Манол Пейков, издател: Вече имаме истински български литературни звезди

Манол Пейков, издател: Вече имаме истински български литературни звезди

© ЛИЧЕН АРХИВВ края на годината "Дневник" се обърна към писатели, издатели и ревностни читатели, за да ги попита за тяхната лична класация на литературната 2014 г. и най-вече - какво очакват в близко бъдеще. Манол Пейков е управител на "Жанет 45", издателството, станало синоним на подема на новата българска литература през последните години, както и на качественото графично оформление на книгите.


Кои книги очаквате с нетърпение през 2015 г. – български и на световния пазар?


- Очаквам с нетърпение три книги (всичките преводни), към които имам слабост от много време и които (по стечение на обстоятелствата) ще издадем в самото начало на 2015 г. (Надявам се да ми простите, че споменавам свои книги, но при мен като правило читателската и издателската страст твърде често се сливат.) Две от тях са детски: "От какво се прави бебе" на Кори Силвърбърг – книга, която обяснява по възхитителен начин на три- до петгодишните как се правят бебетата. "Грузулак" (The Gruffalo) на Джулия Доналдсън – една от най-успешните детски книги на последното десетилетие, истинска съвременна класика (във Великобритания продажбите й си съперничат с тези на романите за Хари Потър). Третата е за възрастни: "Между рая и ада" на исландския писател Йон Калман Стефансон – един от най-поетичните романи, които някога съм чел.
Какво подсказват тенденциите за онова, което ще се чете догодина?


- Тенденциите в четенето не са се променили особено през последните две десетилетия. Онова, което се променя, е че започнаха да изчезват средните тиражи: една книга или става хиперпопулярна, или си остава бутикова.  


Търси ли се и появява ли се повече българска литература? А добива ли тя нов характер и почерк?


- По мое мнение българската литература претърпя ренесанс през последните десетина години: през 1990-те българските автори (особено съвременните) бяха масово пренебрегвани както от издателите, така и от читателите. Днес вече можем да говорим за поне дузина имена, които се превърнаха в истински литературни звезди. Това е чудесно и говори за едно естествено израстване и нормализиране на българския литературен пазар след две десетилетия преход.


Кои според вас бяха литературните събития на 2014 г. у нас?


- Романът "Една и съща нощ" от Христо Карастоянов. Няколко прекрасни стихосбирки от млади поети, сред които моят личен фаворит е "Ние според мансардата" на Иван Ланджев. Наградата "Аполинер" за Аксиния Михайлова и Европейската награда за литература за Милен Русков. 


Това, че загубихме Жени Божилова и Валери Петров.


И едно важно допълнение, за което се сетих впоследствие: Лично за мен международното литературно събитие на годината (казвам го само наполовина шеговито) беше малко по-приличният щанд на България на Франкфуртския панаир на книгата. Ходя там от осем години насам и като правило българският щанд е един от най-невзрачните, най-безвкусните, най-неконцептуалните.


Тази година за първи път забелязах някакво усилие да се оформи нещо различно от безразборно изсипани книги в клаустрофобично правоъгълниче от бели плоскости, върху което с гордо разкривен прабългарски шрифт прокънтява името на нашата родина. Което не е изненада, имайки превид нищожните средства, отделяни ежегодно от родината ни за участие в подобни форуми. Дано държавата ни най-накрая осъзнае колко важни са подобни форуми за имиджа на България по света и да започне да предвижда бюджет за участие в най-голямото книжно изложение в света, съпоставим поне с този на Фарьорските острови.


Как се движи пазарът на електронни книги у нас за сметка на хартиеното копие?


- Повечето колеги споделят, че оборотът от електронни издания се върти около 4% от този на хартиените книги. Твърде малко в сравнение с САЩ (30%) и твърде много в сравнение с Франция (0.5%). Като цяло – в нормални за Европа граници.


Кои са вашите топ 3 футуристични книги (фантастика или друга художествена и ли документална литература, която обсъжда бъдещето)?


- "Пътят" от Кормак Маккарти, "Елементарните частици" на Мишел Уелбек, "Страна на чудесата за непукисти и краят на света" от Харуки Мураками. 


Коя книга ще подарите за Коледа?


- "Задочни репортажи от България" на Георги Марков.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  Вече имаме истински български литературни звезди.Какво разбираме под българска литературна звезда.1000 бройки тираж прави ли те звезда.

 2. 2 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Предполагам, по-скоро над 5000 тираж. Което вероятно наистина е много. Четох някъде, че обикновените български книги имат, средно, по около 500 тираж.

 3. 3 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Иначе, Браво на Манол. Много премерено и стегнато интервю. Интересно е, как двамата най-продавани автори в момента, Георги Господинов и Милен Русков ги издава той.
  Мисля, че още такива автори ще има скоро от неговото издателство. Предполагам, че това е закономерно. След като толкова много години инвестираш в съвременна българска литература, някои от авторите просто ти се отплащат, като ставата суперзвезди Вярно, в нашият си мащаб, но издателството според мен играе много важна роля в създаването на едни автор от такъв ранг.
  Успех и още повече звезди му пожелавам.

 4. 4 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 620 Весело

  Сега остава и една алея на славата да им направим, да кажем на ул. Леге или пък Цар Калоян, та да сме сигурни, че площта ще се използва пълноценно, та даже и ще остане място да се нанесат и други звезди, изгравящи на българския литературен небосклон. Дано само нашите звезди да се отличават от астрономическите, които, както знаем след края на живота си се превръщат в черни дупки, срутващи се под собствената си тежест.

  Иначе е хубаво, че има нови български писатели. Успех на тях и тези, след тях, но изказването на издателя ми се струва пресилено.

 5. 5 Профил на lapacalo
  lapacalo
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Пълно падение, щом такива графомани като Господинов и Русков са ни литературните звезди, нещата са тотално сбъркани. Господ да ни е на помощ!

 6. 6 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 470 Неутрално

  в края на годината излезе новото издание на Калуня-Каля - книга, която е несравнима с никоя друга в българската литература

  Клише ще е, ако я определям, но се гордея, че е написана от българин!

 7. 7 Профил на Кашеров
  Кашеров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересното е, че и Калуня каля е от пловдивско издателство.

 8. 8 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 624 Неутрално

  В българската литература липсва философия. Докато сме в плен на сюжета и на описателството, няма да имаме големи имена на световно ниво.

 9. 9 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Нямаме нужда от звезди, а от талантливи писатели.

 10. 10 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  нека се гордеем с тях.поне в това има за какво.

 11. 11 Профил на Dimitar Pehlivanov
  Dimitar Pehlivanov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#7] от "Кашеров":

  тепърва ще има много културни неща от Пловдив - това е бъдещата Европейска столица на културата)

 12. 12 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#9] от "princess_x":

  +++++
  Точно!

 13. 13 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 890 Весело

  [quote#1:"chicago514"]1000 бройки тираж прави ли те звезда.[/quote]
  -Звезда не , ама Звездичка- може!

 14. 14 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Българската литература продължава да е "котловинна". И така ще бъде, докато провинциалното като бит, съзнание, претенции и комплекси продължава да е доминиращо в живота и литературата ни.

  'Let light surround you' Dream Theater
 15. 15 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#9] от "princess_x":
  Нямаме нужда от звезди, а от талантливи писатели.
  ..............
  Талантливи писатели винаги е имало, въпросът е че не минават през ситото на издателствата, понеже няй-често нямат рекомендации и връзки, остават незабелязани и неиздадени.
  В САЩ си има ганеции и агенти, които търсят таланти, системата е с обратна насоченост, отгоре търсят надолу, вкарват го в маркентиговата мелачка и става световно продаваем или признат. В нашето блато само най-силно крякащите се забелязват, а те извън пределите на страната лъсват като най-обикновенни жабоци!

  nemo malus felix, minime corruptor.
 16. 16 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 530 Неутрално

  [quote#15:"СДС"]Талантливи писатели винаги е имало, въпросът е че не минават през ситото на издателствата[/quote]

  Не е точно така. В днешно време можеш за доста прилична сума да си издадеш книга сам, като платиш само за печатница. Истината е, че днес и в световен мащаб няма големи звезди в литературата. Общо взето, или са сръчни занаятчии, или предъвкват стари стилове и сюжети.

  'Let light surround you' Dream Theater
 17. 17 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#16] от "ariel28":
  В днешно време можеш за доста прилична сума да си издадеш книга сам, като платиш само за печатница.
  ...........
  И какво от това, след като книжарниците са обвързани с издателствата и книгата или въобще няма да е на лавката или в най-долният фъгъл в ляво, дето никой не гледа?
  Без реклама и маркетинг, забрави.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 18. 18 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 530 Неутрално

  [quote#17:"СДС"]Без реклама и маркетинг, забрави. [/quote]
  То пък големите реклама и маркетинг Да ти публикуват откъс в "Дневник" може би?
  Книжарниците може да са обвързани с всичко, но ако човек иска и е истински талантлив, може да пробие. Особено пък с възможностите на интернет.
  Просто нямаме добри поети и писатели от поне 70 години, това е.

  'Let light surround you' Dream Theater
 19. 19 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Очаквал човека три книги и трите преводни...
  Браво!
  Преводачите водят едни гърди на писачите...

 20. 20 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#3] от "Додо":

  Браво и от мен. Поздравления за издателя за добрия усет и изработения вкус. Остава повеЧе да се превежда на други езици. Такива издания зад граница са колкото за лекарство...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Неутрално

  До коментар [#16] от "ariel28":

  Договорите от типа" напиши пет книги за три години "убиват много свестни писатели според мен.

  klimentm
 22. 22 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 791 Неутрално

  До коментар [#16] от "ariel28":


  [quote#16:"ariel28"] Истината е, че днес и в световен мащаб няма големи звезди в литературата. Общо взето, или са сръчни занаятчии, или предъвкват стари стилове и сюжети.[/quote]

  +++++

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 23. 23 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 530 Неутрално

  [quote#21:"klimentm"]Договорите от типа" напиши пет книги за три години "убиват много свестни писатели според мен.[/quote]

  Така е. Един Майкъл Конъли например, който, макар и в криминалния жанр, имаше голям потенциал, с времето стана перфектен занаятчия.

  [quote#22:"angevins"]+++++[/quote]

  Благодаря! Достатъчно е да видим някои световно наградени писатели... Нищо особено.

  'Let light surround you' Dream Theater
 24. 24 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  Категорично подкрепям колегата СДС в коментара му за стойностните съвр. писатели и проблема с рекламата извън издателствата!
  Не споделям възторга на М. Пейков относно книгата "Елементарните частици", вероятно не съм "дорасла" за този тип литература.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 25. 25 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#19] от "Добрин ВЕЛКОВ":

  Не знам, поради каква причина(само предполагам), но българските преводачи са много по-добри професионалисти от българските писатели.

 26. 26 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Нещо не е споменал за събраните съчинения на Копринка Червенкова.

 27. 27 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Неутрално

  До коментар [#26] от "princess_x":

  Добре казано!

  klimentm
 28. 28 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#14] от "ariel28":
  До коментар [#15] от "СДС":
  До коментар [#19] от "Добрин ВЕЛКОВ":
  До коментар [#21] от "klimentm":
  До коментар [#24] от "Bramasole":

  По едни плюс и от мен за всички!
  Хубава мнения и идеи са се получили под статията.
 29. 29 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 898 Любопитно

  Аз тук ще си позволя отново да повдигна темата за списание Гранта. Няма да се повтарям отново, под интервюто вчера тук, в Дневник, с Георги Господинов, съм написал нещата, които съзирам там като проблеми- И с Ани Илков, който явно е в доста силна позиция и "пробутва" свои протежета, и с другите редактори, който, явно, под ръководството на Светльо Желев, нещо, не се справят много добре. Може би, твърде много "звезди" имена има и там или, приказката за индианците и вождовете и в този случаи важи, едните са малко, другите много

  Въпросът ми е към Манол, защо, след като това списание спряха да го издават Сиела, и го пое да го издава Жанет 45, защо все още няма облик, все още няма яснота покрай него. Все още няма визия, няма дори едни нормален срок, който да се знае, и да се спазва, имам предвид, кога ще излиза, кога ще се приемат ръкописите и т.н.
  Защо не се вземе сериозно да се подходи към издаването на това списание? Да вземе да се спазват сроковете, да вземат да се променят редакторите, въобще, нещо да се промени. И като за начало, ако няма добри текстове, български, моля ви, давайте с преводните на 100%. Имайте милост къме тези, които искат да четат качествена литература. Няма нужда да се упражняват на наш, гръб, читателите, някакви измислени и набедени таланти.
  Бих искал да видя вътре Христо Карастоянов, бих искал да видя вътре Деян Енев, и други големи имена, с добри истории. Есеистиката също липсва. Много липси и като зная колко са силни другите Гранти по света, просто е срам състоянието, в което са намира българският франчайз.

 30. 30 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1188 Весело

  До коментар [#27] от "klimentm":

  Липсваше ми нещо от статията.

  Весели празници!

 31. 31 Профил на idiva
  idiva
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Аз обожавам да влизам в книжарници когато съм в България и следя излизащите произведения от български автори. Много държа на собственото усещане за автора и произведението, рекламата и критиката могат да привлекат вниманието ми и да купя книгата, но ако не харесам стила, мисленето, формата, сюжета, при следващото влизане в книжарница гледам с пренебрежение на евентуални нови творби. Нека не споменавам имена, наградите нямат значение. Има български автори, които бих чела пак, но те не продължават да пишат - нека спомена едно такова име - Светослав Терзийски, пак от това издателство. Не искам да приличам на просветния министър, би трябвало поне да се срамува, но и към Нобеловите лауреати за литература имам лични предпочитания, питам се например защо миналогодишната лауреатка канадката Алис Мънро не се издава в България. Четох нейни разкази в превод на немски и веднага я сложих в категорията на тези , които много са заслужили Нобеловата награда. В последния брой на "Съвременник" имаше един нейн разказ преведен от Здравка Евтимова и това е. В България има доста издателства и много такива интервюта би могло да се публикуват.

 32. 32 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Неутрално

  До коментар [#30] от "princess_x":

  Благодаря, на теб също!

  klimentm
 33. 33 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#28] от "Додо":

  Благодаря!

  'Let light surround you' Dream Theater
 34. 34 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 530 Неутрално

  [quote#29:"Додо"]Ани Илков, който явно е в доста силна позиция и "пробутва" свои протежета[/quote]

  Ето това е една от проявите на провинциализма, за който споменах по-горе: шуро-баджанащината, "аз на тебе, ти на мене"... От един град/село/край, учили заедно или клиенти на една и съща кръчма/фондация, взаимно си дават научни титли, рецензират се и се препоръчват, и така се подпират един друг.

  'Let light surround you' Dream Theater
 35. 35 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#31] от "idiva":

  За Алис Мънро, абсолютно подкрепям!
  Това е просто великолепен разказвач. Аз не виждам, засега поне, някой в България да може да пише така.Или и да има такива писатели, то, поне на мен не са ми известни.А аз чета много. Чел съм три от сборниците и в оригинал, направо съм запленен.
  Абсолютно правилно решение на нобеловият комитет за нея. Виж, за Модиано, не съм много сигурен, чел съм три негови книги, двете са горе долу ок, едната ми хареса. Но, не мисля, че това би трябвала да е така, ако си добър, трябва да се усеща, че си добър, във всяко едно нещо, което правиш. Ще му дам шанс с още една две книги, на Модиано. От последните 5+6 души, спечелили Нобел, само Модиано ме изненада. Гледам, че и българите ги изненада. Няма ревюта за него, и странно, има над 10 книги на български език от него. Това мисля е прецедент. Никой от нобеловите лауреати не е бил толкова превеждан в България, преди да получи наградата. Може би само Льоса му е конкурент по този показател.

  Да,на български език Мънро липсва и това е огромен грях за издателите. Предполагам, че Колибри все пак ще я издадат. 36. 36 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 719 Неутрално

  "Жанет 45", издателството, станало синоним на подема на новата българска литература

  Scheisse.

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 37. 37 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 898 Любопитно

  До коментар [#31] от "idiva":

  Направих малко проучване, Съвременник е списанието, в което можеш да откриеш още доста нейни разкази.

  “Майлс Сити, Монтана“ е излязъл през 1994 г. в списание „Съвременник“.
  През 2010 „Свободни радикали”, отново в списание „Съвременник“
  През 2012, вече в няколко поредни броя излизат „Ирония на съдбата”, „Уенлок Едж”, „Червива от пари“ и „Скоро”

  През 2013 в Съвременник отново „Кори”,

  Може да се каже в този случаи, браво на главният редактор на списанието, Вл. Зарев, защото е прозрял и видял преди мнозина, това, което сега за мнозина е повече от очевидно.

 38. 38 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 898 Любопитно

  До коментар [#34] от "ariel28":

  Да, това е положението в българската литературна среда. За съжаление. В този случаи, Ани Илков, според мен, но и не сам, поне още двама, трима души съм чул да го коментират, как се опитват да налага и лансира хора, които са издадени от издателството на СУ, или са завършили магистратурата по творческо писане ,отново в СУ. Приятел ми обърна внимание, да разгледам био-тата им в сайта на списанието и да, наистина, в някои от броевете, по един двама, в някои, доста повече. И, то, това не лошо.В смисъл, ако са качествени текстовете, но, не, не са! Лично мнение, разбира се.
  И това все пак, частен случай е, но, иначе, масово се прави това нещо.Аз на теб, ти на мен. И който е извън тези среди, може да си помисли, че българската литература е, едва ли не, извънземна. Толкова е качествена. Но, с малки изключения, това е една голяма заблуда. И една от причините за това е точно тази ситуация с критиката в България. Добре е, когато някой не се справя, без значение дали е добър автор или не, дали е известен,или не, да му се казва това, защото, иначе, лошо, когато си повярваш, че си велик, а ти, обективно, дори не си и добър... И тогава става драмата, сърденето и т.н. Защото, много са обидчиви българските автори.

  Който има възможност и се интересува от ситуацията в литературата в България през изминалата година, препоръчвам силно, последният за тази година брой на Литературен вестник, в него има интересна литературна анкета.

  Който иска, може да погледне и 5 минути от предаването по БНТ, в което се говори за въпросната Коледна анкета на “Литературен вестник”: Литературното събитие и разочарование на 2014-а – гост на предаването е Йордан Ефтимов.

  ето линк ( Йордан Ефтимов започва да говори от 34-та минута нататък)

  http://bnt.bg/predavanyia/denyat-zapochva-s-kultura/za-dobrata-volya-i-dobrovolchestvoto-v-denyat-zapochva-s-kultura-17-12-2014

  Човека си го казва направо, всички се познават в България и никой не иска да се кара с другите. Тоест, всичко е една голяма заблуда.

  Което за мен е много тъжно. Че се лъжат и заблуждават.
  Аз ако съм едни издател, като Манол, например, в списанието си, Гранта, едва ли не, ще направя рубрика, отрицателни рецензии. Защото, от това ще спечелят всички. И издателите, и авторите, но и самите читатели, в дългосрочен план, най-вече те.
  Но, не го виждам това да стане. 39. 39 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#38:"Додо"]Човека си го казва направо, всички се познават в България и никой не иска да се кара с другите. [/quote]

  така е и с голяма част от интелектуалната ни продукция в академичните среди, за жалост. аз на теб, ти на мен, потупване по гърба, никой не критикува и коментира лошата продукция ради протекционизъм, и накрая "глори, глори, алелуя!", сиреч - всички елементи на класическия балкански сюжет "голям на село, малък в града".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 40. 40 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 898 Любопитно

  До коментар [#39] от "abdelhaqq":

  Имаш право. Ако си пропуснал това, виж го.
  Ето цитати от там. Уникално нещо. Една статия на Милена Кирова в Култура. Става дума за Милена Цветкова, и за нейните плагиатства.

  ето извадки от статията, линка е най-отдолу

  Повече от три години изминаха, откак започна практическото прилагане на новия Закон за развитие на академичния състав. Вече става възможно да преценим и непосредствените резултати от него. Ще започна с най-впечатляващия и неоспорим факт: за първите три години бяха произведени около две хиляди и петстотин хабилитирани академични лица – професори и доценти. Това е ръст, невиждан досега в историята на българската наука


  ето още едни цитат

  Веднъж произведено, голямото количество професори и доценти породи един неочакван ефект. Поради ограниченото количество лекции бързо свършиха местата за хабилитирани преподаватели. Кой успял, успял. Да му мислят онези, бавните, които са научени да правят експерименти, да трупат доказателства, да проучват фактите… Защото местата свършиха и много университети блокираха достъпа до хабилитация поради неспособността на бюджетите им да издържат на силния натиск.

  и още от този текст на Милена Кирова

  Рецензията е напълно и категорично отрицателна (това всъщност е единствената отрицателна рецензия, която съм виждала през последните три години; чух, че някой знаел за още една). Със своя обем от близо двеста и петдесет стандартни страници текстът надхвърля всички представи за обикновена рецензия. Подробно, последователно, в документални детайли и с неизчерпаем запас от примери Бенбасат аргументира твърдението си, че единственият участник в конкурса не притежава необходимите му научни качества. Вместо тях, той говори за плагиатство, некомпетентност, спекулативно комбиниране и манипулиране на разнородни източници, главно от Интернет.

  ето линк

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/22465

 41. 41 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#40] от "Додо":

  о, интересно, непременно ще погледна. напуснах институционалната академична сфера преди време и съответно загърбих дилемите й около щатните позиции, та с това и изостанах от идейния кипеж около произвеждането на научни звания. но пък "свободният академичен пазар" изостря вкуса към качеството, парадоксално понякога.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 42. 42 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Неутрално

  До коментар [#38] от "Додо":

  Освен тези отношения които царят много отдавна в целия културен живот на страната,според мен най важната причина за липсата на значителни произведения е особенния мироглед и светоусещане които ние българите притежаваме.
  Липсва онази естественна връзка със света и чувството за това че сме част от него и всичко ставащо.Като че ли живеем на остров всред океана далеч от материка.Нашата култура изглежда някак затворена и консервативна ,прекалено отдадена на самата себе си.

  klimentm
 43. 43 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 530 Неутрално

  [quote#38:"Додо"] Ани Илков, според мен, но и не сам, поне още двама, трима души съм чул да го коментират, как се опитват да налага и лансира хора, които са издадени от издателството на СУ, или са завършили магистратурата по творческо писане ,отново в СУ[/quote]

  Интересно е как хора, претендиращи в края на 80-те - началото на 90-те да са едва ли не дисидентстващи гладни докторантчета и асистентчета като Ани Илков и Александър Кьосев (помня ги и двамата от онова време като студентка на втория - не очарована, и бегло общуваща с първия - малко по-очарована) после се превърнаха в мастити жреци на статуквото. Нищо ново под слънцето!

  'Let light surround you' Dream Theater
 44. 44 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#38:"Додо"]завършили магистратурата по творческо писане [/quote]

  Ех, ако това беше достатъчно, за да се превърне човек в Чехов!

  Абсурдно е дори да се споменават научните степени и титли на писатели, художници и други творци, но, уви, се стигна до това изкривяване на оценикте ни.

 45. 45 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#42] от "klimentm":

  Напълно съгласен! Има и още нещо. Според мен, всичко е до усилия и енергия, която се влага в определени посоки. За мен, лично, не се влагат големи усилия в писането на добра проза в България.
  Защото, точно ако този интересен и различен мироглед бъде вплетен в литературно произведение, би се получило нещо интересно.
  Но, това е свързано с нещата, които писах по-горе.

  Цикълът е горе долу следният: Аз пиша нещо, което не е кой знае какво,но зная, че само заради това, че съм има, първо, ще го издадат лесно, и второ, ще го наградят, и трето, ще го обявят, че е много хубаво. След като, това се е случило, а ти знаеш, че не си положил твърде много усилия, но виждаш, че номерът минава, тогава, следващото нещо, което пишеш, е още по-лошо. И накрая, всички губят.
  Затова е и голяма грешка, на млади автори, на хора, които нямат 5-6 книги зад гърба си, и години опит, да им се казва, че са най-големите писатели. Лоша услуга е това за тях. И за българската литература, като цяло.

 46. 46 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#38:"Додо"]Добре е, когато някой не се справя, без значение дали е добър автор или не, дали е известен,или не, да му се казва това, защото, иначе, лошо, когато си повярваш, че си велик, а ти, обективно, дори не си и добър..[/quote]

  Така е, но обикновено хората с по-обективно мнение са мигновено обявени за 'хейтъри', 'завистници' и всички смъртни грехове. И посредствеността продължава безметежно да се потупва по рамото и да си раздава измислени награди.

 47. 47 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#43] от "ariel28":

  Така е. Ани Илков доста време беше в Англия, и то съвсем скоро, и все си мисля, че едно такова пребиваване на едно такова място, в академично среда, би спомогнало, за мирогледа ти, за какво ли не, но не, всичко е по старому и това си е. Кьосев и той също си е повярвал много.
  Наскоро го слушах на едно събитие, хората му дават награда, за книга, той обяснява в речта си при приемането и, за срещата си с някаква негова стара любов,или за разговара си с нея, с неговото предложение, да се видят, как не било зависело от нея, това тя му казала, тя била "готова" да се видят, ами зависело от него, нали, дали той можел евентуално да бъде в "готовност", когато се срещнат. Безвкусно и отвратително. Мяра няма!


 48. 48 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#44] от "princess_x":

  Добре, че беше един от членовете на нобеловият комитет, неговият секретар, който каза сега, преди последното раздаване на Нобела, че творческите резиденции, програмите за творческо писане и различните грантове, които дават възможност на писателите да работят спокойно, унищожават западната литература, защото отдалечават автора от реалния живот. Докато големи писатели като Бекет и Кафка са работили нещо друго, за да се издържат, и това е захранвало и литературното им въображение.

  А споменаването на научните степени и титли и или звания, връща ме в едни други времена, когато имахме народни артисти, заслужили артисти, художници и т.н. ...


 49. 49 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 530 Неутрално

  [quote#47:"Додо"]пребиваване на едно такова място, в академично среда, би спомогнало, за мирогледа ти[/quote]

  Е, няма как на един човек на 50 и кусур години нещо да му промени мирогледа Те си мислят, че са велики и няма какво повече да научат, и толкоз... У Ани Илков имаше една симпатична срамежливост и свежа мисъл/изказ, но по думите Ви съдя, че не се е развил в обещаващата посока. А Кьосев си беше надут, кисел и самомнителен още от онова време, нито умееше, нито искаше да научи студентите на нещо. Мога да го кажа без лични причини, защото персонално той ме отличи (заради един разгромяващ анализ от моя страна на творба на Ивайло Дичев), като ме покани в петъчните литературни сбирки на Михаил Неделчев и сие. Аз обаче се интересувах от езика, не толкова от литературата, и отказах, което наистина го порази По-късно хората от този кръжец се писаха елит и дисиденти... Изпуснах, язък!

  'Let light surround you' Dream Theater
 50. 50 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#46] от "princess_x":

  Точно! И заради това и няма голяма българска литература в момента.
  То е като да произвеждаш лоши сапуни, опростен пример, но изразява идеята. Ако си зариваме главите и си казваме, че това не са лоши сапуни,са добри, и ги ползваме, и разни там хора, коментират, че това са най-добрите възможни сапуни, съизмерими с френските или немските, тогава, завода ще продължава да ги бълва, нискокачествените си сапуни, и ще се чудим, всички ние, защо, след като са толкова качествени сапуните ни, няма никакъв интерес от чужбина към тях...

 51. 51 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 530 Неутрално

  [quote#47:"Додо"]Наскоро го слушах на едно събитие, хората му дават награда, за книга, той обяснява в речта си при приемането и, за срещата си с някаква негова стара любов,[/quote]
  И аз го слушах наскоро на едно събитие, юбилей на негова колежка социоложка. Същото самовлюбено празнословие и плоски шегички

  'Let light surround you' Dream Theater
 52. 52 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#49] от "ariel28":

  На Ани Илков ми харесва поезията. Има нещо в нея, не мога да го обясня, но ми допада.
  Последната му книга, също е интересна и чувам, че доста хора я намират за нещо върхово, като постижение, макар и аз такъв тип четива да не харесвам.
  Ани Илков беше и в журита на награди, тоест, той участва активно в литературният процес в България, но не е от тези, които тръбят колко са велики и как много разбират. Това поне му прави чест. Но, това, че и той се опитва да си пробутва протежетата, това вече не ми харесва, ама никак. И това го прави в последните няколко години доста успешно....

  Кьосев, вече го коментирах. Не ми е интересен, особено,с тези високопарни думи свръхсложни обяснения на неща, които са доста ясни и няма нужда от такъв език. Освен ако не избиваш комплекси...


 53. 53 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 530 Неутрално

  [quote#52:"Додо"]Освен ако не избиваш комплекси... [/quote]
  ..Или нямаш какво да кажеш

  Ани Илков не съм го следила като развитие, но при всички положения беше по-стойностен от Кьосев, и като човек, и като творец.

  'Let light surround you' Dream Theater
 54. 54 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 898 Неутрално
  [quote#53:"ariel28"]Ани Илков не съм го следила като развитие, но при всички положения беше по-стойностен от Кьосев, и като човек, и като творец.[/quote]

  Съгласен съм с теб.

 55. 55 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#48:"Додо"]програмите за творческо писане и различните грантове, които дават възможност на писателите да работят спокойно, унищожават западната литература,[/quote]

  Не знаех за това изказване, но съм си мислела напоследък, че е така и в областта на изобразителното изкуство и както писах под една друга статия, онзи, който се специализира в писането и спечелването на 'проекти' за грантове, ще създаде представата, че е И най-успешният творец.
  Ето какво (което винаги ще бъде актуално) прочетох вчера в една лекция на Джон Ръскин:

  '...But if, on the other hand, it is petty self-complacency in your own skill, trust in precepts and laws, hope for academical or popular approbation, or avarice of wealth, - it is quite possible that by steady industry, or even by fortunate chance, you may win the applause, the position, the fortune, that you desire; - BUT ONE TOUCH OF TRUE ART YOU WILL NEVER LAY ON CANVAS OR ON STONE AS LONG AS YOU LIVE.'

 56. 56 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#55] от "princess_x":

  Благодаря за този цитат. Много добре илюстрира положението на нещата в областта на изкуството.
  Между другото, имам приятел в Лондон, преподава в тамошен университет, и ми разказва за ситуацията там, ами, всичко е грантове и само грантове. Ако някои има все още има романтичната представа за науката, като място, в което, ще правиш някакви саможертви, в името на науката, това вече почти никъде го няма. Големите учени са се превърнали в едни писачи на предложения за проекти. Това е положението. Искам да кажа, че това нещо, което по-горе важи за програмите за творческото писане, в друг аспект важи и за науката като цяло. За съжаление.

 57. 57 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#56] от "Додо":

  о да. "проектната принуда" беше едно от най-отблъскващите неща в научната дейност. опорочава идеята за наука, защото пред-задава резултати и натоварва конюктурно изследването. никой не дава пари за "чиста наука".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 58. 58 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#56] от "Додо":

  До коментар [#57] от "abdelhaqq":

  Да, гранто-манията е преобърнала нещата наопъки. Преди меценатите са откривали таланти, било в изкуствата или науките, поддържали са ги, възползвали са се от работата им, а сега най-често набедени 'таланти' се борят със зъби и нокти за лелеяния грант, стипендия и.т.н. А произтичащата последица е създаването на една отровна атмосфера в съответните кръгове и влошаване качеството на работата.

 59. 59 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#58] от "princess_x":
  До коментар [#57] от "abdelhaqq":

  Процесът на случване в изкуството и в науката се променя, това е факт. И не мисля, че това, което днес виждаме е нещо, което е окончателно. Мисля, че ще става още по-лошо. За съжаление. мисля, че виждаме по-скоро днес тенденцията, но определено очаквам, че ще е още по-лошо, да речем, след 10-15 години.
  Нямам идея как може това да се промени, но мисля, че имам обяснение защо е така.

  Но го има този момент наистина, за атмосферата и дори, някакви хора, когато разберат за какво ида реч, просто се отказват и влизат в други сфери. Познавам хора, които избраха да работят в лаборатории, за сметка на работа в академията.
  Но, това е друг разговор, може би, за коментари под друга статия


 60. 60 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#59] от "Додо":

  да, така е. весело посрещане на 2015та!

  בני אתה אני היום ילדתיך
 61. 61 Профил на idiva
  idiva
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#35] от "Додо":

  Благодаря за споделения етусиазъм и проучването, Додо! "Съвременник" наистина е добро издание, не искам да го наричам списание, защото е масивен.

 62. 62 Профил на idiva
  idiva
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#35] от "Додо":

  Купих си две книги на Модиано, но още не съм започнала да ги чета, едната позапочнах, но не ме въодушеви особено, а за Марио Варгас Льоса - и на мен не ми допада, чела съм сам само една негова книга и то не до края.

 63. 63 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#61] от "idiva":
  Моля
  Купувам си го от 5-6 години редовно. Не съм пропуснал брой!
  Има интересни неща в него почти всеки брой!
  Успешна 2015!


 64. 64 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#60] от "abdelhaqq":

  Весело и на теб!
  И успешна 2015!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK