От днес Варна има нов фестивал за танц и пърформанс

От днес Варна има нов фестивал за танц и пърформанс

© ОрганизаторитеОт днес Варна има свой нов фестивал за съвременен танц и алтернативни изкуства, който ще събере най-интересното от българската сцена в различни нетеатрални пространства из града до 29 ноември, съобщават организаторите. Vertigo стартира пилотно с някои основните имена във физическия театър и танца в България, а първото му международно издание ще е догодина.


Програмата включва лекции, пърформанси и хореографии на Мирослав Йорданов, Галина Борисова, Вили Прагер и Ива Свещарова и Ани Васева и завършва със спектакъла ICure на работещия предимно в чужбина български артист Иво Димчев.


"Саломе" на Мирослав Йорданов

"Саломе" на Мирослав Йорданов


Фестивалът започва днес от 19 ч. с премиерата на организаторите "Саломе" по хореография на Мирослав Йорданов, музика на Емилиян Гацов-Елби и в изпълнение на Мирослава Захова.
"Съвременният танц в България - деформации и напрежения" е лекцията, която ще изнесе Ани Василева на 25 ноември, а на следващия ден от 19:00 часа в The Center ще бъде представена театралната й оратория "Фаетон: Изверги", която е написана от Боян Манчев по "Метаморфози" на Овидий. В постановката участват Леонид Йовчев, Петър Генков и Галя Костадинова.


На 27 ноември в Градската художествена галерия ще бъде изпълнено представлението "Нашето последно па де дьо" на Ива Свещарова и Вили Прагер по Галина Борисова. Пърформансът ще отговори на въпросите дали интерпретацията може да просъществува като нова творба и дали се приема като плагиатство или почит.


Ива Свещарова, Вили Прагер - "Нашето последно па де дьо"

© Органозаторите

Ива Свещарова, Вили Прагер - "Нашето последно па де дьо"


Номинираното за "Икар" танцово соло представление "Танцувам Мария Калас" на самата Галина Борисова може да се види на 28 ноември в Регионалния исторически музей. "Танцувам Мария Калас" асоциира с емблематични женски образи, изпълнени от Мария Калас в едни от най-известните опери от 19 век на композитори като Джакомо Росини, Гаетано Доницети, Винченцо Белини.


На 29-ти представлението по текст, музика и хореография на известния в чужбина български артист и хореограф Иво Димчев ICure ще бъде представено за пръв път в България.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK