Откъс от мемоарите на Георги Мишев "Мир на страха ни"

Автор на корицата Георги Атанасов Станков

© ЕХ "Хермес"

Автор на корицата Георги Атанасов СтанковДнес в рубриката "Четиво" на "Дневник" ви представяме откъс от мемоарите на българския писател и сценарист Георги Мишев "Мир на страха ни", които излязоха тази седмица, любезно предоставени от издателска къща "Хермес".


***
***
***

Да речем, Мартин е технократ, не чете вестници, от малък  не е чел — като днешните малки, които и букварчетата си не четат. Бедата е, че сред политическия елит на посткомунизма няма четящи и пишещи мъже и жени, няма хора с усет за словото, с въображение, с естетически инвенции. Слушайте речите им, репликите и дупликите от парламентарната трибуна — скудоумие, шаблони, махленски нападки, или дебелашки шеги с еротичен привкус, в стил "Ку-ку", Слави, Сиромахов...


Сиромашка сухоежбина. Тази стилистика превзе обществените трибуни, превърна се в езика на новия век; в литературния език на добрия вкус мярката на остроумието и елегантният хумор са демоде и все повече се превръщат в спомен. Чалгата, родена инвитро от слободията и полуинтелигентността, тръгна като пародия на кафанския "Стари Земун", разпространи се и заглуши всичко останало. Възгласът е: Да разпускаме, да се забавляваме! Забавлението до краен предел се превърна в жанр на телевизиите и радиопрограмите, залъгалка за окото е оформлението на таблоидите (освен таблоиди, няма други формати), журналистическият език се изкриви до хъшлашко-каруцарския, авторът пусна "пердето" и "блъска" разнопосочно, по рецептата на Ганю Балкански.
Колко автори за четвърт век направиха имена в нашите вестници с оригинален стил, позиция, дарба? Кои са сценаристите на телевизионните бози, които текат по няколко канала като сериали? Имената им минават в ускорен каданс, неуловими за окото — уж ги има, а ги няма. Защото ги няма и в действителност — поръчкови същества, надничари при кукловоди, които плащат и диктуват музиката.


Мислех, че Задкулисието е метафора, докато не се сблъсках с реалния му призрак по време на депутатските културни комисии. Предстоеше избиране на генерален директор на Националната телевизия, единствена по това време. По незнаен път в синята група се появи името на Огнян Сапарев. Брат му беше син депутат от Пловдив, почти не вземаше участие в зала Запад, демонстрираше някаква другост, да не кажа независимост. Да кажа още, че помежду ни съществуваше съгласие за особен вид ограничение на личната ни независимост, нещо като ограничен суверенитет. Намираме се в състояние на битка с опонента отсреща, трябва да сме единни. Славян Сапарев, а като него имаше още мнозина, като Петър Слабаков, Пирин Воденичаров, Г. Аврамов, Ал. Каракачанов, Мони Паси и др., нарушаваше понякога конвенцията, проявяваше субективизъм, което и при висша форма на демокрация в такива моменти се нарича опортюнизъм.


Огнян Сапарев, познат като литературен критик на дребно (рецензии на книги, бележки и пр.), водеше разпалени дебати на кръчмарската маса. За такива политикани Чудомир бе измислил думата "въобщественик". Незнайно обаче по какви пътища на Задкулисието името му бе предложено на нашата група. Не бяхме доволни от изложената програма като генерален директор, отложихме разговорите, за да търсим друг кандидат, но отново дойде нареждането — той ще е и никой друг!


Избрахме го, дори и с гласове от другите групи. Скоро се разбра грехът ни — хаосът в телевизията продължи и зацикли, а след време, когато се разтвориха досиетата, се видя, че нашият кандидат е бил сътрудник на службите... За нещо подобно разказва Б. Геронтиев в книгата "Десетият етаж". Две години преди да бъде избрана Вяра Анкова, президентът Първанов казал: Тя ще е! За какво са били тогава кастингите, излагането на програми, концепции, пресконференции, преглеждането под лупа на дузина кандидати, когато накрая става ясно, че Анкова трябва да Е! (И до днес си остава пратеникът на "Позитано" 20.)


По партизански модел премина и бабуването на първото демократично отроче — вестник "Демокрация". Якобински надъханите и до днес обвиняват ръководството на СДС (първата вълна) в колаборация с Луканов за Кръглата маса и Конституцията и славословят Йордан Василев, Соколов, Блага и още някои като създатели на първия независим, демократичен всекидневник на гражданското общество. Забравят, че Луканов отпусна хартията, той нареди на директора на комбината да започне печатането на вересия, по негова заповед РЕП пое разпространението. Не можеше да бъде и другояче — Луканов беше премиер, едноличен ключар на ресурси и мощности, на кадри и специалисти. Надарен с нюх и гъвкавост, той е знаел, че не може да спре напора на един стихиен процес, остави го да се вихри в талвега, а овладя тихите заливи.


Кой изпрати Йордан Василев за главен редактор? Човекът нямаше и една надница като вестникар. Той измисли примитивна схема на вестник отпреди Иван Богоров: заглавия без главни букви, колоните "на крак", отдавна отречени от модерното оформление. (В същото време Валери Найденов, усвоил чалъмите на американските вестникари, направи "24 часа" привлекателен за окото, противоположност на омръзналото "Работническо дело".) Но да оставим фасадния дизайн, истинското разочарование на читателя бе липсата на плурализъм в линията на вестника. Той трябваше да бъде трибуна на демократично мислещите, членуващи, или симпатизанти на широкия спектър в коалицията СДС. Йордан Василев го сведе до партизанско издание на 39-те. Никакви гледни точки, никакви нови виждания, предложения, идеи извън решенията на "Раковска" 134.


Нацията се нуждаеше от меродавно издание, от български "Монд", "Таймс" и т.н.; вместо това, се възраждаше духът на член 1 за ръководната роля на единствената партия. Пазя анонимните редакционни бележки, гневните антрефилета на Енчо Мутафов, ругателските статии на Ал. Йорданов, Сугарев, Люба Манолова, Коруджиев срещу "либералите", срещу д-р Дертлиев; карикатурите на Юри Гранитски, изпратен с братска заръка от Иван Гранитски, или от анонимното Задкулисие...


По някое време Василев съобщи тържествено, че е намерил достоен заместник — никому неизвестния Волен Сидеров. "Талантливият човек е неприятен", казва Далчев, но за симетрия е трябвало да добави, че бездарният е отвратителен. Бездарието си Сидеров компенсира с нафуканост, грандомания и тероризиране на по-нисшия кадър. Докато стоя на ръководното място, вестник "Демокрация" се превърна в жалка еднопартийна многотиражка. Претендираше, че пишел стихове, но с дървеното си слово не успя да напише дори статия. И като разбра, че в писането няма келепир, че големите пари не са в печатницата, при шпалтите и мастилото от сажди, реши да се насочи към голямата политика. Там възходът е в кърпа вързан: реви на площада: "Агаряните — вън!", а саждите мятай към Европа, да изглежда по-черна от сатаната...


Равносметката е печална. От петнайсет години дясното е без печатни издания — без вестници, без телевизия, радио, без нито едно литературно списание, продължител на "Златорог". Без литературна критика с мащабно мислене. Сдружението на уж десномислещите автори излезе кьорфишек благодарение на нарцисите, които две десетилетия не знаят защо са на ръководните места, освен да "усвояват" фондове, фондации и да четат лекции пред празни аудитории по менте свободни университети. Къде е интелектуалният потенциал на нацията, който беше антикомунистически на Десети ноември? Къде са двата милиона и половина избиратели, които гласуваха за дясна България — на последните избори бяха вече сто и петдесет хиляди. Умря Ивайло Петров, комунистите на Гранитски го изпратиха с фалшива скръб (за да печелят от произведенията му), демократите не дойдоха на погребението: не бяха го чели.


Не пророниха сълза и за Иван Андонов и Борис Карадимчев.


За 80-годишнината на Марко Ганчев "Литературен вестник" не отдели нито ред, както и за книгите му, за мемоарите "В търсене на изгубеното племе" — еталон за публицистика и литературно мислене. "Литературен вестник", издание на "Отворено общество", за две десетилетия се превърна в затворено гето за еднопосочни самовлюбени самодейци, гледащи с нереални словесни диоптри съществуващата действителност...


Не вярвам в глобалните конспирации, но малките се виждат и с просто око. Българският посткомунизъм не е брюкселско плетиво, а нашенска черга, с кръпки от малки конспирации. Тяхното име е шокова терапия, хиперинфлация, приватизация, мутризация на енергийните източници, ликвидация на демократичните медии, ерзацмодернизъм... Мигар е случайност пропадането на вестник "Демокрация" — уж по липса на пари?


Спирането на "Литературен форум" на Марин Георгиев, на "Литературни Балкани" — оригиналното списание на Георги Гроздев за балканска литература? Като по чудо се крепи във въздуха най-дълголетният седмичник за хумор и сатира, за който политици като Мартин Димитров не са и чували. Ако няма конспирация в тези явления, вярва ли някой, че са слу-чайни и не са резултат от политика — съзнателна, премислена, задкулисно ръководена? Това, което комунизмът за половин век не успя да извърши брутално, да смачка интелектуалците, посткомунизмът го прави без правила, без идеология и решения на партийни конгреси.


Ще излезе прав Адам Михник, който ни казва една вечер (1991-а) в писателското салонче: Досега ме беше страх от комунизма, но истински страх ме обзема от настъпващия посткомунизъм.


* * *


Люба минава с каната и ни "подканя" да спрем с отвлечените планове, ами да вземем и да направим филма за Георги Марков. За такъв писател, истински дисидент, автентична жертва на мракобесието, всяко уважаващо себе си общество да е направило досега дузина филми. Тя знае, че отдавна умуваме по този сюжет, само ни подсеща.


Измислили сме и заглавието — "Непоносимост". Абстрактно, не е търговско, но е уникално българско. Холивуд има "Нетърпимост" — филма на Грифит, италианците имат "Конформистът" по Моравия, срещат се какви ли не отвлечени понятия, станали разбираеми след време. Състоянието непоносимост е непознато за западния човек, то е патент на реал-социализма. А цялото литературно творчество на Георги Марков лежи под облака на непоносимостта като под отровния смог, който покрива Софийското поле в дни на безветрие.


Метафората изглежда умозрителна, но живееше в съзнанието ми от годините, когато Джери ме вземаше след работа в колата си и правехме обиколки на София по околовръстния път. Шейсет километра ги вземахме за шейсет минути, той говореше разпалено, артистично, пускаше волана и ръкомахаше — аз се присягах да не хлътнем в хендека. Бях спаринг-партньор, слушах и попивах, вкъщи се мъчех да възстановя нещо от чутото — след години установих, че съм слушал на живо "Задочните репортажи от задочна България"...


Една обиколка, понякога две... Над нас слизаше похлупакът на смога, потискащ, непоносим за дишане. Някъде вляво, в центъра на кръга, светваше жаравата на града, ние кръжахме като в орбита, затварях очи и си представях, че до мен не седи човек, а метеор, който кръжи и търси място къде да се приземи.


Приземи го сачмата със смъртоносния рицин на убиеца, въоръжен от Кремъл и командирован от телохранителите на Тато. Георги Марков предчувстваше съдбата си на обречен,разказва в едно есе Димитър Бочев, приятелят от "Свободна Европа". В предсмъртния си роман споменава дори лобното си място — болница "Сейнт Джеймс", научавал е за зловещите закани, страхувал се е, като всяко живо създание, но сякаш е знаел, "че не може да завърши иначе неравния си живот, че насилствената смърт е естествено и дори неминуемо продължение на делото, на битката му с насилието — роденият да бъде обесен не може да се удави".


Джери. Мир на страха му.


Тръгнахме с Иван Андонов да търсим съмишленици за проекта. Уж всички са "за", но непрекъснато се сблъсквахме със стени. Генерал Тодоров унищожил десетки папки с докментираните усилия на режима да се справи с дисидента, от 15 юни 1969-а, деня на неговото прощаване с България, до 11 септември 1978-а, прощаването с белия свят. Генерал Савов, единственият свидетел по делото "Скитник", се самоубива в родното си село (или го самоубиват). Следователят Орманков мънка по телевизията, гледа гузно и разногледо. Поетът Левчев направо заявява, че Джери е пратен от службите и затова е наказан за измяна. Ченгето Димитри (в. "Сега") не спира с глупостта за смърт от котешко одраскване.


Телевизията отказва да финансира идеята. След отварянето на досиетата става ясна причината — начело на трийсетте отдела в националната ефирна медия работят трийсет картотекирани агенти на политическата милиция.


"Ще търсим богати хора, нови капиталисти, все някой ще развърже кесията", казва Иван и отиваме при Гущеров, в офиса му до Руския паметник. Нов капиталист, още думата олигарх не е добила гражданственост. Трийсетгодишен, от застрахователния бизнес, доколкото разбираме. Пращи от здраве и млада лой, за да оправдае афоризма на Бешков, че "нашите богаташи от първо поколение растат само на лой".


Изслушва ни и подскача възмутен: нямал пари за предатели, едва се сдържа да не ни прати да спим при майките си...Ставаме да си вървим. Гущеров ме гледа с бялото на окото и пита кой съм, какъв съм, Иван му е познат от "филмовете".


Казвам, че съм ветеринар и изтръпвам: дано няма животно за кастриране!


— Шегува се — казва Иван. — Сценарист е, пише думичките...


— Ще пишеш само кратки изречения! — заповядва ми олигархът. — Писател е само тоя, който пише кратки изречения!


Чао. По-кратка дума няма за финал.


Настъпва затъмнение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ако се съди по казионния ''Време разделно'' и примитив-сценария ''Дами канят'' не си струва да му поръчват и мътилки с кратки изречения .

 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Слушайте речите им, репликите и дупликите от парламентарната трибуна — скудоумие, шаблони, махленски нападки, или дебелашки шеги с еротичен привкус, в стил "Ку-ку", Слави, Сиромахов...

  Сиромашка сухоежбина. Тази стилистика превзе обществените трибуни, превърна се в езика на новия век; в литературния език на добрия вкус мярката на остроумието и елегантният хумор са демоде и все повече се превръщат в спомен. Чалгата, родена инвитро от слободията и полуинтелигентността, тръгна като пародия на кафанския "Стари Земун", разпространи се и заглуши всичко останало. Възгласът е: Да разпускаме, да се забавляваме! Забавлението до краен предел се превърна в жанр на телевизиите и радиопрограмите, залъгалка за окото е оформлението на таблоидите (освен таблоиди, няма други формати), журналистическият език се изкриви до хъшлашко-каруцарския, авторът пусна "пердето" и "блъска" разнопосочно, по рецептата на Ганю Балкански.

  Няма шики-мики.
 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#1] от "hasmokar":

  Още един дето се изказва без да е прочел материала, но е спецЯлист по всичко и най-вече по плюене

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3849 Неутрално

  "Ченгето Димитри (в. "Сега" не спира с глупостта за смърт от котешко одраскване."

  Има ли ПОНЕ ЕДИН читав ляв интелектуалец в тази страна?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "Нацията се нуждаеше от меродавно издание, от български "Монд", "Таймс" и т.н."

  Ами то май и досега няма такива вестници у нас (моля за извинение, ако с това твърдение обиждам някого).

  Може би най-близо до техния дух беше подновеният от Стефан Бочев вестник "Мир" през периода 1991-1994 г. Ама то беше резултат от ентусиазма на един-единствен човек. И все пак се появяваше по част от РЕП-овете веднъж на 2 седмици. И имаше и читатели - но явно недостатъчно. Поуката е, че за да има у нас вестник като "Монд" или "Таймс", неговите потенциални читатели (все пак се надявам, че те съществуват) трябва по-активно да го подкрепят.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5248 Неутрално

  Гущеров да финансира филм за Марков?!
  Жив да бях!!!

  klimentm
 8. 8 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5248 Неутрално

  До коментар [#6] от "Костозомби заразено с костококи":

  И дружката му Дмитри Иванов.

  klimentm
 9. 9 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Телевизията отказва да финансира идеята. След отварянето на досиетата става ясна причината — начело на трийсетте отдела в националната ефирна медия работят трийсет картотекирани агенти на политическата милиция.

  Няма шики-мики.
 10. 10 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#1] от "hasmokar":

  Сценаристите на "Време разделно" са други.

  Кратка биография на Георги Мишев има например в Уикипедия:

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8_%D0%9C%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%B2

  Като сценарист има великолепни постижения. Може би най-доброто са сценариите на "Момчето си отива" и "Не си отивай".

  Освен това е бил председател на Русенския комитет когато това все пак беше опасно. Затова има моралното право да слага такива заглавия: "Мир на страха ни".

 11. 11 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Огнян Сапарев, познат като литературен критик на дребно
  =======================================
  Щото Георги Мишев, киносценарист "на едро" на тема "социалистически бит и негативните му прояви" е автор от ранга на Маркес.

 12. 12 Профил на Вовка Вурдалак
  Вовка Вурдалак
  Рейтинг: 740 Любопитно

  До коментар [#2] от "Костозомби заразено с костококи":

  [quote#2:"Костозомби заразено с костококи"]Слушайте речите им, репликите и дупликите от парламентарната трибуна — скудоумие, шаблони, махленски нападки, или дебелашки шеги с еротичен привкус, в стил "Ку-ку", Слави, Сиромахов... [/quote]

  Цитираш, но това, разбира се, не се отнася за Вожда ти, нали?

  Praise the Lord and Pass the Ammunition! Ще не вмерла Україна!
 13. 13 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5248 Неутрално

  До коментар [#12] от "Вовка Путлер":

  Той (вожда) е най голям генератор на простотии.

  klimentm
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  [quote#14:"damage_case"]А култът към въображаемата "съчма" и още по-виртуалния "рицин", [/quote]

  Въображаемата съчма,въображаемия Катин,пракрасния живот по време на комунизма......
  Нямате идея колко скучни и предсказуеми сте.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 16. 16 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 465 Неутрално

  [quote#15:"El Chuncho"]Въображаемата съчма,въображаемия Катин,пракрасния живот по време на комунизма[/quote]

  Ако някой се е насладил на "прекрасния живот по време на комунизма", то това е именно Жорката Марков. Авторът на този откъс също не може да се оплаче от липса на внимание и овластени ухажори. Това, че се оказа непригоден към рязко променилата се обстановка е друга тема. Апропо, не е ли доста нагло да си автор на сценария на кичът на кичовете "Дунав мост" и да говориш с прискърбие за опростачването на народа си, все едно не си ударил едно сериозно рамо на този тъжен процес?! Та там имаше изтъпления, от който и Плешивия, и Сиромахов, и който и да е халтурник, рожба на криминалния ни "преход", би се изчервил.

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Текста на Мишев е един от малкото написани по темата за прехода и особено неговото начало, които ми звучат искрено и в някаква степен отговарят на доста от въпросите за случилите се тогава събития и последствията от тях за нас.
  Сигурно има неизбежното придърпване на някой и друг факт, все пак живи хора сме, но образа на "младия" Сидеров мисля че се потвърждава на 100%.
  И наистина е жалко, че площадната простотия ни заля и продължава да ни залива и до ден днешен.
  Нещо не схванах оценката за Валери Найденов и "24 часа", но по принцип нашата преса мина под знака на бай Ганьовщината, олицетворявана за мен от П. Блъсков и безличната но проституираща линия на агент Бор. Интересен е в. "Сега" с ченгеджийските си анализатори и все пак наличие на някаква линия.
  Общо взето цялата медийна среда, включително ефирната са собственост на задкулисието и това ясно проличава чрез материалите и отношението на техните редактори и редакции към събитията у нас и по света.
  За мен си е истинско чудо, при тези толкова много и толкова силни противници на развитието на страната в посока Европа и западния свят, че ние въпреки всичко продължавам в тази посока.
  Може би и така нареченото задкулисие, предпочита условията на тази среда, където те намират защита и юрисдикция за откраднатите средства и придобитите имоти.

 18. 18 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 598 Гневно

  "начело на трийсетте отдела в националната ефирна медия работят трийсет картотекирани агенти на политическата милиция."

  ЛУСТРАЦИЯ!!!!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 19. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5248 Неутрално  Че какви други освен ченгета да работят в БНТ!
  Всички велики журналисти също! Гарелов ,Томов за агент Димитър да не говорим пък,той продължава да трови въздуха и до днес!

  klimentm
 20. 20 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  " Чалгата, родена инвитро от слободията и полуинтелигентността, тръгна като пародия на кафанския "Стари Земун", разпространи се и заглуши всичко останало. Възгласът е: Да разпускаме, да се забавляваме! Забавлението до краен предел се превърна в жанр на телевизиите и радиопрограмите...."
  Ето затова духувният елит напусна и ще продължава да напуска територията, която по виртуозен начин успяхме да предоставим за вечно "газене" на чалга политиците и чалга населението.
  И няма връщане.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 21. 21 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  В горния пост е "духовният" елит, съжалявам но материала ме поразстрои.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 22. 22 Профил на ancho66
  ancho66
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Бедата е, че сред политическия елит на посткомунизма няма четящи и пишещи мъже и жени, няма хора с усет за словото, с въображение, с естетически инвенции. Слушайте речите им, репликите и дупликите от парламентарната трибуна — скудоумие, шаблони, махленски нападки, или дебелашки шеги с еротичен привкус, в стил "Ку-ку", Слави, Сиромахов...
  Значи, че Г.Мишев не е чел десетината книги на Волен Сидеров, стотиците негови написани речи и още стотици говорени, ненаписани. Сидеров говори непрекъснато, с часове наред, без да гледа от тевтерче или предварително подготвен текст.

 23. 23 Профил на ancho66
  ancho66
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Много поздрави на г-н Г. Мишев:
  Уважаеми дами и господа,ПП ГЕРБ иска да спре единствената, освен БНТ, обществена телевизия – телевизия АЛФА. Народният представител от ГЕРБ Красимир Велчев, който е заместник-председател на ПГ на ГЕРБ заяви, че се работи върху нов медиен закон, с единствена цел – спирането на телевизия АЛФА. Пред журналисти в Народното събрание г-н Велчев заяви: „Недопустимо е партии или депутати да имат медия.“
  Представям си как радетелят на културата, литературата и т.н. се радва на това съобщение, което между другото, ще бъде изтрито.

 24. 24 Профил на ancho66
  ancho66
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#17] от "tsvetko_51":

  Много се лъжеш, Сидеров критикува развратените политици и самозвани "обществени" радетели. Сидеров иска да не се изнасилва България и тя да е колония на Запада!

 25. 25 Профил на ancho66
  ancho66
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Искаме България да не е колония на Запада. На Истока още по-малко!!!

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на ancho66
  ancho66
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#26] от "damage_case":
  "Но на ИЗтока не възразяваш, нали?"
  Защо объркваш нещата? Точно там възразявам, където е нужно и където трябва. Да се отървем от сегашната зависимост от Запада и теоретично от предишната действителна зависимост от Истока, от която съм страдал доста много. Яд ме е на комунистите, защото между другото не ми даваха да си карам яхтата с номер СФ123 в Созопол и в околностите, южното Черноморие. Глобяваха ме и ме принудиха да си продам яхтата на човек от тяхната номенклатура. Но само със присмиване и злъчност от твоя страна не става. Особено когато са отправени към хора и партии, които не заслужават да им се смееш. "Силно да любиш и силно да мразиш" казано е в най хубавите български стихотворения от Ботев и изяви от Левски. За Атака, Сидеров и други патриоти тази поезия и тези герои са много важно нещо, ръководство в живота и любов от сърце. Тук няма абсолютно никакво съмнение. Напротив, това е базата и основата върху която трябва да сме наясно, тия неща да ни обединяват. Не съм сигурен, дали г-н Мишев тачи и почита тези неща, след като се смее на Сидеров и не го признава. Сидеров съм го виждал много пъти на Петрова нива, където отсъстват последните президенти на България. Стоянов ходеше на времето. Хората на ВМРО и НФСБ са десетки пъти по-малко на брой от хората на Атака. Сидеров е мой застъпник в политиката и такъв на още стотици хиляди, може би и милион хора. Да не се забравят, престъпленията на гърците и турците. Запалили са къщата на дядо ми в Дедеагач, от която от втория етаж, буквално в последната секунда е спасена спящата ми майка, 1915 година тогава две годино момиченце. Брат й, вуйко ми Христо я е спасил. Дядо й по майчина линия от Кукуш е бил попа на църквата в този тогава български град, изгорен до основи, поробен от турците и по-късно от гърците. Това са изгорените къщи и постройки, хиляди такива.
  А ти казваш, че гимназията в Ямбол била изгорена. Не е вярно. Само ти личи излишната злоба и неосведоменост необразованост и пренебрегеване на важните неща. Майка ми е предавала френски език в гимназията в Ямбол 1938 до 1954 година с диплома от Соф. Държавен Универсирет и отчасти италиански с диплома от Перуджа. Била е и в София кв. Надежда гимназиялна учителка по френски от 1956 година нататък. Сидеров е кръщаван в църквата Св, Никола в Ямбол през шестдесетте години, когато хората ги беше страх да ходят на църква. Учил е божие слово в Шумен. Избраха го от Народното Събрание като водещ представител на България на Конгрес В Прага на источноправославните църкви. Преди 2-3 години. Около 15 различни Църкви. Там го избраха официално в представителството на тези църкви, след като държа много изискани и важни речи на събора на стотиците църковни сановници. Говори часове наред, без да чете от бележки. Това известно ли е на г-н Мишев? Сидеров чете конско евангелие на г-н Шевчович от Словения, преди 2-3 години еврокомисар и го поучи в неговата специалност много по-добре, отколкото Шевчович беше подкован като еврокомисар. Това известно ли е на г-н Мишев? Литературата писана от Сидеров е много издържана и в нея няма грешка. А в критиците му има грешки.

 28. 28 Профил на ancho66
  ancho66
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "Българският посткомунизъм не е брюкселско плетиво, а нашенска черга, с кръпки от малки конспирации. Тяхното име е шокова терапия, хиперинфлация, приватизация, мутризация на енергийните източници, ликвидация на демократичните медии, ерзацмодернизъм... "
  Давай давай, Мишев. Все в този дух. Всичките хора ти са виновни, само ти не си. Напсувай ги едно хубаво, да ти олекне. Ти си най-добрият. А най-лошият е разбира се Волен Сидеров.
  Де факто, според твоите думи той е описан от теб и даден според теб като най-лошият. Той е виновен за всичко. Край.

 29. 29 Профил на Нервната акула
  Нервната акула
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Не разбрах как Георги Мишев и Петко Симеонов изведнъж се оказаха изпрани

 30. 30 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Сценарист е на прекрасни български филми. Невероятно силни за времето си! Може би е вече престар. Но ако има сили да се понапъне и напише поне още един филмов сценарий. Щото като гледам, какви бозички ни се сервират в последно време, ми се плаче.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK