По английския ще ги познаете

Светослава Койнова и Тихомир Иванов

© Part Time

Светослава Койнова и Тихомир ИвановВместо с отегчение, те са посрещани от учениците с песни на китара и рисунки на дъската. 28-годишните Светослава Койнова и Тихомир Иванов са основатели на школата по английски език Part Time Language Center*.


Името е намигване към факта, че преди година проектът започва като странично занимание около което очакванията са умерени. "Всичко стана като на шега, но всъщност центърът е естествено продължение на това, което сме правили преди", разказва Светослава (или "мис Светослава", както я познават учениците й). Професионално нейната биография се развива в съвсем различна посока - завършила е право в Софийския университет, после специализира в Гент, прави магистратура по творческо писане, работи в кантора и по-късно в организация за международни осиновявания. Но още с преместването си от Добрич към София след завършването на гимназия, тя започва да преподава английски.


Това е първа работа и за Тихомир, с когото тя се запознава в Добрич покрай общо културно радиопредаване, което водят като ученици. Той не е завършил езикова гимназия, но компенсира с уроци и "невероятно голямото желание да уча английски, може би най-вече покрай музиката на Red Hot Chili Peppers и Stereophonics - нямаше как да не се опитам да разбера за какво пеят. И колкото повече научавах, толкова повече исках да напредвам и ми ставаше все по-интересно". Романи като "1984" на Оруел и Anil's Ghost на Майкъл Онтаджи са сред първите книги, които прочита в оригинал.
После записва унгарска филология, а приятелката му впоследствие също се насочва към по-нестандартен език – холандския, който започва да разучава покрай любопитство и увлечение по звученето му. Година по-късно вече го преподава. Сега тя е изцяло отдадена на проекта и вече работи 'full-time' в Part-Time.


И двамата изграждат опита си в някои от най-големите центрове за чужди езици тук, включително Britannica и частните училища "Фарос". Но все пак, какво отличава проекта им от другите школи в София?


"Навсякъде, където работихме, имахме усещането, че липсва нещо. Често няма комуникация по линията преподаватели – родители – деца и никой не е напълно наясно какво се случва в един час", разказва Светослава, която наред с всичко е и публикуван автор на разкази. "Смятаме, че


езиковото обучение трябва да е много по-креативно


С изживяване на ситуации, повече контакт между преподаватели и родители, както и лично отношение, което особено в големите школи много се губи." Затова и се фокусират върху групи с максимум 10 човека, а уроците продължават два учебни часа, в които се говори само на английски.


Последните са преминали в репетиции по коледна пиеса, чийто сценарий е измислен от децата. "И като видиш как възпроизвеждат толкова реплики и минути наред са вживяни в ролята, това носи голямо удовлетворение. Самите те продължават с желание да говорят и учат, просто защото усещат, че вече могат да практикуват езика", казва Тихомир, иначе мениджър "Онлайн развитие" в ICT Media и също така фотограф под псевдонима John Fru Jones. По-рано през декември миналата година те организират и работилница за коледни подаръци и картички.


Тихомир

© Part Time

Тихомир


Но защо в училище, а не на собствено място? Светослава: "В момента, в който решихме да се захванем сериозно с школата, една наша приятелка ни насочи към 5 ОУ, тъй като там се предлагат доста извънкласни дейности, но все още нямаха английски. Свързахме се с тях и ключова роля изигра настоятелството, с което взаимно усетихме, че можем да работим заедно, тъй като идеите ни за образование и обучение съвпадаха."


Въпреки че идеята да разширят дейността си към по-голямо и независимо пространство е нещо, което обмислят в бъдеще, настоящото положение се оказва силно предизвикателство.


Много е интересно да се работи в училище, а не в офис


тъй като си външен елемент в чужда среда и това изисква приспособяване от двете страни", казва Светослава. "Децата те възприемат като някаква фея, тъй като едновременно си "оттам" за тях, но и не си. А тъй като сме освободени от задължителен учебен материал, който да покрием, те веднага забелязват, че действаме чрез по-различни методи. Не след дълго дойде и най-добрата реклама - в един момент децата сами започнаха да ни препоръчват на съучениците си." Двамата дори си спомнят случаи, в които деца лъжат, че са записани, за да присъстват.


Ентусиазмът за инициативата идва отчасти покрай предишна работа на Светослава. "Когато се занимавах с международни осиновявания, осъзнах, че има голяма пропаст пред тези, които излизат от домовете, когато навършат 18 и се оказват напълно сами – без контакти, приятели, опит. Напълно доброволно сме организирали частни уроци по английски през уикенди в дом в Берковица, но с други преподавали, тъй като е трудно за нас да пътуваме редовно. Но опита ни оттам не беше чак толкова позитивен, тъй като децата често нямат основите на българския и това прави ученето на чужд език много сложно. Те също така си губят мотивацията много лесно, тъй като нямат фигура до себе си, която да им казва колко важно е да учат и да ги дисциплинира." Те все още посещават Берковица, но да четат книги на децата и да ги окуражават в ученето. Занятия по английски планират да проведат скоро и в домове в София.


Светослава

© Part Time

Светослава


Практиката им е преминала и през преподаване на възрастни, нещо, към което биха се върнали в близко бъдеще. Но там особеностите са други. "При тях почти винаги има голяма бариера,


често са изнервени след работа и са предубедени, ако си млад


Така че трябва да вложиш много положителна енергия, понякога дори се чувстваш като актьор в опитите да ги предразположиш."


Усещат, че нивото на средния българин с владеенето на чужди езици се променя към по-добро. "Все повече срещаме млади и не чак толкова млади хора с добър английски. И е много важно, че самите родители осъзнават, че ученето на чужд език трябва да е приоритет пред детето им", казва Светослава, а Тихомир е по-предпазлив в оценките си. "Но въпреки че се увеличава броя на хората, които знаят английски в една или друга степен, все още са малко тези, които го знаят наистина добре с висока писмена грамотност и без твърд акцент".


Part Time е и това, което до известна степен ги мотивира да останат тук. "Често си мислим какво би било, ако заминем. А и имаме много приятели чужденци и непрекъснато сравняваме какво е при нас и какво е при тях. Но със сигурност школата е нещо, което трудно бихме оставили", обобщава Тихомир. 


*Школата се намира в столичното 5 ОУ "Иван Вазов" и е насочена към деца от предучилищна възраст до VI клас.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Весело

  "нестандартен за България език – холандския"

 2. 2 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Умилително.... ПОСКАМ САЛЗА.

 3. 3 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Браво, похвална инициатива...

 4. 4 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 426 Неутрално

  тези са класика - родени с биберон в устата софиянчета дето не знаят от къде идва белият хляб...
  Хубавото е, че подобните на тях ся към 3 - 4 % от 28-годишните в БГ......

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 5. 5 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Браво на двамата! Тази държава ще започне да се оправя,когато започне да има повече хора ,като тях....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на begajmani
  begajmani
  Рейтинг: 374 Неутрално

  То английския вече не е чужд език, поне не стига само английски...Задължително трябва още един, па макар и сръбски...Нашето поколение има най-малко добра основа и за руски

 8. 8 Профил на Лили
  Лили
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Официално, това са най-плиткоумните коментари под позитивна статия които съм чела тук.

  Лили
 9. 9 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Тези хора работят нестандартно и това е похвално!

  Но бива ли очеркът за тях да е толкова по соц-стандартите, шаблонен, сладникав и лигав!...

 10. 10 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#4] от "mtmvb":

  Съгласен. Едно допълнение към биберона - сребърен. Може и лъжичка от същия или по - благороден метал. Имаше такъв бивш конституционен съдия, който сам разказваше по телевизиите, че е роден с въпросната лъжичка в устата. Не е лесно!

 11. 11 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#6] от "takovanka":

  В България от 1924 г. образованието е светско и църквата е отделена от държавата. Който иска да учи религия извън определеното в учебната програма - има неделни училища, медресета, католически училища и т.н. При наличие на повече от 12 официално признати религии в България и равнопоставеност по конституция на религиите и атеизма няма как да се даде превес на дадена религия.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 12. 12 Профил на Лили
  Лили
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#4] от "mtmvb":

  Тази класика първо да се коментира после да се чете, и евентуално да се вниква в прочетеното ти пречи да видиш че и двамата са родени в Добрич.

  Лили
 13. 13 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#4] от "mtmvb":


  [quote#4:"mtmvb"]родени с биберон в устата софиянчета дето не знаят от къде идва белият хляб...
  Хубавото е, че подобните на тях ся към 3 - 4 % от 28-годишните в БГ.....[/quote]

  Викаш, лигльовци някакви...
  Пример ти са онези, които Тиквоний препоръчва - с комата хляб намазан с мас в едната ръка, а в другата въртейки гегата след овцете.

 14. 14 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  I wish them luck on this project. Явно матряла ще вземе нещата в свой ръце. Политиците ще разберат, че ще станат НЕНУЖНИ и ще дойде момент в който матряла ще си отвоюва държавата от тях.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Лили
  Лили
  Рейтинг: 433 Неутрално

  [quote#4:"mtmvb"]тези са класика - родени с биберон в устата софиянчета дето не знаят от къде идва белият хляб...
  Хубавото е, че подобните на тях ся към 3 - 4 % от 28-годишните в БГ......[/quote]


  Да, това му е хубавото. Че само 3-4% от 28 годишните българи искат да отварят училища. Щото останалите 96-97% са по нивите и могилите и хвърлят на кокошките, а не емигрират или не фърлят гюбеци на Ах Банана Гат Го Хвана.

  Лили
 17. 17 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#4] от "mtmvb":

  Надявам се да говориш на шега. Ако не - да те светна, че хора с твоето мислене са избили българската интелигенция при комунизма, и са хвърляли камъни с викове "Бийте гражданята" Резултатът го виждаме - прости, злобни, лумпенизирани хора, на които все някой друг им е крив и смятат, че само физическият труд е труд и всички останали са паразити.

  Virtus est medium vitiis.
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Дано през новата година на Тихомир и Светослава на шега им се случи и едно собствено дете, така както на шега им се е случила и школата!

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#18] от "mtmvb":

  Цъ, това е твоята реалност. Щом ти е удобно да се поставяш в някой от следното : 97 % полуграмотни бачкатори дето се бият по кръчмите и чалга и ракия яко, твой проблем. Ако пък си трети пол - също твой проблем. Но не всички сме такива. Ти няма как да знаеш де. Само не ми купувай билети - много пъти съм можел да емигрирам, все още мога, но не го правя, напук на теб и хората около теб.

  Virtus est medium vitiis.
 22. 22 Профил на Denitsa Mircheva
  Denitsa Mircheva
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#17] от "Емо":

  Наистина съм стъписана от реакциите на повечето хора (тролове?)...
  Успех на младежите! Прекрасна статия, Дневник!

 23. 23 Профил на Лили
  Лили
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#20] от "Walter_White":

  Пет пари не давам на гербаджия или на хризантемаджия е, но ми е мъчно за него.

  Лили
 24. 24 Профил на Denitsa Mircheva
  Denitsa Mircheva
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#11] от "mitko11":

  В десетката!

 25. 25 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#21] от "Емо":

  е не всички са такива де, аз какво казвам - има едни 3 %.....

  3 %......

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 26. 26 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#20] от "Walter_White":

  да си гербаджия престъпление ли е...

  Алооооооо, Борисов е шеф на вашия шеф, не забравяйте... Пък и на Рамадан властта му се услади доста, забележете как си трае вече....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 27. 27 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ооо добре дошъл господин Тодоров.Твоите интересни матеряли напоследък липсват в тази рубрика,а ти си един от малкото журналисти в Дневник който може да разкаже една банална ежедневна история (както тази),като една интересна и добре написана статия.Повече от твоите колеги във вестника са го ударили съвсем на "уволнение"и само копират или преписват половинчато лошо преведени "матеряли" от някакви други медии.Добре е че пак си на работа.По темата.
  Тези млади педагози много добре са разбрали че най добре се печели от подобни езикови занимания с деца.Децата учат много бързо чужди езици ,и за родителите това е много важно а за учителите би била финансово добре обезпечена солидна реклама.Явно преподавателите нямат (а и немогат да имат)големи претенции както към нивото на владеене на езика
  така и метода на преподаването му защото явно нямат нужните тапии савова.Но няма никакво значение-ако има потенцялни родители и деца кандидати разбира се.
  Друг е въпроса че и самите преподаватели явно нямат амбиции от учениците да излезат някакви фонетични или граматични корифеи ,а само деца бърборещи на някакъв език.Имам приятел
  от Щатите(американец) който се жени за жена си в Швейцария
  но тя е фламандка.Имат 3 деца.С жена си говори френски,с децата английиски а жена му говори с децата фламандски а от 15 години живеят в Амстердам та Децата говорят и холандски
  та всичко 4-езика.Успех на младите педагози.
  чнг на патерица

 28. 28 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Браво и дано да има повече такива!

 29. 29 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Много коментари, но ако ги прочете човек всичките, ще забележи, че половината или не са прочели статията или са я забравили докато си пишат коментара.
  Децата са от Добрич и поне правят нещо полезно.

 30. 30 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Вижда се, че влагат много сърце и изобретателност. Да си учител е не само професия, но и талант да работиш с хора, да ги мотивираш. А тези млади професионалисти го имат.Желая успех.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 31. 31 Профил на earthian
  earthian
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#17] от "Емо":

  +++++++++++++++++

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 636 Весело

  Аз ги харесвам! Дано имат успех и последователи.

  "Winter is Coming"
 34. 34 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#21] от "Емо":

  Споделям гнева и позицията Ви!

  "Winter is Coming"
 35. 35 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Браво за идейната инициатива!

 36. 36 Профил на sebastians
  sebastians
  Рейтинг: 1246 Гневно

  Браво на младите хора!

  "Свързахме се с тях и ключова роля изигра настоятелството, с което взаимно усетихме, че можем да работим заедно, тъй като идеите ни за образование и обучение съвпадаха."


  Опасявам се, че с новия закон за предучилищното и училищно образование ще забранят такива дейности на училищните настоятелства. Милена Дамянова иска да се разкрият обществени съвети към всяко училище, които да изземат функциите на настоятелствата... и ще стане една , мътна и кървава. Дано по време на второто четене на ЗПУО някои по-смислени депутати да променят текста.
  Герб... това е!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 37. 37 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3739 Неутрално
 38. 38 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#7:"begajmani"]То английския вече не е чужд език, поне не стига само английски...Задължително трябва още един, па макар и сръбски...[/quote]

  Айде едно по едно нещата с езиците. Това, да си пишеш в ЦВ-то, че знаеш английски е едно, а всъщност да знаеш - съвсем друго. Средностатистическият БГ школник няма дори базови познания по езика, да не говорим за работни. Казвам го от опит - положението е тра-гич-но!

 39. 39 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 915 Весело

  Пожелавам им успех. Симпатични и образовани млади хора с хъс. Нека има повече такива двойки.

 40. 40 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Браво , а тоя мтмвб е човек , за когото да си по нагоре от стругар , не е престижно.Трябва да си роб и с мъка и пот да си изкарваш хляба "иначе нищо не знаеш за живота" типично герберско комуне.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 41. 41 Профил на violeta08
  violeta08
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Не знам дали интуитивно или защото са запознати с метода на сугестопедията, тези млади хора прилагат този подход в обучението. Всъщност още преди повече от 50 г. проф.д-р Георги Лозанов е измислил сугестопедията, която е любов към ученето, която минава през любовта към човека!
  Тъй или иначе поздравления за всички, които търсят алтернативата в образователната ни система!

 42. 42 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2580 Неутрално

  "...Все повече срещаме млади и не чак толкова млади хора с добър английски..."!

  Добре де, добър английски...! Хубаво, ама съчетан с какво? Навсякъде е пълно с млади хора, знаещи добър английски и... до там! Питат за работа и единственото качество, което имат е английски и... толкова! Гледат филми без субтитри - много добре, слушат музика и разбират текста и смисъла на песните (където го има) - похвално! Живец и самостоятелност - никакви!
  Един мой приятел в чудо се е видял вече, покрай сина си...! Английски, та английски...! От 5 годишен по школи, после езикова, после университет, после всякакви сертификати и нива, но "детето" вече е към 25 годишно и не може да си изпере чорапите само...!

  Бивш tww09306483.
 43. 43 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1177 Весело

  До коментар [#42] от "tww09306483":

  Еми това си е грешка на приятеля, не на английския.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK