Какво се случи с концепцията за "българския Лувър", питат изкуствоведи

Какво се случи с концепцията за "българския Лувър", питат изкуствоведи

© Анелия НиколоваДо края на септември работната група за изложбите в Националния музеен комплекс, по-познат като "българският Лувър", трябваше да внесе в Министерство на културата концепция, тематична структура и експозиционен план за бъдещия музей, във ведомството обаче не са ги виждали.


Това стана известно на първата обществена дискусия за съдържанието на "Лувъра" вчера, инициирана не от държавата, а от сайтът за култура "Въпреки", чиято цел беше да обсъди с граждани и професионалната общност развитието на музейната концепция от юни насам. Граждани, изкуствоведи и бивши и настоящи служители на министерство на културата и двете национални галерии, които музеят трябва да съвмести, уважиха поканата.


Въпреки предварителното потвърждение на Борис Данаилов обаче, нито той, нито някой от другите членове на  последната работна група – настоящите директорки на НХГ и НГЧИ Бисера Йосифова и Яра Бубнова – присъстваха там. Председателят й Акад. Светлин Русев от своя страна не смятал, че съдържанието на музея трябва да бъде обсъждано, преди да се материализира в новата му сграда, предадоха организаторите Стефан Джамбазов и Зелма Алмалех.
3/4 от адаптираната площ на "Лувъра" бяха завършени през юни, после се оказа, че в Националната галерия за чуждестранно изкуство има нужда от още 100 000 лв. за ремонт.

© Анелия Николова

3/4 от адаптираната площ на "Лувъра" бяха завършени през юни, после се оказа, че в Националната галерия за чуждестранно изкуство има нужда от още 100 000 лв. за ремонт.


"За 30 милиона - копче от балтон, сега се чудим какъв да е десенът"


Последните новини около Националния музеен комплекс са, че вече е връчена нотариална покана за напускане на собствениците на заведението "Планет", което обитава крилото от ул. "Кракра" и оттук нататък въпросът е в ръцете на областния управител, посочи министърът на културата от служебното правителство Мартин Иванов.


Това беше една от пречките пред създаването на "административната част" на музея, но не засяга основната колекция, която трябваше да отвори врати първо през есента, по думите на министъра на културата Стоянович през юни, а според днешния министър Вежди Рашидов - след няколко месеца.  


Този срок е абсурден, предвид факта, че реставраторите трябва да подготвят 600-700 картини за експозицията, каза бившият директор на Националната художествена галерия и член на първата работна група за концепция на музея от 2012 до 2013 г. Слава Иванова. По нейните думи екипът й е свършил 85% от работата по тематично-експозиционния план на колекцията на НХГ до отстраняването й от поста миналата есен. Къде е в момента този план, ползва ли се и ще има ли реставрация, попита тя.


По-лошото е, че бъдещият музей няма никакъв маркетингов анализ и никой не желае да прави такъв, посочи друга служителка на НХГ, изкуствоведът Весела Радоева. Според нея музеят въобще не знае кого ще обслужва и в резултат – откъде да търси приходите си.  


"Лувърът" няма система за окачване на произведения и няма инвалидни рампи, но това е най-малкият му проблем – Министерство на културата не си дава сметка, че поддръжката на такъв  музей, дори само инфраструктурата му, изисква милиони, смята Искра Захариева от Националната галерия за чуждестранни изкуства. "Минаха четири правителства и резултатът е, че купихме за 30 милиона копче от балтон, а сега се чудим какъв да е десенът." 


Политиката не може да диктува културата,


всеки министър да сменя ключовите специалисти както намери за добре и да очакваме нещо позитивно да произтече от това, каза собственикът на частна галерия в Ню Йорк Стефан Стоянов и посочи за пример освободеното ръководство на НДК от понеделник. Както във всяка друга сфера колекционерите и меценатите на изкуството се нуждаят от стабилност, за да инвестират в дългосрочни проекти.  


У нас обаче съществува тотално разминаване между плановете, концепциите и стратегиите за музеи и култура на всички административни нива според Весела Радоева. "Откриваме днес, утре, след три, след шест месеца... Принудени сме да зависим от всичко друго, но не и от смислена културна политика." Постоянно сменящите се срокове за рязането на лентички обричат музея да бъде недоносче, обединиха се специалистите.


Имаме нужда от единна стратегия за излагането на българското изкуството не само тук, но в регионалните галерии из цялата страна - такава няма от 50 години, обобщи директорката на Софийска градска художествена галерия Аделина Филева. 


Музеят не е склад,


припомни дългогодишната директорка на секцията за изкуство между Освобождението и 1944 г. в НХГ Бистра Рангелова. Това е дейност по поднасяне и осмисляне на историята на изкуството, а ние се нуждаем от изцяло нов прочит чак до края на 80-те години, смята тя.


Откъде ще дойде той обаче, при положение че не сме извършили изследователска дейност за периода след 1944 г., попита специалистът по тоталитарно изкуство Чавдар Попов. И какви ще са отношенията на Музейния комплекс с други структури като Музея за социалистическото изкуство?


Професионалистите призоваха концепцията да се публикува и обсъди.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  "Политиката не може да диктува културата"

  Бих добавил за пълнота и изкуството.

 2. 2 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Вежди Рашидов е май първия министър на културата в историята на Третата българска държава, който е със средно образование.

 3. 3 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 830 Неутрално

  [quote#2:"kirsner"]Вежди Рашидов е май първия министър на културата в историята на Третата българска държава, който е със средно образование. [/quote]
  За грънчар е достатъчно. За министър - не.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 4. 4 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Ако не се направи бизнес план с маркетингово проучване, няколко месеца след откриването си, това ще изглежда по-трагикомично и подтискащо и от летището ни.

 5. 5 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  [quote#3:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]За грънчар е достатъчно. За министър - не.[/quote]

  Мисля, че той е повече железар .

 6. 6 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 830 Неутрално

  [quote#5:"Alexander97"]Мисля, че той е повече железар[/quote]
  Аз го казах образно. А иначе в нашата фирма имаме шлосер (железар) с висше.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 7. 7 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  С тези закачки слязохме на неговото ниво, а не бива.
  Когато Боко/ Бако / Бойко го назначи в първото си правителство, написах, че по-прост министър на културата България не е имала.
  Сега масата хора занимаващи се с нашата култура, проумяха факта! Каквото и да пишем, подписваме петиции, говорим по телевизии – късно е. Ината и егото на Борисов, пък и на първия Мултак на Републиката е по-голям от общественото мнение!
  Не ни върви ни на министър-председатели, ни на културни министри!
  Това Е!

 8. 8 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Айде стига комплексарски концепции от вида видяла жабата как подковават коня...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 9. 9 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Да бяхте прочели статията...

  Да ви стане ясно, че процедурата с галерията е забатачена от "защото са социалисти". Те асфалт не ядат, явно и картини не ядат... Каскети, важното е леб и сеир да има.

 10. 10 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Стана тя българския Лувър не се яде.

 11. 11 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#7] от "Alexander97":

  Интересно нато предишния министър на културата беше свръх-култрен защо не свърши работа за 2 стотинки ?!?
  Управленците трабва да се оценяват по действията им.
  Ето какво направи веждичката за 3 години - отдавна чаканата театрална реформа, подкара евросредства за културни институции, създаде 1 нов музей и започна т.н. лувър. Айде да излезе някой друг бивш мнистър и да покаже поне малко повече СВЪРШЕНА работа.

 12. 12 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#4] от "Handy":

  Според всеки един бизнес план музейте нямат смисъл и трябва да бъдат закрити. Няма музей на самоизддържка ( освен мадам тюсо може би), затова се подържат от филантропи или от държавата.

 13. 13 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Ами експертите с дипломи да погледнат как от нищо нещо правят в други страни, а у нас-обратно. Какво знаЧи да преосмислим периода 45-89, най-напред идеологиЧна оценка, а после ходожествена? ЗвуЧи познато. Или даден обект има художествена стойност, или няма. Какво общо има тук преосмисляне, нов проЧит и проЧие теории...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 14. 14 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#2] от "kirsner":

  За сметка на това създава изкуство на световно ниво и го ПРОДАВА успешно. И оиради тази причина е идеален за министър - знае как се създава изкуство, знае как се продава изкуство.

 15. 15 Профил на drachan
  drachan
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Фандъкова ги изпревари, направи "Лувър" на женския пазар.

 16. 16 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#12] от "m17":

  Остава Веждито да приложи полупазарния си модел на субсидиране на театрите и върху собствения си Лувър. Субсидиите да идват пропорционално на продадените билети. Защото не е справедливо едни правилни принципи да се подменят с други правилни принципи според интереса на министъра... Интересно ми е някой купувал ли си е билет за БГ-Лувъра и колко време е отделил в него!...

 17. 17 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#14] от "m17":

  Аз знам само за държавни (в дълбокия соц та и до днес) и мулташки откупки на килограм/тонаж. Ти вземи да дадеш линк за някоя от успешните му продажби "в чужбина", че да повярвам на тоя мит!

 18. 18 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не харесвам Вежди Рашидов, но идеята събраното по мазетата на музеите изкуство да бъде показано на едно място сама по себе си е чудесна. Сега един куп завистници с дипломи започват да мърморят и да пречат защото ще лъснат на първо място хроничният им мързел, но и тяхната професионална некомпетентност да консервират и реставрират. Няма нищо по-завистливо от изкуствовед, който се мисли за творец, а сам никога не е нарисувал нещо, защото нещо е попречило на това... Единственото, което е научил до съвършенство е да плюе и да интриганства. С българския Лувър Вежди Рашидов разравя гнездо със змии, които хапят отровно...

 19. 19 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Какво има да питат - гушките на приятелчетата са напълнени, комисионните са прибрани, партийната каса пращи.
  А другото музейче на Веждито, това до Музея Земя и Хора до Хилтон - всеки ден минавам покрай него и откакто са го открили НЕ СЪМ ВИДЯЛ ЖИВ ЧОВЕК ДА ВЛЕЗЕ ИЛИ ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ТАМ.
  Дори и кучетата не припикават скулптурите около него - до там са отвратителни.
  А за мини-Гарибалдито на площада със същото име изобщо да не говорим. Добре че Гарибалди отдавна го няма, иначе Веждито щеше да види зор.

 20. 20 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3166 Весело

  Стар Мултак,български"Лувър" градеше.Какво да стане с парите?Усвояват се едни пари по едни програми.

 21. 21 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 575 Неутрално

  "Лошата" диалектика е неразбираема за мнозина от днешните ни културтрегери ...

 22. 22 Профил на emi1ian
  emi1ian
  Рейтинг: 402 Весело

  Г-н Рашидов определено е чешит, като повечето хора на изкуството.
  Има награди и е известен с работата си в цял свят.
  Определено се справя и като министър.
  Идеята за "Лувър" е добра, само да успее да я осъществи.
  А "коментатори" и "критици" в България дал господ.

 23. 23 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Никога не е имало концепция. Целта е била да се усвоят едни пари. Не е трудно да се сети човек, след като се търси смисъл след действието, а не обратното.

 24. 24 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  [quote#11:"m17"]Интересно нато предишния министър на културата беше свръх-култрен защо не свърши работа за 2 стотинки ?!?
  Управленците трабва да се оценяват по действията им. [/quote]

  В такива спорове никаква истина не се ражда!
  Реформата, която Вежди направи в театъра, принуди директорите да поставят пиеси от ниско качество, за да си напълнят салоните и да получат субсидията.
  Театрите се напълниха с публика, но на каква цена?
  Харесва ли ви този морал?
  Знаете ли как преживяват музикантите в провинцията с орязаните пари, с които и преди едвам оцеляваха?
  Така нареченият раздел класическа музика е осъден на бърза смърт – като минеш през образованието и стигнеш до опера и симфонични оркестри. Верно- теглиха една ръка боя тук-там. Чия работа е да надникне в музикалните гимназии и да види какви хора и на каква възраст преподават там? Иначе им е драго и благо да се отъркват в славата на малката Крисия и братчетата! Сто години развитие и накрая се намират хора с лека ръка да му теглят ножа! Това е резултат от дейността на Вежди, но както отбелязах и на предните "културни"??? министри!

 25. 25 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 1006 Неутрално
 26. 26 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#16] от "Митев":

  Подхода за доплащане на продаден билет е въведен само за театрите засега, музейте са на твърда издръжка засега. Но според мен това е следващата правилан стъпка - твърда сума за режийните и процент към билетите за заплати. Така ще мотивират муцейните служители да се размърдат.

 27. 27 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#24] от "Alexander97":

  Да харесва ми да посещавам "гледаеми" неща. Писнало ми е от дърти бездарници уредили се по комунистическо-ДЦ-шуробаджанашка линия да си лежат до пенсия. Който се смята много велик и неразбран - света е голям и отворен, да се пробва където му видят очите. Ние данъкоплатците не сме длъжни да субсидираме всеки бездарник.

 28. 28 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#17] от "Митев":

  Вежди Рашидов има близо 50 самостоятелни изложби в ...

  Варшава, Краков, Лондон, Базел, Париж, Делхи, Москва, Ереван, Истанбул, Амстердам, Токио, Анкара, Сапоро, Виена, Измир, Сеул, Берлин, Вашингтон, Претория, Йоханесбург, Белград, Довил, Палма де Майорка и др.

 29. 29 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#26] от "m17":

  Не виждам защо за едни се въвежда този "принцип", а за Лувъра - не. Нали по думите на Рашидов това е единствения критерий!?...

 30. 30 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  ЛОШО ГЛЕДАХТЕ. Смоето семейство бяхме ДВА ПЪТИ

  До коментар [#19] от "ppopov_67":

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 31. 31 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#29] от "Митев":

  Защото "едни" за театри а "други" за музей. Но иначе аз лично съм категорично ЗА

 32. 32 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  До коментар [#12] от "m17":

  Ти остави, ами в японско, билета в музея за местните е по-скъп от билета за чужденците... Ха сега де? Май тамошната държава финансира, ама срещу дейност и конкуренция: през училищата и другите групови посетители, които отиват където им е интересно и уредено.
  Музеите имат бизнес-план, но само в група със съпътстващия бизнес. Няма как да докараш 8 милиона туристи-посетители, ако няма тоалетни, хранене на ниво, нощуване, лесен достъп до различен транспорт... Абе картината трябва да се показва в съответстваща рамка и с подходящо осветление.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 33. 33 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2418 Гневно

  До коментар [#27] от "m17":

  Ами като ще говорим на това ниво в Операта да ходи Ивана и всяка вечер: "Да ме заведе в една квартална кръчма..." с "малка водка" и салатка, а?
  Това е най-гледаемо, драги пищове М17!
  Или "цъфнал гербер" в интерпретация на тетка Цецка!

 34. 34 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  "няма инвалидни рампи, но това е най-малкият му проблем "

  Не, това НЕ е най-малкият му проблем, ако беше направен преди 50 години да е разбираемо, но той е правен СЕГА! Не може да няма инвалидни рампи! Това означава, че никой не се интересува от това кой може да посещава музея!

 35. 35 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#33] от "Alexander97":

  Не, не говорим за това. Говорим за поне някаква връзка между търсенето и предлагането, Разбирам че и вие сте от групата червени бездарници и много ви бърка всяка пазарна реформа но това е положение, никой не може да спре (бавното) модернизиране на обществото.

 36. 36 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#32] от "gost22":

  Точно затова трябва и към музейте да се приложи (донякъде) подхода за субсидиране на продаден билет. Така мотивацията на служителите ще се промени и се обзалагам че постепенно ще се случат подобни неща.

 37. 37 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  [quote#16:"Митев"]Субсидиите да идват пропорционално на продадените билети. [/quote]
  И тече схема, защото свалят цените на билетите до "почти подарък" — нали държавата додава. Субсидиите трябва да се забранят на ниво конституция. Всичко субсидирано става нефелно като бизнес, а работещите там стават зависими от държавната порция, което ги прави послушни. Държавата трябва да дава пари целево (ваучери ако щете) на крайните клиенти, които да си избират къде да ги похарчат. Само така ще има смислена помощ, която да помага и ще развива (щото конкуренцията ще е да привлечеш хората с ваучерите) можещите и работещите, а не "на калпак".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 38. 38 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#28] от "m17":

  ...и откупки от посолства и консулства. Има негови творби и в частните колекции на Илия Павлов, както и на много бивши министри, депутати и бизнесмени, само че тук говорим за подаръци, правени от Радишов към временните персони по съответни постове.

 39. 39 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#2] от "kirsner":

  За човек на изкуството образованието няма значение, но за администратор има. А Вежди драпа да бъде администратор...

 40. 40 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#11] от "m17":


  [quote#11:"m17"]Интересно нато предишния министър на културата беше свръх-култрен защо не свърши работа за 2 стотинки ?!? [/quote]
  Ако става въпрос за Стоянович, как да не е свършил?! Цяла табела постави на входа на музея за да знаят и идните поколения, че той също има принос заедно с 5-6 предишни министри. Според тая табела Вежди е просто един от многото, та не разбирам защо само него коментират тука. Защо примерно не се коментира самата статия и фрапиращо неверни, тенденциозни и направо злонамерени изказвания като това на Искра Захариева. Или отсъствието на най-важните фигури в подобна дискусия - Борис Данаилов и двете директорки. Интересно е тия тримата от времето на Орешарски какво, аджеба, свършиха за година и половина.

 41. 41 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Само едно не разбирам, защо ще затварят Планет при положение, че самото заведение обживява нощно време пространството около Бъдещия комплекс галерии който още няма име.

 42. 42 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  До коментар [#36] от "m17":

  В отговор 37, съм коментирал защо "субсидиран билет" е кофти стратегия, защото е достатъчно да раздават билетите за жълти стотинки, вместо да се напъват за качествени постановки и изложби — нали субсидията ще покрие разходите по оцеляването, що да се напъват излишно?
  Трябва да е "субсидиран зрител". Така зрителя ще гледа хубави неща, а не каквото има. Ако нямат нищо интересно, зрителя ще отнесе субсидията другаде, в друг театър или музей. Ако имат интересни неща, ще обират субсидиите и на съседната област, а там вече местният бизнес може да се намеси щото губи клиентите преди и след самото мероприятие.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 43. 43 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#12] от "m17":

  Има много вярно в думите ти, но и музеят може да направи доста за да се подпомогне до известна степен - организиране на концерти в залите му, представяне на книги, филми и др., занимания с деца, даване на картини под наем, рекламни стоки с произведенията от музея...

 44. 44 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#37] от "gost22":

  По принцип е точно така но ПРАКТИКАТА показва че има сфери които се нуждаят от ОГРАНИЧЕНА държавна намеса. Донякъде това изискване е поради исторически причини, донякъде е манталитет.

 45. 45 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#42] от "gost22":

  Как го я виждаш тази стратегия на "субсидиран зрител" ?
  Разделяне на разходите на билетите 50 на 50(половината се поема от държавата ,половината от зрителя) или пък му с е дава ежегодна няккаъв ваучар за култура(пример 100 лева) и той решава къде да го изхарчи-би ли обяснил по подбробно ?

 46. 46 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  До коментар [#36] от "m17":Точно затова трябва и към музейте да се приложи (донякъде) подхода за субсидиране на продаден билет."

  -Ъ-хъ!
  Благодарско!
  Отходих си на опери и концерти,защото по тази програма отпускат безплатни билети на инвалидни и други дружества и организации,като разчитат на държавното доплащане.

 47. 47 Профил на lele266
  lele266
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#4] от "Handy":

  И все пак колко от музеите и къщите музеи на възрожденци са на печалба и с бизнес план. Някои неща трябва да ги има дори и да не могат да излязат на печалба...

 48. 48 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 581 Весело
 49. 49 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 905 Неутрално

  ... 'убава работа, ама българска...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 50. 50 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Една сграда в центъра на София с такъв профил е винаги полезна. Като не знаете какво да правите, разместете експонатите на Националната галерия, на нея и без това не и стига място.
  Разместете част от нещата на Националния исторически музей във временни тематични изложби. Поканете някои от регионалните галерии и музеи със свои експонати и им направете реклама. Докарайте от Кюстендил нещата на "Майстора" и ги изложете тук за някакъв период. Вкарайте там учениците от гимназиите и колежите.
  Какво толкова са се разревали всички....аман от политикани...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 51. 51 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 515 Неутрално

  За Културата на( една) нация най важното не са броя на музеите за изобразителни изкувства,театрални или концертни зали ,кино салони и т.н институции а хората които правят и които имат нужда от тази култура.В нашата история има много примери затова как една институция( приемрно Народният Театър навремето) не е повлияла за културното ниво и развитие на голяма част от българите по онова време а и след това.Наличието (в последните 100 години)на извесен брой интелигентни талантливи писатели,художници,артисти,
  кинаджии музиканти и т.н. култур трегери също не е оказало а и не оказва кой знае какво влияние за формиране,съхраняване и предсатвляване на тази култура за голям брой българи.А Най маловажната част в момента в тази област в културен а не финансов аспект ...е самият министер на културата-Имайки предвид не кой е а защo e назначен.И най красивите галерии(примерно) даже и да са пълни с шеадьоври ,ако не са посештавани от публика с определено високо ниво от лична култура и културни потребности биха били просто едни складове за непотребни вещи.От там трябва да се почне от хората от дома от детските градини от училищата,медии радио ТВ и т.н ..ако разбира се не е вече твърде късно....Аааа а
  и Бг-Лувър... какъв ли номеклатурчик-лумпен трябва да си да ти дойде подобна идея за име и реализация.....

 52. 52 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  [quote#35:"m17"] Разбирам че и вие сте от групата червени бездарници и много ви бърка всяка пазарна реформа но това е положение, никой не може да спре (бавното) модернизиране на обществото.[/quote]

  Много си се объркал – плътно син съм! Костовак, както ме имат съфорумците от ГерП и БСПтУ! Няма да се пъча с градове и държави в които съм се появявал – Вежди ме бие. Нали вашия Вожд обича да споменава кого колко пъти е...
  Налага се да те просвещавам, колкото и да не е моя работа.
  Чувал ли си за Карнеги хол? Как се издържа? Каква чест от държавата, каква част от дарения? Кой свири там?
  Знаеш ли че музиката в Европа се развива четири века – от Палестрина до Ксенакис и е подкрепяна и от управляващи и от спонсори?
  От ренесанса до Кандински меценати са крепили разбираемо и не съвсем РАЗВИТИЕ, а не популярно и лесно смилаемо /в една квартална кръчма/ това ти го повтарям, защото знаем за големите малки водки, с които се гордеем!
  Българското музикантство по времето на най-лютия Соц роди композитори и диригенти -новатори от световен мащаб – К. Илиев, Л. Николов, В. Казанджиев – действително ценени в културния глобус!
  Точно музиката с лека ръка /сто години развивана от хора ентусиасти/ е заклана с лекота! Нищо, че е дала концертмайстори в пет оркестъра, световни лидери – Метрополитен опера, Виенска опера и филхармония, Ковънт гардън, Лондон симфони, Концертгебау Амстердам. По-малките не споменавам. За певците не споменавам!Всички те са се изградили в БГ Музикална Академия!
  Вожда каза: "Който го мързи, да ходи да свири в Операта!!!"
  Това е целокупната "стратегия" на културния министър! И на предните, разбира се.
  Музиката " не се яде"!

 53. 53 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  Наляха се едни милиони.
  БОКО и Веждичката от ГЕРБ прибраха, за себе си, милиони от тези милиони

 54. 54 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1673 Любопитно

  До коментар [#45] от "kapitalcho":
  До гишето в НАП, в залата на общината, кмеството и други държавни институции се слага една машинка, която да продава ваучерите-субсидия. Който иска си взема безплатен ваучер и с него ползва отстъпка за билети в музеи, театри и опери. До нея може да се сложи и машина, която да продава гербови марки за заплащане на услугите в съответните институции.
  Целево субсидиране, и то на свършена работа — ако не ми харесат отзивите, не ползвам ваучера, а държавата не плаща нищо на никого.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 55. 55 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Когато в България някой направи нещо добро вместо благодарност получава потоци от помия от разни кирснерци, митевци и тем подобни субекти.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 56. 56 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  "Министерство на културата не си дава сметка, че поддръжката на такъв музей изисква милиони, смята Искра Захариева от Националната галерия за чуждестранни изкуства."

  Би трябвало да се знае колко ще бъдат разходите - нали това все пак не е първата галерия у нас.

 57. 57 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  [quote#52:"Alexander97"]Налага се да те просвещавам, колкото и да не е моя работа. [/quote]

  Да продвещаваш ГЕРБаджия е кауза пердута
  Затова сме най-бедната и най-жалка държава

  Що се относя до концерти, техния Вожд ходи само на концертите на сръбски попфолк звезди. Ако им наредят да пеят в Операта, може и да влез в сградата на Операта

 58. 58 Профил на BIGMъни
  *****
  Неутрално

  Това стана известно на първата обществена дискусия за съдържанието на "Лувъра" вчера, инициирана не от държавата, а от сайтът за култура "Въпреки"

  --------------------------

  Боже опази! Някакъв сайт се напъва да решава държавни проблеми? Аз пък виждам в това "действие" опит определени кръгове да си наложат собствени концепции над държавата!

 59. 59 Профил на BIGMъни
  *****
  Неутрално

  Веждито е културен визионер, наложи изграждането на българския Лувър, цоциалистите след него 1,5 години са се чесали по главата и не са работили по концепцията за музея!

  Успокойте се, Вежди е почнал да работи като министер, резултати ще има!

 60. 60 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#52] от "Alexander97":

  Съгласен съм с всичко, което си написал по темата - явно си от кухнята.
  Само да добавя, че прочутото "надграждане" не се прилага в класиката. Питам се защо ли? Отговорът е: защото популизЪмът е всеобхватен.

 61. 61 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#54] от "gost22":

  Съгласен съм с теб(плащане за свършена работа и за показани резултати),но не разбрах функционирането на тези ваучари.
  Как тези машинки за ваучари,хем се купуват,хем се вземат безплатно(по думите ти).
  Т.е тези ваучари покриват 100 % от сумата или само определен процент от сумата ?

 62. 62 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  [quote#60:"sbk"]Съгласен съм с всичко, което си написал по темата - явно си от кухнята. [/quote]

  Не съм от кухнята, а от готвачите!
  Пищова М17 мисли от мандат до мандат–сега е нашият, преди – на червените! Дай ся да ги защитим!
  Писна ми от комплексирани полуграмотни защитници!!!
  Лувър шъ праят!!! Като почнеш от името, стигнеш до полусвършената работа – всичко на коляно правено! И си го пишат за полезно!
  Каскетите от преди 10.11.89 по едно време се усетиха, че са много прости и почнаха да питат доказаните авторитети.
  Наливаха много пари, за своя слава разбира се.
  Парите една част изяждаха комсомолците, но все нещо оставаше и за "полза роду". Сега всичко, ама съвсем всичко е тръгнало като свлачище – спиране няма.
  Не че Соц, Тройната или царското нещо добро направиха, но този неграмотен и аз не знам как да го нарека, съвсем през просото удари.
  Чалга и каквото стане! Срам ме е, че съм българин в тази област.Тях – не! Те се гордеят!!!!!!!!!!!!!

 63. 63 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално
 64. 64 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  До коментар [#61] от "kapitalcho":

  Ако ваучерите са до 50% намаление, няма нужда да се плащат, но ако са над 50% ще трябва да се плаща нещо за горницата над тези 50% за да не се получават схеми с билетите.
  Абе ти защо не вземеш един калкулатор и да се опиташ да разиграеш схема от гледна точка на шеф на театър със 100 места и две представления на ден?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 65. 65 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#62] от "Alexander97":

  Какво да се прави - сега каскетите са лачени!
  А мястото на готвачите е в кухнята, иначе гозбата не струва и 5 гроша.

 66. 66 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1673 Любопитно

  До коментар [#33] от "Alexander97":

  Всъщност, операта (театралните изкуства) точно така е стартирала. После идва онова с меценатите, яките дарители и специалните зали с традициите.
  Прав е М17 — трябва да си отгледате публика дето да ви плаща масрафа. Поне имате от къде да копирате как се правят нещата правилно.
  И да, обществото винаги се дели 20/80, като в случая около изкуството, нашите 20 са подрязвани 45 години та я са останали едни 5, я не са. Ще трябва да си култивирате едни нови 20.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 67. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8723 Неутрално

  Нали се усвоиха милионите,със сигурност, от наши хора.Пари повече няма и интерес също.

 68. 68 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#14] от "m17":

  "За сметка на това създава изкуство на световно ниво и го ПРОДАВА успешно."

  Това е май още един от митовете в България, услужливо
  създаден от медии- че В.Рашидов е едва ли не от световен калибър. Балонът започна да се надува още от времето на Мултигруп, на която Рашидов бе придворен статуеткаджия. Дай ми някакви линкове към статии на изследователи, които да го поставят сред световните творци!?
  Видяхме в случая с Кубрат Пулев колко лесно в България се създават митове, да не се окаже, че В. Рашидов е просто един Кубрат Пулев в полето на изкуството - самомнителен простак без покритие. Айде остави висшето образование, то в България Сульо и Пульо доктор на науките стана, като ли да вземе висше образование....

 69. 69 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#64] от "gost22":

  Всъшност системата с ваучари 50 на 50 мисля,че ще е най работеща.
  За да се избегнат злоупотреби,трябва да бъдат поименни и да се издават само в общината/НАП...............иначе си мисля,че театрите(особено директорите) ще направят големи шашми и далавери,за да вържат повече приходи(пример нарошно пищат по висока цена на билета,за да могат да вземат по голяма субсидия).

 70. 70 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#66] от "gost22":

  Операта първо не е "стартирала"...научи се да се изразяваш правилно ..Оперна музика се композира а спектакъл неможе да "стартира"....И "онова" с меценатите не идва после -а е първо(то) и най главно ,понеже бароковата оперна музика а и музиката композирана от артистите които ние сега познаваме от онова време,е точно поръчкова музика.Плащаш-получаваш
  Е...Вероятно би била композирана и свирена и без спонсори
  (както е с фолк,джаз/соул, Р+Б ,рок и т.н.) но едва ли без меценати(те) би била нотирана в партитури и запазена за нас.Онази музика от онова време затова е Велика -защото е била за много тесен кръг ценители а и за Църквата -затова се е и запазила.Сега не липсва подобна музика но (като че ли)
  тесният кръг интелигенти артисти и ценители са много сериозно малтретирани по всякакъв начин от дебелите дебеоврати и дебелоглави псевдо политици такаче има много малък шанс да оцелее....

 71. 71 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#52] от "Alexander97":

  По време на ВСВ британските военни поискали от Чърчил да увеличи военния бюджет за сметка на културата. Чърчил отказал: "че за какво да воюваме тогава!"...

 72. 72 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#11] от "m17":

  "Ето какво направи веждичката за 3 години - отдавна чаканата театрална реформа, подкара евросредства за културни институции, създаде 1 нов музей и започна т.н. лувър."


  И каква точно театрална реформа направи, би ли обяснил?
  Създаде механизми театралната чалга да измести стойностните постановки в българските театри, защото по-масово се гледала. Ами то всеки джаз изпълнител от световна класа няма никакви "пазарни" шансове в България срещи която и да е силиконова звезда на "Пайнер". Даде финансиране на масови народняшки проекти в телевизията като "Под прикритие" и "7 часа разлика". Както и на онази измислена фукла от Италия, дето правила уж голЕмо изкуство, и така си отидЕ световно неопозната. То не случайно точно тия, които се облагодетеслтваха в най-голяма степен от "новите механизми" - Калин Сърменов, Димитър Митовски и пр., са най-гласовитите почитатели на Веждата.

 73. 73 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Веждичката е конформист открай време. Навремето си беше придворен на червения комунистически двор ваятел, натискаше се по всички възможни пътища. През 70-те, когато ни се продънваха ушите от западната заплаха от неутронна бомба, Вежди експонира на биеналето в Отманли (край Бургас) двама голи мъже, опрели гърбовете си и хванати за ръце и това каменно произведение беше озаглавено "Заплаха от неутронна бомба". И до днес седи в храсталаците на морската градина в Бургас. Но хората го заобикалят, никой не се спира и не се снима пред точно това изкуство...

 74. 74 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Един колега правилно отбеляза, че ако трябва да има пазарен механизъм, нека той да работи чрез зрителя. Защо не се помисли парите, дадени за покупка на театрални сезонни карти или билети, както и за концерти ( ама не на Андрея), да могат да се декларират в данъчната декларация като разходи ? Иначе в тази система на настоящите субсидии могат да стават всякакви врътки...

 75. 75 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  До коментар [#69] от "kapitalcho":

  С поименни бележки и опашки ще убиеш вместо да съживиш. Нали идеята е да взема 10 ваучера и да посетя (аз, семейството или група) повече места и повече пъти. А за да не се надуват билетите, ваучерите може да вървят до определена цена на билета, която да покрива минимума, ама да не става за далавера. По-хубавите и скъпи неща ще си ги доплащаме, ама нали са по-хубави ще си струва — ей ти я и конкуренцията, въпреки дотациите.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 76. 76 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Нека хората, които ръководят българската култура, се допитат до наистина успели българи зад граница, които са се интегрирали и са станали фактори в културния живот на развитите държави, за разберат от тях каква е държавната политика по отношение на културата и как се осъществява.

  Успели българи като една Катерина Атанасова, която стана наскоро втория по ранг ръководител на Националната галерия на една Канда например могат много да споделят. И при всички случаи разбират много повече от Вежди Рашидов как се управлява културни институции.
  http://artnovini.com/news/ot-sveta/1562-bulgarka-ste-rakovodi-nai-vagnia-otdel-v-nacionalnata-galleria-na-canada-.html

 77. 77 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  До коментар [#74] от "kirsner":

  Защото никой няма да се занимава да попълва още неща в данъчната декларация, че да го дърпат за грешки и глоби. Отделно учениците, пенсионерите, безработните и още куп други не попълват данъчна декларация. За зрителя трябва да е лесно и бързо, както и да има изгода да посещава тези места. Държавата трябва да има изгода, като дотира свестните, а не "куцо и сакато", а самите мераклии за субсидия ще трябва да се конкурират, за субсидията с качествени неща.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 78. 78 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#77] от "gost22":

  Идеални неща няма - аз просто направих асоциация с възможността на някои места по света да декларираш разходи, които се признават данъчно.

  Например в Ню Йорк месечните карти за метро, които плащаш, могат да се сложат в графата "разходи, свързани с работата" и да се отчитат в данъчната декларация, като тези разходи се приспаднат. Подобни механизми по отношение на разходи за култура сигурно има на доста места по света. Това, че не всички попълвали данъчни декларации, не може да бъде достатъчно силен мотив.

 79. 79 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1673 Весело

  До коментар [#78] от "kirsner":

  Трябва да отчиташ манталитета и нивото на законодателството в съответната държава. Той и кмета на Ню Йорк ходеше с метро на работа, а тук е недостойно... По-нататък, дай Боже,...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 80. 80 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#75] от "gost22":
  А кое ще спре,тези ваучари да се предлагат пред самият театър и да не стане една абсолютна злоупотреба с тях(Например нарощно надуване на цената с цел вземане на по голяма субсидия) ?
  Това за цента ми хареса-например събитие до 10 лева-50 % намаление с ваучара
  -Събитие до 20 лева-30 % намаление
  -Събитие до 30 лева-20 % намаление
  -Събитие до 50 лева-10 % намаление
  Как да стане разпространението и приложението на ваучрната система без да стане злоупотреба с нея ?

 81. 81 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  До коментар [#80] от "kapitalcho":

  чети всичко наред:

  [quote#75:"gost22"] А за да не се надуват билетите, ваучерите може да вървят до определена цена на билета, която да покрива минимума, ама да не става за далавера. По-хубавите и скъпи неща ще си ги доплащаме[/quote]

  Ваучеите да покриват (примерно) билети до 10лв (5 от ваучера и 5 от зрителя), а ако билета е 12 лв, зрителя плаща 7 лв +ваучера.
  А това с различните (50, 30, 20...) % ще обърква нещата. Ваучера е за оцеляване, а не за търговски отстъпки и промоции. Въпрос на сметки е да се намери къде е границата за оцеляване и развитие, и къде започва далаверата.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 82. 82 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Сега дали ще успее Вежди Рашидов да довърши Българският Лувър?

 83. 83 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1673 Весело

  До коментар [#82] от "dr_t":

  Ще видим. Софийската опера един министър я е направил напук на шефа — събрал всички кинти от неговото министерство и предплатил материалите... най-хубавото и луксозното за времето си. Обаче е имал дупе и гръб (може би защото е участвал във войните)... ще видим.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 84. 84 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  До коментар [#57] от "stenli1":"Що се относя до концерти, техния Вожд ходи само на концертите на сръбски попфолк звезди. Ако им наредят да пеят в Операта, може и да влез в сградата на Операта "

  Операта, дори и Софийската, не може да събере "възторжените" почитатели на "звездите". Та поради тази причина, не става!


 85. 85 Профил на valkodav
  valkodav
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Светлин Русев от своя страна не смятал, че съдържанието на музея трябва да бъде обсъждано, преди да се материализира в новата му сграда, предадоха организаторите Стефан Джамбазов и Зелма Алмалех.

  тогава защо да се прави музей?

 86. 86 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Весело

  Ногу културтрегер тук, ногу чудо! Оня лош, тоя проЗ, еди кой си - направо чвор... Ако правилно рабирам, поредната порция "интелектуалци" словоблудства и плюе, щото "требва да се бачка", а не да се друсат телеса пред Тодор Живков (в което наш'ти интелекуалци са "царе", начи). Ако го нямаше "българския Лувър", колко хубаво щехме да си живуркаме. Кеф ти "Женския пазар", кеф ти борсата в "Слатина", кеф ти други културни средища. Ама пусто некви музеи правят разни...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 87. 87 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#4] от "Handy":

  А пистата за Формула - 1 край София?

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 88. 88 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#79] от "gost22":

  Кмета на 12 милионен Ню Йорк поздравява 12-те кметове на едномилионна София...

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 89. 89 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Какви са тези "изкуствоведи" , какво работят , кой им плаща и за какво?
  "Изкуствовед" ми мирише яко на соц , людмилаживковски такъв , всестранноразвит , тип знаме на мира.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK