56 страници, написани от Алън Тюринг, отиват на търг

Кийра Найтли и Бенедикт Къмбърбач на премиерата на "Игра на кодове" в Ню Йорк

© AP, AP

Кийра Найтли и Бенедикт Къмбърбач на премиерата на "Игра на кодове" в Ню ЙоркТефтер с математически и компютърни разработки, написани от гениалния английски математик Алън Тюринг, ще бъде продаден на търг, съобщиха от аукционната къща Bonhams.
Ръкописът от 56 страници се очаква да стигне седемцифрено число на 13 април в Ню Йорк. Тефтерът е от 1942 г. и никога не е бил показван досега.


Историята му е следната: заедно с много други книжа и записки Алън Тюринг ги завещава на своя приятел и ученик Робин Ганди. През 1977 г. Ганди дарява завещаното в Архива на King's College, Кембридж, където Тюринг е учил. Но тефтера запазва за себе си. Той е бил старателно укриван до смъртта му. Най-вероятнто обяснение е, че Ганди в свободните пространства на листовете е водил свои много лични записки. На едно място той пише: "Изглежда много удачно прикритие да пиша между уравненията на Алън, но и малко зловещо..."  


Ръкописът е от времето, когато Тюринг вече работи върху разбиването на кода на немската шифровъчна машина "Енигма", уточняват от къщата.
Актьорът Бенедикт Къмбърбач, който изигра ролята на Тюринг във филма "Игра на кодове", написа изявление: "Влиянието на този човек върху ежедневието ни е огромно. Мисълта да можеш да държиш ръкопис, писан от самия него, е невероятна." Филмът "Игра на кодове" е номиниран за 8 награди "Оскар".


Тефтерът е най-обикновен, каквито са продавали в книгопродавниците в Кембридж по това време.
Bonhams е основана през 1793 г. и е една от най-старите аукционни къщи с офиси и представителства в 25 държави.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Максим Александров
  Максим Александров
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Хубаво е, че темата за Тюринг се повдига отново и отново - дано поне няколко ай-Зомбита схванат, че хипи-гуру-култ-полубогчето им е със смехотворен принос на фона на истинските компютърни инженери.

  https://bgrevizia.files.wordpress.com/2015/10/oktopod1.png
 2. 2 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Раздадохме се да рекламираме бездарния филм на Къмбърбач, който освен всичко друго е и исторически недостоверен....

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%BC%D0%B0_(%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B0)

 3. 3 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4611 Неутрално

  До коментар [#1] от "Максим Александров":
  До коментар [#2] от "polux":

  И защо тогава на Тюринг се позовават съвременни учени като Пенроуз , Доусън, Хофщадер, Бом и много други?!
  Май ви харесват само тефтерите на Горанов?

  klimentm
 4. 4 Профил на da.vidci
  da.vidci
  Рейтинг: 237 Любопитно
 5. 5 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  До коментар [#2] от "polux":
  Ти си обикновено менте. Откъде следва, че филмът е исторически недостоверен? - от това, че няма за Енигма статия в Уикипедия ли, или първата изчислителна машина не е конструирана от руснак?

 6. 6 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 437 Весело

  До коментар [#5] от "авторът":

  За Вас съм Вие. Не сте в приятелския ми кръг, а и не вярвам да е възможно да попаднете там.

  Ако сте чели достатъчно, ще знаете защо филмът е недостоверен. Уикипедия е само малка илюстрация на фактите.

  Не Ви дължа знания, нито възпитание, затова съжалявам за дефицитите Ви, но наистина не мога да Ви помогна повече!

 7. 7 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#2] от "polux":

  Съгласен съм с написаното от Вас!Гледах много прехваления филм и освен историческите неточности, което може да се прости на една филмов сценарий, бях разочарован и от художествените му качества и липса на вдъхновение - посредствени и бедни изразни средства (декларативни и повърхностни), неубедителната психологическа характеристика на главния герой, режисьорска немощ люшкаща се между травиална биография на един висок ум и учен и системата на намеците относно личностните му проблеми( в контекста на общественото отношение към тях в Великобритания на 40-те и 50-те години).Не виня актьорите и най-малко изключителния театрален и филмов талант Бенедикт Къмбербач -те правят каквото се иска от тях (особено Кира Найтли, която придава класа и топлина на героинята си , пък и на филма), но всичко е някак недоизказано и на моменти патриотарско и дидактично.Ако мога да направя един паралел -филма е далеч от блестящата артистична класа на "Разбития код"(1996) със сър Дерек Джакоби в ролята на Тюринг, или да речем "Капоти"(2005) на Бенет Милер с великолепния Филип Сеймур Хофман. По тази причина смятам, че както на Глобусите, така и на Оскарите филма няма да има кой-знае какви награди.Жалко, защото можеше да бъде много по добър!

 8. 8 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#7] от "glaxo":

  Благодаря! И аз съм съгласен с Вас.

  Но пък бедната и на места откровено объркана историческа канава никак не е покрита примерно с виртуозен сценарий, някаква впечатляваща актьорска игра или нещо друго, което да кара този филм да заслужава цялата си реглама (каквато е и тази уж случайна статийка).

  Затова никакъв Къмбърбач...! Драйфа ми се от безкръвното му присъствие и от това, че вече е заврян във всеки монитор и всеки хладилник.... Баста!

 9. 9 Профил на Присмехулник
  Присмехулник
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#7] от "glaxo":


  До коментар [#8] от "polux":

  Напълно споделям мненията ви, безкрайно посредствен филм. Разочарован съм, че британците са направили филм за войната в холивудски стил с извънредно досаден патос, напомнящ на продукции като Ярост (или може би беше Гняв, Fury).
  Относно историческата недостоверност - предполагам имате предвид, че Енигма е открита от британски моряци в ударена немска подводница, която странно е останала на повърхността вместо да потъне. Изненадах се, че споменаха някаква полска връзка там.

  Hang on tightly, let go lightly
 10. 10 Профил на neanonimen
  neanonimen
  Рейтинг: 352 Разстроено

  Наистина жалко че с такъв благодатен исторически материал са направили формулаичен филм, в който отношенията между участинците в тези събития и дори техните характери са просто измислени а не базирани на реалните им. Дори са си измисляли събития, а важни исторически събития са пропуснати.

 11. 11 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#9] от "Присмехулник":

  И аз Ви благодаря! Намерили сте и точния израз"...британците са направили филм за войната в холивудски стил с извънредно досаден патос....".

 12. 12 Профил на ggrigorov
  ggrigorov
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Общо взето съм съгласен, че филмът не е шедьовър и не е исторически достоверен, но това пък го прави достъпен и може да накара повече млади хора ще изберат точните науки за сметка на ПР,ХР, фитнес инструктор, диетолог, квартална батка.

  [quote#1:"Максим Александров"][/quote]
  Малко повече четене би Ви помогнало за да разберете, че хипи гуту култ богчето се е вдъхновявало от Тюринг.

 13. 13 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#2] от "polux":
  [quote#2:"polux"] който освен всичко друго е и исторически недостоверен.... [/quote]

  Заключението ти е като линка, който си пуснал.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 14. 14 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Според мен филмът беше изключителен и ще заслужи не един Оскар... Интересно ми е има ли между изказалите се някой, който е учил програмиране/математика, за да дава оценка за личността на Тюринг...? Това, че нещо не е било публикувано в Большая советская энциклопедия (най-малко поради факта, че е било засекретено 50 години), не означава, че сюжетът не е достоверен.

  Що се касае до Къмбърбач - безспорно това е най-прогресиращият млад актьор, който тепърва ще получава множество номинации за Оскар.

 15. 15 Профил на Максим Александров
  Максим Александров
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#3] от "klimentm":

  Нещо не Ви разабирам... Мнението ми е, че на фона на истински инженери като Тюринг, става ясно че Стив Джобс не е такъв - не разбирам репликата Ви към мен.

  https://bgrevizia.files.wordpress.com/2015/10/oktopod1.png
 16. 16 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Защо по дяволите, не бил достоверен филма? Между другото има и полска връзка, има и огромен принос на Тюринг по проблема...Естествено има и измислици, но това е художествен филм, г-да лъжеразбирачи. Явно не четете книги и когато прекъсне Интернета ставате неуки...

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 17. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4611 Неутрално

  До коментар [#15] от "Максим Александров":

  Сега вече схванах. Заблуждението е мое.

  klimentm
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK