Естествен роман: Няколко думи 15 години по-късно

Естествен роман: Няколко думи 15 години по-късно

© Яна Левиева, Издателство "Жанет 45""Естествен роман" - първата книга с проза на писателя Георги Господинов, отбелязва 15 години от излизането си със специално издание в лимитиран тираж. Според мнозина с появата й през 1999 г.
започна завръщането на читателя към съвременната българска литература, и не само у нас - оттогава тя е излязла в над 30 държави по света, което я прави най-превежданият съвременен български роман. 


Специалното десето издание включва някои от най-любопитните чуждестранни корици на "Естествен роман", нов предговор от автора и текст, в който литературоведа Бойко Пенчев търси успеха на тази "щастлива книга". Днес, 16 декември, от 18.30 ч. в столичния Дом на архитекта на ул. "Кракра" 11 "Естествен роман" и Георги Господинов канят читателите си на специална среща. С любезното съгласие на Георги Господинов, "Дневник" препубликува неговия предговор, който разказва за написването на романа. 


Естествен роман: Няколко думи 15 години по-късно

© Цветелина Белутова, Капитал


Естествен роман: Няколко думи 15 години по-късно
Преди да съм забравил.


Помня, че писах романа в късното лято и ранната есен на 1998, август и септември. Споменът ми е за екстатично писане, за сменящи се лекота и отчаяние, за много цигари, пепел по клавиатурата (всичко може да бъде преглътнато с малко дим). Един читател ми писа скоро, че пропушил заради романа, нека ми прости.


Този роман нямаше да бъде възможен в друго десетилетие освен в това на 90-те. Векът беше млад в последните си години, паднаха стени, езикът се отвори, всичко изглеждаше възможно и постижимо, започваше отначало. Така ни се случи, да бъдем млади за последен път през 90-те. Да минем през цялата му мизерия. И през цялото му възхитително усещане за свобода и общност. Там някъде имахме и загубихме жени и приятели, смисъл и надежда. Нашите балади и разпади бяха част от едни по-големи разпади, които също са част от книгата. На 90-те с любов и омерзение е посветен този роман. И благодарен.


Какво още да призная. Реалното написване на романа ми е отнело неприлично малко време, два месеца и нещо. Пишех директно на един доста стар айбием 386, върху онези големи меки дискети, ако някой си ги спомня. Като ми свършеха цигарите, слизах до магазинчето долу. Когато не вървеше, излизах и обикалях из пазара на Младост 1 - шумен, слънчев и мръсен. Имах нужда да гледам плодове и зеленчуци, конкретни неща, с форма и тегло, след толкова думи. И най-вече лица на хора.


Там някъде, в градинката до пазара, видях или съчиних онзи клошар, беше пълно с бездомници и пчели в края на август. Видях себе си много ясно в неговото тяло, върху един разплетен люлеещ се стол (имах такъв), с мършава котка в скута. Дадох му моята история и моето име, преживях неговата и така влезе в романа. Част от идеите, някои изречения и цели глави са се явявали хаотично в старите ми тефтери години по-рано. Заглавието "Естествен роман" дойде в самото начало, изпреварило самия роман. Нещо, което никога сетне не ми се е случвало.


Искал съм да напиша един роман, в който да влиза всичко (което не влиза в романите) – да има естествена история на клозета, лични истории и антична философия, подслушани разговори, мухи и всекидневие, списъци, начала на романи. Всичко, цялата тази анархия, която е в главата на един човек, опитващ да разкаже собствената си невъзможна история. Роман за невъзможността да имаме собствен роман.


Писах го с ясното усещане за правото на провал, донякъде и в ситуация на провал. И това, давам си сметка сега, ми даде свободата да опитам всичко. Бях издал дотогава двете си стихосбирки – "Лапидариум" и "Черешата на един народ". Никога не бях писал сериозно проза. И се утешавах, че ако съвсем се проваля, ако този роман се окаже глупост, винаги мога да кажа "от други жанр съм аз"... ето на, опитах, провалих се, връщам се в поезията.


Когато романът излезе, повечето рецензии започваха с изречението "поет издаде роман". Други писаха, че "този роман е поникнал от костилката на Черешата на един народ". Винаги съм се чувствал в лека вина спрямо тежките прозаици, че контрабандирам тайно поезия в трюмовете на романа. Благодаря на поетите от 90-те, които бяха първите верни читатели на тази книга.


Тя беше готова в края на септември 1998, дадох я за тогавашния национален конкурс "Развитие" за ръкопис на роман без никакви очаквания. Получи една от двете специални награди и излезе на следващата 1999. Благодаря на издателството и на хората, които го оцениха, двама от тях, проф. Тончо Жечев и Блага Димитрова, вече не са между нас.


Второто и всички следващи издания излизат с корицата на Яна Левиева и с марката на "Жанет 45" (благодаря, Божана!).


Първите чужди езици, на които романът излезе, бяха френски и сръбски. Последният засега е исландски, оказа се първата българска книга, която стъпва на острова.


Благодаря на всичките си преводачи, поради тях срещнах хора, градове и истории.


Последната ми и най-скъпа за мен благодарност е към читателите на този роман, които му останаха верни и го пренесоха през всичките 15 години и 10 издания.


Благодаря, че ви има. Друго няма.


Г.Г.


ноември 2014


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  Нищо не съм чел от г-н Господинов,ама му пожелавам както се казва -нови творчески успехи.

 2. 2 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 426 Любопитно

  На който му е харесал романа - "+", а на който не му е харесал - "-"

 3. 3 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  жесток. една от най-любимите ми книги.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 4. 4 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Георги Господинов ме привлече още с появата си в "Литературен вестник"и разбрах,че този млад човек заслужава да бъде четен.
  С Ëстествен роман" той стана наистина глобален писател.
  Желая му здраве,успех и да не се отказва.

  Tony
 5. 5 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Георги Господинов е един от нас - свободните, горчиво щастливи поколения на прехода към нормалността. Един от най-талантливите от нас.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 6. 6 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Не зная , защо , този роман се приема почти за 'класика" ..)

  Далече е от нея , класиката , а тряба да имаме такава и днес ....

  BIG AL
 7. 7 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 296 Весело

  Жанет 45 издава само много хубави книги (това никак не е случайно).

 8. 8 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Да, като четем и слушаме Господинов днес излиза, че разликата между преди и сега е, че преди се е мислело в петилетки, а сега в десетилетия.
  А иначе нека не бъркаме наглостта с дързост, мъжество и талант.

 9. 9 Профил на Tonya Vassileva
  Tonya Vassileva
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Да, книгата беше първото ми запознанство с автора и много ми хареса. Намерих и себе си там някъде между страниците. А това лято прочетох "Физика на тъгата" и удоволствието ми беше толкова голямо, може би защото неговите съкровени неща някак са и мои, макар че аз съм по-възрастна. От сърце благодаря!!

 10. 10 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Естествен роман" е нескопосан опит за БГ "Непоносимата лекота на битието". Обогатен с ода за срането.
  Нека си го признаем, толкова си можем - щото в царството на слепците... и пр.
  Това, което харесвам в Георги Господинов е спокойствието и дистанцираната топлина, която излъчва по време на публични изяви. Като писател не е кой знае какво, поне според мен.
  Надявам се да не се засегне, ако чете тук, нищо лично

 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  Ще има ли заря по този повод?!

  klimentm
 12. 12 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#11] от "klimentm":
  ...таман се притесних къде се скриха форумните плювкачи на Господинов....хайде и другите!!....още има, да не ви каня поименно!!

 13. 13 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  До коментар [#12] от "puhcho7":

  Господинов ми е безразличен . Не харесвам книгите му , но това само по себе си нищо не означава. Има хора на които им харесват и това е в реда на нещата.Дразни ме това че тук се говори само за Господинов и за никой друг.

  klimentm
 14. 14 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#13] от "klimentm":
  ...ами щото всичките ти коментари по теми от културата си приличат - само класиката за теб е изкуство и всички съвременни автори трябва най-малко да се опитват поне да са като класиците, щото иначе били "самодостатъчни"....и тинтири-минтири.....ми те пък /съвременните автори/ НЕ ЩАТ да са класици!!....

 15. 15 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  "Така ни се случи, да бъдем млади за последен път през 90-те. Да минем през цялата му мизерия. И през цялото му възхитително усещане за свобода и общност. "

  Мдааа, доста точно описание и на моите 90-сет.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 16. 16 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1279 Неутрално
  [quote#1:"chicago514"]Нищо не съм чел от г-н Господинов,ама му пожелавам както се казва -нови творчески успехи.[/quote]
  ++++++++++И аз не съм го чел,но човек не може да прочете всичко през живота си...........

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 17. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  До коментар [#14] от "puhcho7":

  Вярно е че съм консервативен повече от колкото е полезно , но не смятам че само класиката е стойностна. Казвал съм наистина че нашата интелигенция е самодостатъчна точно заради липса на произведения с които отразяват честно и искренно съвременноста. Безспорно е работа на твореца сам да си избере формата , стила и начина на това което казва. Единственото което бих искал е хубави произведения, нищо друго.

  klimentm
 18. 18 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#17] от "klimentm":
  ...ама ти си консервативен и "не харесваш" по презумпция бе пич, виж я тая книга примерно, отвори я и може да се разпознаеш, и да си припознаеш собствените си преживявания от 90-те примерно....ако си бил в БГ, мен ме нямаше по-голямата част...
  [quote#17:"klimentm"]липса на произведения с които отразяват честно и искренно съвременноста[/quote]
  ...как можеш да го твърдиш това без да си я отворил?!...ето много коментиращи се разпознават и си припознават по същия начин преживяванията като автора...и не става въпрос само за литература и Господинов, за цялото ти отношение към съвременния арт иде реч....

 19. 19 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#17] от "klimentm":

  Хубаво е като говорим за класика, да използваме и класически български правопис. Впрочем, Г.Г. е рядко добре образован и ерудиран. И да, удоволствие е човек да го слуша на живо точно заради ненатрапчивостта и непретенциозността му. Аз лично не се сещам за друг от същото ниво в България. Може би Милен Русков, но той пък се дискредитира заради дребнотемие. А за жалост или не, не мога да отделя автора от произведенията му.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  До коментар [#18] от "puhcho7":

  Интересно от къде знаеш какво не харесвам и какво харесвам?!

  klimentm
 21. 21 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#13:"klimentm"] Не харесвам книгите му[/quote]
  ...от коментарите ти, от къде другаде да знам?!...и за това ли трябва да спорим?!...не схващаш какво искам да кажа ли, що ли?!?....

 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  Ти казваш че не харесвам по презумпция и такова ми е отношението към целия съвременен арт. Извод който не можеш да направиш само защото съм казал че не харесвам Господинов, нали?

  klimentm
 23. 23 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#22] от "klimentm":
  ...абе чел съм ти и други коментари, аре стига си се пазарил...
  едно и също - самодостатъчни, че пак самодостатъчни...аре не ме карай да ровя, да ти цитирам коментарите!!...
  ...безднадеждно е тоя форум, хайде лека нощ ти желая!!...

 24. 24 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#13] от "klimentm":

  Ами,като четеш само новините?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK