Теодосий Теодосиев стана "Мъж на годината 2014"

Физикът от Казанлък Теодосий Теодосиев спечели убедително класацията с вот от 68,8%.Физикът Теодосий Теодосиев стана "Мъж на годината" за 2014 г. в традиционната ежегодна анкета, организира на от радио "Дарик".


Той пребори конкуренцията на алпиниста Боян Петров, изкачил три осемхилядника в един сезон и писателя Милен Русков, който спечели престижната награда за литература на Европейски съюз с романа си "Възвишение".


Физикът Теодосий Теодосиев е създал специализирана школа по приложна математика и физика в Казанлък, чиито възпитаници носят международни отличия на страната всяка година. През последните 40 години Теодосиев е обучил най-много шампиони от световни олимпиади с общо над 100 медала.
"Едно добро общество е това, което реализира тавана на възможностите на своите граждани, тогава за всички е добре. В това отношение, аз съм успял да реализирам тавана на възможностите на своите ученици",  каза Теодосиев пред радио "Дарик" преди дни.


"При условие, че в Китай от 14 милиона души избират пет души отбор за олимпиада по физика, а в България, която може да е колкото един град в Европа като население, от един малък български град, от една паралелка, избираме шест човека, а трима от тях ни носят златни медали – това е сериозно нещо и става с много вдъхновение", добави той.


Тримата финалисти бяха определени от журналисти на "Дарик", а победителят чрез свободно гласуване в официалния сайт на надпреварата. Теодосиев е събрал убедителен вот от 68.8%. Втори остана Боян Петров с 22.4%, а трети Милен Русков с 8.8%.


Победители в класацията през последните години станаха боксьорът Кубрат Пулев (2013 г.), Петър Петров, който спаси близо 500 души от потъващия кораб "Коста Конкордия" (2012 г.) и Стефан Стойчев, който измъкна десетки хора от горящ автобус по автомагистрала "Тракия" (2011 г.).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK