Бургас ще отдаде Spirit of Burgas под наем срещу минимум 415 лв.

Бургас ще отдаде Spirit of Burgas под наем срещу минимум 415 лв.

© ОрганизаторитеОбщина Бургас няма да влага пари в следващото издание на музикалния фестивал Spirit of Burgas, стана известно на заседанието на общинския съвет на града в понеделник. Вместо това тя ще отдаде под наем марката и 4490 кв.м в приморския парк за 10 дни идното лято на организатор, който да проведе събитието и да поеме останалите разноски по него, на публичен търг с начална цена общо 415 лв., решиха съветниците. Сумата е изчислена по формула съгласно наредбата на общината.


Мотивите за предложението на кмета на Бургас Димитър Николов са, че фестивалът носи популярност и туристи на града, но общината няма бюджет за него през 2015 г. Поради липса на пари очакваното шесто издание на най-амбициозния фестивал в България това лято не се състоя, а общината реши да насочи усилията си към 2015 г., за да го възстанови в тридневен формат и с актуални международни изпълнители.


В докладната записка на общинския съвет е записано, че наемателят на площта ще бъде задължен да ползва марката "Спирит оф Бургас", но няма подробности какъв фестивал трябва да организира зад нея.
Същественото е, след като това решение влезе в сила, с нова докладна записка през декември или януари или директно в тръжните документи да бъдат описани подробните изисквания за ползването на марката и организацията промоутър, каза пред "Дневник" директорът на бургаското общинско предприятие "Летен театър, фестивали и концерти" Димитър Маджаров.


"Този въпрос вече е в юрисдикцията на общината, но ние ще опишем изискванията към нивото на изпълнителите, сцените, качеството на озвучаването и към организатора, който трябва да бъде компания с доказан опит и финансова устойчивост, и ще настояваме те да бъдат включени", каза той. Датите на фестивала, предвидени от общината, са между 20 юли и 20 август. 


За петте години на съществуването си Spirit of Burgas попадна в класацията на "Таймс" за 20-те най-добри фестивални дестинации в света, в Топ 10 на UK Festival Awards и два пъти в различни класации на Eвропейските фестивални награди.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK