Откъс от "Гръцко кафе"

Откъс от "Гръцко кафе"

© издателствоДнес в рубриката "Четиво" ви предлагаме откъс от книгата "Гръцко кафе" от Катерина Хапсали. Издателството е "Колибри". Представянето на книгата ще бъде в клуб "Карусел" в София на 28 януари от 19 часа в присъствието на авторката.


Голяма любов – от ония, дето се случват или веднъж в живота, или никога, обзела Найден преди години, като видял сладката Анифе. Баш на мегдана в Горно Дряново. Говорела си с приятелка, тежко падали русолявите й коси до тънкия кръст, неуспешно дегизиран с широка блуза. Когато срещнал небесния поглед на помакинята Анифе, като видял как танцуват луничките по лицето й, Найден прехапал устни. От ужас. Ще му я дадат ли – на него, християнин, прехвърлил тридесетака, тази малка родопска фея? Две години обсаждал Найден дома на Анифе в помашкото село, каквото изкарвал като барман в града, за подаръци на семейството й отивало. Спретнал дядовата къща в Ковачевица и отворил кръчма, да е по-близо до неземната си изгора. Ако не беше тая пуста Найденова любов, щяхме ли изобщо да се срещнем някога с Полихронис?


Накрая дори старците в Горно Дряново привикали объркания татко на Анифе.
– Виж, Ибраим… Ясно е, че не е наше момчето. Ама толкова като се искат… Дай му я, като роден баща те тачи, а имаш още две щерки, тях за тукашни ще омъжиш."


Нейсе. Дал Ибраим красивата Анифе на Найден, малко след нашата сватба с баща ти ще да е било. Оженили се в Гоце Делчев, в общината, сред потънали в прах мебели и мътни прозорци. Без патардии, без веселие и дълги хора – да не се обърка нещо, да не ги застигнат зли очи.


Пристигнали в Ковачевица на стъмване. Ръмяло. Миришело на пушек и мокра земя. В дома на баба Надежда начевали зимнините – от любопитство и есенно отегчение.


– Знаехме, че иде Найден с помашкото булче, ама не ходихме да им честитим... То човек знае ли какво да направи – уж женени, а като крадци се промъкнаха у дома си!


Свалил Найден багажа, показал на момичето механата, дето за пръв път се видяхме с татко ти, а после я качил на втория етаж. В спалнята.


– Нов гардероб взех, по-голям... - казал внезапно засрамен младоженецът. Още не се били целунали с булката. В гражданското само й стиснал ръка. Толкова копнеел за тоя момент, а сега не смеел дори да докосне изчервеното й лице.


– Хубаво - казала по-засрамено и от него Анифе и луничките й затанцували като златни мушици под светлината на лампата.


– Ами да те оставя да си оправиш дрехите... - смутолевил Найден и се изнизал от стаята. Едвам си поемал дъх.


Слязал в механата и право към най-голямата дамаджана с гробарка. Същата, дето толкова обичах и аз. Налял си. После пак. И отново.


Без мезе. Както трябва. Мъжката.


Ама още не успявал да си поеме спокойно дъх.


– Пустата му любов - казал на глас Найден. - Стегне ли ти веднъж гърлото като смок, не спира да те души, гад с гад такава!


Жаден бил този смок, Найден – също. А Анифе хич не бързала. Слязла в механата десет гробарки по-късно. 


Не си представяла първата си брачна нощ точно така. Облакътен на масата, до първи петли съпругът й не продумал. Само от време на време побутвал към Анифе чашата си.Тя ставала, наливала му от дамаджаната. Къде се бе запилял оня Найден, дето цветя носеше, стихове рецитираше?


Така и не хапнали нищо, Анифе клюмала тъжно над своята лимонада. И тогава чула гласа на съпруга си – дрезгав до скърцане, чужд.


– Какво, мамка му, е това?


Проследила пръста му. Сочел тънкото й вратле.


– Амале - казала и попипала за кураж малката черна муска.


– А?


– Амале - повторила хрисимо. - Вие му викате амулет...


Не бил достатъчен краткият престой в гражданското да заличи синора между "ние" и "вие".


– И какво има в тоя... върррзоп? - едвам изплюл думите Найден.


– Не знам! - чистосърдечно отвърнала Анифе. - Баба каза, че нейната прабаба й го е дала. На нея пък...


– Стига приказки, дай да видим какво има вътре! - ударил с ръка по масата внезапно разсъненият жених. И протегнал ръка към шията на момичето.


Анифе се дръпнала ужасено.


– Не, не, не, не може да го отворим! Амалето пази семейството, имай милост! Аллах, Аллах!


Стотици години десетки жени от рода на луничавата Анифе, щерка на Ибраим, наричали тази муска – за здраве, за берекет и ако може – ако не е твърде нахално, – за щастие. Нея слагали под възглавниците на тежко болни деца, нея размахвали над главите на стенещите родилки. И пак това амале давали на най-хубавото момиче в рода, като се омъжи.


Никой не се осмелявал да пита какво има в малката черна муска. Каквото и да е, от Господа е!


– Аллах-маллах, стига глупости! - произнесъл се гръмко Найден. На толкоз гробарки по-безсмъртен и от Господа бил.


Запищяла Анифе, щом здравата ръка на мъжа й дръпнала амулета. Лесно се скъсала тънката връв.


– Айде да видим сега какво има в тая шашма.


Хич не забелязал Найден как се свлякла на пода красивата му жена, как слънчевите й лунички станали тъмночервени от гняв, страх и обида. Така щяло да бъде вече с красивата Анифе – вместо с думи, щяла да говори с помръкналите лунички.


Решително се изправил Найден, взел най-големия кухненски нож и почнал да кълца, да кълца, да кълца... После спрял. Изтървал ножа. Изтрезнял. Седнал.


В сърцето на черната вехта муска, сред разкъсани парцалки и надробени конци греело мъничко златно кръстче.


Кой знае в колко джамии евлизало, кой знае на колко сюнета размахвано… Векове наред си играехме на "ние" и "вие" по тези земи, а амалето кротко ни се беше присмивало…


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 624 Весело

  Хареса ми, както и интервюто с писателката в Панорама. Успя да очарова всички мъже в студиото, знаех си, че ще разказва добре!

  "Winter is Coming"
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  Много вълнуващо.Ще потърся тази книга.

 3. 3 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Оф, хайде пак, лошият християнин как не зачита другите ...
  А това, че няма разлика между "нас" и "тях" се опитайте да "им" го обясните и ще ви гледаме в ютуб да искат откуп за вас, "нашите".

 4. 4 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2620 Весело

  Мдаа, какви ли не тайни има по този свят...

 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Хареса ми, ще потърся книгата. Напомня ми на "Трънски разкази. Балканска сюита".

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1175 Неутрално
 7. 7 Профил на Vasil Panayotov
  Vasil Panayotov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  не можах да я изтрая по панорама.

 8. 8 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 916 Любопитно

  Става ми толкова тъжно понякога за българската действителност.
  Въпросната авторка,никога нямаше да бъде издадена от Колибри (който или издават само тези,които работят в издателството, или известни и влятелни-това става дума за българските им автори), кояно никога нямаше да бъде поканена в Панорама, ако не беше дъщеря на небеизвестният Валери Запрянов ( агент на ДС), започнал с кариерата си в медиите си още от работническо дело, после напавил Тема, Стандарт, бил е и директор на канал 1... Въобще, доказан друга, който е ясно с какви пари прави Тема... Добър и предан агент на ДС е бил.
  Брат и същата работа, о той в бизнеса с вестниците. А тя, авторката, благодаение на баща си, разбира се, който я вкарва в журналистиката, се и образова, благодарени на парите на тате в САЩ.
  Мила родна картинка.
  Разбира се, книгата по-горе, от която имаме откъс, може и да е написана от нея, може би, това не зная, но ще избегна да коментирам качествата на текста. Виждам, че вече има фенове, макар и да мисля, че интервюто в Панорама си е изиграло ролята...
  Чудно ми е, колцина са авторите, на който им се предоставя тази възможност, да си рекламират книгата в такова предаване...
  Засега поне, мисля да се въздържа от покупката на тази книга.
  Разбира се, случило и се е нещо лошо в живота, мъжът и загива в катастрофа. Но, е интересно, как "изведнъж" решава да интерпретира цялото това събитие в книга...
  Някак си, твърде много ми напомня на Людмила Филипова. И биографично и предполагам и стилово...
  Успех все пак и пожелавал в дългата и писателска кариера. Това, че ще има още много книги, носещи нейното има върху кориците си, е съвсем сигурно...


 9. 9 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Сюжетът е като за "истински истории" и "съдби на кръстопът". Както и да е, сигурно ще си намери читатели.

 10. 10 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 624 Любопитно

  До коментар [#9] от "cup_of_tea":

  Прочетохте ли книгата или просто така си пишете?

  "Winter is Coming"
 11. 11 Профил на Йосиф
  Йосиф
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Откъсът ми харесва. Наскоро прочетох Калуня каля на Георги Божинов. Пак темата помаците. Ще ми се обаче да прочета нещо от помак написано, ама така като за помаци! Не като за ДС или ДПС.

  rakas
 12. 12 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Интересно, сигурно ще си купя книгата

 13. 13 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 916 Любопитно

  До коментар [#10] от "Arya Stark":

  А вие, прочетохте ли ми коментара до края?
  Вероятно, не, иначе, не бихте ми задали този въпрос?
  Мисля, че книгата си има таргет публика и доколкото виждам по коментарите, напипали са маркетолозите и правилната публика...

  Кое, от това, което съм написал не е вярно? За баща и, за контактите му, за миналато му, и от там, за влиянието му, за нейното минало ли, как точна ще учи в щатите, ако не бил баща и, а как ще има живота, който е имал, ако не беше мъжът и, бог да го прости човека, бивш шеф на Актор за България, да, точно тези, гърците, които "строят" магистралата до Гърция...
  Как точно тази жена ще е главен редактор на списнаие, и т.н, ако не била работа преди това години наред в медиите на тате...
  Колко са тези, които биват канени при излизането на новите им книга в предаване като Панорама, имам предвид писатели, имам предвид, български писатели, имам предвид, писатели, на които тази книга е дебют.....
  А за брат и, Христо Запрянов, главен редактор на Плейбой, преди това, работил в Максим, преди това в Тема Спорт , и писал преди това в медиите на тате... А, да, да не забравя, бил е водещ и на „Хванати в изневяра"
  Кое от изброените неща не е вярно. Дъщеря на олигарх, но не от тези, дето се говори за тях всеки ден, а на тези, по перфидните, нали, обаче, разполагащи с огромно влияние в обществото, формиращи обществено мнение, и да не продължавам, но мисля, че България в момента е на това положение, точно заради хора, които злоупотребяват с медиите, или не сте чували за Кой....
  И авторката на тази книга, ще има още интервюта, много интервюта, това е само началото. Както е началото и на писателската и кариера...


 14. 14 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Каква голяма любов, то обикновена дебелащина, малко впиянчена, но пък политкоректна. Взех да разбирам защо се сърдят нашенци от Родопите, така да си правят гаргара с тях и все прави да излизат.

 15. 15 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  До коментар [#13] от "Додо":

  Сигурно това което пишете е 100% вярно, но не напомня ли точно на моделът от който се опитваме да избягаме:
  "Баща ти е фабрикант, за това ти си некадърник и враг на народа и нямаш право да учиш."
  И на мен ми направи впечатление, че е малко в повече рекламата, дори и в Читанка има за нея, но така е по света. Колко е справедливо това е друг въпрос, но ако перефразирам Калин Донков, ако е бездарно произведението няма да навреди, само авторът си губи времето. Нека го прочетем, ако искаме да го оценяваме или да го пропуснем ако не ни интересува, но да го критикуваме заради родители или нещо от този род е малко недостойно, поне според мен. Нищо, че явно форумът Ви одобрява на 100%.

 16. 16 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#15] от "stoiank":

  Ами, аз реших да не коментирам съдържанието на това, което ни е предложено съвсем съзнателно, защото виждам, че се харесва текста. За мен, текста, който е по-горе е нещо, което дори не мисля да коментирам и сега, просто, няма смисъл. Но е слаб текст. Само това ще кажа. Но, все пак, вкусове, критерии, затова толкова. Нека всеки да си направи сам изводите за себе си.
  Спирам се на неща, които са много, много по-важни.
  Сега, тъй като има неща от които разбирам, не са много, но все пак има такива неща, издателският бизнес в България ми е пределно ясен...
  Хора като въпросната авторка, или не си пишат сами книгите, или това, което напишат, минава през толкова редакции, че накрая просто не е въобще първоначалният текст. Това е случаят с всички "знаменитости",съпруги или съпрузи на известни хора, или деца ,или внуци на влиятелни политици ( разбирай ДС )
  Има хора, които се научават. Да,и сега не пишат добре, но и нямат и големи претенции, правят си книгите, издават им ги т.н. Например, Калин Терзийски. Първите му книга, как са се случили, просто, изпращя някакви драсканици на негова приятелка, журналист и просто жената преви наистина героични усилия и прави от нечетивното, книга. И така, доста време. Отскоро, сравнително независим. Текстовете му отново са много слаби, но си има читатели. А и човека няма претенции за висока литература.
  А и малко хора събират толкова хора на премиерите, макар и всичко на тези премиери да е пошло,пошло, до не зная коя степен. Например, някакви сирачета, пеят , хората се смеят, по едни такива тънки струни бяга човека, но, пак казвам, човека вече горе долу сам си събира текстовете.
  На другият полюс е Людмила Филипова. Тя има сигурно 10 души, на които плаща, консултанти, редактори ,писачи, преподаватели в университети...
  Два примера само, има още много. Искам да кажа, че този текст, по-горе, най-вероятно е "пипан" много тежко. Което сигурно не е лошо... Не е лошо да можеш да си позволиш да дадеш за редакция на книгата си около три пъти повече пари, отколкото ще спечелиш, ако въобще продадеш целият си тираж. Както се казва, true story....

  Проблемът е не друг, а че хора, като Светльо Желев, например, тръбят от сума ти време за тази книга. Но,то, ако слушаш него, няма мисля лоша книга, която да се е издала от Колибри, преди това от Сиела и т.н... Какво ли не правят хората за пари!

  Проблемът е, че има сигурно десетки млади хора, наистина с талант, които не получават никакво внимание. Защото, това внимание е резервирано за автори като въпросната Катерина Хапсали.
  Ето това е причината въобще да отделям от времето си и да коментирам този текст.
  И последно, Премиерите на този тип книги не са за изпускане. Целият български "Хайлайф" е поканен, звезди,звезди.... После, който е бил на премиера на книга на Людмила Филипова, знае тук какво ще е. Но, и това е маркетингова стратегия, стара колкото света. Бегом на 28и за автографи. И за снимки, може и селфита. И ще има и известни хора, много известни и много хора....

 17. 17 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Не ми харесва!
  Но ми показва за пореден път какви късметлии са писатели като авторката - да пишат и издават в страна, населена с толкова лесно-впечатляващи се читатели! По някакви неведоми за мен пътища най-лесно достигат до 'душите' на въпросните читатели именно най-посредствените творения. Като откъсът, публикуван тук. С какво ги грабна - с историята ли, със стила ли, с оригиналността ли? Аз и на трите поставям (-) - историята подозрително ми напомня за Калуня-каля, която и езикът на Хапсали неуспешно се опитва да имитира, а златното кръстче в муската направо ме просълзи с 'находчивостта' и 'неочакваността' на обрата, може би също взаимстван от Калуня!
  Не зная нищо за авторката; не съм гледала интервюто в Панорама, но някак си надушвам, че едва ли познава живота и хората, за които се е опитала да пише в книгата си; т.е. надушвам фалш.

 18. 18 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#16:"Додо"]Ето това е причината въобще да отделям от времето си и да коментирам този текст.
  И последно, Премиерите на този тип книги не са за изпускане. Целият български "Хайлайф" е поканен, звезди,звезди.... После, който е бил на премиера на книга на Людмила Филипова, знае тук какво ще е. Но, и това е маркетингова стратегия, стара колкото света. Бегом на 28и за автографи. И за снимки, може и селфита. И ще има и известни хора, много известни и много хора.... [/quote]
  Не ме плашете, за Людмила Филипова разбирам, но има ли много други да правят такъв театър?

 19. 19 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Додо, човек, палиш от половин оборот.
  Ариа пита мен дали съм чела книгата, щом си позволявам да коментирам.
  До коментар [#13] от "Додо": 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4501 Неутрално

  Като по поръчка идва този текст?!

  klimentm
 21. 21 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#17] от "princess_x":

  Точно, абсолютна късметлийка. И още нещо. Често, от откъсите, които авторите избират да сложат тук, могат да се извадят доста изводи, Защото, ако авторът смята това, за най-лошата част на романа си, то защо ще го слага тогава тук, нали, все пак, тук, този текст, има цел, и тя е, да се спечелят читатели, разбирай, клиенти на колибри. Остава, авторът да смята, че това е най-добрата част на романа му, което вече казва много, ама наистина много.....
  Аз направих грешката да си помисля, че може би, това интервю е било някакво забележително събитие и едва ли не, без да съм го гледал, ще направя някаква непълно оценка. Току що го изгледах и за пореден път се удивлявам, колко различни са хората в оценката за това, което виждат, слушат, четат и т.н.

  Ще кажа тук само това, че е ако това интервю може някого да накара да си купи тази книга, или пък този откъс по-горе, да “инспирира” непреодолимо желание у някого да притежава книгата на Хапсали, значи, поне две неща-първо, не се чете достатъчно,и от там, масово хората нямат високи критерии и смятат посредствени книги за много добри, и смятат, че като четат розови романи, това също се води четене на добра литература. Не, не се води четене на добра литература,добри, макар и крайно, по-добре без такова четене. И второ, не се чете достатъчно, защото, ако се чете достатъчно, ще може човек да разграничи образа на някого, от това, което казва и най-накрая, както е в нашият случай, от това, което пише. ( описал съм преди това, защо изглежда така, както изглежда, защо въобще е там,където е, защо има всички възможности, които има)

 22. 22 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 916 Неутрално

  [quote#18:"happysmile"]Не ме плашете, за Людмила Филипова разбирам, но има ли много други да правят такъв театър?[/quote]

  То да е театър, ама не Повече от театър е То са репетиции, то са ангажименти, то са ПР-и, то са звезди,то са коне,то са червени килими, то са коктейли, въобще, по-скъпо е от постановка
  Да, има и други такива опити, но, засега, Филипова води класацията. Това, което направим последно в НИМ, доста време ще трябва някой да го бие...

 23. 23 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#19] от "cup_of_tea":

  Факт. Моя е грешката. Въпросът не е бил към мен, за което се извинявам.
  Но, заставам зад думите си, всичко, което съм казал е истина.
  И да, паля се , защото както и тук се вижда, хората продължават да бъдат манипулирани. Какво му трябва на човек, едно, две интервюта, две три споменавания във вестници и сайтове и хоп, изведнъж сме станали световни известни писатели....
  Приключвам с темата, че колкото повече говоря за това, повече се паля.

 24. 24 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#23] от "Додо":

  Просто не се ядосвай толкова по форумите, няма смисъл И изобщо не е необходимо да отговаряш на всеки, който е взел отношение по твой пост - любезно е, но човек може да си спестява усилието от време на време.
  Иначе на мен ми е интересно да чета постовете ти, много са информативни

 25. 25 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#21] от "Додо":

  И аз изгледах сега интервюто и също съм изненадана от коментара как Хапсали била 'очаровала' всички мъже (само мъже бяха останалите присъстващи!) в студиото и как това предполагало, че ще е добра разказвачка.

 26. 26 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  До коментар [#16] от "Додо":

  Благодаря.
  Не знам, за всички останали бизнеси съм съгласен с Вас, но специално за изкуството не може да ме убедите. Ако ще цялата ДС или всичките и пари да са зад него пак няма смисъл, но не вреди. Между другото, този спор за мръсните пари на родителите, сме го водили много пъти с приятели преди доста години по повод на един млад музикант и майка му. Е минаха години, нещата сега са по друг начин и за нас, и за музиканта.
  Ако може да заблудиш една публика с пари или други гъдели, самата тя не заслужава таланта. Защото в меркантилния свят многото пари винаги побеждават малкото, но при творбите, особено литературата нещата не стоят така. Просто не става.

 27. 27 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#24] от "cup_of_tea":

  Ок и Мерси

 28. 28 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#25] от "princess_x":

  +1

 29. 29 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 916 Неутрално

  [quote#26:"stoiank"]но специално за изкуството не може да ме убедите. Ако ще цялата ДС или всичките и пари да са зад него пак няма смисъл, но не вреди[/quote]

  Няма нужда от някакви убеждения. Ситуацията е проста. Аз дори не го и загатвам, а направо го казвам, а пък който иска, да вярва...
  Голямата разлика с вашият пример е, че писателите,за разлика от музикантите, не пишат на живо....
  Мисля, че добре ме разбрахте.
  И с това и слагам точка по темата, от моя страна, разбира се. Успех на Катерина, успех и на почитателите и, и най-вече, успех на читателите и!

 30. 30 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#22] от "Додо":

  Чуството за хумор да ни е на помощ!

 31. 31 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#22:"Додо"] ... то са звезди, то са коне, то са червени килими ...[/quote]

  Конете пък къде?

 32. 32 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#25:"princess_x"]...коментара как Хапсали била 'очаровала' всички мъже (само мъже бяха останалите присъстващи!) в студиото и как това предполагало, че ще е добра разказвачка[/quote]

  Това ми напомня на една напълно действителна реклама за грим, която твърдеше, че правел погледа по-интелигентен.

 33. 33 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#22] от "Додо":

  Пардон, чуВството.

 34. 34 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#22] от "Додо":

  а не. само мисълта за такова нео-тамплиерско представление ме кара да "настръпвам", дето викаше синът ми.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 35. 35 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#25] от "princess_x":

  а, явно фемининна "аргументативност" се е ляла...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 36. 36 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 916 Весело

  До коментар [#30] от "happysmile":

  До коментар [#31] от "happysmile":

  Три компонента има моят отговор:
  1) Пр

  Людмила Филипова на кон в Плана планина
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4113269


  2) Официалната информация -забележете моля "апостолите" ...
  30 почетни Апостола на буквите на премиерата на новия роман на Людмила Филипова
  http://egmontbulgaria.com/articles/30-pochetni-apostola-na-bukvite-na-premierata-na-novija-roman-na-ljudmila-filipova-164/

  3 ) hilarious
  Нещо, за което трябва да се благодари на Йордан Ефтимов, че е допуснал този материал да се публикува в ЛВ, защото не са много тези, които да не се изкушат от парите или чара на Филипова, или от двете...
  Премиера на „Войната на буквите“ на прима балерината на
  тракийската загадка, Дан Брауна и Умберто Ековец на съвременната
  българска литература, примадоната Людмила Филипова
  http://www.bsph.org/members/files/pub_pdf_1396.pdf


 37. 37 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 916 Весело

  [quote#34:"abdelhaqq"]"настръпвам",[/quote]

  Чудесна дума И добре пасваща, много добре

 38. 38 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#36] от "Додо":

  Благодаря.

  Да-ам, живот си живеете вие в София, врите и кипите сред елита на културата и духовността, не сте като назе от провинцията да се осведомявате за новите книги на Людмила Филипова само от страниците на рекламния вестник на Кауфланд, сред картинките на зарзават, салами и консерви, който вестник иначе така учтиво ви пъхат безплатно в пощата.
  Завиждам ви благородно.

 39. 39 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Добре де, каква е сметката на един амбициозен човек да плаща със собствени средства за написването на книга, издаването, промотирането й и т.н.? Не виждам икономическа логика.

  Друг вариант, за който се сещам, е някой съпруг/приятел да финансира бизнеса на любимата - доскоро бяха фризьорски салони и модни линии, но може би бъдещето е на писателска и кой знае - на научна кариера?

 40. 40 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 916 Весело

  До коментар [#38] от "happysmile":

  Така,така
  Иначе, аз съм в последните години по-скоро по света ( европа основно) и у по-малко у нас( софия), но, така е,имам много информатори, и те ми разказват, че е така,че има забава
  Доста е тъжно да гледаш това нещо, но предполагам, че хората, който ги правят тези неща, те са още по-тъжни, и затова и ги правят..
  С това мисля отговарям донякъде и на cup_of_tea

  До коментар [#39] от "cup_of_tea":

  Логика недей да търсиш. Просто, има възможности, прави го. Хора около нея и казват, че е велика, издателят и казва, че велика, и тя си вярва. Филипова дори си финансира сама преводите на други езици. За какви пари става дума....
  Но, като имаш болни амбиции, и имаш пари ( да не забравяме, на кого е внучка, и на кого е бивша жена) , така става. Тук говорим и за клипове, с български звезди, разбира се, тук говорим и за сайтове, на всяка книга, сайт, преводите, доислед като успя да ангажира Анджела Родел да и преведе книга, какво повече да коментирам, то след това не бяха кръчми, то не бяха партита. Но, така е, като имаш толкова много пари, ано или късно, повечето хора се изкушават и падат в мрежата.
  Хапсали е още доста далеч от нея, но има почти същите възможности, и, мисля, че и тук ще гледаме подобен сценарии. Дано се лъжа.

 41. 41 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Додо, благодаря за отговора

 42. 42 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  [quote#39:"cup_of_tea"]Не виждам икономическа логика. [/quote]

  Не всичко, поне до време, е икономика. Известност, слава, макар и провинциална - и те са важен капитал за някои, още повече че в един момент могат да се трансформират и в икономически.

 43. 43 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  [quote#35:"abdelhaqq"]а, явно фемининна "аргументативност" се е ляла[/quote]

  Аз не я забелязах, но може би, защото не съм мъж.

 44. 44 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#39] от "cup_of_tea":

  Мисля, че има логика да се създава писателска прослойка от привидни творци и чрез много реклама и надуто разпространение да се внушава на хората, че това е истинското творчество. Това е идейна обработка на масовото съзнание, налагане на изкуствено създадени модели и не на последно място - изместване от общественото полезрение на истинските писатели, които, както е известно, ярем не търпят, поръчки не изпълняват, непредвидими са и са просто неуправляеми, пък силно въздействащи.

 45. 45 Профил на jj_jj
  jj_jj
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ха, в едно интервю в "Отблизо" авторката си казва, че е работила с "нашия голям писател" Димитър Шумналиев. Това може и да обяснява нещата. Аз пък си мислех, че обикновено писателите сами си пишат романите, но може и да греша. Признавам - не съм спец.

  http://bnt.bg/part-of-show/otblizo-katerina-hapsali

 46. 46 Профил на jj_jj
  jj_jj
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Айде да бъда по-точен - Димитър Шумналиев й бил ментор в процеса на списването. Така каза по БНТ.

 47. 47 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#45] от "jj_jj":

  Боже, каква е тази карикатура, която води предаването?
  Кой ли е 'композирал' външния и' вид: от очилата-недоразумение, през евтините 'перли' и инфантилната рокличка, та чак до прекалените токчета на обувките и'!

 48. 48 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#44] от "happysmile":

  Все пак в основата на всичко стои баналната цел да се направи някой и друг лев, но с манипулиране на публиката се занижават критериите и се увеличават възможностите за изява на 'избраните' посредственици.

 49. 49 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 624 Разстроено

  До коментар [#13] от "Додо":

  Прочетох го сега. Имах предвид съвсем друго. Аз не знаех нищо за тази жена, попаднах случайно на интервюто в Панорама и заради гръцката фамилия се възхитих, че говори отлично български. Направи ми впечатление колко внимателни станаха мъжете в студиото и бях заинтригувана от книгата. Прочетох откъса и изразих напълно непредубеденото си първо впечатление.
  Чета много и различна литература, уважавам словото и всеки, който споделя този интерес и никога не си позволявам да укорявам читателските вкусове на хората. Ненормално е по толкова кратък откъс да отречеш един роман или да обиждаш тези, които са заинтригувани от него.
  Като Вас съм възмутена от българската действителност, в която все още реализацията зависи от фамилните и политическите връзки, а не от способностите, но по отношение на г-жа Хапсали ми е трудно да преценя преди да съм прочела повече.

  "Winter is Coming"
 50. 50 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#41] от "cup_of_tea":
  моля

  До коментар [#45] от "jj_jj":

  Благодаря за този линк. Да, имаме вече ментор на хоризонта, също така, дамата ,много е харесала израза " крещи тишината" и го използва във всяко свое интервю. А тук имаме и новината, че вече се меси следващият шедьовър....
  Всички тръпнем в очакване

 51. 51 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#48] от "princess_x":

  Да, вярно е това. Но, мисля, че тук имаме по-скоро желание да бъдем "по-така", не богати хора, не журналисти, а писатели...
  Друго си е. А, като гледам, читатели ще има, защото, то не са интервюта, то не са представяния.
  Но, най-лошото е, че се сбъдва това, което си мислех, нови книги се задават на хоризонта, ще има още да крещи тишината.

 52. 52 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#49] от "Arya Stark":

  Първо се извинявам, може би наистина съм бил краен, и да, всеки с вкусовете си, но, направо полудявам , когато видя как се опитват да ловят баламурници, хора като Хапсали, като Филипова и т.н. Хем ми е тъжно, защото, никой никога няма да разбере за десетките дебюти на хора, талантливи, нуждаещи се понякога само от една добра дума, за да полетят, хем ми е смешно, като гледам какви ги говорят. А и като познавам процеса, изцяло, след като познавам и хората, зная за какво говоря. Надявам се, че вече поне не сте впечатлена от българският на Хапсали, защото това и е родният език, макар и това със "синора", да си беше режисирано от всякъде. надявам се, че и осъзнавате, че не е нормална практика, да присъстваш във всички медии, когато това е твоят дебютен роман.
  И последно, за този въпросен откъс, както обясних по-горе, може да се извадят много изводи, дори само от това, какъв е откъса от книгата, който ни се предлага, но, повярвайте ми, има хора, на който много години от съзнателният ми живот е преминал в четене на ръкописи, в редактиране на ръкописи, в оценяване на ръкописи, и може би, може би, могат да преценят книги по много малко прочетено. Коментар номер 17 на princess_x е много е нещо, с което напълно съм съгласен.

 53. 53 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  До коментар [#52] от "Додо":

  Ти си моят литературовед, желая ти приятен ден и успешна седмица.

  https://www.youtube.com/watch?v=DdW3CprOitQ

 54. 54 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#52] от "Додо":

  Не съм приела коментарите Ви лично, както и нищо останало в този дебат. Просто отбелязах фактите, за да обоснова оценката си - тя в никакъв случай не е окончателна. Често харесвам мненията на princess_x, в този случай са малко превъзбудени, всеки си има своите добри и трудни мигове.
  По-добре несправедливи, но емоционални, отколкото бездушни. Не мога да заявя като Вас, че
  [quote#52:"Додо"]много години от съзнателният ми живот е преминал в четене на ръкописи, в редактиране на ръкописи, в оценяване на ръкописи, и може би, може би, могат да преценят книги по много малко прочетено.[/quote]
  достатъчно е да кажа - чета, пиша, обичам литературата, имам добри инстинкти, добър вкус и претенциите на другите да бъдат "съдници на изящния вкус" не ме засягат ни най-малко.
  Пожелавам Ви хубав ден

  "Winter is Coming"
 55. 55 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#53] от "Тsonkooo":

  О, Дебелянов. Любим поет. Много благодаря, за поздрава, за пожеланията и за оценката.
  Хубава седмица и от мен!

  До коментар [#54] от "Arya Stark":
  Хубав ден и от мен и се радвам, че не са възприети лично нещата, които съм написал по-горе.

 56. 56 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 624 Весело

  [quote#55:"Додо"]О, Дебелянов. Любим поет.[/quote]

  До коментар [#55] от "Додо":

  Любимият ми български поет! Ето, че различията не са толкова непреодолими, само нагласата

  "Winter is Coming"
 57. 57 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#56] от "Arya Stark":

  +1

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK