Щрихирай ми стих

Кадър от "Одеонь" по текста на Георги Господинов

© Органозаторите

Кадър от "Одеонь" по текста на Георги ГосподиновКъсометражни анимационни филми интерпретират стихове на съвременни български поети. Така най-кратко може да бъде разказан проектът "Щрих и стих". Идеята е осъществена от аниматорите от продуцентска къща за анимация "Компот колектив" и филмите им ще бъдат представени в средата на месец март на София филм фест.


Концепцията им съдържа 6 анимационни филма, създадени по текстовете на съвременни български стихотворения. Проектът, породен от тази среща между литературна и киносреда, тепърва ще поеме в  различни посоки.


кадър от "Млекарката" по текст на Димитър Воев

© фейсбук

кадър от "Млекарката" по текст на Димитър Воев

          


Млекарката
Д. Воев


Пъстра малка тълпа аз в ръката държа


дърпам ги със конци, надявам се, че не ги боли.


А това тука е той, техния главен герой.


Ако плюя сега, ще се удави в моята ръка.


Шала грагра ла гра, млекарката с нежни рога


в нейните млечни жлези чисто мляко се твори.


Ненавиждам пръстта, недовиждам през платна.


Корабчета от хартия във легена скачат,


дай да им дадем свобода.
 
ОДЕОНЪ
Г.Господинов


И ние ще изстинем някой ден 
тъй както купичката чай изстива 
забравена на задната веранда 
тъй както калиите паднали в калта 
тъй както орхидеите по старите тапети 
и ние ще увехнем някой ден 
но не така изящно не така 
и не във тези филми
 

Режисьорите са Милен Витанов, Аспарух Петров, Иван Богданов, Дмитрий Ягодин, Борис Праматаров и Борис Десподов. Сами избират поемите, по които да работят, досега избраните автори са Георги Господинов, Димитър Воев, Калоян Праматаров и Дилян Еленков.


Весела Данчева е автор на идеята и продуцент на проекта.
"Оттук нататък предстои представяне на различни анимационни фестивали. В бъдеще предвиждам изложба в галерия Suspacious. На нея ще може да се види целият процес по създаването на късометражните клипове. Това ще е интересно, защото подходът на авторите беше съвсем различен. Някои тълкуваха текстовете буквално. При други, както се получи при "Одеон" на Георги Господинов, се получи нещо като надграждане на текста."
Все пак засега най-важен е фестивалният живот на проекта. До голяма степен той ще определи съдбата му в бъдеще.


Весела Данчева е работила с режисьора Иван Богданов по проекта "Баща", който е носител на международни награди. В него се разглежда фигурата на бащата, каква е тя в реалността на детето и може ли да води диалог. Проектът е изграден в 5 визуални стилистики по реални интервюта на хора, които разказват за отношенията с бащите си в детските си години.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK