Game Jam ще се организира за първи път и в Бургас

Game Jam ще се организира за първи път и в Бургас


Любителите на компютърни и настолни игри в Бургас за първи път ще могат да станат част от международната инициатива Global Game Jam. В дните от 23 до 25 януари в Културен център "Морско казино" отбори с участници на различна възраст ще имат възможност да приложат на практика креативността си и сами да създадат уникална игра. Началото ще бъде дадено на 23-ти януари в 13:30 часа.


Game Jam е най-голямата безплатна образователна инициатива за правене на игри. Всяка година тя се очаква с нетърпение от хиляди геймъри в целия свят. Провежда се за седма поредна година, като само през 2014 г. участие взимат 488 града в общо 72 страни по света, с 23 186 регистрирани участника.


През 2014 г. България взима участие с градовете София и Пловдив. От тази година и Бургас е официална локация на Global Game Jam. Подготовката на събитието на местна почва се ръководи от Сдружение "БургасЛаб". Организацията е съставена от млади и креативни ИТ специалисти, отдадени на идеята за популяризиране на новите технологии и нестандартните бизнес идеи.
Няма такса за участие, не е необходимо и играчите да притежават опит в разработването на игри или професионално да се занимават с информационни технологии. Условията за участие в своеобразния маратон допускат "геймъри" с разнообразни знания и умения. Всеки може да допринесе за създаването на концепцията, правилата, сценария или дизайна на играта. Екипите се сформират на място от напълно непознати хора. Няма ограничения във вида на играта. Тя може да бъде компютърна, настолна или улична, но задължително трябва да се вписва в определена тема, която всички отбори от целия свят ще научат точно в 17:00 часа на 23-ти януари. След съобщаването на темата, отборите ще имат два дни (48 часа) да създадат игра, която ще стане част от историята.


Малко след официалното откриване на събитието в петък, екперти в гейм индустрията у нас ще изнесат открити лекции. Симеон Николов - гейм дизайнер и ръководител на проекти в BigMage Game Studios, ще обясни подходите при правенето на игри. Мартин Антонов от Fractal Games / Zariba - Варна ще говори за това дали е необходима математика в програмирането на игри. На живо от Plovdiv Game Jam ще се включат 2D художникът Никола Стоянов, 3D художникът Петър Петров и продуцентът Танко Шокеров, част от екипа на GAMELOFT - едно от най-големите компании в света за разработване на мобилни игри.


За записване за участие и допълнителна информация, всеки желаещ може да посети и специално създадения за целта сайт  http://gamejam.burgaslab.org. Един от отборите ще спечели безплатно пространство за работа в Бизнес инкубатор - Бургас за 3 месеца.


Exit Game ще подарят на най-добрите тиймове билети за "Тъмницата", първата куест игра в Бургас, пресъздадена в реални условия, а всички участници са поканени безплатно на една от Вечерите на настолните игри организирани от Хамалогика.


Burgas Game Jam се осъществява с подкрепата на Община Бургас.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK