Българското анимационно и документално кино гостува безплатно на "Златен ритон" в Пловдив

Кадър от "Женитба" на Слав Бакалов и Румен Петков - късометражната анимация е единственият български филм, носител на "Златна палма" в Кан.

© Слав Бакалов и Румен Петков, Организаторите

Кадър от "Женитба" на Слав Бакалов и Румен Петков - късометражната анимация е единственият български филм, носител на "Златна палма" в Кан.Двадесет и първото издание на единствения българския фестивал за анимационно и документално кино "Златен ритон" ще представи над 100 филмови продукции между 1 и 6 декември в новото пловдивско кино "Lucky - Дом на киното", съобщават организаторите от Националния филмов център.


Сред тях ще бъдат някои от най-интересните български документални продукции на годината като "Любов и инженерство" на Тонислав Христов (първа прожекция в България), "Чуй" на Диана Иванова, "И България е една голяма грешка" на сценариста Георги Лозанов и режисьора Стоян Радев за прехода, филма "Късмет" за влиянието на турските сериали, "Последните черноморски пирати" на Ваня Райнова и Светослав Стоянов и много други, а прожекциите са с вход свободен. 


Българското анимационно и документално кино гостува безплатно на "Златен ритон" в Пловдив

© Agitprop, Организаторите


Програмата

Темите, които вълнуват българските документалисти, са изключително разнообразни - борбата за оцеляване на българите, волята на жена инвалид за пълноценен живот, какво се случва с децата, отглеждани в сиропиталища, когато пораснат, стойността на думите във време на свръхинформация, наистина ли българите са добре дошли в Лондон, смъртта на цар Борис III, съдбата на личности от българската история като цар Самуил и баба Тонка.
Герои на документални филми ще бъдат и легендарните инженери и производители на бира - братя Прошек, джаз певицата Йълдъз Ибрахимова, държавникът и политик д-р Кръстьо Раковски, големите художници Георги Павлов-Павлето и Любен Зидаров, дипломатът, писател и хуманист Димитър Шишманов, Георги Иванов - първият български космонавт.Фестивалът ще бъде открит на 1 декември с документалния филм на Адела Пеева "В името на спорта" по повод 25-ата годишнина от демократичните промени у нас. Направен през 1983 г., но неизлъчван до 1989 г., той показва пазените в тайна нечовешки методи за подготовка на елитните спортисти, които имат за цел на всяка цена да докажат спортното превъзходство на "нашата система". Той ще бъде предхождан от единствения български филм, носител на "Златна палма" в Кан – анимационния "Женитба" на Слав Бакалов и Румен Петков.


Организаторите са подготвили и две интересни паралелни програми  - ретроспективата "90 години алтернативно кино", която обхваща продукцията на кинолюбителски клубове от Русе, Шумен, Варна, Пловдив, Димитровград от далечната 1937 г. до наши дни и "25 години нова българска анимация" - важните анимационни филми от последните години.


Кадър от "Януари", 2007 г. по сценарий на Боян Биолчев, режисьор Стоян Дуков, оператор Марина Русинов

© Организаторите

Кадър от "Януари", 2007 г. по сценарий на Боян Биолчев, режисьор Стоян Дуков, оператор Марина Русинов


Състезанието


В конкурсната надпревара ще се включат 39 документални и 16 анимационни продукции, 26 от тях са реализирани с финансовата подкрепа на Националния филмов център. Те ще бъдат оценявани от жури в състав: председателят Станимир Трифонов - режисьор на над 20 документални и игрални филма и сериали, включително на излъчвания в момента телевизионен сериал "На границата", операторът Константин Занков, журналистът и сценарист Емил Спахийски, художникът и аниматор Цветомира Николова и Галина Лардева – изкуствовед и куратор.


Повече информация за филмите и програмите можете да намерите на сайта на фестивала, а програмата е в прикачения файл.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK