Янина Танева, Empatheast: Източна Европа е идеално място за новата промяна

Янина Танева, Empatheast: Източна Европа е идеално място за новата промяна

© Claudia Leisinger, Фабрика за идеиЯнина Танева е гостувала на страниците на "Дневник" и като автор, и с различните културни и социални инициативи, на които е била мотор и съорганизатор. Тя беше сред основните движещи сили на кампанията "Да спасим Иракли", с която започнаха новите природозащитни протести през 2007 г., работила е като копирайтър, създател на събития и пиар в известни софийски фирми и културни организации, а за блога, който води като доброволец в наводнения през 2012 г. град Харманли, е носител на наградата за гражданска журналистика на Асоциацията на европейските журналисти в България. Номинирана е в класацията на "Дарик" "40 до 40".


От няколко години насам Янина влага опита и познанията от биографията си, плюс тренинга от редица международни обучения като програмата за лидери на инициативи в областта на устойчивото развитие LEAD Europe, в организацията "Фабрика за идеи". "Фабриката" вярва в ролята на играта, изкуството и неформалното образование за освобождаване на личностния и творчески потенциал на човека, който на свой ред може да роди нестандартни решения на социалните предизвикателства, които ни заобикалят. 


Първите формати на "Фабрика за идеи" -  Предизвикателство за социална промяна и Академия за социална промяна, се състояха по-рано през годината, а на 14, 15 и 16 ноември в Пловдив предстои Empatheast - "първият форум за социални иновации чрез емпатия в Източна Европа". В него международни и български лектори "ще покажат чрез примери от света и региона как можем да комбинираме идеята за социално благо с устойчиви модели, които имат реален потенциал да намалят бедността и да променят обществата ни, комбинирайки сърце с ефективност и качество на социалното въздействие". "Дневник" попита Янина какво стои зад думите в манифеста на "Фабриката" и определението на Empatheast и как той ще ги впрегне в действие.
Янина Танева, Empatheast: Източна Европа е идеално място за новата промяна

© Фабрика за идеи


Какво означава социална промяна "чрез емпатия" Какво, накратко, се крие зад словосъчетанията "интуитивно лидерство", "фасилитатор", "системно мислене", "human-centered design"?


Накратко? Това са думи, описващи нуждата, но и способността да сме искрени – към себе си на първо място, но и да пренесем това разбиране за автентичност в социалните функции на нашите обществени системи. Свободно общество, казва Теодор Хойс, се създава от личната свобода на индивидите.


С Empatheast ние измечтаваме общество, което се гради на органично функциониращи системи, устойчиви, но и преодолели егото системи на доверие – в икономиката, образованието и управлението.


Мога да опиша емпатичните системи чрез това, което не са – съвременната финансова система, българското образование, съвременната политическа динамика. В свят, в който невиждано количество хора имат достъп до информация, идеята на представителната демокрация например в този й вид, меко казано, подценява човека.


Напоследък се говори много за социални иновации и социално предприемачество, но като че ли липсва консенсус какво точно означават те. Правилно ли е да се определят като бизнеси, които дават самоиздържащо се решение на даден социален проблем, без да поставят идеята за печалба на първо място? И ако да, има ли международни стандарти, които дефинират едно предприемачество като социално?


Не бих нарекла социалното предприемачество единствено бизнес, а инициатива или идея, защото то невинаги отговаря на класическата идея за бизнес и измерва резултата си в промяна, а не в печалба. Дебатът за дефиницията му е обширен в глобален мащаб - могат да се намерят повече от 80 страници негови определения в "Оксфорд", а предпочитаното често зависи от региона.


Моето лично определение е, че това е иновативно решение, родено от вакуума между една закърняла държавна система и често несистемното поведение на buisness as usual организации и компании, които легитимират едно ненормално статукво. 


Сега с форума Empatheast обаче "Фабрика за идеи" има дръзкото намерение да постави въпроса как ние  тук и сега – в България, на Балканите и в Източна Европа, създаваме нови модели, които отговарят на дефицитите на настоящата система, такава, каквато я живеем, без да копираме сляпо отвън.


Как правим иновативни, ресурсно устойчиви модели с потенциал да адресират въпроси, чиито отговори никой друг не смее да търси? Като например как жените над 50 да имат равностоен достъп до пазара на труда? Как могат младежи с аутизъм да имат свой бранд разсади - работейки терапевтично, но и създавайки нещо, от което обществото има нужда? Какво можем да научим от незрящите за емоционалната интелигентност, как създаваме банка от хора за хората?...


В социалното предприемачество социалната функция не е функция на маркетинг отдела, а сърце на начинанието и въздухът, който диша създателя му. Това предопределя цялата структура на организациите и компаниите, продуктите и услугите, които те предлагат.


Социалните иноватори и предприемачи търсят и разбират нуждата от медиатори - хора, инструменти или технология, които въвличат максимален брой граждани за минимално време в добре структурирани процеси на взимане на решения.


Това е шансът ни да редактираме асиметричния начин на взимане на решения: в сферите на информация и комуникация например, обществото ни изпреварва със столетия начина, по който взимаме решения и структурираме образованието - а от него зависят финансовата, икономическата, здравната и социална системи. Пътят към промяната е дълъг, но не виждам нито една логична причина да не се случи, щом в момента дори висшето образование се либерализира чрез платформи като Coursera. 


Само си представете общество и образователна система, която създава инициативни индивиди с еманципирано гражданско съзнание и свободни да творят, вместо обречени единствено да консумират.


Какво стои на пътя на тази визия? И защо смятате, че Източна Европа е подходящо място за нейното начало (предвид  недоволството от прехода в България, за което често се говори тези дни)?


На пътя на тази визия вярвам, че стои единствено времето. В манифеста си казваме, че няма да има помпозно откриване на един красив нов свят, а натрупване на множество нови интуитивни модели.


В настоящето пред България и Източна Европа няма модел, който да бъде следван, и това е в известна степен добре. Неолибералният подход, който ни беше сервиран и легитимиран като ултимативно решение, не е наш избор, нито начинът по който "дeмокрацията" се случваше. Озовахме се някъде, където бяхме не по-малко подценени като индивиди отпреди, просто с различни инструменти и плащайки с други сфери от живота си.


Смятам, че цяло едно поколение съзнава това и все по-трудно ще е някой да твърди, че ненормалността на системата наоколо трябва да подчинява и моделира поведението на хора и организации. А идеята за утопичен Запад или Изток, където всичко е наред, е мъртва за всеки, пътувал в двете посоки.


Аз не мисля,че в България се случи дебатът за това каква е нашата споделена визия за тази страна. От колегите ми от региона разбирам, че ситуацията е доста сходна. Но Източна Европа може да ражда и различна идея за лидерство.


Досега растяхме в сянката на дихотомията САЩ – Русия и ако за цяло едно поколение тя се струва ужасно остаряла, ето че тези дни се заговори за нова студена война. Какво означава това, освен че настоящите системи, накъдето и да погледнем, не отразяват потенциала на гражданското и човешкото? От Бразилия до Индонезия, колкото и смело да ви звучи, мисля, че сме на прага на огромна промяна в начина, по който хората разбират социалните си функции и взаимодействието си с общото.


Янина Танева, Empatheast: Източна Европа е идеално място за новата промяна

© Велко Ангелов, Капитал


Как Empatheast ще работи за нея? Какво да очакват хората да получат от форума?


Преживявания, които ни карат да бъдем тук и сега – пълноценни както за себе си, така и с ресурсите, които всеки един от нас притежава, за да отговори на спешната нужда от промяна наоколо. Първият ден Форумът ще вдъхновява с лектори от страната и чужбина, но не си представяйте спокойно седене на столчета в зала. Публиката ще бъде основно действащо лице благодарение на формата Playback театър, който ще отразява емоциите й и ще я направи основна фигура на сцената.


Вторият ден е посветен на това да се докоснем и придобием практически опит до техники и начини на работа, които биха ни доближили до този емпатичен свят – много от лекторите ще споделят знанията си в практически уъркшопи, но и много български социални предприемачи ще въвлекат желаещите в работата си - на терен, на живо, във взаимодействие.


Събота ще бъде денят, в който над 160 човека ще могат да се включат във вероятно най-масовия досега в България формат на World cafe. В него ще търсим споделени визии по теми като докъде можем да си позволим радикална прозрачност, как да създадем институции, които се водят в решенията си от гражданската креативност и потенциала й за иновации. А в неделя родените идеи ще заживеят свой собствен живот.


Кои са за теб най-интересните лектори и каква промяна са постигнали те?


Ако говорим за нива на промяната, на  международно ниво "Банка Етика" е един от дузина примери за създадени от хората етични финансиращи институции. "Банка Етика" има 37 000 членове, които заедно решават нейната политика, а не са просто клиенти и настояват да инвестират в социално и зелено предприемачество, вместо да се кичат с високи лихви. Защото скритите негативи на високите лихви по-късно се превръщат в много по-скъпи за обществения бюджет проблеми.


На национално ниво - с метода World Cafe именно Патриша Мънроу е успяла да реформира с огромна крос-секторна група хора сериозен дял от здравеопазването в Германия. На градско ниво – Симон Шол създава модел на споделено управление на градски земеделски кооператив в Мюнхен, който създава освен храна, страхотна общност от хора, споделящи ценности.


Най-известен от лекторите несъмнено е Миха Погачник, който е цигулар и визионер и говори за нужната промяна чрез музиката си. От лекторите препоръчвам и две невероятни дами – Филка Секулова и Даниела Димитрова. За съжаление и двете не живеят в България и се радваме, че идват за Empatheast.


В България – Предизвикателство за социална промяна, което инициира Фабрика за идеи, успя да въвлече над 160 човека от цялата страна за три дни да разрешават казуси и предлагат решения на теми от градска среда, през предизвикателствата и възможностите пред младежи с аутизъм, до корупция и администрация, обезлюдяващи се села и незаконна сеч. Какво се случи с тези проекти ще видим на Еmpatheast. Като цяло с тази инициатива доказахме, че най-големите инвеститори в социална промяна могат да бъдат именно хората.


Миха Погачник, цигулар, културен посланик на Словения и световно признат лектор в областта на лидерството за бизнеси и организации

© Фабрика за идеи

Миха Погачник, цигулар, културен посланик на Словения и световно признат лектор в областта на лидерството за бизнеси и организации


Ще има ли акция на Empatheast, засягаща конкретен български проблем?


Не само български, но и локални градски предизвикателства. В Пловдив над 20 артисти станаха част от поредното издание на Предизвикателството за социална промяна – сега Art Innovations Challenge, което организирахме с помощта на "Пловдив 2019" и Колектив "Космос".


След селекцията в момента 4 екипа и индивидуални артисти работят по различни локации с инсталации в града. Някои от локациите са Домът на Младоженеца, Копчетата, Площад Централен.


А присъствието на "Банка Етика" пряко засяга и апела ни към българската банкова система.


Отделно откриваме и изложбата "Сетивно", която е създадена от незрящи фотографи. Ще използваме случая да привлечем обществения интерес към това, което тези хора могат и да променим сюжета, в който ги определяме през това, което не могат.


Може би най-важна обаче си остава инициативата ни заедно с други организации по време на форума да задвижим създаването на Фонд за социални иновации и социално предприемачество, който да даде нужната подкрепа на такива хора - а тя много рядко е зависима единствено от финансите. Доста от партньорските ни организации засега подкрепиха такава инициатива.


Различен ли е Empatheast от други конферентни формати за вдъхновение и с какво? Напоследък е модерно да се говори за творческата класа като двигател на промяна, но се чуват и критики, че това често е един самозадоволяващ се модел, които не излиза отвъд конферентната зала?


Empatheast със сигурност не е конферентен формат по никакъв начин. Именно този риск - от създаването на поредния самозадоволяващ се балон, който е точно обратното на темата ни за емпатия, се опитваме да избегнем, като направим участниците съучастници в създаването на Empatheast.


Можехме вероятно просто да направим една конференция за социално предприемачество, фокусирана върху някакъв абстрактен резултат. Но ние създадохме ужасно сложно откъм логистика и комуникация събитие, защото искахме да адресираме именно този риск и да се фокусираме върху преживяването и процеса, върху реалните, видими резултати за средата и групите хора, за които говорим.


В рамките на форума всеки елемент е мислен, за да въвлича в реални действия. Така се родиха няколко страхотни неща, които ще можете да преживеете като гост на форума, които наричаме "Емпатия на практика":


Надежда Савова, създател веригата на Хлебните къщи

© Фабрика за идеи

Надежда Савова, създател веригата на Хлебните къщи

 - World Cafe формат, чийто резултати ще доведат до практически проекти в последния ден на Форума на 16-и, неделя, когато се надяваме да продължим като общност от хора, желаещи да променят средата си заедно.


- Фотографската изложба "Сетивно", родена от процеса на работа на Виктор Влаеску с група незрящи хора, която показва как те усещат света отвъд видимото. Това е резултата на сериозна психо-артистична работа, която често остава нечута и невидима, както невидими са и хората, за които градската среда е предизвикателство. Самите фотографи също ще присъстват.


- Документален тетаър VoxPopuli ще направят уъркшоп из улиците на Пловдив, в който интервюират хора, отпаднали по някаква причина от обществените разбирания за "нормално". После техни актьори ще изиграят интервютата пред публика по техниката Вербатим със слушалки в ушите.


Какво се случва с екипите от "Предизвикателство за социална промяна"? Има ли идеи, които вече работят?


Да, голяма част от тях ще могат да бъдат видени на форума, където е и тяхното "дипломиране". Всъщност именно те са сред основните причини на "Фабрика за идеи" да създаде Empatheast – страхотни хора, уникални идеи и доказана работна хипотеза, че има смисъл и има човешки потенциал тук и сега, който разбира важността на баланса между сърце и ефективност в едно решение.


Сега опираме до ресурсите и инвестициите в тези идеи. Всеки ще може да подкрепи идея на екип от предизвикателството и да разбере докъде е стигнала тя. 


Един от екипите беше избран да участва в европейското агро-предизвикателство с иновативен и чист продукт за селското стопанство, който е адаптиран за селскостопанските машини, които иначе разпръскват химия. Техният продукт но е 100% компостен. Друг наш екип е финалист в Reach For Change. 


Янина Танева, Empatheast: Източна Европа е идеално място за новата промяна

© Фабрика за идеи


Трети екип, работещ с младежите с аутизъм в дом "Свети Георги", вече произведе и продаде първите си иновативни продукти - разсадъчен материал, създаден от младежите под звуците на музика по време на терапевтична работа. А  "Сърцето на Люлин" от София преобразиха изоставени пространства в западния квартал и направиха дискусия за бъдещето му. Те бяха част от кандидатурата на София за Европейска столица на културата.


Форумът Empatheast ще се проведе между 14 и 16 ноември в Дома на културата "Борис Христов" и Драматичния театър в Пловдив, а регистрацията е на системата "Плати, колкото поискаш" срещу това, което си получил накрая, с което създателите смятат да докажат, че принципите на солидарната икономика са приложими и у нас. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2602 Весело

  Цитат : "Източна Европа е идеално място за новата промяна"
  = Така е ... Източна Европа е преживяла половин век соц и за нашето еволюционно ниво капитализма е абсолютна отживелица. Новото и промяната може да се зароди вземайки най-доброто от двете системи!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 2. 2 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#1] от "dark'star":

  Толкова прекрасно звучи, че се сещам за спринцовката..

  freedom is another word for nothing else to lose
 3. 3 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  Ясно, отново сме опитни зайчета, въпреки че в инициативата не липсват отделни симпатични моменти... но само като стръв на кукичката.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 4. 4 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Думи без съдържание.
  На български език има две чудесни думи: съчувствие и състрадание.
  Забравили сте езика си, забравили сте кои сте.
  И искате да сте фасилитатори на глупостта!

 5. 5 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Опитах се да прочета написаното с малки(те) букви и стигнах до Иракли .Продължих да чета -вече не толкова ентусиазирано и стигнах до Фабриката за идеи.Там вече почти се отказах ,но опитах да продължа и така стигнах до 18-ти ред от горе надолу на статята.Там реших все пак да (се) опитам да продължа да чета ,макар и да не разбирам за какво се говори но този път през примерно 15-20 реда-без да чета въпросите разбира се а само отговорите им .Така след 1 минута четене стигнах до края на статията за да науча за Сърцето на Люлин от София които преобразиха изоставени пространства в западния квартал и направиха дискусия за бъдещето му.

 6. 6 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  Много префърцунено ми звучи. Честно казано Аман от социални експерименти. Еволюцията а не революцията са нормалните начини на развитие.

  klimentm
 7. 7 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Роднина, милиционер, роднина, милиционер.

  https://goo.gl/8NG90J
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK