Мишел Уелбек, автор на романа "Подчинение": Едно общество не може да издържи без религия

Мишел Уелбек, автор на романа "Подчинение": Едно общество не може да издържи без религия

© Jacky Naegelen, Reuters"Дневник" препубликува интервюто на Силвен Бурмо с автора Мишел Уелбек от портал "Култура".


Романът на Мишел Уелбек "Подчинение", който излезе на френския книжен пазар на 7 януари, в деня на кървавото нападение срещу сатиричното списание "Шарли Ебдо", още преди това изглеждаше като скандал: в него един радикален мюсюлманин става президент на Франция. Разговорът на писателя за завръщането на религиозното с журналиста Силвен Бурмо бе публикуван на няколко езика (преводът е по немския вестник "Велт").


Мишел Уелбек е смятан за радикален особняк. Той е приятел със Силвен Бурмо от години. Журналистът получи възможност пръв да разговаря с автора за неговия нов роман "Подчинение". В него Уелбек изобразява Франция през 2022 г. – управлявана от президент мюсюлманин. Още преди излизането на книгата (във Франция на 7 януари, а в Германия на 16 януари), тя предизвика обществен дебат.
Мишел Уелбек (р.1956 или 1958 г.) е романист, поет, есеист и режисьор. Автор е на есе за Х. Ф. Лъвкрафт и на книги с поезия. Романите му "По-широко поле за борбата", "Елементарните частици", "Платформата, "Възможност за остров", "Карта и територия" го превръщат в един от най-четените и превеждани съвременни френски писатели.


Мишел, защо го направи?


По много причини. Не обичам думата, но мисля, че това ми е професията. След завръщането ми от Ирландия във Франция забелязах големи промени. Промени не само във Франция, но и в целия Запад. Когато човек живее в изгнание, като мен, не се интересува от твърде много неща, нито от обществото, от което произхожда, нито от това, в което живее. А освен това Ирландия е особен случай. Втората причина е, че моят атеизъм не се справи добре с поредицата смъртни случаи, които преживях. Наистина не можах да ги понеса.


Смъртта на твоето куче и на родителите ти?


Да, твърде много за кратко време. Това беше подсилено и от факта, че аз противно на моето убеждение не съм наистина атеист, всъщност съм агностик. Обикновено зад това се крие атеизъм, но в моя случай не мисля, че е така. Щом разгледах в нова светлина въпроса дали съществува един Създател, един космически ред, нещо подобно, ми стана ясно, че не съм в състояние да отговоря.


Как би определил твоята нова книга?


Понятието "политически фикшън" не е лошо. Нямам впечатлението, че съм чел много подобни текстове, но все пак поне няколко, и то по-скоро в английската литература, отколкото във френската.


Що за книги са те, какво ти повлия?


Някои книги от Джоузеф Конрад и от Джон Бъкан. И освен това няколко по-нови, които не бяха толкова добри, по-скоро трилъри. Но има още една причина да напиша книгата, понеже началото толкова ми хареса. Написах първите 26 страници почти на един дъх. Сметнах го за много убедително, защото мога добре да си представя себе си като студент, който е открил в автора Жорис-Карл Юисманс свой приятел и е решил да посвети живота си на него. Наистина това не се случи с мен, аз прочетох Юисманс едва по-късно, мисля, бях на 35 години, но би ми допаднало. Моята студентска стая изглеждаше доста зле, мензата също беше доста ужасна, мога добре да си представя какво щеше да му хрумне на него.


Юисманс е типичният пример за човек, който преминава в католицизъм по чисто естетически причини. Той е напълно безчувствен към религиозните въпроси, с които Паскал се измъчва, никога не ги обсъжда. За мен е почти мъчително да си представя човек, който е естет в такава степен. Ала за него красотата привежда доказателството. Красотата на стиховете, на картините, на музиката – те доказват съществуванието на Бог. Вярвам, че той щеше да ми бъде истински приятел. В началото книгата не трябваше да се нарича "Подчинение", първоначалното заглавие беше "Покръстване". В първия проект разказвачът също преминаваше в  католицизъм. Следователно той вървеше по същия път, по който върви и Юисманс, но с отстояние от един век: тръгвайки от натурализма, за да стане католик. Но този вариант не ми се удаде.


Защо?


Не се получи. По мое мнение ключовата сцена в книгата е когато героят съзерцава за последен път Черната мадона от Рокамадур. Той усеща духовната енергия на поклонническото място, на вълни, но в един миг тя се отдалечава във вековете – и той се връща на паркинга, много отчаян.


Романът сатира ли е?


Не, що се отнася до главните герои.


Как измисли този фикшън, в който Марин льо Пен се явява на втория тур на президентските избори срещу президент от мюсюлманска партия?


Да, Марин льо Пен ми изглежда доста вероятна през 2022 г., дори още през 2017 г. Мюсюлманската партия – тук, разбира се, се отива твърде далеч. Стигаш до същината. Опитах се да се поставя на мястото на един мюсюлманин и ми стана ясно, че в действителност те са в една напълно шизофренична ситуация. Защото като цяло мюсюлманите не се интересуват много от икономически въпроси. За тях решаващите теми са по-скоро тези, които аз бих нарекъл обществени. Във всеки случай по отношение на тях те са много далеч от левите, още по-далеч от зелените. Достатъчно е да споменем хомосексуалните бракове, това важи и за повечето други теми. Ала не се знае и защо мюсюлманите трябва да гласуват като десни, още по-малко за десните екстремисти, които ги отхвърлят с все сила.


Следователно какво трябва да направи един мюсюлманин, който иска да гласува? Той е в невъзможна ситуация. Той не е представен от никого. Би било погрешно да кажем, че ислямът е религия, която няма политическа консеквентност, тя има някаква, католицизмът също има някаква, дори когато католиците  получават често отпор. Във всеки случай аз вярвам, че всъщност една ислямска партия е наложителна идея.


Добре, но да си представиш, че след седем години тази партия би била в състояние да спечели президентските избори?


Съгласен съм, това не е много вероятно. По две причини. Първата е най-трудната: мюсюлманите първо трябва да се разберат помежду си. Нужен е някой, който е много интелигентен и притежава изключителен политически талант. С тези качества надарих моя герой Бен Абес. Един изключителен талант по дефиниция не е вероятен.


Да предположим, че има такава партия, тя сигурно може да получи подкрепа, но се нуждае от значително повече време. Като се огледа човек как се е разраснало мюсюлманското братство, вижда една локална организационна мрежа, социални организации, културни центрове, молитвени домове, почивни домове, медицинска помощ – почти като направеното преди време от Комунистическата партия. Аз вярвам, че в една страна, където нищетата се разпространява все повече, "нормалните мюсюлмани", ако ми е позволено да се изразя така, могат да бъдат убедени. Но един такъв процес ще продължи много десетилетия.


При това вече съвсем нямаме "нормални мюсюлмани", защото виждаме хора да преминават към исляма, без да имат каквито и да било магребски корени. Наистина тук жаждата на медиите за сензации играе отрицателна роля. Те например откриха историята за онзи човек от някакво норманско село, което не би могло да бъде по-френско, дори не бил от разведено семейство, а по-късно преминал в исляма, за да тръгне на джихад в Сирия. Разумът би могъл да приеме, че на всеки такъв човек се падат по десетима, които преминават към исляма, без да имат никакво желание да участват в джихад в Сирия. Та това не е удоволствие, джихадът в Сирия. В края на краищата от него се интересуват само хората, които са силно мотивирани чрез насилие и неизбежно са малцинство.


Вероятно може да се стигне толкова далеч, че тези хора да са заинтересовани преди всичко да отидат в Сирия и по-малко да приемат исляма.


Не вярвам. Аз вярвам, че съществува истинска потребност от Бог и че завръщането на религиозното не е лозунг, а реалност, която сега ни застига с висока скорост.


Тази хипотеза е съществена за романа, но ние знаем, че тя от дълго време е оспорвана от много изследователи, които показват, че има прогресивна секуларизация на исляма и че насилието и радикализацията могат да се приемат като последна форма на бунт.


Не го наблюдавам. Не е само ислямът, който печели от това, в Северна и Южна Америка са по-скоро евангелистите. Това не е френски феномен, а почти световен. Що се отнася до Азия, не съм много информиран, но случаят с Африка е интересен, защото там расте напливът към двете големи религиозни сили: евангелистите и ислямът. Не вярвам, че едно общество може да издържи без религия.


Но защо е това решение нещата "да се драматизират", в известен смисъл, когато сам казваш, че не е вероятно през 2022 г. във Франция да бъде избран президент мюсюлманин?


Да, това вероятно е моята слабост към масовата публика, към трилъра. В мен съществува и една боязлива страна. Използвам този факт, за да създам страх. В действителност не знаеш точно от какво изпитваш страх. Дали от тези, които държат на френската идентичност, или от мюсюлманите.


Зададе ли си въпроса какви последици може да има от един роман, който съдържа такава хипотеза?


Съвсем никакви. Изобщо никакви последици.


Не мислиш ли, че така изостряш представата, че ислямът виси над нас като дамоклев меч, изобщо най-ужасната страна?


Та това днес е почти единствената тема, с която се занимават медиите, повече няма накъде да се изостри. Не е възможно повече да се говори за това, по тази причина няма да има изобщо никакви последици.


И тази констатация не събужда желанието ти да напишеш нещо съвсем друго, да не изпадаш в този конформизъм?               


Не, обективно погледнато, част от работата ми е да говоря за това, за което хората говорят. Аз съм продукт на моята епоха.


В романа споменаваш, че френските интелектуалци имат склонността никога да не се чувстват отговорни за нещо. Зададе ли си въпроса за твоята литературна отговорност?


Но аз не съм интелектуалец. Аз не заемам позиция, не защитавам никакви режими. Аз отхвърлям всяка отговорност, дори пледирам за пълна безотговорност. Освен ако в романите ми не говоря за литература, тогава се ангажирам като литературен критик. Но есетата са това, което променя света.


 А романите не променят ли света?


Имам чувството, че "Капиталът" е бил твърде груб, по-скоро "Комунистическият манифест" е бил четен и е променил света. Русо е променил света, той е знаел как да бъде убедителен понякога. Просто е. Ако искаш да промениш света, трябва да кажеш: Ето, такъв е светът и това трябва да се направи. Не бива да се изгубваш в романтични съзерцания. Не е ефективно.


Изграждаш противоречие между антирасизма и лаицизма. Ала антирасистите често са защитници на лаицизма, тъй като и двете страни имат своите корени във философията на Просвещението.


Добре, но можем да обявим философията на Просвещението за мъртва. Един неоспорим аргумент: забрадената кандидатка в предизборната листа на крайно левия политик Оливие Безансно, която е съвършен пример за това противоречие. Ала не само мюсюлманите се намират в шизофренична ситуация, когато става дума за това, което по традиция наричаме "ценности". В това отношение десните екстремисти са много по-близо до мюсюлманите, отколкото левицата. Налице са много повече фундаментални противоречия между един мюсюлманин и един атеист лаицист, отколкото между един мюсюлманин и един католик, това ми изглежда очевидно.


Това има ли нещо общо с расизма?


Фактически няма връзка. Обективно няма. Когато преди няколко години бях оправдан по процеса[2], в който ми беше повдигнато обвинение в расизъм, прокуратурата легитимно отбеляза, че мюсюлманската религия не е "расистка" принадлежност. Днес това е още по-очевидно. Затова разшириха определението за расизъм, като измислиха престъплението ислямофобия.


Думата вероятно е неподходяща, ала съществуват способи и начини да се стигматизират групи и категории от личности, които са расизъм.


Но не, ислямофобията не е расизъм. Ако има нещо, което е очевидно, е това.


Ислямофобията служи като прикритие за един расизъм, който вече не се артикулира под заплаха от наказание.


Аз мисля, че това е просто погрешно. Аз гледам другояче.


Друго проблематично противоречие, което конструираш, е между антисемитизма и расизма. Може много лесно да се докаже, че двата са свързани исторически.


Аз вярвам, че антисемитизмът няма нищо общо с расизма. Трябваше ми доста време, за да разбера антисемитизма. Близко до ума е да го свържеш с расизма. Но що за расизъм е това, щом никой не може да каже дали някой е евреин или не, защото това не е видно? Расизмът е по-елементарен, става дума за друг цвят на кожата.


Но тъй като расите не съществуват биологически, расизмът винаги е културен.


Ти знаеш добре, че расист е някой, който не може да понася друг, защото той има черна кожа или арабски черти. Това е расист.


Или защото не може да понася определени обичаи и традиции.


Не, съжалявам, това е друг проблем.


Например, някой, който е полигамен.


Та човек може да е шокиран от полигамията, без ни най-малко да е расист. Да се върнем на антисемитизма. С оглед на факта, че изобщо не можеш да разбереш дали някой е евреин или не, какво е тогава антисемитизмът? Той не е расизъм. Достатъчно е да прочетеш съответните текстове, за да ти стане ясно, че той е просто една теория на конспирацията: има някакви хора, които са отговорни за цялото зло на света и са в заговор срещу всички. Светът отива на зле, значи евреите са виновни, еврейският финансов елит.


А не се ли развива в романа "Подчинение" една теория на конспирацията, според която мюсюлманите могат да вземат властта?


Не. Налице е деструкция на философията, която тръгва от Просвещението, която вече няма смисъл за никого, или поне има за малцина. Насреща й католицизмът се държи сравнително добре. Аз съм оптимист, че разбирателството между католицизма и мюсюлманите е възможно. Това вече сме го виждали, може да се повтори.


Ти, който си бил станал агностик, гледаш положително на унищожението на просвещенската философия?


Да. Това трябваше да се случи и сега се случва. Бяхме в онази фаза, която Огюст Конт нарича метафизическа, която започва през Средновековието и чиято единствена цел е да унищожи предходната фаза. Тя самата не може нищо да сътвори, само пустота и нещастие. Затова, да, аз съм противник на тази философия, която произхожда от Просвещението, това трябва да се каже ясно.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Мишел Уелбек е смятан заможност пръв да разговаря[1] с автора за неговия нов роман "Подчинение". В него Уелбек изобразява Ф радикален особняк. Той е приятел със Силвен Бурмо от години. Журналистът получи възранция през 2022 г. – управлявана от президент мюсюлманин."

  Толкова много грешки в четири изречения не е добре.

 2. 2 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Първата негова книга, която прочетох бе Платформата. След това, останалите. Карта и територия е много добра. Като цяло, има много интересни идеи, но тази фанатичност в книгите му, и секс, само секс, обсебени герои, мислещи само за това, правещи само това, искащи само това. Идва ми малко в повече.

  Но интервюто е интересно.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Изперкало комуне.
  Умряло му кучето и станал религиозен.
  С такива защитници не е изненада защо мюсулманите не се страхуват да нападат запада.

 5. 5 Профил на Чат Пат
  Чат Пат
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Религията туй-онуй...
  Тоя френски батка малко си противоречи - "Капиталът" такъв-онакъв, обаче "религията е опиум за народа"? А онова за отричането на Просвещението е, меко казано, екзотично...

  Добра реклама му спретнаха на романа, остава да видим дали ще стане ако не класика като "Човекът във високия замък" на Ф.К.Дик, то поне съсед по рафт на "Фатерланд" на Р.Харис! Във всеки случай това за президент-муслим на християнска държава не е супероригинално - в САЩ си имат действащ президент, когото почти половината популация набеждава за такъв, ако и той да твърди обратното...

  П.П.
  Лично мнение - религията поначало е за три типа хора:
  - истински вярващи;
  - истински демагози (или узурпатори на свободната човешка мисъл - вж. "Моята молитва" на Ботев)
  - истински фенове на това кому другиго - освен на самия себе си и на околните - да припишеш неуспехите си и да благодариш на успехите си...

 6. 6 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "Мишел Уелбек е смятан заможност пръв да разговаря[1] с автора за неговия нов роман "Подчинение". В него Уелбек изобразява Ф радикален особняк. Той е приятел със Силвен Бурмо от години. Журналистът получи възранция през 2022 г. – управлявана от президент мюсюлманин. Още преди излизането на книгата (във Франция на 7 януари, а в Германия на 16 януари), тя предизвика обществен дебат."

  Някой от Дневник да ми преведе това .....

  Моралът не е порок!
 7. 7 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Очевидно не е бил в България!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 8. 8 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1134 Любопитно

  "В мен съществува и една боязлива страна. Използвам този факт, за да създам страх."

  TAKE THE RED PILL!
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 819 Разстроено

  Не знам дали едно общество може да издържи без религия , но без морал и ценности със сигурност .Много е лесно да обясняваш всичко с религията ,а да приемеш че и ти имаш вини и отговорности в това общество е трудно а понякога и невъзможно.

 11. 11 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  много интересно интервю

  " моят атеизъм не се справи добре с поредицата смъртни случаи, които преживях";
  "Едно общество не може да издържи без религия"
  Напълно съм съгласен, колкото и да се пънат войнстващите либерали

 12. 12 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 480 Неутрално

  не вярвам изключителните глупости в интервюто да са резултат само на лошия превод - по скоро авторът е бая прост, като голяма част от френската хуманитарна интелигенцията; има и изключения но то и сред руснаците има много умни хора

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 13. 13 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Дрън, дрън та пляс. Чувствам си се отлично без религии и богове.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 14. 14 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Приказки на типичен западен интелектуалец - нито има идея, нито има цел, но винаги леко залита на ляво...
  Отлично са го илюстрирали от Чарли Ебдо:

  http://ichef.bbci.co.uk/news/ws/625/amz/worldservice/live/assets/images/2015/01/07/150107152505_charlie_hebdo_paper2_624x351_getty.jpg

 15. 15 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1422 Весело

  [quote#2:"Додо"]Първата негова книга, която прочетох бе Платформата. След това, останалите. Карта и територия е много добра. Като цяло, има много интересни идеи, но тази фанатичност в книгите му, и секс, само секс, обсебени герои, мислещи само за това, правещи само това, искащи само това. Идва ми малко в повече. [/quote]

  Че ти си герой бе На тебе медал за храброст трябва да ти дадат, че си изчел всички тези бози, че въобще си дръзнал да почнеш

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 16. 16 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 571 Весело

  [quote#14:"qwerty"]Отлично са го илюстрирали от Чарли Ебдо: [/quote]
  2015 ще ми изпадат зъбите;
  2022 ще съм Рамадан.

 17. 17 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#4:"lordcris"]Умряло му кучето и станал религиозен. [/quote]

  И аз останах втрещен, като прочетох това. Дали е комуне, не знам но е видно, че е изперкал отвсякъде. Макар привидно да говори като нормален.

 18. 18 Профил на Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Аз пък предлагам на автора да прочете книгата на Елена Чудинова "Джамията "Парижката Света Богородица". Действието в нея също се развива в бъдещето, но е много по-реално и възможно да се случи, отколкото това, което е описано в неговата книга.

  http://goo.gl/hjM3RD

  Годината е 2048. Властта в Западна Европа е в ръцете на ислямисти, Европейският съюз е преименуван в Еврабия. Шериатът е узаконен, католическите храмове се унищожават и поругават. Французите, които отказват да приемат исляма, са обречени да живеят в гето. Символът на християнска Европа - катедралата "Парижката Света Богородица" е превърната в джамията "Ал-Франкони".
  В Париж са останали две сили, които се противопоставят на окупацията. Армията Маки и католиците традиционалисти, криещи се в катакомбите на Париж. Двете сили се обединяват в един последен опит да спасят храма "Нотр Дам".

  Тигърът не си губи съня, заради мнението на овцете http://pbs.twimg.com/media/BPEI_XHCYAAbG3P.jpg:large
 19. 19 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#18] от "Veritas Odium Parit #Je suis Charlie":

  "червеите на исляма вече яростно гризат изнемощелите от толерастия телеса на Стара Европа..."

 20. 20 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Интересна личност е Уелбек, най-малкото провокира мисленето, по негов си, предизвикателен начин.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 21. 21 Профил на balrog
  balrog
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Поредния Западен разглезен от капитализма ляв "интелектуалец" ... дрискащ утопични глупости от Ирландия и Франция ... Щоооо Уелбек не емигрира в изгнания в Сомалия или Нигерия така ... а бе ... мамка му ...

 22. 22 Профил на bodhidharma94
  bodhidharma94
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Може и още как - най-развитите общества са най-слаборелигиозни - Великобритания, Норвегия, Исландия. Като не броим САЩ ,които са доста религиозни.

 23. 23 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Не съм чела нищо от Мишел Уелбек,но мисля,че след онова,което е преживял,в новата си книга той дори предсказва определени тенденции.И все пак е оптимист - счита,че католицизмът и ислямът могат да живеят в мир.

  Tony
 24. 24 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1360 Любопитно

  До коментар [#5] от "Дебил от Льонеберя":

  Чудя се как въобще се сети да го сравняваш с "Фатерланд", а още повече с "Човекът във високият замък"...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 25. 25 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 556 Неутрално

  "Опитах се да се поставя на мястото на един мюсюлманин и ми стана ясно, че в действителност те са в една напълно шизофренична ситуация... Следователно какво трябва да направи един мюсюлманин, който иска да гласува? Той е в невъзможна ситуация. Той не е представен от никого."

  За французите всичко това може и да е все още фикция, но за нас си е живата реалност.

  http://rodenivbg.com
 26. 26 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#15] от "Ian Smith":
  Чакам го аз този медал от доста време, но все още не съм го получил

 27. 27 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 989 Любопитно

  До коментар [#18] от "Veritas Odium Parit #Je suis Charlie":

  И аз се сетих за тази книга веднага,но, там има друг проблем. Идеята е много добра, но заразлика от Уелбек, тази книга е е добре написана.
  Много се дразня на такива книги, имащи потенциал, но направени набързо,недобре редактирани и т.н.
  Интересното е, че книгата е преведена и на български,но не мисля, че е предизвикала някакъв дебат въобще тук, с излизането си.

  http://www.helikon.bg/books/120/-%D0%94%D0%B6%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%22%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B6%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%91%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B0%22%3A-2048_172074.html

 28. 28 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 564 Неутрално

  библията и коранът нямат идея как е създаден този свят, безпредметни книги. наличието на толкова мощни, оранизирани религии говори много повече за същноста на човека, отколкото за стойноста на идеите, върху които са базирани тези религии. досега не съм видял истински вярващ, само суеверие, селф-импортънс или позьорство..

 29. 29 Профил на bluesky1
  bluesky1
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#18] от "Veritas Odium Parit #Je suis Charlie":

  фамозна простотия е това....

 30. 30 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 676 Неутрално

  ДАААА, НЕ МОЖЕШЕ ДА НЕ СЕ СПОМЕНЕ старото комунистическо заклинание: "религията* - опиум за народа"
  ______________________
  * има се предвид християнството, чиито морални принципи влудяват комунистите. Към ислямя имат много по-добро отношение - импонира им неговата войнствена и агресивна същност

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 31. 31 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 676 Неутрално

  БЕДНОСТТА БИЛА ВИНОВНА
  Това са пълни Червени глупости. Не бедността е основната причина за "радикализацията". Бедността по принцип е виновна почти за всичко.Тук е виновна религията - исляма.Защото, как ще обясните другари, че много голяма част от "джихадистите" са от богати семейства и такива от средната класа.
  Тези дрънканици и съзнателни заблуждения се базират на пълното невежество на публиката относно същността на исляма.
  Ако тезата за бедността е вярна половината бълг. мюсюлмани вече щяха да бъдат в Сирия и Ирак....
  За да станеш "радикален" (а по-точно истински) последовател на Пророка, трябва...учене.Защото мнозинството от бедните мюсюлмани (не само у нас) изповядват Битовия ислям - примитивен и примесен с езически и други местни вярвания и религии (точно същото положение, както с битовото християнство в България, изповядвано от 99% от вярващите християни).Когато един такъв човек придобие време и средства(!) да изучава теологочески исляма (школите, хадисите, Корана), той открива истинския Ислям и става истински последовател. В този случай казваме, че човека се бил "радикализирал".
  O sankta simplicitas!
  Това са пълни Червени глупости.Защото историята го опровергава. Комунизмът навремето се опита да реши социалните проблеми в Арабския свят идеологически.През 50-те години изглеждаше, че това е правилната стратегия, появиха се диктатори, като Касем, Насър - атеисти със социалистически уклон.Голяма част от арабският свят започна да клони към социализма. До края на 70-те години бяха създадени редица арабски народни и социалистически републики: ОАР, НРЮЙ, НРС, Либийската джамахирия...и после. Всичко стана на прах. В момента рухва последната отломка от този свят - бившата част от ОАР - Сирия.
  Оказа се, че арабите искат да са мюсюлмани на първо място, дори и да останат бедни..

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 32. 32 Профил на tekomashinist
  tekomashinist
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Много оригинален и провокативен автор. Чета го с голямо удоволствие! И много добре описва фрустрациите у съвременните жени.

 33. 33 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Не ми харесва светогледът на този автор. Не мисля да си купувам книгите му. Този човек е загубил себе си след тежка лична драма- смъртта на родителите му и кучето му, и все още не може да намери собственото си лице.Има доста хора, преживели подобни драми, които успяват да се справят по-добре от него.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 34. 34 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#10:"lout66"]Много е лесно да обясняваш всичко с религията ,а да приемеш че и ти имаш вини и отговорности в това общество е трудно а понякога и невъзможно.[/quote]
  Да- вероятно точно този отказ от поемане на отговорност съм уловила у автора и точно той не ми е харесал... Напълно съм съгласна с Вашето мнение.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 35. 35 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 840 Любопитно

  Типичен френски нео-интелектуалец изгубен в превода със себе си,но с огромна...."интелектуална" претенциозност.
  Явно след крахът на комунистическата мистика много френски "мислители" и писатели все още не намират нови ориентири и се крият с помпозното нищонеказване като със смокиново листо....

 36. 36 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ian Smith":
  ++++++++.....

  До коментар [#15] от "Ian Smith":
  ++++++++....
  Неведоми са пътищата човешки... Веднъж да ти се зарадвам... А, да обществото не можело без религия. Тия само олигофрени ли познават ???...

 37. 37 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Голяма е кашата в главата на този персонаж

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 38. 38 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Само комунистите се чустват чудесно без Бог (защото Бог - в случая това е еманацията на християнския Морал, а за "комуниста" морълът не съществува - само само личната изгода)

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK