Кристофър Нолан: Създадохме декорите в "Интерстелар" като симулатори

Кристофър Нолан: Създадохме декорите в "Интерстелар" като симулатори

© Екип на филмаСлед като вдъхна на жанра на супергероите мрачен реализъм с "Черният рицар" и направи дисекция на сънищата в "Генезис", режисьорът Кристофър Нолан се отправя към последната граница - Космоса, разказва "Ройтерс". "Интерстелар" (Interstellar), който тръгна по кината този уикенд, отвежда Нолан на най-далечното изследване на Космоса в киното, по неговите собствени думи. Филмът балансира между итимната история на връзката между баща и дъщеря и интергалактическа мисия за спасяване на човечеството.


44-годишният режисьор разказва пред "Ройтерс" за работата си с носителя на "Оскар" Матю Макконъхи, за предизвикателствата в осъществяването на "Интерстелар" и ефекта на "Гравитация" - миналогодишния космически блокбъстър със Сандра Бълок.


Кристофър Нолан: Създадохме декорите в "Интерстелар" като симулатори

© Reuters
Какво въплъщава актьорът Макконъхи в героя си Купър?


- Той има правилните качества. Купър е пилот и хубавото нещо в американския култ към фигурата на пилота е, че в него има малко от каубоя. Мисля, че Матю въплъщава това чудесно, земно усещане за обикновен човек, който едновременно е дълбоко почтен и крайно компетентен, някой, на когото можеш да се довериш да те преведе през такава история и такова пътуване.


Какво беше най-голямото предизвикателство в балансирането между лична драма и космическа одисея?


- Голямото предизвикателство е да създадеш усещане за реалност на снимачната площадка, така че актьорите, които са човешкия елемент в нея - интимният и емоционален елемент, да могат да се свържат с по-големия мащаб на филма, да го видят, докоснат, вкусят.


Така че се опитахме да създадем декорите не толкова като декори, а като симулатори, в които актьорите могат да погледнат през прозорците и да видят истинската гледка на открития Космос, да усетят сътресението и тежестта на кораба, докато го управляват.


Защо поставихте "Интерстелар" в бъдеще, което доста напомня нашето настояще?


- Исках да изоставя идеята за футуристичен дизайн, защото... изисква огромно количество енергия и проектиране, което сметнах, че е по-добре да вложа в разпознаваемо усещане за реалност. Затова решихме да зарежем идеята за футуристичен дизайн и си казахме да направим всичко разбираемо и разпознаваемо за днешната публика.


Има доста скокове, които изискваш публиката да направи, когато действието се развива в непозната за тях реалност, така че смятам, че да ги поставиш сред познати обекти в "Интерстелар" е полезно.


Ан Хатауей на премиерата на филма

© Reuters

Ан Хатауей на премиерата на филма


В "Интерстелар" земята е изправена пред екологична катастрофа, в която почвата изсъхва. Това препратка към климатичните промени ли е?


- Не съзнателна. Честният отговор е, че живеем в един и същ свят, брат ми (негов съсценарист във филма - бел.ред.) и аз. Работим върху сценария, живеем в същия свят, както всички останали, така че върху нас оказват влияние същите неща, които влияят и на другите хора, притесняват ни, но се стараем да не пишем поучително и да не задаваме някакви директни послания или смисъл на нещата.


Какъв ефект имаше "Гравитация" на Алфонсо Куарон върху начина, по който публиката и критиката гледа на научната фантастика, включително определящите филмовите награди?


- Очевидно е, че щом някой успее да отвори очите на хората за потенциала на жанра, това помага на други хора да го последват и да спечелят от това. Признах пред Алфонсо, че съм един от много малкото хора на тази планета, които още не са гледали "Гравитация", защото той излезе по средата на собствения ми снимачен процес. Така че се извиних на Алфонсо и му казах, че ще наваксам, като свърша, но междувременно не искам да се обърквам от неговия научнофантастичен филм.


Но мисля, че успехът му с "Гравитация" наистина помогна на хората, работещи в жанра на научната фантастика, защото наистина отвори очите за потенциала му.


Как този филм повлия на собствените ви теологически или идеологически възгледи за света?


- В последния въпрос винаги те питат нещо грандиозно. Не знам още, е простият отговор. Все още съм твърде навътре в нещата, трябва да изчакам филмът да излезе и да се превърне в онова, което ще бъде. Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK