Какво да видим в последния ден на книжния празник в НДК

Какво да видим в последния ден на книжния празник в НДК

© Юлия ЛазароваДнес е последния ден, в който софиянци могат да се разходят из четирите етажа в Националния дворец на културата, където са разположени щандовете на над 120 български и чуждестранни издателства за традиционния коледен панаир на книгата и специалните сцени на Международния литературен семинар.


42-то издание на Панаира се откри на 9 декември паралелно с основната програма на фестивала тази година, посветена на литературата на Скандинавския север. 13 скандинавски автори гостуваха за нея, а тази година Панаирът върви със собствена културна програма, посветена на румънската литература.


Фотогалерия: Разходка из софийския Панаир на книгата >


За нея в София бяха авторите Мирча Картареску, Матей Вишниек, Лучиан Боя, Мирча Динеску, Габриела Адамещяну, Петре Чимпоешу, Йоан Грошан, Дан Лунгу, Лучиан Дан Теодорович, Йоана Николае, Симона Попеску, Симона Попеску, Клаудиу Комартин и Адина Попеску, литературния критик Мариус Киву, редактор в списание "Дилема Веке" и от Овидиу Шимонка, главен редактор на списание "Обсерваторул културал".
Литературният фестивал от своя страна ще бъде закрит с концерт - камерна музика от Скандинавския север, организиран от Посолството на Кралство Дания, Посолството на Кралство Норвегия, Посолството на Финландия и Посолството на Швеция, Стокхолм, в Националната художествена галерия от 19 ч.


Eто какво може да посетите от двете програми в последния ден:


Софийски международен литературен фестивал:

14.12 / неделя 


10:30 – 11:30 


Приказки от Скандинавия, детска анимационна работилница с ръководител Радостина Нейкова
12:00 – 13:00 


Театрална пауза с кукления актьор Румен Гаванозов – откъси от кукления театър В края на ноември по Туве Янсон


13:00 – 14:30
Викингите и тяхната епоха, лектор Айгир Сверисон


14:30 – 16:00
Представяне на писателя Офейгур Сигурдсон, Исландия 
Модератор: Айгир Сверисон


16:00 – 17:30
Представяне на поетите Владислав Христов и Иво Рафаилов. 
Модератор: Силвия Чолева


19:00 – 20:00
Закриващо събитие : Концерт - камерна музика от Скандинавския север, организиран от Посолството на Кралство Дания, Посолството на Кралство Норвегия, Посолството на Финландия и Посолство на Швеция, Стокхолм.
> Национална художествена галерия, пл. Княз Александър I, №1


В рамките на Фестивала могат да се видят и трите изложби:


Линия, която разказва - скандинавски дизайн на книгата 


Куратор Рада Якова 


Експозиционен дизайн Петър Захаринов 


9 - 14 декември, НДК, Мраморно фоайе


Туве Янсон – живот и творчество
Проект на Посолството на  Финландия в България 
9 - 14 декември, НДК, Мраморно фоайе


Панаир на книгата - Щанд на Почетния гост – Румъния, № А2

11:00 ч.  Среща с Йоана Николае, Симона Попеску и Клаудиу Комартин. Гост: преводач Василка Алексова.


Модератор: Овидиу Шимонка.


Представя Министерство на културата на Румъния


11:00 – 12:00


Сцена, ет. 3


Издателство "Сиела" представя луксозното издание "Светът на огън и лед" – неразказаната история на Вестерос и "Песен за огън и лед"! Издание с над 170 цветни илюстрации и тонове нова информация, написана от Джордж Р. Р. Мартин. Научете всичко за събитията, изградили света на Вестерос – епични битки, смели завоевания, дръзки бунтове и горчиви предателства. От Епохата на зората, през идването на Първите хора и андалите, до Завоеванито на Егон, властването на Таргариените и бунта на Робърт.


"Светът на огън и лед" е задължително четиво за всички почитатели на творчеството на Мартин и е твърдо доказателство, че перото е по-могъщо от буря от мечове.


Представя издателство "Сиела"


12:00 – 13:00


Сцена, ет. 3


Приказката "Упоритият крал" от Доналд Бисет възкръсва 37 години след появата й на български. Живот й даде художничката Кремена Пенчева, която ни въвежда във фантазния свят на английския писател, уголемен от нейното още по-разюздано въображение в цветове и форми. Кремена ни напусна преди 2 години, но сега ще се срещнем с две от книгите й – "Упоритият крал" и "Скрити приказки", в която текстът и картинките са създадени от нея. Премиерата е на 14 декември от 12 часа в НДК в рамките на 42 Софийски международен панаир на книгата.


Представя издателство "Милениум"


12:00


Щанд на издателство "Жанет 45", № 325


Т. Яна Якова и детският роман "Лапи" гостуват на щанда на "Жанет 45". Пухкавите котаци, нарисувани от автора на тази книжка, ще ни покажат каква е цената на приятелството и как доброто пак ще победи, въпреки прословутия котешки мързел... Територия, запазена само за малки любопитковци!


Представя издателство "Жанет 45"


12:00


Щанд на издателство "Кръгозор", № 321


Публично теглене на томбола с имената на всички гласували в конкурса "Моята любима книжарница" (www.lubimaknijarnica.com) и обявяване на печелившите. Един от тях ще получи ваучер на стойност 200 лв., осигурен от ИК "Кръгозор", и ще може да закупи книги по избор в посочена от него книжарница. Останалите печеливши ще получат поощрителни награди.


Национален конкурс "Моята любима книжарница" е организиран от ИК "Кръгозор" и е първият в България конкурс, посветен на книжарниците, в който книжарницата победител ще бъде определена от читателите чрез пряко онлайн гласуване.


Представя издателство "Кръгозор"


12:00 – 13:00


Щанд на издателство "Ерго", № 429


Среща с автограф с Екатерина Григорова и последната ѝ стихосбирка "Дъска по мокрия пясък" ("Ерго", С., 2014). "Авторката умее да пътува като автор както в световното пространство, така и в най-новата българска лирика. В новата си книга тя е последователно проницателна, ненатрапчиво парадоксална, находчиво помирителна" - възкликва Бойко Ламбовски за тази всепроникваща поетика.


Представя издателство "Ерго"


13:00 – 14:00


Сцена, ет. 3


Литературно четене и презентация на романа на Мариане Грубер "Спомените на един смешник"


Преводач: Ана Димова


Модерация: Владимир Сабоурин


Съвместно с Посолство на Република Австрия, София.


Мариане Грубер е aвторка на проза, лирика, есета, утопични романи, детска и юношеска литература. Сътрудник на радиото и телевизията. Изнася лекции в Европа, Азия и САЩ. От 1994 до 2014 г. е президент на Австрийското дружество за литература, най-голямото австрийско сдружение, осъществяващо контакти с творци от цял свят. Носител на многобройни награди, между които наградата Джордж Оруел, награди за лирика, за къс разказ, за детска и юношеска литература. Почетен доктор на университета в Нижни Новгород (1997). Член на Международното настоятелство на Международно дружество Елиас Канети.


На български от Мариане Грубер: Протоколи на страха (1994), Към замъка (2010).


В едно свое интервю тя казва, че е дълбоко вярващ човек, вярва в съзидателната сила на изкуството. А щом едно общество може да си позволи да създава култура, то може да намери и образци за решаване на проблемите си. В създаването на такива образци Мариане Грубер има забележителни постижения както в творчеството си, така и в културно-политическата дейност.


Представя издателство "Елиас Канети"


14:00 – 15:00


Сцена, ет. 3


Литературно четене и презентация на книгата на Ирен Ниг "Човек сам словотвори местата си"


Преводачка: Недка Николова


Модератор: Пенка Ангелова


С подкрепата на културната фондация на Лихтенщайн.


За книгата си "Човек сам словотвори местата си" (2006) получава литературната награда на Европейския съюз.


В тази книга се докосваме до една свободна игра със словото, с препинателните знаци, със значенията на думите и с чувствата, които те предизвикват. С детски наивитет, творческо въображение и философско вглъбение тук се градят възможни и междинни светове, които ни внушават свободата, необходима за изживяването и красотата на живота. Ирен Ниг ни показва, че по-важното е да не се живее в чужда приказка и в чужд текст, а да се намери собствената приказка, собствения текст в това словотворческо светослагане и преодоляване на смъртта.


Представя издателство "Елиас Канети"


15:00 – 16:00


Сцена, ет. 3


"Издателска къща Гутенберг" ще представи новите си издания испански антологии:


Поетичната антология "Изгнаници на този свят" на испанския философ Мигел де Унамуно (1864-1936), която се издава по случай 150 години от рождението му. В нея са представени всички значими периоди и идеи от творчеството на забележителния "будител на духове".


В антологията "Вълнения" на Федерико Гарсия Лорка (1898-1936) българският читател ще може за първи път да се запознае с пълния спектър на художествената проза на великия испански поет. Малко известен факт е, че той дебютира именно като прозаик и през целия си живот не спира да публикува разкази, импресии, философски етюди, есета, речи, поеми в проза и др.


Представя издателство "Гутенберг"

Всички събития са с вход свободен.

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 450 Неутрално

  .. Току що разбрах че са преиздали " Турист по неволя" на Ан Тайлър..спомням си я като съвършения роман ...
  .. Преиздават Модиано.. сега и това.. никога нямаше да повярвам...
  Купете си "Турист по неволя".. няма я в торентите а не ми е известна по добра книга за семейството..

 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  До коментар [#1] от "lynyrdS":

  За покупки на книги препоръчвам e-zona.bg .

  Намаленията на панаира нищо не чинат пред тези в горния сайт. При това, съчетани с удобството, вместо да обикаляш с часове, да ги получиш в точен час.

  Хубаво е, че се издават и преиздават качествени заглавия. Дано има и все повече четящи.

 3. 3 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Намаление на цените на амбалажа?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 4. 4 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 988 Любопитно

  Обикновено, в неделя до към обяд има пазар, както се казва, и от обяд нататък, книжарите започват да си събират нещата Да видим тази неделя как ще е...

 5. 5 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 749 Неутрално

  [quote#2:"Читател"]За покупки на книги препоръчвам e-zona.bg .
  [/quote]

  This webpage is not available

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 6. 6 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Бях си избрала доста книги,но си взех само 3,от които 1 за подарък.
  Повече не мога да си позволя.

  Tony
 7. 7 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3905 Неутрално

  Купих за вкъщи "Планината Грей" на Гришам, а за коледни подаръци на две приятелки - "Книжарничката на острова".
  Разходката сред толкова книги, разгръщането им, миризмата им е изключително приятно изживяване.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 8. 8 Профил на it
  it
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#1] от "lynyrdS":
  И филмът не беше лош - с Джийна Дейвис, Катлийн Търнър и Уилям Хърт - от 1988...

 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  До коментар [#5] от "Teh Gruhter":

  Опитай пак. Сайтът си работи нормално.

 10. 10 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 749 Неутрално

  [quote#9:"Читател"]Опитай пак. Сайтът си работи нормално.
  [/quote]

  Вече да, даже си поръчах две книжки. Но вчера беше паднал.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 11. 11 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Тaзи годинa междунaродният софийски пaнaир нa книгaтa беше много добре оргaнизирaн.Брaво

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK