Андрей Захариев: Българските автори излязоха от блатото на провинциалното себеусещане

 

© БНТ

 На прага на новата година "Дневник" се обърна към писатели, издатели, преводачи и ревностни читатели, за да ги попита за тяхната лична класация на литературната 2014 г. и най-вече - какво очакват в близко бъдеще. Андрей Захариев е доктор по философия, преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", водещ на "Библиотеката" и "други предавания по БНТ1 и колумнист на портал "Култура".


Кои книги очаквате с нетърпение през 2015 г.?


- Нямам конкретни очаквания, тъй като, ако трябва да съм честен, не се информирам предварително за това какво подготвят издателите. Е, знам, че някои от най-известните и харесвани от четящата ни публика български писатели работят върху новите си книги. Не искам да прозвучи нескромно, но се радвам, че най-вероятно към края на март и аз ще предложа едно скромно томче с част от моите текстове, публикувани през последните две години в портал "Култура".
Какво подсказват тенденциите за онова, което ще се чете догодина?


- Радвам се, че се създаде среда, в която интересът към българската проза и поезия става все по-голям. Иначе очаквам, че книгите от жанрове като фентъзи и трилър ще остане траен. Но аз лично мисля, макар и да спекулирам донякъде, тъй като не се опирам на статистики, че вниманието върху високата белетристика през последните години става все по-голямо.  


Търси ли се и появява ли повече българска литература? А добива ли тя нов характер и почерк?


- Да, със сигурност. Мисля, че новата българска литература, при цялото си разнообразие, позволява някои обобщения. Разбира се, те са течливи и няма как да бъде инак. Но ако може да се артикулира някакъв общ признак, то бих казал, че българските автори излязоха през последните години от блатото на провинциалното себеусещане.


Искам да кажа, че дълго време се залагаше на "балканските" идиоми, видимо с надеждата тази "своеобразност" да бъде забелязана на големите книжни пазари извън България. Радвам се, че и темата за социализма започва да се разглежда по интелигентно и с повече проникновеност. Вече се разделяме с плакатите.


Кои според вас бяха литературните събития на 2014 г.?


- Няма как това да не са големите фестивали и панаири на книгата. Отделни заглавия не бих искал да споменавам, но ще кажа, че второто издание на Софийския литературен фестивал беше нещо много добро. Акцентът върху скандинавската литература доведе в България мнозина от много интригуващите и известни автори на европейския Север. 


Навлизат ли електронните книги повече у нас? 


- Не, трябва да призная, че не следя тези статистики, но си позволявам да направя прогнозата, че книжните издания няма да останат по-назад през следващата година. Няма декаданс. Предположението се обляга на впечатлението ми, че книжното тяло за много хора носи добавената стойност на естетическото общуване с класическото.


Много е говорено вече за допира до хартията, за мириса на печатарското мастило, за контраста между хладината на екрана и книгата. Дори може да се каже и това, че книгата в традиционния си вид е станала част от лайфстайла на днешните четящи. Всички знаем, че книжарниците оформиха и уютни пространства, в които може да се седне на чаша кафе и да се прочете нещо. Това открито четене, публично четене, е както начин да увеличиш обема на Фейсбука си, така и важно в психологически аспект акумулиране на самохаресване. Няма лошо.  


Вашият топ 3 футуристични книги - фантастика или друга художествена или документална литература, която обсъжда бъдещето?


- Тук не мога да ви отговоря. Не се чувствам достатъчно информиран. Честно казано, не чета футуристична литература и фантастика.


Коя книга подарихте за Коледа?


- "Влакът за Емаус" на Теодора Димова и "Портрет на поета като млад" на Недялко Славов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"] Андрей Захариев: Българските автори излязоха от блатото на провинциалното себеусещане[/quote]

  българските автори трябва да разберат ,че литературния пазар е Общ...не се ли класират - не стават !
  с Мантри на философи не се прави литература !!
  Читателят/Купувачът на литература определя  [quote#0:"Въпрос"] Навлизат ли електронните книги повече у нас?????
  ....
  - Не, трябва да призная, че не следя тези статистики, но си позволявам да направя прогнозата, че книжните издания няма да останат по-назад през следващата година[/quote]

  Захариеве като Ал. Матросов- затваря с гърди бункера.. но

  Интернет започна преформулирането на "Хартията" още в средата на 90-те год

  Всичко е в Нета - музика,поезия,проза,вестници,списания,книги
  ......
  вече има облачни "библиотеки"
  книгоиздателите си търсят ново поприще

 2. 2 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Що рече?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 3. 3 Профил на UK
  UK
  Рейтинг: 206 Неутрално

  И какво за литературата? Заглавие без съдържание.

 4. 4 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Пак хваления, пак глупости. Самите вие не се понасяте помежду си, каква литература от профани? При този опошлен език каква висока литература очаквате?

 5. 5 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#4] от "77bobo":

  Каквито хората такъв и езикът, ако някой се опита да говори със стил или малко енигма-метафорично, ще бъде набеден за претенциозен сноб, типично по български

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 6. 6 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Не искам да прозвучи нескромно, но се радвам, че най-вероятно към края на март и аз ще предложа едно скромно томче"
  Последно: нескромно или сромно?

  "Иначе очаквам, че книгите от жанрове като фентъзи и трилър ще остане траен."
  Айде, бе! А водата ще остане ли мокра?

  "Но аз лично мисля, макар и да спекулирам донякъде, тъй като не се опирам на статистики"
  "Навлизат ли електронните книги повече у нас?
  - Не, трябва да призная, че не следя тези статистики...
  Предположението се обляга на впечатлението ми"

  "Вашият топ 3 футуристични книги - фантастика или друга художествена или документална литература, която обсъжда бъдещето?
  - Тук не мога да ви отговоря. Не се чувствам достатъчно информиран. Честно казано, не чета футуристична литература и фантастика."

  И този човек е "водещ на "Библиотеката" и "други предавания по БНТ1 и колумнист на портал "Култура"!! Демек, експерт, ментор, чието мнение за литературата "Дневник" ни представя като меродавно?

  И накрая, бисерът на този експерт на словото: "те са течливи".

  'Let light surround you' Dream Theater
 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  С изключение на №5, останалите коментари са доста простовати /меко казано/.

 8. 8 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#5:"Stavrogin"] ако някой се опита да говори със стил или малко енигма-метафорично[/quote]
  Като г-на Захариева ли? Да му имам стила и енигмата, и метафората

  'Let light surround you' Dream Theater
 9. 9 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#7:"stedim"]С изключение на №5, останалите коментари са доста простовати /меко казано/.[/quote]
  Оставете коментарите, ние сме прости българи и не заслужаваме литературни и езикови майстори като интервюирания. По-добре коментирайте думите му, че ние се затрудняваме с простоватите си мозъци

  'Let light surround you' Dream Theater
 10. 10 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#9] от "ariel28": Няма да бъдете разбрана - сарказмът и иронията не са достъпни нам- обикновените простосмъртни Те са запазена марка за онези, които витаят в "призрачните кули" на "високостойностните" философски трактати и съждения

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 11. 11 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#10:"logika"]Няма да бъдете разбрана[/quote]

  Сигурна съм, че няма да ми бъде и отговорено с разбор на мудрейшите думи на г-н колумниста.

  'Let light surround you' Dream Theater
 12. 12 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#6] от "ariel28":

  тъкмо щях да кажа, че каквото и да го питат, нашенският експерт не е запознат, не е чел, ама споделя впечатления. то на този принцип аз мога да говоря дори за...литература.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 13. 13 Профил на lrq00677938
  lrq00677938
  Рейтинг: 367 Весело

  Хахахаха разсмиващи са напъните на вашата корпорация (наричана медия) да се покажете, че ви е еня за културата. Какви са тези посредствени лица, които се изказват? Защо не поканите някой ъндърграунд писател, музикант, артист, а каните заблатени фрийкнати посредственяци? Или се снишавате да не ви спрат политиците дотациите?

 14. 14 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#12:"abdelhaqq"]тъкмо щях да кажа, че каквото и да го питат, нашенският експерт не е запознат, не е чел, ама споделя впечатления. то на този принцип аз мога да говоря дори за...литература.[/quote]
  Подобни интервюта (тип анкета, лексикон) в днешно време се правят с изпращане на въпросите до интервюирания и с връщане на неговите отговори. Тоест при всички случаи има достатъчно време отговарящият да се ПОДГОТВИ с информация и да формулира смислени и съдържателни отговори. Всичко друго е непрофесионализъм (и журналистически също), неуважение към аудиторията и невежество. Сигурна съм, че ако журналистърт спира хора на улицата и им задава същите въпроси, те на прима виста ще отговорят по-интересно и информативно, с ИМЕНА на автори и творби, а не с общи приказки, издаващи скудоумие и неинформираност.

  'Let light surround you' Dream Theater
 15. 15 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  "Радвам се, че и темата за социализма започва да се разглежда по интелигентно и с повече проникновеност. Вече се разделяме с плакатите."
  Тя тази тема я няма изобщо при съвремените автори. Това лагери, затвори, преследвания, убийства, смазване на всяко независимо поведение и мислене все едно, че не са съществували за тях. Киното поне в това отношение се представи далеч по-добре, макар че и там темата се избягва напоследък.
  А иначе това "интелигентно и с повече проникновеност" ми звучи като "абе социализЪма не беше чак толкова лош".

 16. 16 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#15:"antonio_vivaldi"]Тя тази тема я няма изобщо при съвремените автори. Това лагери, затвори, преследвания, убийства, смазване на всяко независимо поведение и мислене все едно, че не са съществували за тях. Киното поне в това отношение се представи далеч по-добре[/quote]

  Прав сте! А киното не се представи добре. Само като си спомня "Канарчетата" и "Спасение дебне...", ми се повдига. Един народ, докато не задълбае издъно до наи-тъмното в душата и миналото си, не може да върви напред. Толкова им е капацитетът на нашите "творци". Предпочитат да "маат" из
  "(псевдо)пост/модернизма" с надеждата, че никой няма да разбере колко са некадърни. Той и Пикасо е бил модернист, но преди това е постигнал съвършенство в класическото рисуване...

  'Let light surround you' Dream Theater
 17. 17 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Андрейчо, за разлика от Г.Г., М.Н., К.Т. си интелигентен и начетен, не се прави и ти на профан. Пиши за това, което знааеш., не ставай журналист и ТКЗС-културтрегер като Г.Г.

 18. 18 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#15] от "antonio_vivaldi":

  Грешиш, проникновено означава две уж "буржоазни" кучки да отидат в партизански отряд.
  Майтап да става, партизанско движение да има, проникновеност да цъфти по партизански полянки и разбиране да блесне в промитите мозъци.

 19. 19 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#14] от "ariel28":

  точно. интервюто е самонадеяно и неподготвено. което в този формат тип "аз ти пращам въпроси, ти отговорите ги попълваш и ми ги връщаш", е напълно недопустимо. поне ако искаме да се придържаме общоприети норми на добрия вкус и уважение към читателите.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 20. 20 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Андрейчо, нали си специалист по старобългарска литература, напиши роман как една малка група от отряда "Антон Иванов" и получила таен ръкопис на богомилите и прави ритуално самоубийство. Това ще ти донесе световна слава.

 21. 21 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 917 Любопитно

  До коментар [#14] от "ariel28":
  До коментар [#19] от "abdelhaqq":

  Напълно съгласен. Чета и се чудя, грешно са зададени въпросите, или, неща аз не разбирам, но виждам по коментарите, че грешката не е само в моят телевизор.
  Слушал съм господинът на живо и то няколко пъти, Андрей Захариев имам предвид, много интелигентен е, има какво да каже и да сподели, вярно, не е от хората, които говорят много. Но мисля, това е по-скоро добродетел в тези времена на излияния от всеки ъгъл. И за протокола, Андрей Захариев, не го познавам лично.

 22. 22 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#21:"Додо"]Слушал съм господинът на живо и то няколко пъти, Андрей Захариев имам предвид, много интелигентен е, има какво да каже и да сподели[/quote]

  Не личи от интервюто. Знам от журналисти, че в такива случаи е допустимо да се връщат отговорите на автора им, за да се отговори максимално пълно и информативно. Според мене и двете страни не са се отнесли сериозно и с уважение към читателите.

  'Let light surround you' Dream Theater
 23. 23 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#21] от "Додо":

  не са грешно зададени въпросите, ама отговорите са просто обидни, имаше сходни интервюта с георги господинов и карабашлиев, доколкото помня. на предната страница на "дневник" плюс това. и аз не го познавам човека, не мога да му чета материалите дори в "портал култура". самонадеяността, особено мързеливата и пренебрежителната, личи много по текстовете, които някой пише - начина, по който се пише, отношението към онези, които го четат, качеството на текста, отделеното време...но както и да е, свят широк, хора всякакви.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 24. 24 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#22] от "ariel28":
  До коментар [#23] от "abdelhaqq":

  Може би не съм бил много ясен, затова ще кажа само, че интервюто е ужасно, спор няма.
  Но, но, идеята ми е, че има хора, които не са много добри в говоренето и в даването на интервюта. Мисля, че тук наблюдаваме точно това. А и съм слушал няколко пъти на живо Андрей Захариев и това дори там си личи.

  Въпросът тук е друг, след като си избрал да правиш интервю точно с този човек, тоест, важен ти е, и т.н. Тогава, вземи направи малко проучване, за него, или, след като не си се подготвил предварително, и след като си получил тези отговори, които си получил, тогава, връщай въпросите и отново или въобще не го публикувай.


 25. 25 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#24] от "Додо":

  съгласен. нормално е хора, които пишат добре, да не могат да говорят добре на живо и обратното. въпросът тук е, че това изглежда като да е интервю, зададено в писмена форма - както се посочваше и от ариел горе, при такъв формат човек може да обмисли отговорите си, да не казва постоянно "не знам, нямам данни, не се интересувам, това не чета". ами за какво си там. особено ако е доктор по философия, писал за аристотел. да, изборът на "дневник" също ме учуди. защо точно този онлайн автор, пословичен със нескромното си отношение към скромните си текстове...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 26. 26 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#24:"Додо"]Но, но, идеята ми е, че има хора, които не са много добри в говоренето и в даването на интервюта. [/quote]

  Разбирам гледната Ви точка, но този човек е "преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", водещ на "Библиотеката" и "други предавания по БНТ1"! Как е възможно да говориш пред такива аудитории, ако нямаш малко от малко дар слово! А и тук не става въпрос за никакво дар слово, просто отговори на елементарни информативни въпроси. Не се иска и много мислене. Според мене човекът просто не е информиран (!!!) в своята област, но по-лошото е, че не му пука, а навира в лицето ни неинформираността си. Няма и култура на говора, способност да формулира едно правилно изречение - като изказ и смисъл. Пак повтарям: тези отговори са подлежали на обмисляне, освен ако журналистът не е хванал господина из някакви кулоари или на улицата, но липсата на смислени отговори пак лъсва
  Аз както си го представям, журналистът е изпратил на имейлите на хора от даден списък еднотипни въпроси и полученото е публикувано едно към едно. Няма полза от подобни публикации...

  'Let light surround you' Dream Theater
 27. 27 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 917 Любопитно

  До коментар [#25] от "abdelhaqq":
  До коментар [#26] от "ariel28":

  Първо да се извиня, че отново отговарям заедно на двама Ви, но просто сега няма много време и затова си позволявам това.
  Да, интервюто е много лошо, това е от видно, по-видно. И още, Андрей Захариев е отговорил доста ...небрежно на същото това интервю. Това също е видно. Никой няма нужда от такива интервюта, нито Дневник, / къде са тези, които решават, какво да четем и какво да не четем в този сайт?/ нито ние, които, имаме избора и можем лесно да сменим сайта...

  За мен тук друго е изумителното. Първо, ако те мързи, или просто нямаш желание, защо въобще отговаряш на въпросите на това интервю. Къде тук има принуда? Но тук говорим и за това, че масово, българските интелектуалци нямат мяра по отношение на медии. Вижте едни Георги Господинов. Ми той не отказва на никой интервю. Макар и да може да си го позволи. И той дори не е най-фрапантният пример, но е достатъчно известен, затова и него давам за пример. Хигиена е необходима в този аспект.

  И другото тук, много интересно. Макар и във визитката му да не написано, Андрей Захариев всъщност е най-влиятелен в българската литературна и културна среда посредством едно друго свое амплоа, а именно, като член на журито на наградата Хеликон. И това е от поне 3-4 години.
  За тези,които не знаят, това е награда за българска проза. И какво следва от това, следва, че на всяко тримесечие , Андрей и приятели / колеги/ от журито, получават около 35-40 книги на български автори. толкова горе долу са книгите, които излизат на български език на тримесечие. И те се събират, дискутират и излъчват всяка тримесечие по трима номинирани, и накрая на годината, малко преди Коледа, избират и победителят, сред номинираните през годината.
  Какво следва от всичко това. Следва, че Андрей Захариев би трябвало, по подразбиране, да е изключително добре запознат с литературата, не само българската, но наред с българската и със световната, иначе, не виждам какво ще правиш с това там, в това жури... Все пак, от тях се иска да четат книги. Плащат им за това, най-малкото.
  Но, тук, покрай това интервю, сякаш виждаме нещо друго. Да, може да е мързел, може да е отбиване на номера, но, както и по-горе казах, ако я няма хигиената, има го съмнението!


 28. 28 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  "Искам да кажа, че дълго време се залагаше на "балканските" идиоми, видимо с надеждата тази "своеобразност" да бъде забелязана на големите книжни пазари извън България."

  Този кл@ун е съставил последното си просто изречение в първи клас?

  I Want To Believe
 29. 29 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#28:"2.5"]"Искам да кажа, че дълго време се залагаше на "балканските" идиоми, видимо с надеждата тази "своеобразност" да бъде забелязана на големите книжни пазари извън България."

  Този кл@ун е съставил последното си просто изречение в първи клас?[/quote]

  Подозирам и че не е наясно със значението на думата "идиом", просто му звучи добре

  'Let light surround you' Dream Theater
 30. 30 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#27:"Додо"]Първо да се извиня, че отново отговарям заедно на двама Ви, но просто сега няма много време и затова си позволявам това. [/quote]
  Няма проблем!

  [quote#27:"Додо"]Хигиена е необходима в този аспект. [/quote]
  Абсолютно сте прав. Като се имат предвид малките мащаби на четящите, аудиторията и т.н., явно нашите "културтрегери" използват всички възможни комуникационни канали, за да "достигнат до нас". Още: парцелирали са си литературното (културното) пространство и си го обработват (или ни работят - според желанието ни да се изразим малко по-цинично). Тук е и връзката със следващата Ви мисъл:

  [quote#27:"Додо"]Следва, че Андрей Захариев би трябвало, по подразбиране, да е изключително добре запознат с литературата, не само българската, но наред с българската и със световната, иначе, не виждам какво ще правиш с това там, в това жури... [/quote]
  Стигам до извода, че в подобни журита не се ЧЕТЕ, а се подреждат ФАВОРИТИ. Защо да четат всички творби, като е ясно, че твоите/моите/нашите хора ще се подредят така и така. На следващия конкурс пък онака, та да няма сърдити.
  Иначе не мога да си обясня НЕЗНАНИЕТО на интервюирания.

  Още нещо, човекът бил философ по образование, но се занимава с коментиране на литература. В днешното време на висока специализация е малко странно, но напоследък забелязвам хуманитаристи (филолози, социолози, "антрополози" и т.н.) в единен строй, когато иде реч за усвояване на грантове, проекти и други благини.

  Но ето, че идва едно тъповато интервю, в което истината лъсва...

  'Let light surround you' Dream Theater
 31. 31 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3864 Неутрално

  Няма декаданс. Предположението се обляга на впечатлението ми, че книжното тяло за много хора носи добавената стойност на естетическото общуване с класическото.
  .............................................................
  Май че има декаданс?!

  klimentm
 32. 32 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  [quote#27:"Додо"] Къде тук има принуда?[/quote]

  Принуда може и да няма, но интерес - със сигурност. Не зная дали им плащат за интервютата, но все пак това е начин да не слизат (като Георги Господинов) от страниците и екраните.

 33. 33 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  Любопитно ми е кой ще се втурне да плаща за 'скромното томче' на Захариев, след като текстовете му са достъпни, но евда ли предпоЧЕТЕНИ, в портал "Култура''.

 34. 34 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#30] от "ariel28":

  Много злоба, много нещо... Дневник веднага да си посипят главата с пепел, че са дръзнали да интервюират горкия Андрей Захариев вместо теб.

 35. 35 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#30] от "ariel28":

  Да и като се замисля, наистина, те , журито, може и да не ги четат всички тези книги... Което иде да покаже и колко надежден измерител са ни литературните награди в България.
  Тъжна история.

 36. 36 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 917 Любопитно

  До коментар [#32] от "princess_x":

  Не мисля, че им плащат, но си права, така най-вероятно се опитват да се продават. Но, как няма някои близък до тях да им каже да ги посъветва, ей това все ми е чудно. Нали, когато си вътре в ситуацията, може да не я виждаш добре, но как няма някой, който да ти каже, хей, човече, поспри се малко, има време за интервюта, давай по-полека...

 37. 37 Профил на bdon4eva
  bdon4eva
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#33] от "princess_x":

  Студентите му. Доброзорно. Собствен социален опит.

 38. 38 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#34:"TPOTOAP"]Много злоба, много нещо... Дневник веднага да си посипят главата с пепел, че са дръзнали да интервюират горкия Андрей Захариев вместо теб.[/quote]

  Не, просто ми писна да ни пробутват разни игноранти с претенции като ментори и интелектуални капацитети.

  'Let light surround you' Dream Theater
 39. 39 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#38] от "ariel28":

  Не се хаби, ясно ми е откъде идва злобата ти. Няма нищо общо с конкретното интервю.

 40. 40 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Весело

  [quote#39:"TPOTOAP"]Не се хаби, ясно ми е откъде идва злобата ти. [/quote]
  По-важно е да се съсредоточиш върху своята
  Жив и здрав!

  'Let light surround you' Dream Theater
 41. 41 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#40] от "ariel28":

  Хаха каква греда удари
  Другия път се прикрий по-добре.

 42. 42 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Карабашлиев казва, че събитието било лекцията на Кръстева. Не, събитието е срещата на Кръстева с Неофит, среща на посткомунистическото православие с психоструктурализма. Как да има в България литература, след като самият живот предлага по-луди сюжети? А тези назначени писателчета, които са без капка фантазия печатат ли, печатат... промиват мозъци и ласкаят провинциалния си комплексиран аз. Оня клечал пред вратата с 00 и се интоксикирал, че и научен работник в Института за литература и захарно цвекло. Колко му е една дисертацийка на тема "Ролята и мястото на... в творчеството на..." слагай си каквото искаш и ставаш доцент. Доцентът по Теория на литературата в Горнооряховския ВТУ е защитил дисертация на тема "Ролята на сиренето в метафизичната вселена на Емелиян Станев". Проникновено! И вий им плащате заплатите - 750 евро на месец за "ролята на сиренето и изварата".Какво очаквате още, каква литература ви се привижда?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK