червената къща"

© Николай ДойчиновФестивал "25 години след 1989: Къде сме днес?" с документални филми и дебати с участието на известни български интелектуалци започва в софийския Център за култура и дебат "Червената къща" днес и ще продължи до 14 ноември , съобщават организаторите му. 


Иван Кръстев, Деян Деянов, Петя Кабакчиева, Георги Лозанов, някогашните служители на радио "Свободна Европа" Димитър Бочев и Диана Иванова, Севда Шишманова, Иво Божков и други журналисти и изследователи от всички поколения заедно с публиката ще потърсят отговор на въпросите за постигнатото и непостигнатото от 1989 г. досега, за това какви бяха надеждите на прехода и какво стана с тях.


Паралелна програма с документални филми и архивни кадри от БНТ и киностудия "Време" - кинопрегледи, сцени от живота и пропагандни филми - ще се опита да възкреси духа на времето, а изложбата-инсталация на Ергин Чавушоглу, артист от българско-турски произход, емигрирал по време на Голямата екскурзия през 1989 г., ще постави друга гледна точка към въпроса за границите. 
Програмата

започва днес от 17:30 в Червената зала на къщата, където ще има прожекция на документални филми, кинопрегледи и репортажи, произведени от Филмова студия "Време" и БНТ в края на социализма. "Сцени от живота, пропаганда, илюзии, "перестройка" – минало, но все още "незабравимо" - така ги описват организаторите.


Те ще бъдат последвани от първия дебат "Какво стана с идеята за социално равенство?" с участието на: Михал Полаковски (социолог, Международен център за изследвания и анализи, Варшава, Полша), Петя Кабакчиева (социолог, Софийски университет "Св. Климент Охридски"), Десислава Николова (икономист, Институт за пазарна икономика) и Боян Захариев (социолог, Институт "Отворено общество").


7 ноември 


започва с прожекция на филми от архива на Студио "Време", а от 19 ч. ще бъде показан немско-българският разследващ документален филм "Накаран да замлъкне" на режисьора Клаус Дексел, посветен на едно от най-загадъчните политически убийства на Студената война - на българския журналист Георги Марков. Филмът ще бъде представен от братовчеда на Георги Марков - Любен Марков, политическия емигрант и колега на Марков, програмен директор на радио "Свободна Европа" Димитър Бочев и продуцента на филма Сашо Донев.


9 ноември

Турският артист, роден в България, Ергин Чавушоглу ще представи изложбата "Прекрачване на границата" за едноименната си инсталация на гранично-контролния пункт "Капитан Андреево" през 2009 г. и ще разкаже как едно пиано минава граничната бразда през 1989 г. по времето на кулминацията на тъй наречения "възродителен процес". Разговорът с Чавушоглу е от 18.30 ч., а изложбата ще стои до 14 ноември.


10 ноември

Прожекцията на филми от архива на БНТ ще даде тон за дебата "25 години след 1989: Какво стана с медиите?" от 19 ч. Програмният директор на БНТ Севда Шишманова, Георги Лозанов и журналистите Весислава Антонова ("Капитал"), Ирен Филева (БНР), Иво Божков, Диана Иванова и млади изследователи ще разискват тежкото състояние на българската медийна среда и ще зададат провокативния въпрос "Кога журналистиката беше по-зависима - преди или след 1989 г?".  И какво може да се направи?  


11 ноември

е изцяло посветен на архивите на "Време" и БНТ, като ще бъдат показани филми като "В името на спорта" (сц./реж. Адела Пеева), "Бул. Ленин" (24’) и "Улица Шипка" (1976, 12’) на Николай Волев, "Ханът", 1985 г.,  Андрей Алтъпармаков и други.


12 ноември 


В последния ден фестивалът се разхожда из архиви на БНТ от преди и след 10 ноември - "Избори 1990" (ИФ 1036, БНТ, Дирекция "Информация"); "Векът на България (1989, реж. Ралица Димитрова); "Голямата екскурзия..." "Разрушаването на мавзолея (автор Владо Береану)".


От 19 ч. следва дебатът с участието на Иван Кръстев (Център за либерални стратегии) и социологът Деян Деянов (Институт за критически и социални изследвания), посветен на липсата на доверие в институциите. Как преходът го унищожи и дали кризата на доверието в обществото вещае структурни промени в демократичната система такава, каквато я познаваме - известните хуманитаристи и изследователи ще разгледат едно от най-големите предизвикателства пред обществото 25 години след Стената.


Фестивалът е организиран с подкрепата на Фондация "Отворено общество" - Ню Йорк, и е част от инициативата "25 години свободна България" под патронажа на президента Росен Плевнелиев и Софийска платформа, в партньорство с БНТ, студия "Време" и Институт за критически социални изследвания.


Входът за цялата програма е 15 лв. (10 лв. за учащи и пенсионери). За отделен дебат или прожекция на фестивала 3 лв. (2 за ученици и студенти), за всички дебати - 8/5 лв. Общ билет само за кинопрегледите също може да бъде закупен на цена 10/8 лв., като прожекциите от фонда на БНТ са безплатни. Подробната кинопрограма може да бъде намерена в прикачения файл или на сайта на Червената къща.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK