Захари Карабашлиев, писател: 2015 е отлично време за дебютни романи

Захари Карабашлиев, писател: 2015 е отлично време за дебютни романи

© Jeffrey Lamont Brown, Личен архивВ края на годината "Дневник" се обърна към писатели, издатели и ревностни читатели, за да ги попита за тяхната лична класация на литературната 2014 г. и най-вече - какво очакват в близко бъдеще. Освен че влиза във вторите две категории, от тази година Захари Карабашлиев - автор на "18% сиво", "Кратка история на самолета", "Откат", "Симетрия" - е и главен редактор на издателство "Сиела".


Кои книги очаквате с нетърпение през 2015 г.?

- С нетърпение очаквам романът на Деница Дилова, който спечели първия анонимен конкурс на Сиела. В момента се редактира усилено, в началото на годината ще е готов. Очаквам продължението на "Кастинг за месия" от Петър Делчев, очаквам нещо и от Деян Попов; Милен Русков обеща, че ще е готов с неговия роман. Очаквам продължението на "Сестри Палавееви" на Алек Попов - имах късмета да прочета малко от него и мисля, че ще е едно от най-добрите неща следващата година. 


Много талантливият българският писател живеещ в Щатите Мирослав Пенков също излиза със своя първи роман в най-престижното американско издателство Farrar, Straus and Firoux и това, което прочетох от книгата е блестящо по замисъл и изпълнение. 
От световните автори на български излиза един ужасно силен дебютен роман - "All the Light We Cannot See" на Антъни Доер - преплитащ съдбите на сляпо френско момиче и млад нацист през Втората световна война.


Излиза "Петнайсетте живота на Хари Август" на Клеър Норт, един супер четивен роман в който героят препуска през редица свои прераждания; излизa "Белканто" на Ан Пачет - един от най-награждаваните англоезични романи отпреди няколко години, "Момичето с часовниковото сърце" на Питър Суансън - жестока кримка; "Призракът" на Майкъл Пънк, приключенски, уестърн-роман, по който в момента се снима филм с Леонардо Ди Каприо и по всичко личи, че този път "Оскар"-а няма как да го подмине. 


За най-малките – за пръв път на български ще излезе един автор-институция на американската детска литература Доктор Сюс (познат с "Гринч"); за тийнеджъри и написана от тийнеджърка идва романа "Popular"; също очакваме продължението на "Сезонът на костите", както и това на "Ана в рокля от кръв"… - все яки неща. 

Какво подсказват тенденциите за онова, което ще се чете догодина?


- Горе-долу същото каквото и предната - човечеството не си мени вкусовете за една новогодишна нощ. От обиколколките си миналата година в Америка, а тази година в България, се уверих, че децата както в Калифорния, така и в Карлово четат горе-долу едно и също - Рик Риърдън, Сюзън Колинс, Джордж Мартин, Джон Грийн и тъй нататък…


Никога няма да излязат от мода увлекателните, майсторски написани четива. Истината е, че летвата за писателите е вдигната много. Да пишеш добре в днешни дни означава да познаваш жанровете, да си добър и опитен читател, да работиш върху стила си. 


Детската литература е в традиционно добра форма - поддържат я сериите "Дръндьо", "Тими Провала" и така нататък;  юношеската само за 4 години в САЩ показа ръст от 30%, фентъзи цунамито завзема нови и нови територии, а благодарение на "Игра на тронове" стигна и до хора като мен, които никога не бяха посягали към този жанр.


Може би последните няколко години донякъде поизтощиха търсачите на нови и измислени светове и махалото се обърна, като дори мина от фентъзи през суров реализъм и към почти негативните територии на sick lit* (Джон Грийн).


Еротичните, софт-садо-мазо-порн-нюанси на сивото (Е.Л. Джеймс) ще продължават да вълнуват както отличнички-гимназистки, така и техните преподавателки, още повече, че филмът се задава (в комплект с бич и белезници :) през февруари.


По -"сериозната" литература също ще ни донесе нови заглавия през новата 2015 г. Джон Ървинг се очаква с роман до лятото, Джонатан Франзен с нова, епична сага с работно заглавие "Чистота", Умберто Еко с нов роман и тaка нататък… 


Старите кучета като Стивън Кинг, Джеймс Патерсън и Балдачи сигурно също няма да пропуснат годината. Тенденцията обаче е все повече да се търсят силни, вълнуващи нови автори. Идва смяна на поколенията, както при писателите, така и при читателите. Никога не е било по-добро време за дебютни романи. 


Търси ли се и появява ли повече българска литература? А добива ли тя нов характер и почерк?


- Да, търси се и за радост се появява. Нашият пръв анонимен конкурс за български роман беше изключително популярен сред пишещите - над 400 заглавия! Но и критериите вече са много високи. Не е достатъчно просто да пишеш на кирилица и да изливаш вълнения и тегоби - това не интересува никого, а и може да се прави доста по-бързо и лесно във "Фейсбук". Българският читател сега има достъп до най-доброто от световната литература и не се задоволява с полуфабрикати и литературни недоноси. Изповедални, безжанрови и като цяло безформени "текстове", доскоро толерирани от критиката сега са все по-нежелани от читателите.


Налага се българските писатели да работят много по-отговорно, да търсят добри редактори, да се занимават много повече с текстовете си, защото без добро писане няма добри резултати. А добри резултати се постигат с отлично редактиране. Читателите в България сравняват българските писатели с най-добрите световни образци.


Като количество българската литература като че понамалява, но като качество имаме наистина стойностни неща. И има глад за повече такива.


Кои според вас бяха литературните събития на 2014 г. у нас и в чужбина?

У нас:


- Събитието "Чети с мен" бе една брилянтна инициатива, която въпреки тъпия си начален ПР постигна своето. Можем да направим рекорд в 2015. Защо не? Зависи от нас, четящите.


- Международният литературен фестивал в НДК с акцент - скандинавските литератури. Дано организаторите обаче прозрат, че сух и ветровит декември в София е далеч по-непрвилекателен от… края на май, да речем, с цъфнали липи.


- "Пътуващите писатели" – една великолепна инициатива на мецената на литературата Никола Николов от Разград, който пое разноските на 5 български писатели да посетят училища и библиотеки в Делиормана, да се срещнат с деца и възрастни, които нямат достъп до това, което се случва в София, нямат достъп до книжарници, нови книги, разговори с писатели… Никола направи това, което очаквам, че ще вдъхнови и други хора на бизнеса в България.


- Номинациите на Георги Господинов в двете най-престижни италиански литературни награди;


- Стипендията на ROLEX, която направи възможно за младия писател Мирослав Пенков и неговия ментор класика Майкъл Ондатджи( "Английския пациент") да работят над новия роман на Миро, да пътуват до България и се срещнат с читатели.


- Наградата "Аполинер" за поезията на Аксиния Михайлова;


- Лекцията на Юлия Кръстева в СУ – това бе като да пиеш вода от лечебен извор.


- Наградата от Европейския Съюз на Милен Русков;


- Отбелязването на 100 години от рождението на Павел Вежинов, 


- Създаването на Националния център за книгата в НДК. От тях тепърва ще очакваме да работят здраво, защото книгите са най-добрите и евтини български посланици по света;


- Наградата "Хеликон" беше дадена един наистина силен роман "В една и съща нощ" на Христо Карастоянов, 


- Връчването на наградата "13 века България" на Васил Георгиев за "Апарат"; 


- Също така, по някакъв странен начин едно от най-големите литературни събития у нас беше смъртта на великия наш интелектуалец Валери Петров.


Книги-събития на 2015 за мен бяха сборника "Кривата на щастието" на Иво Иванов, стихосбирката "Нощта е действие" на Илиян Любомиров, който превърна поезията си в бестселър, романът "Отвътре" на Радослав Парушев,  "Симеон II" на… Симеон II, който разказа своята версия на това да си роден в царско семейство в погрешното време.


В чужбина литературни събития бяха Джон Грийн с "Вината в нашите звезди", заради това, че е Джон Грийн, а и поради едноименния филм, "Миниатюристът" на Джеси Бъртън (защото е отлична книга), "Щиглецът" на Дона Тарт (по същата причина), "Не казвай сбогом" на Джилиян Флин (филмът е убиец), Реза Аслан – авторът на "Зилот" бе един от най-канените и най-развлекателни писатели в ток-шоутата на Америка…

Навлизат ли електронните книги повече у нас?

- Слабо. Очаквам 2015 г. да е различна в това отношение - на практика всеки смарт фон е електронен четец и walk-man. Ние можем да четем и "слушаме" аудио-книги винаги, когато пожелаем. 


Вашият топ 3 футуристични книги - фантастика или друга художествена или документална литература, която обсъжда бъдещето?

- Singularity is Near - Ray Kurzweil, Altered Carbon на Richard K. Morgan и "1984" на Джордж Оруел.


Коя книга ще подарите за Коледа?

- "Светът на огън и лед" на Джордж Р. Р. Мартин, "Кривата на щастието" на Иво Иванов. "Абба" на Георги Тошев, "България" на Николай Генов и Румяна Николова, "Нощта е действие" на Илиян Любомиров, една книга на Далай Лама, забравих заглавието й, "Делнична библия" на Божана Апостолова, "Миниатюристът" на Джеси Бъртън, "Вечерята" на Херман Хох, "Симеон II" и сигурно още няколко книги, за които ще се сетя в последния момент…


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  Има една мисъл на Дени Дидро за книгите която аз много харесвам- "Хората престават да мислят, когато престанат да четат.

 2. 2 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Успех на дебютантите.На "Сиела" силна интуиция за да открива талантите

 3. 3 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 951 Любопитно

  Хубаво интервю на Захари! Поздравявам го затова, че не се скъпи да дава информация от кухнята на издателството за това, какви неща ще излизат през следващата година.
  Освен Алек Попов, за което се радвам, другите неща не са неща, което да чакам с интерес. Според мен, Мирослав Пенков не е добър разказвач, нито добър автор на разкази, най-вероятно и романист, но ще изчакам да му прочета романа. От прочетеният откъс в Гранта не останах очарован. Проблемът, генерално е, че разказите му са писани за американската публика. Тоест, в тях има твърде много обяснения на неща, които всички българи знаят. Тоест, аз не възприемам дори този автор като български, вече. Няма начин, все още е твърде млада, за да може да напише нещо, което да е хубаво и на двата езика. Да, хванал е нишка и я експлоатира добре, но за мен, той не пиша за българска публика. И не го възприемам заради това и за български писател. Не че е толкова важно това, просто мнение.
  Кривата на щастието пък е книга, която е подхваната от Христо Блажев и обявена от него за велика и от там насетне, гледам, и други хора се включиха в хора, дори и Захари. А книгата не е нищо особено.
  Друго нещо, което прави впечатление, Захари все повече говори като издател, и все по-малко като писател. А това, на мен, не ми харесва.
  И последно, за мен, едно от най-големите антисъбития в литературата за 2014 та беше конкурса за роман на Сиела.
  Е, как можаха да не спазят нито едни срок. После, какво е това жури би хора, Ваня Щерева и Любен Дилов ще ми казват, кой е новият български роман... И след това, как някой ще ми обясни, че възможно, за 3 месеца всеки от тях да е прочел тези 460 ръкописа на романи. Всеки да смята по колко се пада на ден да чете!!!! Това е просто фантастика. И предполагам, че много хора са останали много недоволни от това нещо. Разбирам, че идеята у добра, но, трябва да се спазват сроковете, първо, и второ, ако се търси лайфстайл авторът на България, добре, вземете го обявете това.
  Скоро гледах интервю с Ваня Щерева, там тя обясни горе долу механизма, окозва се, че по някакви си неясни критерии, редакторите на Сиела били отсели само тези ръкописи, които ставали,и били за четене, от тези, които не ставали и тези ръкописи, ги били предоставили на тях, журито, да ги чете.
  За следващият конкурс, бъдете по-коректни и по-подготвени. То, и аз бях изненадан, че може да има 460 ръкописи на романи в България, но после си казах, 3000 лева, ето ти стимул за много хора да направят нещо. И най-вероятно така е станало.
  Но за мен, това е един от провалите на годината.

  Друго събитие, което за мен е едно от антисъбитията на годината е връчването на наградата "13 века България" на Васил Георгиев за "Апарат". Разбирам, че Захари говори от името на Сиела, а не от свое собствено, но все пак....
  Този "роман" е едно такова недоразумение, че само в една страна като България, книга като тази може да вземе най-голямата парична награда (10 000 лева)
  Предполагам, че тук почти никой от аудиторията на дневник не е чел тази книга, предполагам, че и това няма да се промени никога. И такива неща, такива събития карата немалко хора да се отвратя от литературната среда в България.
  Дано 2015 та да е наистина по-добра година.

 4. 4 Профил на nxo44693674
  nxo44693674
  Рейтинг: 388 Весело

  Още един скучен смешник седнал да философства. Няма съдържание в България, има форма, но няма съдържание, няма случки, няма опит. Само някакви графомански драсканици. Нелепо, но факт.

 5. 5 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 225 Весело

  "романът на Деница Дилова, който спечели първия анонимен конкурс на Сиела"
  Вярно, анонимен, но журиран от нейния братовчед със същата фамилия.

 6. 6 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 225 Весело

  "Не е достатъчно просто да пишеш на кирилица и да изливаш вълнения и тегоби - това не интересува никого, а и може да се прави доста по-бързо и лесно във "Фейсбук".

  Виж, това определено е на място казано!

 7. 7 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#3] от "Додо":

  Погледнах и аз някои неща в Гранта, но не бях впечатлена. Съгласна съм и с мнението ти за Мирослав Пенков. А какво мислиш за Милена Фучеджиева и нейната 'Сексът и комунизмът'?

  Цитат от статията:
  '' С нетърпение очаквам романът на Деница Дилова, който спечели първия анонимен конкурс на Сиела.''

  Който просто не се нуждае от коментар, предвид името Дилов, свързващо победителката в 'конкурса' с един от членовете на журито!

 8. 8 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#7] от "princess_x":

  Мисля, че не ми харесва, когато блогъри започнат да издават книги, състоящи се само и единствено от това, което си писал в блога си. Това беше ситуацията с нейната предишна книга.

  Относно настоящата и книга, не ми допада. Като започнем с това странно заглавие, което, разбирам идеята му, но все пак...
  Зачетох се един ден в книжарница, доста страници прехвърлих, към една четвърт от книга, предполагам , но не е нещо, за което ще дам пари. Тоест, книгата не съм я прочел цялата, но, това, което прехвърлих, не ми харесва Това не е сериозна литература, поне за мен.

  За спечелилите конкурса на Сиела, съжалявам, но без мен. Без значение дали спечелилата има нещо общо или не с Любен Дилов, това не го зная, но, заради добрата идея, и лошото изпълнение на този конкурс, не мисля, че трябва да насърчавам такива неща, а ако си купя тази книга, аз ще сторя точно това.

  Мисля, че Захари е добър писател, но не мисля,че е или ще стане добър мениджър. Нито има образованието, нито опита, за да направи Сиела най-после издателство с някакъв ясен профил. От години е този проблем, не от сега. Сиела прави много пари от правната литература и от правният софтуер, но виж, издателската им политика куца, особено на художествената им литература. Издават хаотично автори, не са последователни , започната серия, спрат я, започнат проект, спрат го...
  Трябват им поредици, трябват им по-добри художници на кориците...
  Предполагам, че привличането на Блажев в издателството е най-вече заради над 10 хиляди последователи във фейсбук, а не заради великите качества на самият Блажев, но това, мисля, и на двете страни е ясно, и сигурно, от този брак по сметка има шанс и да излезе нещо добро, но да видим.
  Маркетинга на Сиела им е много добър, имат си и много силни книжарници, но, идеите в това издателство липсват.
  От интервюто по-горе се улавя идеята, защо Захари е на тази позиция в момента, но, силни и продаваеми американски заглавия са само част от решението. Така ги виждам нещата аз.
  Да видим и адвокат Тодоров как ги вижда
  Дори не обсъждам тук, че Захари не е бил ученик за пример в училищните си години, но, кой знае, може пък точно това да е необходимата съставка, за да се случат някакви по- революционни събития в издателският бранш в България... 9. 9 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#8] от "Додо":

  не може да кръстиш книгата си "аз, блогинята", и да очакваш, че хората ще възприемат това като сериозна литература. да не говорим за цялата претенция. за сиела също - отдавна ми прави впечатление начина на издаване - и по-конкретно корици и коректори, или липсата на такива. много дразнят правописни грешки, веднага измества фокуса от съдържанието на текста. както беше писал един типограф навремето, хубавото оформление на книгата е това, което не се забелязва, докато четеш текста. е, грешките веднага те карат да забелязваш всичко друго, но не и съдържанието.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 10. 10 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 951 Любопитно

  До коментар [#9] от "abdelhaqq":

  С две ръце се съгласявам с теб!
  Това дори не го бях писал, но да, да и пак да. Техническата част куца , ама много куца.
  Гетов с жена си там, от 100 години, и не виждам прогрес. Само регрес. Наистина, това е неуважение към авторите, много грешки, много. Аз мисля, че Жанет е отново пример в това отношение, имат Два редактора на всяка книга, плюс коректор. Да си пожелаем повече уважение към читателите, ако не друго.

 11. 11 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 522 Неутрално

  В моята класация поставям в челото "Възвишение" на М“ Русков и "Калуня-Каля" на Г. Божинов. А, също и "Сестри Палавееви в бурята на историята" на Алек Попов. Наистина са добри, майсторски творби.
  Аз не обичам словесни диарии по един сполучлив израз, за това и "творби" тип "изповедални" (както сполучливо ги определя в интервюто), както и "чиклити" ала "Секс енд дъ сити" и подобни не ме грабват.
  Но, за всеки автор си има читатели...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK