Вторият Софийски литературен фестивал носи скандинавски повей и книжен уют

Вторият Софийски литературен фестивал носи скандинавски повей и книжен уют

© Havas Worldwide Sofia / Ана Младенова & ROBO Video Lab, ОрганизаторитеСофийският литературен фестивал - първото от много години насам специализирано събитие, което култивира интерес към словото с богата програма от международни гости, разговори с писатели и нестандартни срещи с книгата, се завръща между 25 ноември и 14 декември тази година, а темата му е литературата на скандинавския Север.


В София ще пристигнат едни от награждавани и превеждани у нас и в чужбина автори от Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция, литература, чийто характерен почерк е разпознаваем в световен мащаб, съобщават организаторите.


Те са подбрани от жури в състав известната преводачка от скандинавски езици проф. Вера Ганчева, Надежда Михайлова, Антония Господинова, Петра Олисен, Айгир Сверисон и Ангел Игов, които паралелно с това са включили над 40 от значимите съвременни български автори.
Фоайето в НДК по време на първия Софийски международен литературен фестивал миналата година

© Организаторите

Фоайето в НДК по време на първия Софийски международен литературен фестивал миналата година


Първото издание на фестивала, организиран от Асоциация "Българска книга" в рамките на ежегодния "Софийски международен панаир на книгата" в НДК, премина при висок интерес миналия декември, насочено специално към литературата от Балканите. В него участваха 54 автори от осем държави.


Тази година организаторите обогатяват програмата с партньорството си с фестивала за скандинавско кино "Северно сияние", детската програма с различни работилници, изложби и още няколко изненади като специална секция за любителите на криминалната литература. Първото събитие от паралелната програма - фотоизложбата "Усмивката" на поета Владислав Христов с портрети на известни писатели, гостували у нас, се открива още тази вечер в столичното кафене-галерия "+Това".


"Краят на годината се очертават приятно северно студен и литературно уютен," обещават организаторите. Новостите в програмата им ще се появяват на сайта на фестивала www.literaryfest.org/ и на страницата им във "Фейсбук".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK