Чудният свят на Петя Константинова в мастило и усмивки

В дъждовния и мокър ден ела със мен да пием чай... Ще измие всички тъжни мисли и ще те сгрее с аромата на липи... Пък аз ще ти разкажа една приказка…

© http://www.petyakonstantinova.com/

В дъждовния и мокър ден ела със мен да пием чай... Ще измие всички тъжни мисли и ще те сгрее с аромата на липи... Пък аз ще ти разкажа една приказка…Когато се срещнахме за първи път... вятър в косите... танц на лунна светлина...губя си времето в мисли... хайде да летим.... в дъждовния и мокър ден ела с мен да пием чай...веднъж сънувах, че съм в Париж...ухае на съботен следобед... зная откъде започва морето...един дъждовен ангел живее зад вратата на банята ми...човешката душа - самотна жълта котка, която пътешества в бурното море... и тогава видях мъжа, който събираше охлюви

Така звучи светът, разказан от Петя Константинова. А изглежда топъл, ярък, необичаен многоцветен, малко меланхоличен, светъл и населен с шарени котараци.


Защото младата самоука художничка предпочита да гледа живота с топли сини очи и голяма усмивка, независимо какво се случва.


Рисунките стигат по почитателите й най-често чрез социалните мрежи. От две години Петя показва творбите си в страницата си във "Фейсбук", където близо четири хиляди последователи им се радват и ги споделят, за да направят по-цветен деня и на своите приятели. 
И макар популярността й да расте с всеки ден, продължава да не гледа на себе си като на художник. Още повече, че никога не е учила рисуване. Наслаждава се на удоволствието да се занимава с това, което най-много обича, и търси нови врати към него.


Разходка с лодка

© http://www.petyakonstantinova.com/

Разходка с лодка


Химикалка + настроение


Рисува с химикалка - факт, който предизвиква възмущение у приятелите й художници. Току мине - не мине и някой ми обяснява, че това не е сериозно. Аз пък си карам така, нали важното е какво ще получиш накрая, а не как, усмихва се Петя.  


Често започва с тънкописеца, а след това сканира рисунката и я оцветява на компютър. Графиките си прави с туш, мастило ("казано така звучи по-авторитетно отколкото простото химикалка") и контур за стъкло ("ползвам го за буквално всичко, освен за стъкло").  При поръчка пък е обратното - когато някой хареса и поиска рисунката, която е видял в интернет,  тя я рисува и оцветява на ръка, защото всеки заслужава да си има своята и тя да е различна и единствена. 


Опитвала да рисува с бои като "истински художник", но все не се получавало и се върнала към доброто старо мастило. Не търси теми или определени сюжети. Определя рисунките като описания на настроения. "Често когато започвам нова не зная как ще свърши всичко - тръгвам от котка, а се получава цял град". 


Събирачът на ценности

© http://www.petyakonstantinova.com/

Събирачът на ценности


Идеята на нещата, които правя, е  да даряват емоция. В големия град ритъмът на живот прави хората нервни и често агресивни. Ако някой през деня е видял моя рисунка и се е усмихнал, значи съм успяла, обобщава заниманието си. 


Знаците


Самата тя гледа на живота си като на поредица от неслучайни случки - добри и лоши, които я принуждават да се огледа и да търси нови посоки. Затова, макар все още да се изненадва, че днес се изхранва като художник, смята, че това не е просто стечение на обстоятелствата и че преживяванията й досега са я водили именно към това, което най-много обича да прави. 


Родена е в Стара Загора, завършила българска филология в Пловдив, а след това и връзки с обществеността в София. Мечтата й е била журналистиката, но обстоятелствата я отвели във текстилна фирма, където се занимавала с ПР.  


Петя Константинова. Обича хубавата музика и да чете български автори. А също да шие украси, с които всеки дом се превръща в уютно място

© Анелия Николова

Петя Константинова. Обича хубавата музика и да чете български автори. А също да шие украси, с които всеки дом се превръща в уютно място


Пет години и две кризи на язвата по-късно установила, че влага твърде много емоции в това, което върши и това очевидно не й понася. Решава да напусне временно офисния живот за кратка почивка и в търсене на нова работа - в същата сфера, но по-спокойна. Като част от разтоварването рисува. 


И понеже Съдбата държи на реномето си, промените идват когато най-малко ги очаква: "Отидох на рожден ден на приятелка и й занесох за подарък рисунка. На тържеството имаше нейни познати - българи, които живеят в Люксембург. Харесаха много подаръка и подхвърлиха, че може да ми организират изложба в културния център, който поддържат там". 


Благодарила, както си му е редът, и се прибрала вкъщи, с ясното съзнание, че подобни разговори обикновено остават на масата, около която са изречени. Докато след два месеца не пристигнала официална покана за изложба в Люксембург, придружена от договор, очакващ само подписа й. За запълването на просторното помещение организаторите преценили, че са необходими поне 50 картини с размера на нейните. 


Някой някога казвал ли ти е, че приличаш на морска сирена?

© http://www.petyakonstantinova.com/

Някой някога казвал ли ти е, че приличаш на морска сирена?


Тогава станало ясно, че връщането на работа в офис се отлага за неопределено време. 


Изложбата в Люксембург била последвана от първо официално представяне в България - в хостел на приятели във Варна. След това в бара на други. Не ги нарича изложби - "просто показвам нарисуваното между приятели и за приятели". 


На самостоятелната изложба в Стара Загора този февруари обаче гледа сериозно: "Като ученици ни водеха градската галерия да гледаме картини и усещането да се озова отново там, но от другата страна беше изключително". В последната година е показвала творбите си и в Габрово, както и във фоайето на Американския университет в Благоевград. Още не може да се начуди защо изобщо я канят, но се радва на всяко предложение за изява. Нейни картини вече се продават в големите книжарници и няколко галерии.


"Не смея да вярвам още, че съм постигнала успех. Всеки път си казвам: "Това е последната поръчка, друга сигурно няма да дойде". Твърди, че може да се върне отново към офисния живот, ако се наложи, без да го приема драматично.


Червената къща

© http://www.petyakonstantinova.com/

Червената къща


Перспективата това да се случи не е твърде близка като се има предвид, че все повече хора, които са видели рисунките й, я намират във "Фейсбук" с поръчки и дори вече се е замислила да търси някой да помага с документите, защото времето за рисуване започва да не стига.  


Котките, кучето и Пловдив

От повечето рисунки на Петя Константинова наднича някоя котка - голяма жълта, по-малка сива, червена в ъгъла, с мустаци, в средата на морето или на покрива на къщата в лунна нощ. Обяснението е прозаично: обича ги. "Когато напуснах работа изведнъж изпаднах в шок - нямаше ги хората, ритъмът, шумът. Стоях вкъщи, рисувах и си говорех през деня с моите две котки. Сега имам чувството, че котките ме преследват"


Със съпруга й успели да купят етаж от къща в Пловдив и се надяват скоро да се върнат града, който обикнали по време на следването си. Там в двора ще има място и за куче, надява се Петя. Планът е преместването да е след не много време, защото постоянното сноване между София и Пловдив е и зареждащо, и уморително. Казва, че София няма да й липсва - останала тук заради работата, но всъщност харесва ритъма на по-малкия град и духа на Пловдив. 


Пътуванията са другото ми любимо занимание, казва Петя Константинова

© Анелия Николова

Пътуванията са другото ми любимо занимание, казва Петя Константинова


Малките стъпки към целта


Откакто е останала вкъщи да рисува и започнала да се радва на плодовете на хобито си Петя постоянно открива знаци, че така е трябвало да се случи. Че рисуването винаги е било за нея, но просто не го е знаела или не е смеела да му се отдаде.


Много хора имат потенциал да вършат нещо, но не смеят и стоят в капан. За последните две години установих, че няма нужда от голям размах, а от малки стъпки в желаната посока, казва художничката. Разсъждава за това колко неща не успява да види човек, докато не бъде изваден от коловоза: "Ако някой преди три години ми беше казал, че ще бъда художник и ще правя изложби, нямаше изобщо да му повярвам, а виж какво стана".  


В момента прави поредната малка крачка - работи по новия си сайт, в който представя работите си. 


Календарът на Петя Константинова за 2015г.

© http://www.petyakonstantinova.com/

Календарът на Петя Константинова за 2015г.


За края на годината си подарила авторски календар с рисунки - третият поред, който издава. И понеже вярва, че човек трябва постоянно да се развива, вече е замислила нов проект - книга с рецепти, но ...без текст, а само с рисунки.


Част от бъдещата книга с рецепти в рисунки

© http://www.petyakonstantinova.com/

Част от бъдещата книга с рецепти в рисунки

Оказва се, че не всичко лошо, което ти се случва, е лошо, усмихва се Петя Константинова, докато изящните й пръсти рисуват върху гърба на черната котка на листа.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1931 Весело

  Оказва се, че не всичко лошо, което ти се случва, е лошо, усмихва се Петя Константинова-Така е,всичко зависи от гледната точка.Лично на мен рисунките не ми харесват,но затова сме различни хората защото всеки си има мнение.

 2. 2 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Много ми хареса.
  Поздравления!

 3. 3 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Желая на младата жена успехи. Талантът е това, което Бог дава на малцина. По сухите правила една картина е сюжет, перспектива и цвят. Да се усъвършенства и ще намери мястото си.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  "просто показвам нарисуваното между приятели и за приятели".
  Скромна и хубава.

 5. 5 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Винаги са ми допадали авторите, които рисуват в стил наив. Интересна, познаваема. Пожелавам и успех.

 6. 6 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Много ми харесват рисунките!
  Браво!

 7. 7 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1439 Любопитно

  Чудни рисунки, за себе си направих откритие .
  А бъдещата книга с рисувани рецепти вече има един сигурен купувач.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 8. 8 Профил на white
  white
  Рейтинг: 434 Весело

  Петя е фантастична! Откакто я открих във фейсбук картините ѝ ме зареждат както нищо друго визуално не го е правило. Познавам я задочно само оттам, но я смятам за рядко чаровен човек и всеки път, когато разглеждам рисунките й, гадая що за приказен свят има в главицата ѝ

  white
 9. 9 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2799 Неутрално

  И понеже Петя обича хубавата музика, а наближава и невроятно шоу от падащи зведи ето една за всеки на този свят, включително и за Петя.

  https://www.youtube.com/watch?v=7RHPLQDegtU

  Пазете се от доносника vesolr
 10. 10 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1234 Неутрално
 11. 11 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 947 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK