Северът зове с второто издание на Софийския литературен фестивал

Писателката Туве Янсон

© ИК "Жанет 45"

Писателката Туве ЯнсонВторото издание на Софийския литературен фестивал, посветено на скандинавския Север, започва днес с тематично парти под надслов "Северът зове". Мястото е клуб *Mixtape 5*|B side от 19.30 часа, а за музикалната селекция ще се грижат "Фонотека Електрика".


Основната програма на Фестивала, в която ще бъдат представени именити скандинавски автори, ще започне на 9 декември.


Съпътстващата програма - от 25 ноември до 4 декември - ще обърне заслужено внимание на набиращите скорост таланти на българската литературна сцена, съобщават организаторите. На 27 ноември в новооткрития Културен център "G8" Алeксандър Христов, Зорница Гъркова, Надежда Дерменджиева, Светослав Тодоров, Стоян Ненов, Стефан Стефанов и Христо Раянов ще представят откъси от свои произведения, публикувани в поредицата "Нова поезия и проза" на издателството на СУ "Св. Климент Охридски".
В петък, 28 ноември, ще се състои дискусия за "Преводите от скандинавски езици - история, настояще и перспективи за бъдещо развитие". Ще участват утвърдени и млади преводачи от скандинавски езици, както и издатели на скандинавска литература. Събитието ще се състои в Американския център на Столичната библиотека, а модератор ще бъде Евгения Тетимова от Софийския университет.


На 29 ноември програмата продължава с куклен театър и "Ден на детската книга". Тя е част от богатата детска програма на фестивала, която ще се включи в честванията по случай 100-годишнината от рождението на голямата скандинавска детска писателка Туве Янсон.


Фотогалерия: 100 години въображение от Туве Янсон >


В първия ден на декември ще се състои Скандинавска вечер в Американския център на Столична библиотека. По време на нея студенти от специалност "Скандинавистика" в СУ ще имат възможност да четат любими свои откъси от скандинавски автори - както в превод на български език, така и в оригинал.


След като се оказа успешна формула в Първото издание на Фестивала през 2013 г., форматът "Поезия и музика" ще продължи и през тази година. На 2 декември в клуб *Mixtape 5*|B side поетичната музика на Help me Jones ще се редува и прелива със стиховете на Димитър Ганев, Емил Христов, Ивайло Добрев, Марица Колчева и Рене Карабаш. Втората вечер "Поезия и музика" ще зарадва гостите с автентичното звучене на "Гологан" като своя поезия ще четат Диана Иванова, Иванка Могилска, Камелия Спасова, Кирил Василев, Яна Монева.


На 3 декември ще бъде официално открит филмовият фестивал за скандинавско кино "Северно сияние", който тази година се включва в програмата на литературните дни.


Цялата програма може да бъде видяна на сайта на фестивала.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK