Захари Карабашлиев, писател: 2015 е отлично време за дебютни романи

Захари Карабашлиев, писател: 2015 е отлично време за дебютни романи

© Jeffrey Lamont Brown, Личен архивВ края на годината "Дневник" се обърна към писатели, издатели и ревностни читатели, за да ги попита за тяхната лична класация на литературната 2014 г. и най-вече - какво очакват в близко бъдеще. Освен че влиза във вторите две категории, от тази година Захари Карабашлиев - автор на "18% сиво", "Кратка история на самолета", "Откат", "Симетрия" - е и главен редактор на издателство "Сиела".


Кои книги очаквате с нетърпение през 2015 г.?

- С нетърпение очаквам романът на Деница Дилова, който спечели първия анонимен конкурс на Сиела. В момента се редактира усилено, в началото на годината ще е готов. Очаквам продължението на "Кастинг за месия" от Петър Делчев, очаквам нещо и от Деян Попов; Милен Русков обеща, че ще е готов с неговия роман. Очаквам продължението на "Сестри Палавееви" на Алек Попов - имах късмета да прочета малко от него и мисля, че ще е едно от най-добрите неща следващата година. 


Много талантливият българският писател живеещ в Щатите Мирослав Пенков също излиза със своя първи роман в най-престижното американско издателство Farrar, Straus and Firoux и това, което прочетох от книгата е блестящо по замисъл и изпълнение. 
От световните автори на български излиза един ужасно силен дебютен роман - "All the Light We Cannot See" на Антъни Доер - преплитащ съдбите на сляпо френско момиче и млад нацист през Втората световна война.


Излиза "Петнайсетте живота на Хари Август" на Клеър Норт, един супер четивен роман в който героят препуска през редица свои прераждания; излизa "Белканто" на Ан Пачет - един от най-награждаваните англоезични романи отпреди няколко години, "Момичето с часовниковото сърце" на Питър Суансън - жестока кримка; "Призракът" на Майкъл Пънк, приключенски, уестърн-роман, по който в момента се снима филм с Леонардо Ди Каприо и по всичко личи, че този път "Оскар"-а няма как да го подмине. 


За най-малките – за пръв път на български ще излезе един автор-институция на американската детска литература Доктор Сюс (познат с "Гринч"); за тийнеджъри и написана от тийнеджърка идва романа "Popular"; също очакваме продължението на "Сезонът на костите", както и това на "Ана в рокля от кръв"… - все яки неща. 

Какво подсказват тенденциите за онова, което ще се чете догодина?


- Горе-долу същото каквото и предната - човечеството не си мени вкусовете за една новогодишна нощ. От обиколколките си миналата година в Америка, а тази година в България, се уверих, че децата както в Калифорния, така и в Карлово четат горе-долу едно и също - Рик Риърдън, Сюзън Колинс, Джордж Мартин, Джон Грийн и тъй нататък…


Никога няма да излязат от мода увлекателните, майсторски написани четива. Истината е, че летвата за писателите е вдигната много. Да пишеш добре в днешни дни означава да познаваш жанровете, да си добър и опитен читател, да работиш върху стила си. 


Детската литература е в традиционно добра форма - поддържат я сериите "Дръндьо", "Тими Провала" и така нататък;  юношеската само за 4 години в САЩ показа ръст от 30%, фентъзи цунамито завзема нови и нови територии, а благодарение на "Игра на тронове" стигна и до хора като мен, които никога не бяха посягали към този жанр.


Може би последните няколко години донякъде поизтощиха търсачите на нови и измислени светове и махалото се обърна, като дори мина от фентъзи през суров реализъм и към почти негативните територии на sick lit* (Джон Грийн).


Еротичните, софт-садо-мазо-порн-нюанси на сивото (Е.Л. Джеймс) ще продължават да вълнуват както отличнички-гимназистки, така и техните преподавателки, още повече, че филмът се задава (в комплект с бич и белезници :) през февруари.


По -"сериозната" литература също ще ни донесе нови заглавия през новата 2015 г. Джон Ървинг се очаква с роман до лятото, Джонатан Франзен с нова, епична сага с работно заглавие "Чистота", Умберто Еко с нов роман и тaка нататък… 


Старите кучета като Стивън Кинг, Джеймс Патерсън и Балдачи сигурно също няма да пропуснат годината. Тенденцията обаче е все повече да се търсят силни, вълнуващи нови автори. Идва смяна на поколенията, както при писателите, така и при читателите. Никога не е било по-добро време за дебютни романи. 


Търси ли се и появява ли повече българска литература? А добива ли тя нов характер и почерк?


- Да, търси се и за радост се появява. Нашият пръв анонимен конкурс за български роман беше изключително популярен сред пишещите - над 400 заглавия! Но и критериите вече са много високи. Не е достатъчно просто да пишеш на кирилица и да изливаш вълнения и тегоби - това не интересува никого, а и може да се прави доста по-бързо и лесно във "Фейсбук". Българският читател сега има достъп до най-доброто от световната литература и не се задоволява с полуфабрикати и литературни недоноси. Изповедални, безжанрови и като цяло безформени "текстове", доскоро толерирани от критиката сега са все по-нежелани от читателите.


Налага се българските писатели да работят много по-отговорно, да търсят добри редактори, да се занимават много повече с текстовете си, защото без добро писане няма добри резултати. А добри резултати се постигат с отлично редактиране. Читателите в България сравняват българските писатели с най-добрите световни образци.


Като количество българската литература като че понамалява, но като качество имаме наистина стойностни неща. И има глад за повече такива.


Кои според вас бяха литературните събития на 2014 г. у нас и в чужбина?

У нас:


- Събитието "Чети с мен" бе една брилянтна инициатива, която въпреки тъпия си начален ПР постигна своето. Можем да направим рекорд в 2015. Защо не? Зависи от нас, четящите.


- Международният литературен фестивал в НДК с акцент - скандинавските литератури. Дано организаторите обаче прозрат, че сух и ветровит декември в София е далеч по-непрвилекателен от… края на май, да речем, с цъфнали липи.


- "Пътуващите писатели" – една великолепна инициатива на мецената на литературата Никола Николов от Разград, който пое разноските на 5 български писатели да посетят училища и библиотеки в Делиормана, да се срещнат с деца и възрастни, които нямат достъп до това, което се случва в София, нямат достъп до книжарници, нови книги, разговори с писатели… Никола направи това, което очаквам, че ще вдъхнови и други хора на бизнеса в България.


- Номинациите на Георги Господинов в двете най-престижни италиански литературни награди;


- Стипендията на ROLEX, която направи възможно за младия писател Мирослав Пенков и неговия ментор класика Майкъл Ондатджи( "Английския пациент") да работят над новия роман на Миро, да пътуват до България и се срещнат с читатели.


- Наградата "Аполинер" за поезията на Аксиния Михайлова;


- Лекцията на Юлия Кръстева в СУ – това бе като да пиеш вода от лечебен извор.


- Наградата от Европейския Съюз на Милен Русков;


- Отбелязването на 100 години от рождението на Павел Вежинов, 


- Създаването на Националния център за книгата в НДК. От тях тепърва ще очакваме да работят здраво, защото книгите са най-добрите и евтини български посланици по света;


- Наградата "Хеликон" беше дадена един наистина силен роман "В една и съща нощ" на Христо Карастоянов, 


- Връчването на наградата "13 века България" на Васил Георгиев за "Апарат"; 


- Също така, по някакъв странен начин едно от най-големите литературни събития у нас беше смъртта на великия наш интелектуалец Валери Петров.


Книги-събития на 2015 за мен бяха сборника "Кривата на щастието" на Иво Иванов, стихосбирката "Нощта е действие" на Илиян Любомиров, който превърна поезията си в бестселър, романът "Отвътре" на Радослав Парушев,  "Симеон II" на… Симеон II, който разказа своята версия на това да си роден в царско семейство в погрешното време.


В чужбина литературни събития бяха Джон Грийн с "Вината в нашите звезди", заради това, че е Джон Грийн, а и поради едноименния филм, "Миниатюристът" на Джеси Бъртън (защото е отлична книга), "Щиглецът" на Дона Тарт (по същата причина), "Не казвай сбогом" на Джилиян Флин (филмът е убиец), Реза Аслан – авторът на "Зилот" бе един от най-канените и най-развлекателни писатели в ток-шоутата на Америка…

Навлизат ли електронните книги повече у нас?

- Слабо. Очаквам 2015 г. да е различна в това отношение - на практика всеки смарт фон е електронен четец и walk-man. Ние можем да четем и "слушаме" аудио-книги винаги, когато пожелаем. 


Вашият топ 3 футуристични книги - фантастика или друга художествена или документална литература, която обсъжда бъдещето?

- Singularity is Near - Ray Kurzweil, Altered Carbon на Richard K. Morgan и "1984" на Джордж Оруел.


Коя книга ще подарите за Коледа?

- "Светът на огън и лед" на Джордж Р. Р. Мартин, "Кривата на щастието" на Иво Иванов. "Абба" на Георги Тошев, "България" на Николай Генов и Румяна Николова, "Нощта е действие" на Илиян Любомиров, една книга на Далай Лама, забравих заглавието й, "Делнична библия" на Божана Апостолова, "Миниатюристът" на Джеси Бъртън, "Вечерята" на Херман Хох, "Симеон II" и сигурно още няколко книги, за които ще се сетя в последния момент…


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK