Александър Кръстев, "Аз чета": С е-книгите ще дойдат и интересни самопубликувани заглавия

Александър Кръстев, "Аз чета": С е-книгите ще дойдат и интересни самопубликувани заглавия

© Личен архив на Александър КръстевВ края на годината "Дневник" се обърна към писатели, издатели, преводачи и ревностни читатели, за да ги попита за тяхната лична класация на литературната 2014 г. и най-вече - какво очакват в близко бъдеще. Александър Кръстев е създател на сайта "Аз чета", най-големият специализиран сайт за книги и четене в България. Носител е на отличията "Рицар на книгата" и "Посланик на библиотеките".


Кои книги очаквате с нетърпение през 2015 г.?


- Всъщност е трудно за един читател да сподели очаквания за следващата година, защото у нас подобно планиране рядко се прави. Бих се радвал обаче да прочета продължението на "Сестри Палавееви", което Алек Попов вече заяви, че готви, както и нов роман от Милен Русков - такъв също е на път. Определено не бих се изненадал и ако се появи млад автор, който да успее да пробие дори в Европа.
Какво подсказват тенденциите за онова, което ще се чете догодина?


- Очаквам завръщане на поезията. Година беше наистина силна в тази посока и съм сигурен, че тенденцията може да се задържи.


Еротичната литература ще продължи своя поход, особено с излизането на холивудската екранизация по "50 нюанса сиво". Това, разбира се, отнася и за другите полуярни жанрове като фентъзи и трилъри, които сякаш имат запазено място сред бестселърите.


Вярвам, че през 2015-та е-книгите ще успеят да намерят своя път към масовия читател и у нас и чрез тях ще се появят интересни т.нар. самопубликувани качествени заглавия.


Търси ли се и появява ли се повече българска литература? А добива ли тя нов характер и почерк?


- Определено 2015 г. ще бъде силна за българската литература. Все повече родни автори стават разпознаваеми и в чужбина и печелят престижни награди - Аксиния Михайлова с френския поетичен приз "Аполинер", Милен Русков с Европейската награда за литература, Георги Господинов с няколко номинации в Италия и Германия за преводите на "Физика на тъгата". Това няма как да не бъде стимул и за останалите автори.


Този успех всъщност се дължи на все по-космополитното писане - по-широки теми, излизане от чисто българските проблеми, дори и ново чисто географско позициониране на сюжетите. Надявам се, че това ще се установи като трайна тенденция и при една по-активна държавна политика за представяне на родната литература в чужбина, да направи писателите и поетите ни още по-разпознаваеми.


Кои според вас бяха литературните събития на 2014 г.?


- Изборът е наистина труден. Ще отлича обаче 5 книги, като две от тях всъщност не са нови. "Възвишение" на Милен Русков сякаш се завърна след кратко затишие, макар от излизането си през 2011 година да е постоянно сред любимите книги на читателите. Постановката на Иван Добчев в Драматичен театър - Пловдив направи истински фурор и отново засили интереса. "Калуня-Каля" на Георги Божинов пък бе преоткрита от Деян Енев и четвърт век след написването си получи заслужените овации на читателите, включващи няколко изчерпани тиража за по-малко от 2 месеца.


Поздравления и за Александър Шпатов, който направи истински шедьовър на ърбан-културата с "#НаЖивоОтСофия" - издания на два езика, мобилно приложение, поредица от представяние, събиращи солидни групи млади хора. Подобно явление е и "Цветя от края на 80-те", антологията на българския рок, пусната на пазара след повече от 5 години активна работа. Имах удоволствието да я прочета няколко месеца преди излизането й и определено бих го направил отново.


И накрая нещо от чужбина - "Иноваторите" на Уолтър Айзъксън успява да събере в една биографична книга цялата история на дигиталната епоха, връщайки ни векове назад. Основното послание на книгата - че никой няма особен шанс за успех, ако няма подкрепата на допълващи го себеподобни - определено ще бъде сред основните ми персонални отправни точки през 2015-та.


Навлизат ли електронните книги повече у нас?


- Електронните книги все още са далеч назад в бизнес отношение. Това се дължи и на страха на повечето от издателите от пиратство, и на разбирането у много читатели, че дигиталните издания трябва да са безплатни. Мисля, че ако през 2015-та бъде постигнат пробив в тази насока, електронните книги ще започнат своя възход и у нас. Ние в "Аз чета", сме си поставили това като една от основните цели за следващата година, а широкото разпространение на подходящи устройства (таблети и електронни четци) създава добра основа за постигането й.


Кои са вашите топ 3 "футуристични книги" (фантастика или друга художествена, или пък документална литература, която обсъжда бъдещето)?


- Тук ще си призная, че не си падам много по фантастика и фентъзи и няма да дам конкретен отговор. Факт е обаче, че в момента, докато чета "Иноваторите" на Уолтър Айзъксън, който разказва как учени още през 60-те описват с голяма точност в свите трудове как ще се развиват компютърните технологии и мрежите, постоянно се чудя какво точно пропускаме - нещо, което някой е предвидил преди половин век, описал е как точно ще се случи, но така и не сме реализирали.


Коя книга ще подарявате за Коледа?


- Мисля, че изборът между "Иноваторите" и "Цветя от края на 80-те" е труден, но и двете биха били страхотен подарък.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK